МОН - промените продължават (8)

• 25 579
  • 546
  •   1
Отговори
# 360
Не съм попадала на такава, от любопитство гледах последните две години и София, иначе сте ми много далеч. Нашите ученици влизат с минимален бал около 300, максимален стигаме до 480 някъде, но разбира се това са единични балове.

# 361
Не ми беше много подходящ примера, наистина, но има училища с големи разлики в приемния бал между паралелките, а после има разлики и в НВО 10 клас, и не е редно цяло училище да е под общ знаменател заради осреден резултат

# 362
Като цяло всякакъв вид оценяване не отчита някои особености като от къде тръгва ученикът, какви затруднения преодолява и какъв резултат постига. И БЕЛ, и математика, а и предмети като химия, физика, езици, рисуване дори физическо изискват и някои заложби/ данни, които са индивидуални, на не е само до училище и учител, но това също не се отчита.

# 363
  • София
Айде честито! Вълчев вече не е министър на образованието.
Дано не съм лош пророк:
Правителството е подало оставка -> завърта се парламентарната процедура: президентът възлага на първата парламентарна сила (формално на посочен от нея кандидат за премиер) да сформира нов кабинет -> Колко ѝ е на първата парламентарна сила да възложи сформирането на нов кабинет на ... Р. Желязков -> Кандидатът за премиер предлага почти същия състав на кабинета, както до преди малко -> досегашните коалиционни партньори естествено подкрепят с две ръце (защото иначе отичат в канала според последните изследвания на обществените настроения на агенция "Маркет линкс") -> И резултатът е: "Пременил се Илия - пак в тия".

И ГЕРБ, и ППДБ казаха, че няма да прабявт правителство сега, а ще се ходи първо на избори и чак след това ще се види какво ще се прави. Т.е. очаквам да върнат папката още при връчването, за да идват по-бързо изборите.

# 364
  • София
Никоя партия не иска да прави правителство в този състав на НС. ГЕРБ, ако искаха да продължат да управляват, нямаше да подават оставка. Както се видят вотът на недоверие не мина и се знаеше, че няма да мине.И аз очаквам бързо да се завъртят трите мандата, най-вероятно с незабавно връщане още при получаването. Евентуално само празниците може да забавят малко нещата.

# 365
Важното е, че покрай безкрайната наглост и нечуваемост, и този скапан закон за образованието на онова парвеню не мина. Ще ми управлява с указания, внезапни родителски срещи вчера и страхуване. Ай сиктир!!! Rage

# 366
  • European Union
Само че указанията още са си в сила и няма кой да ги отмени.

# 367
  • София
Това правителство продължава да осъществява функциите си до съставяне на нов МС, така че Вълчев още може да ги отмени. Дали ще го направи е друг въпрос. До днес мслех, че има шанс, предвид вдигналия се шум, но при новата ситуация вече не знам какво да мисля.
В седмокласната тема писаха, че РУО Пловдив днес е свикало директорите на училища и е обяснявало, че ще се решава на местно ниво, че ще има изключения при разумни доводи и т.н. Не знам колко е вярно, но от медийните изяви на Вълчев, след като указанията се разчуха, беше видно, че започва да дава заден. Предстои да видим.

# 368
И аз това си мисля.
Ще разчитаме на късмет.

# 369
МОН официално ликвидират профил "Чужди езици" извън езиковите гимназии, в които се изучават поне 3 предмета на езика. Разширеното изучаване ще е възможно само ако на НВО в 10-ти клас по БЕЛ и МАТ е постигнат резултат над средния за страната през последните 3 години.
Ниво на конфинденциалност 1/TLP - GREEN
"... информацията не може да бъде публикувана или поствана в интернет, както и изнасяна извън общността." Някаква затворена общност в образованието е сформирана, така ли? Smiley

# 370
  • София
Е, именно! Понеже проектите за нормативни актове се публикуват, умните им глави са решили да наложат ограничения с указания, за да мине всичко тихо и потайно. Ама не им се получи и сега се чудят как да се измъкнат. И в опитите си да се измъкнат достигат до нечувани висоти на малоумието. Такива неща чувам, че сега обясняват РУО-тата на училищата, че не мога да спра да се смея на чиновническото безсилие, а същевременно ми текат сълзи.

# 371
И аз това си мисля.
Ще разчитаме на късмет.

Здравейте,

правителството не падна, защото някой разчиташе на късмет. Според мен трябва да направим някаква подписка/петиция във връзка с отмяна на тези разпоредби или подобно, за да може да ни чуят от новото правителство.
Ясно е, че образованието има нужда от промени, но намаляването на чуждите езици толкова много и без предварително обмисляне, не е  решението.

# 372
Аз лично не харесвам общата работа. Считам че там се разчита някой друг да свърши цялата работа.
Ето и вие - чакате друг да я напише и се заеме с организацията, вие само да се присъедините.
По друг начин щеше да изглежда ако вие я бяхте организирали и да призовете са подписването й.

Част от списващите тук писахме какво мислим и изпратихме написаното до когото трябва. Тоест..предприехме действия. Не чакахме друг да направи нещо.

# 373
  • European Union
А срещу какво протестираме? Срещу случайно изтекло писмо от някой недогледал чиновник.
Няма закон, постановление, стандарт и т.н, с който не сме съгласни. Тези разпоредби бяха дадени на директорите устно, месец преди да изтекат случайно в нета и срокът за педагогическите съвети и решенията на училищата мина.

# 374
Протестираме срещу несъответстващи на действащия закон устни и тайни писмени "разпоредби" на МОН, ограничаващи правата на децата ни. Протестираме срещу произвола и непрозрачността в работата на  МОН, РУО-та и директори на училища, които по стълбицата надолу сляпо изпълняват каквото им се разпореди.
"Случайно изтеклото писмо" не е цел, а аргумент за безобразията им.
Между впрочем, вчера след подадената оставка на правителството най-много облекчение и отрицателни мнения  събра именно този министър. Повече и от финансовата теменужка.
https://www.facebook.com/photo/?fbid=122155976900741735&set=a.122116989716741735

Последна редакция: пт, 12 дек 2025, 09:18 от Katya_I

Общи условия

Активация на акаунт