Медицински университет - Тема 5

• 20 833
  • 252
  •   1
Отговори
# 240
Аз коментирах разходите от 30 000 евро на година и дадох пример за далеч по бюджетни.
Но току-що проверих, че от следващата година прекратяват обучение на англисйки език, жалко.

# 241
  • София
Всъщност,  jam
Скрит текст:
(макар че излизаме  от темата),   комплексните  изпити за медицина според мен предполагат  по-лека,  ако не  по-лесна  подготовка  (ако се почне навреме и  са налице базови  училищни знания),  отколкото тези у нас  със  сериозни задачи  по  химия  примерно и развиване на  въпроси  по  биология  с много детайли.  Да,  обхващат  повече науки тези  комплексните,  повече проявления на  логиката се  искат,  пространствената  ориентация,   аналитичност,  но пък се  базират някак на  по-повърхностни знания  по науките за целта.  Вчера  се  загледах примерно  в  математическата  част на  италианския изпит , така  е и в немския -  нещата са само от  ООП и хич не  са сложни. За тях  просто мога да преценя,  с химията  съм  скарана,  но някой  знаещ   може  би  ще установи  същото и там. Проблемът на  тези  изпити  по-скоро  е  нивото  по език,  понеже  за  да  четеш  с разбиране, да решаваш задачи (дори и не особено  сложни), да не  се ловиш в капанчета  разни във  формулировката на  въпросите   е нужно  свободно  да  си служиш  с езика. Италианският  конкретно  е  и  премерен  като  въпроси и  времетраене, в немския  огромна  роля  за често ниски  резултати играе И стресът  с  тази  продължителност  часове наред и нарочно  разбъркване на  дяловете..

Последна редакция: пт, 30 яну 2026, 17:36 от Просто русалка

# 242
  • София
Всъщност,  jam
Скрит текст:
(макар че излизаме  от темата),   комплексните  изпити за медицина според мен предполагат  по-лесна  подготовка  (ако се почне навреме и  са налице базови  училищни знания),  отколкото тези у нас  със  сериозни задачи  по  химия  примерно и арзвиването на  въпроси  по  биология  с много детайли.  Да,  обхващат  повече науки,  повече проявления на  логиката с  искат,  пространствената  ориентация,   аналитичност,  но пък се  базират някак на  по-повърхностни знания  за целта.  Вчера  се  загледах примерно  в  математическата  част на  италианския изпит , така  е и в немския -  нещата са само от  ООП и хич не  са сложни. За тях  просто мога да преценя,  с химията  съм  скарана,  но някой  знаещ   може  би  ще установи  същото и там. Проблемът на  тези  изпити  по-скоро  е  нивото  по език,  понеже  за  да  четеш  с разбиране, да решаваш задачи (дори и не особено  сложни), да не  се ловиш в капанчета  разни  е нужно  свободно  да  си служиш  с езика. Италианският  конкретено  е  и  премерен  като  въпроси и  времетраене, в немския  огромна  роля  за ниски  резултати играе И стресът  с  тази  продължителност  часове наред и нарочно  разбъркване на  дяловете..

владеенето на езика на много високо ниво е силен фактор.

# 243
  • София
Владеенето на език, да, но иначе и аз съм съгласна с Русалка, че комплексният изпит е по-лесен от нашите. Дъщеря ми направи два IMAT и то още в началото на подготовката й в 11-ти клас и мнението й е, че химия и биология са по-лесни, отколкото при нас /и не искат такова зубрене/, физика и математика са лесни, логиката също. Най-трудна й беше часта с общата култура, защото там наистина е по-скоро съобразено с италианската училищна учебна програма. Аз се лаская, че имам добра обща култура, обаче имаше примерно въпроси за произведенията на италиански автори, които не съм и чувала. Имаше въпроси по произведения на Шекспир, които не се учат тук. Аз съм фен на Шекспир и съм ги чела, но някои въпроси ме затрудниха, защото имаше подробности, които съм забравила и т.н. Но то си има помагала за тези изпити и ако беше решила за там, щеше да се подготви. Принципно изводът й е, че изпитът е по-лесен от нашите. За Германия нямам представа от изпита, но като комплексен такъв, пак предполагам, че части математика, физика и т.н. не са на супер високо ниво за медиците и дете с добри училищни знания би с справило чудесно.

