9. ФЕГ "Алфонс дьо Ламартин" - 8

• 10 067
  • 94
  •   1
Отговори
# 75
На нас ни харесва Садулова как преподава. Не е изпитвала досега, но би било добре някои неща да са на френски, други на български. Притеснени сме обаче за химията - не знам дали нещо ще научат, а тези, които искат да се профилират с биология и химия - не ми се мисли. Госпожата е младо момиче, което непрекъснато в коридорите се снимало в снапчат и инстаграм с филтри. Не е сериозно това, а в час не ги "грабва" с нищо, като я питат нещо - започва да прелиства учебника, за да им отговори...

Бихте ли казали, коя е госпожата по химия, както и в кой клас сте? Благодаря
Георгиева, 9 клас. Положението е трагично. Едно приятелче на детето ми от съседния клас е казало, че днес написала някакви четворки в школо без да е изпитвала, после половината ги изтрила - хаос, не знае какво прави, липсва педагогически подход,  невъзможност за контрол върху учебния процес. И най-важното - химията е "магия", обаче децата няма как да разберат това.

# 76
Здравейте, тъй като не съм разбрал, че има нова страница съм копирал мнението си тук.

Здравейте, ученик съм в 9 фег и от много време се каня да напиша това “дълго” мнение за училището. Ето и моето мнение:
Училището  има добра репутация и често се представя като престижно, но моят личен опит там е доста разочароващ. Основният проблем, който усещам, е свързан с начина на преподаване и отношението на част от учителите към учениците. Вместо подкрепа и мотивация, често се срещат прекалено високи изисквания, липса на разбиране и комуникация, което създава напрежение и чувство за постоянен натиск. Друг сериозен минус са стресиращите тестове и честите изпитвания. Те не само че са прекалено много, но и често са направени по начин, който не цели реално да провери знанията ни, а по-скоро да ни постави под психическо напрежение. Това води до постоянен стрес, умора и липса на мотивация за учене, което според мен е напълно противоположно на целта на образованието. Заради тази натоварена и напрегната среда, много ученици се чувстват изтощени и несигурни, въпреки че имат потенциал. Вместо да развива интереси и способности, училището често ги потиска. Затова бих препоръчал на кандидат-гимназистите добре да помислят, преди да изберат 9. ФЕГ. Ако търсят спокойна учебна среда, подкрепящи учители и балансирано натоварване, това училище може би няма да отговори на очакванията им.

# 77
  • София
За съжаление и моето мнение е като вашето, при все, че имам лични наблюдения от две деца.

# 78
  • София
..... Затова бих препоръчал на кандидат-гимназистите добре да помислят, преди да изберат 9. ФЕГ. Ако търсят спокойна учебна среда, подкрепящи учители и балансирано натоварване, това училище може би няма да отговори на очакванията им.
Без да искам да се заяждам или да ме разберете погрешно, се чудя коя е пък тази гимнация, която предлага такава обстанова "цветя и рози" ...
Моят опит е че има и добри и качествени учители в гимназията, то някак как всички да са ОК. В живота е по същият начин - в офиса не всички колеги са добри, за съседи пък да не говорим.
Като намериш утопия, пиши и аз идвам Wink

# 79
..... Затова бих препоръчал на кандидат-гимназистите добре да помислят, преди да изберат 9. ФЕГ. Ако търсят спокойна учебна среда, подкрепящи учители и балансирано натоварване, това училище може би няма да отговори на очакванията им.
Без да искам да се заяждам или да ме разберете погрешно, се чудя коя е пък тази гимнация, която предлага такава обстанова "цветя и рози" ...
Моят опит е че има и добри и качествени учители в гимназията, то някак как всички да са ОК. В живота е по същият начин - в офиса не всички колеги са добри, за съседи пък да не говорим.
Човекът е казал "част от учителите", което означава "не всички", но явно по-голяма част от тях, за съжаление, което изгражда и мнението му, което пък е решил да сподели тук. Възможно е на някой да е полезно това мнение. Всички тук сме били или сме ученици, аз лично в моята гимназия срещах уважение и не помня нито един учител, който да се е отнасял по начин, по който да сме се чувствали притиснати, стресирани, неразбрани, неоценени. Така че - подкрепям момчето. Трябва свободно да се изразява мнение.

# 80
Здравейте, благодаря за коментара. Само искам да уточня, че моят текст не беше оплакване или атака към гимназията. Аз всъщност много обичам 9фег и се гордея, че уча там. Просто споделих личното си мнение и усещане за натоварването и атмосферата, с идеята да е полезно за кандидат-гимназистите, които се колебаят дали това е правилното място за тях. Всяко училище има и силни, и по-слаби страни, както и всеки човек има различно преживяване. Моето беше просто една гледна точка, не опит да се създава негативен образ.

# 81
Здравейте,

имам дете, което учи в 9 ФЕГ, както и друго, което завърши наскоро друга добра езикова гимназия с подобни оплаквания. Изобщо не защитавам френската, но коя от елитните гимназии някога е подкрепяла и мотивирала, нямала е високи изисквания, имала е високо ниво на разбиране и комуникация между учители и ученици, като последните са се обучавали без напрежение и чувство за постоянен натиск. Учениците също така са изпитвани с елементарни и приятни, а не стресиращите тестове, а устно - само чат пат, при това в много приятна обстановка. Естествено, ние всички трябва да се борим за подобряване на отношението към децата ни.

# 82
Здравейте,

имам дете, което учи в 9 ФЕГ, както и друго, което завърши наскоро друга добра езикова гимназия с подобни оплаквания. Изобщо не защитавам френската, но коя от елитните гимназии някога е подкрепяла и мотивирала, нямала е високи изисквания, имала е високо ниво на разбиране и комуникация между учители и ученици, като последните са се обучавали без напрежение и чувство за постоянен натиск. Учениците също така са изпитвани с елементарни и приятни, а не стресиращите тестове, а устно - само чат пат, при това в много приятна обстановка. Естествено, ние всички трябва да се борим за подобряване на отношението към децата ни.
Здравейте, извинете ме за израза и моля не се сърдете, но точно нищо не казахте.  Съждението "коя от елитните гимназии някога е подкрепяла и мотивирала" звучи меко казано странно. Това нормално ли е според Вас? Защо да не бъде приятна и спокойна обстановката? Може изискванията да са големи, но да бъдат ясни. Аз тук ще изразя лично мнение и ще кажа, че според мен масово в 9ФЕГ учителите не обясняват ясно правилата и очакванията си, учениците гадаят, което създава напрежение. Също така, доколкото разбирам и от други родители, има учители, които се държат саркастично с децата и в този смисъл изключително неуважително. Много хубаво би било ако ръководството, учителите и педагозите на това прекрасно училище с име и традиции се зачитат по форуми какво се пише, защото ние не сме тук да си чешем езиците или да уронваме престиж.  Ето тук ще цитирам майка от една друга група ( училището няма да го споменавам) с надеждата и пожеланието и в тази страница да пишем и четем такива коментари:
"Здравейте!
Ние вече сме на финала - 12 клас и все още продължавам да твърдя, че това е Училището с главно "У"!
*................език на Proficiency ниво;
*Учители, които са едновременно преподаватели, ментори и приятели;
*Среда от интелигенти, амбициозни и с различни извънучилищни интереси деца;
*Развиване на т.нар. "меки умения", пречупено почти през всеки предмет;
Синът ми продължава да ходи на училище с голямо желание и вече започна да му става мъчно, че скоро ще приключи."
Как Ви звучи това на фона на споделеното мнение днес на ученик от нашата гимназия? Между другото, разбирам, че това е мнението и на много други ученици от 8 до 12 клас. Нещо трябва да се промени...

Последна редакция: пт, 09 яну 2026, 17:27 от PV1

# 83
  • София
Когато редяхме желанията се свързах с две майки на които децата им бяха в ФЕГ и двете  с подобно негативни коментари. Ние въпреки това писахме нея, защото младежа точно това искаше. Едната от майките скоро ми звъня да ме пита дали съм доволна, защото обмисляла същото училище за второто си дете... no comment. Напомних й го де, че уж не я харесваше Wink
ФЕГ ще е в списъка ни с желания и за моето второто дете, определено.

