Избор на мъжко "цветно" име

• 3 269
  • 105
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Моите момчета са Росен и Ясен, та съм пристрастена в анкетата.
От приятелка със син Калин знам, че момчетата с това име празнуват на деня на Св.мъч.Калиник, а не на Цветница.
Разбира се, това не е задължително. Дъщеря ми Биляна празнува на Цветница, а не на Еньовден.

Обичам цветните имена. И петте ми деца са с такива. Жалко, че вече не може да празнуват всички заедно всеки път, защото някои от тях са големи и живеят далеч, но пък ми е мило, че делят общ празник.
Seaglass, може би си чела мен, но са 5, а не 4.

# 16
  • Melmak
Венцислав празнува на Стефановден, не на Цветница.

# 17
Росен - от вашите имена.
Има цвете росен...
Свързва се и с прилагателното "росен"...
Носи пожелание за здраве, красота, благодат...
Пролетно звучи...
И Калин ми харесва...
Не се сещам за хубаво галено на Калин...

За свое дете Ясен бих избрала...
Или Цветан...
И Цветин ми харесва...

# 18
Seaglass, може би си чела мен, но са 5, а не 4.

Мисля, че бяхте точно Вие, но не съм запомнила правилно броя на децата, само ми направи силно впечатление с колко красиви имена са. Heart

# 19
Избрах Росен в анкетата. Ясен също ми харесва; комбинацията Явор и Ясен не ме смущава. Калин ми звучи една две идеи по-нежно, отколкото очаквам от мъжко име, но всъщност също ми харесва.

# 20
На моя колежка сина й е Калин и му казваме Кики. Иначе предлагам и Венелин.

# 21
  • Австрия
Аз бих избрала Ясен, комбинацията с Явор просто ми харесва Simple Smile

# 22
  • над кукувичето гнездо
Венцислав празнува на Стефановден.

Ясен, Росен, Невен, Здравец, Цветан и производни...

# 23
Здравко добавям...
Винаги съм харесвала това име...
От дете...
Свързвам го със здравец...
И здравецът винаги зеленее -
и в снега...
Символ на красота и издръжливост...

И Венелин харесвам...
И на Цветница празнува -
името е цветно...

Последна редакция: ср, 10 сеп 2025, 19:23 от Велеслава

# 24
  • София
Знам, че е ограничение и за мъжко име е труден изборът. Но имаме и момиче, което също е с цветно име и сякаш (може да съм си втълпила просто, де), ако изберем друг тип име, ще го разделим от тях.
Предвид общата тема на имената на първите две деца много добре разбирам защо търсите "цветен" вариант. Когато мислихме име на най-малкото ни дете, с бащата избирахме измежду 3-те най-харесвани и от двама ни мъжки имена. Но тъй като за баткото и каката вече бяхме избрали имена с латински произход, с интернационално звучене, всяко от които е производно от името на римски бог, при избора на име за най-малкото дете в крайна сметка се спряхме на този от трите варианта, който е с латински произход и който е производен отново от името на римски бог, макар че до последно се колебаех и сякаш повече ми харесваше едно от другите имена (с гръцки произход, което няма нищо общо с римските божества). Сега смятам, че сме направили по-добрият избор, защото ми харесва общата тема и произход, допълващите се едно друго значения на имената и свързващата ги римска митология.

# 25
Гласувах за Калин, но и Росен ми допада.

# 26
Гласувах за Росен, Калин като мъжко не ми харесва особено.
Ясен е вече предложено от мъжките цветни.
Детелин, Розалин, Маргарит, Трендафил, но на мен не ми харесват. Класически мъжки цветни са: Делян, Явор, Ясен, Росен, Цветан, Цветомир, Цветелин.
Предлагам Делян и Цветомир

# 27
  • София
Иво може да се приеме за "цветно" име - вероятно повечето хора биха го асоциирали с Иван, но също така името може да произлиза от славянското "ив" - върба (жените с името Ива празнуват на Цветница, освен ако не са кръстени на дядо/баба Иван или Иванка, в който случай по-често отбелязват имения си ден на Ивановден).

# 28
Харесвам повече Росен. Имаме познат с това име и му казваме Роско, Росене.
Венелин също е красиво име, на галено Вени.

# 29
Гласувах за Росен. На галено съм чувала Роко. Калин ми е повече като за жена, може би защото се сещам за повече жени с това име, отколкото за мъже. Иначе бих предложила и Цветин, Цветослав.

Последна редакция: ср, 10 сеп 2025, 22:56 от Borqna Sto 771419

Общи условия

Активация на акаунт