Отговори
# 45
САЩ - детето ми става в 5:30, защото училищният автобус идва в 6:30, 6:50 започват занятия, и е така от 9-ти клас.
Нужда е дисциплина, няма тийнейджърство, няма хормони.

# 46
Коментарите са потрисащи.
То и резултатите в обществото от ранното започване и от "казармения" подход са видни - и в България, а и в САЩ (че виждам изказването над мен точно).

Аз мога само да се радвам, че на детето ми остава съвсем малко време в училище и след това ще има все пак някаква власт над дневния си график и ще управлява времето си съобразно своите нужди, а не спрямо тези на филанкишията, останал закотвен в епохата на индустриалната революция, без да забележи минаването на едни двеста години оттогава.  
Когато бях в гимназията, нямаше интернет изобщо, но пак не помня да съм си лягала преди 12 ч. - четях, слушах и си записвах музика. За училище ставане в 7 без 10, за начало 7:30. Нищо че бяхме на една смяна, престижна гимназия, от 7 до 12 клас само първа и то точно от толкова рано. Ад. Добре че младите хора са дуракоустойчиви. После съм работила и нощни смени, и в университета съм ходила след нощна, без да лягам.
Сега съм организирала така работния си ден, че ставам в 8:30-9 часа в дните, в които имам задачи с хора и фиксирани часове, и 10-11 в останалите. Лягането ми е около 1-1:30, рядко по-късно. Това е оптималното за мен, за да съм продуктивна и да се чувствам добре. На трудов договор съм, стажът ми е 31 години до този един момент.

Вие си ставайте, ако искате, и в 4, не ми пречи.

# 47
За мен е потрисащо,  че искате здраво общество, с болни индивиди, които  не  спазват правила, не знаят да станат в нормално време, че и искат да ги съжаляваме...
На 16 вече могат да работят.
А, как ще станат за работа??

# 48
Не съм чела горните коментари, за да видя кое им е потрисащото.
Зъболекарят ми е американец и става в 4:30, за да тича, после отива в клиниката си. Денят му започва в 7:30 с пациенти.
Мъжът ми става в 5:00, много от съседите ми стават и преди 5 за работа, пътува се, разстояния огромни.
Ако имаш бизнес - пак ставаш рано, денят започва рано и това е нормално.
Моят син би спал и до 2 следобяд, но има правила и те са за всички.

Не знам кои точно правила в “казармения ред” визирате, Параход?

# 49
Не знам кого визирате с "болни", Lord Ozzy.
Самата аз говоря за хора с блестящи академични резултати в училище и университета, в работата на изключителна висота като ниво на професионализъм и трудова етика (избери според възрастта, 16-годишните естествено са стигнали само до блясъка в училище). Никое от тези неща няма общо със ставане в 5.
Познавам и естествени чучулиги, но в така описаната група те са сравнително малък процент. Може би е въпрос на професия и среда.

waterproof,
Вие може да не сте чела, но за мен е правило да изчета една дискусия изцяло, преди да напиша нещо, вместо да се изказвам неподготвена.

# 50
Хора, живеещи за традиции и да са “нормални”, няма да разберат тезите за свобода на избор и че различно не означава по- малко стойностен. А и не е много по темата за децата. Едва ли някой иска децата да почват училище в 11 сутринта, става дума за по- човечен час.

Масовият човек, особено в определен тип държави, е обсебен от мисълта да не бъде отъждествен като странен, различен, нетипичен, екстравагантен и какви ли още не нарицателни, които са толкова нежелани тук. Вижда се и по незначителни подробности, като например носене предимно на еднакви цветове от всички, клюкарене масово, подиграване, обсъждане и снимане (дори често качване) на хора с нетипично облекло, прическа, обувки и какво ли още не. Затова и спорът е излишен

# 51
Аз искам само да имам 8 часа непрекъснат сън, всеки да ляга и става когато иска, но не искам някой да ме буди в 1 часа през нощта, защото той тогава си ляга. Според мен е важно да се ляга еднакво и за първа, и втора смяна, по-здравословно е. Недоспиването не е, всеки човек има различни нужди, но когато си дете е време, в което създаваш навици. Истината е че повечето не лягат навреме, защото висят на телефони. И щом всички ходят на тренировки, че и всеки ден защо има масово затлъстяване? Тренировки има и сутрин, както и обедни. Вечер не си представям да ходя да тренирам..

САЩ - детето ми става в 5:30, защото училищният автобус идва в 6:30, 6:50 започват занятия, и е така от 9-ти клас.
А във филмите винаги закусват 😅 дълго на масата и правят дори палачинки или нещо.