Последна редакция: пт, 30 яну 2026, 19:44 от sanaka

# 244
  • София
Санака,
Скрит текст:
немският  е  доста  различен, всъщност. В частта  с математика и  физика  е  като италианския,  тоест  лесен,  понеже  задачите са  върху  ООП.  В  тази част  дъщеря ми имаше  99% (всяка  се оценява първо  по отделно).  В немския обаче  в  чист  вид НЯМА  химия и  биология (  това за  дъщеря ми беше  супер,  понеже  тя беше  профил математика и информатика), няма и задачи  за обща  култура.  Има много  за  четене с  разбиране на   едни  дълги текстове с точно  толкова  дълги и   наглед идентични  отговори, затова и  казах по-горе, че езикът трябва  да е на  супер ниво  за тези елементи ,  изпълнени  с разни термини,  които  да кажем просто се  срещат  в  научни текстове).  На тях,  естествено,  процентът  й беше  доста  по-нисък. Satisfied Има  части  за  проверка на  зрителна и  механична памет,  изискващи направа на  логически взаимовръзки/образни аналогии  с цел  скоростно запомняне на  голям  обем информация, други за пространствена  ориентация,  трети  за разчитане и анализ  на  графики/диаграми..Някога  имаше  и  един гаврещ се  с  децата елемент, него го махнаха в  последните  години - за  проверка на  концентрацията  след  часовете наред  решаване на  други задачи.. Въобще  повече  прилича на  IQ тест  (изключая  четенето, мат и  физиката). Но  въпреки  това,  въпреки нарочния  стрес в  замисъла му смятам, че една  плавна  (при  отлично  владеене на  езика) подготовка  във  времето е доста по-поносима отколкото   ученето  за нашите  изпити. И  със  сигурност не  продължава  2  години.  Отделно е  пълно с  помагала  по  формата на  разни издателства  -  както цели изпити, така и  отделни за  всяка от частите. И  не са  нужни  уроци в  общия  случай, с  времето/тренинга  просто ставаш  по-добър..  

Последна редакция: пт, 30 яну 2026, 22:23 от Просто русалка

# 245
И Бургаски държавен унивеситет си е публикувал датите за изпитите. Както виждам има два предварителни:
Предварителни:
Биология и Химия -28.03.2026 г. и 06.06.2026 г.
Редовен изпит:
Биология - 11.07.2026 г.
Химия - 12.07.2026 г.
Линк: https://btu.bg/index.php/bg/priem/priem-medicina-m-bg/vazhni-dati-medicina-m-bg

# 246
Здравейте, аз имам въпрос относно кандидатстудентските изпити за МУ София. Четох, че всяка година пускат сборници с примерни тестови въпроси и задачи и се чудя дали на изпитите се падат задачи от сборника издаден за дадената година?

# 247
  • София
Здравейте, аз имам въпрос относно кандидатстудентските изпити за МУ София. Четох, че всяка година пускат сборници с примерни тестови въпроси и задачи и се чудя дали на изпитите се падат задачи от сборника издаден за дадената година?
Да, задачите по химия са от сборника.

# 248
Много удобно Smile Ако се навия да кандидатствам медицина ще знам от къде да гледам. Благодаря за бързия отговор!

# 249
  • София
С гледане не става. Simple Smile Трябва да разбираш задачите, да можеш да ги решаваш и разписваш добре. Няма как да се научат наизуст.

# 250
Разбира се, че е така. То с гледане само ако ставаше .. Smile Пък и тръгнеш ли да ставаш лекар, инженер и пр. трябва да си наясно че учене наизуст не става.
Мисълта ми беше, че няма нужда да ровя из n на брой различни сборници със задачи при положение, че това което дават в техния се пада и на изпита.

# 251
  • София
Да, това е така.

# 252
Аз отново се включвам, но не с въпроса, а по-скоро с молба Smile
Бих била много благодарна ако някой настоящ студент на МУ София изучаващ медицина (без значение кой курс) ми пише на лично Relaxed Не бих искала да оспамвам темата излишно.

Общи условия

Активация на акаунт