# 84
Скрит текст:
Моето дете в 12-ти клас нямаше нито едно отсъствие (в т.ч. извинено), защото се чувстваше страхотно в училището и държеше да си ходи, въпреки че в 12 клас масово не ходят. Само с училищна подготовка изкара ДЕЛФ В2 с 90% (на С1 не се е явявала, защото не ѝ е трябвало), започвайки от нула. Само с училищна подготовка изкара ДЗИ БЕЛ и ДЗИ мат пп с 6,00. Само с училищна подготовка защити билингвалното обучение на френски по физика. Благодарение на това и на участия в състезания от училището е и с национална диплома. Не беше рисувала никога докато не стъпи във фег, а в 12-ти клас вече имаше нейна самостоятелна изложба (естествено любителска). И толкова си обича училището, че се отказа да следва в чужбина, за да може да преподава там докато следва. Толкоз до мнения на родители във форума. За всяко дете/родител е различно. Нито аз, нито тя беше щастлива в смг (5-7 клас) и въпреки че имаше бал 499 в 7 клас за смг не пожела да остане там и нямаше грам замисляне. В същото време има ужасно много деца и родители, които си харесват смг и няма как да се каже дали е хубаво или лошо дадено училище от нечие мнение.

# 85
За съжаление подкрепям негативните коментари. От самото начало училището е само разочарование и хаос. От дете обичащо училището и ученето, дъщеря ми бавно посърна. Няма желание да учи и да се доказва. Прави минимума, който се изисква. Никой не я мотивира да покаже на какво е способна. Знам че животът не е лесен и това е реалността, но човек трябва да има добра основа и спомени от гимназията. Всеки ден съжалявам, че я убедихме да пише фег преди други гимназии.

# 86
  • София
nelika, наистина със съжаление подкрепям всяка ваша дума Confused. Няколко потребители ми писаха съвети на лични, когато детето ми беше в края на седми клас, изобщо не приех сериозно отзивите им и сега се чувствам много виновна, че не им повярвах.

# 87
  • София
Всичко е опит, гледайте напред само, времето назад няма как да върнете. Само най-добри думи мога да кажа за училището. Никъде няма идеално в този живот.

# 88
  • София
Има много положителни неща в училището, най-вече децата и средата, дъщеря ми си намери място там и започна леко да излиза от интровертната си черупка. Има невероятен късмет с класната и преподавателка по френски. Ученето в една смяна, програмата на блокове, чисто битово  училището е хубаво.
Но съм съгласна и с всичко останало, написано преди мен. Толкова стресирана от учители и учене никога не е била, както сега в 9 клас. Има си учители, които ехидничат при изпитване, има и които направо си обиждат (не към нея, но тя го вижда и влиза с ужасен страх в часовете); много от тях със сигурност не комуникират добре очакванията си и неведнъж се случва да се готвят за тест на един материал и да получат друг. Положението с оценките по някои предмети вече сме го приели и не ни е драма по абсолютно никакъв начин, но тя е потисната. От 1 до 8 клас не беше отсъствала по болест изобщо, сега изкара два вируса само до Нова година. В момента пак след първата седмица се прибра с болки в гърлото и кашлица и се чудя какво да я правя, че следващата седмица имат контролни всеки ден и хем не е хубаво да ги пропуска, хем не е супер добре, хем не е и безкрайно болна. За мен е ясно, че имунитета й е паднал драматично тази година и го отдавам на 100% на стреса. Тя всеки ден отива със страх, свит корем и се връща разстроена и с главобол.
Но - аз не съжалявам за избора ни, тя също, защото не мисля, че има гимназия в топ 10, в която тя щеше да се чувства различно. Изискванията са високи навсякъде и деца като нея, които се притесняват твърде много, ще се чувстват така навсякъде. Та лично за нас, засега, по-скоро е положителен избора ни, но потвърждавам, че това, което пишете, си е вярно.

# 89
Абсолютно съм съгласна с Бърди, това все едно аз съм го писала. Да добавя, че аз имам син, за разлика от нея. Той винаги е бил над нещата и изобщо не беше от притеснителните. Сега се притеснява за мнението на всеки учител, което ме радва. Но пък на няколко пъти вече проявява подобие на паник атаки - сърцебиене и учестено дишане докато учи вкъщи. За оценките по някои предмети сме се примирили и ние. Но определено си е демотивиращо за децата.

Общи условия

Активация на акаунт