# 52
Синът ми е пети клас. В нашия областен град има само две училища на две смени и ние сме в едното от тях. Втора смяна свършва в 19:10 (7 час). Сутрешни тренировки няма как да има, при положение, че в отбора само 1-2 деца са втора смяна. Футболът е колективен спорт. Което означава, че или тези деца трябва да не тренират, или заради тях всички да са от 19:30 и да свършват към 21. Убийствено е, повечето след това ще стават за училище, което започва в за тях в 8:00.
Уж трябваше от тази година училището им да мине една смяна, но не стана. Днес едва го събудих в 6:30, снощи едва легна в 23. На мен ми е ясно, че е твърде малко сънят, но трябва време да си нагласи режима. До миналата година започваше в 8:20 (начален курс) и нямаше драма да стане в 7:30.
От друга страна аз като учител в гимназия на една смяна трябва да съм на работа за 8:00. Моят път е половин час, неговият - 5 минути. Ако започва късно има риск да не стане на време за училище като няма кой да ръчка. Принципно 8:00 най-късно 8:30 е добре

# 53
В 11-и клас е малкият ми син. Училището му е с една смяна. Започват в 8ч, свършва към 14ч в повечето дни. Обича да спи, но е твърдо против да започват часове в по-късен час, имахме спусната анкета от училище. Даже, ако зависи от него,  би започвал и в 7:30. Предпочита да става рано, дълго време ставаше сам в 5:30, за да ходи да тича, но да свършва училище по обяд и да му остава много свободно време следобед, за да си ходи спокойно на тренировки и да си се занимава със свои си неща.
Аз съм по същия начин. Обичам да ставам рано дори през почивните дни. Спане до осем ми е като приспиване на деня. Ако спя до 10, което се случвава изключително рядко, после съм като болна цял ден - върти ми се главата, лошо ми е.

# 54
  • Обран бостан ;)
За мен е потрисащо,  че искате здраво общество, с болни индивиди, които  не  спазват правила, не знаят да станат в нормално време, че и искат да ги съжаляваме...
На 16 вече могат да работят.
А, как ще станат за работа??

Няма да стават - мама и татко ще бачкат. Wink

Когато аз бях тийн никой не го интересуваше дали съм се наспал или наял. Отделно за всяко провинение ми насиняваха задника, което ми даваше добра основа за в бъдеще да не правя глупости.

Има една китайска поговорка " Камъните, които вдигате от пътя на децата си, след време ще ви затрупат".

Вече виждаме резултатите от прекаленото мислене за добруването на дечинята - искат си личното пространство без да ги интересува дали е законно или не.

В този ред на мисли - давайте, улеснявайте им детството, после като пораснат ще се чудите защо търсят лесното, вместо да запретнат ръкави и да бачкат.

# 55
  • Mediterraneo
Съгласна съм с Ал Бънди. Скоро уволниха едно момче от работата. Много рано му идваше да започва в 11, все не успявал да се организира и вечно закъсняваше с поне 15 минути. Ами добре, да си стои вкъщи.

# 56
Ако бях в някоя от  горните ситуации, сигурно и аз нямаше да съм съгласна. Но при нас става въпрос да започват вместо в 7:30ч., в 8ч., едносменен режим е училището има и пътуващи. Другото "безумие" за мен е всеки ден да имат по 7 часа. Говоря между 5  и 7 клас. Това са деца на 11-12г.Те реално изкарват един работен ден в училище и следобед учат за следващия + уроци и спорт ако има. 

# 57
  • София
Да ме извинява г-н министъра, ама само се чуди каква глупост да намисли.

Хубаво, нека да почват от 8 или от 8:30, нямам против. Ама за София няма как да се мине на едносменен режим. Да не говорим, че за мен, особено в гимназиална възраст, такова решение леко обезсмисля кандидатстването след 7 клас, а и дава сериозни рискове за корупция.

Сега борбата за училища като 1 НЕГ, СМГ, НПМГ, 1 АЕГ, 1 ФЕГ и т.н. най-елитните училища с традиции е жестока. Затова и има много паралелки, всякакви възрасти. Като се мине на едносменен, бройките ще паднат на 1/3, струва ли си много деца да загубят шанса да получат качествено образование от училища с традиции, само защото им се спи? Друго - казва се, че ще се построят нови училища. То хубаво, ама това иска много пари. Ние ако ги имахме като държава и община - какво пречеше досега да сме ги построили? И още, не е ли по-добре да имаме база първо и после да минаваме на едносменен режим. Трето - малките ученици ги разпределят основно по местоживеене (казвам така, защото мисля, че този критерий имаше относитлно най-голяма тежест)  - сигурно ли е, че ще има достатъчно места за всички деца, живеещи в даден район... пиша това от позицията на човек, който сутрин буквално не може да отиде на работа, защото децата ги карат с коли до училището, до което живея, а уж трябва да са на пешеходно разстояние от него... Четвърто - хубаво, ще се построили новите учлища, а качествени учители откъде?

Така че тази тема е много по-дълбока от това дали да почваме в 7:30 и на колко сменен режим да сме. Реформите на парче в последните години водят само до по-ниско ниво на образованието и множество проблеми с какво ли не. Та не е само часа, горещо препоръчвам ако ще се променя нещо да се направи цялостна реформа, цялостна организация на образованието, като се започне от програми, учебници, дори критерии към учители и тогава да стигнем до това в колко да стават децата, на колко смени да са и т.н..

# 58
ФЕГ отдавна построи ново крило и е на едносменен режим. НГДЕК също.
А планът да се премахнат двете смени не е на този министър, а е от десетилетия и е принципно много разумен. Въпросът е, че никой нищо не прави по него.

# 59
А във филмите винаги закусват 😅 дълго на масата и правят дори палачинки или нещо.

След 9-ти клас (high school) се почва ранното ставане. Предучилищната и началните класове чакат автобуса към 9 Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт