9. ФЕГ "Алфонс дьо Ламартин" - 8

• 10 055
  • 94
  •   1
Отговори
# 90
Не знам, мили родители, става ми мъчно, защото не знам дали някой ще ни "чуе". Не е честно децата да имат способности и те да не бъдат разгърнати, а напротив - да биват заклещени в страха. Все още има малка надежда в мен, че новата директорка ще промени по някакъв начин тягостната атмосфера, за да могат децата да учат и да се развиват спокойно. Чета коментарите ви и си мисля, че е абсолютно излишно и нездравословно да се всява страх, както и този ехиден и необичлив модел на поведение, който са възприели много голяма част учителите в гимназията. Не малко са и учителите с откровено злобно поведение. Знаем, че не им е лесно, но нашите деца не са им врагове. И друго - защо е този хаос?! Не може ли всеки учител да има ясни изисквания и правила - като казвам ясни - те да са ясни на всички ученици и ясни и за самия него, т.е да ги следва винаги, а не един път така, друг път по друг начин. Нека са високи изискванията, но да бъдат ясни. Когато има ясни критерии на оценяване, когато целта е да научиш и просветиш, а не да стъпчеш и принизиш, когато първо помагаш и обясняваш, а чак след това изискваш, нещата ще се променят към добро.

# 91
  • София
Аз не очаквам промяна и гледам на това като препядствията, които ще направят децата ни по-стабилни и силни в живота. И нас така са ни учили, пък я какви сме чудни Joy

# 92
  • Sofia
Моят син е в 11 клас. Съгласна съм с всичко казано за хаоса, липсата на мотивация и добра организация на обучението.
Но, детето ми си намери хубава среда, контактува с читави деца, които имат цели, амбиции, но и социален живот. Той, като цяло, е доста над нещата, но едва в 11 клас си отдъхна и ходи с желание. Предишните години се измъчваше с неинтересни предмети, учители с безумни и неконсистентни изисквания и лоша комуникация.
Има и бели врани между преподавателите - една учителка направи чудо и запали искрата на науката и любовта към химията, което може да предопредели и професионалната реализация на сина ми, нещо, което дори не би ми хрумнало да му предлагам да учи. А сега е запален и въодушевен, избра профил химия и не съжалява нито миг.
С френския ударихме на камък - падна ни се ужасна класна и той почти беше намразил езика първата година, а и не научи много. А учи езици направо от въздуха, винаги му е било лесно. Да са живи и здрави страхотните педагози (подчертавам, не просто даскали) във Френския институт, които му върнаха любовта към езика и сега взима един след друг сертификатите, които ще са му нужни за кандидатстване.
Имам приятели с деца и по другите езикови гимназии - там има подобни проблеми, но организацията е на много по-високо ниво, както и училищната общност. Нещо, с което ФЕГ се е гордеела в миналото.

Последна редакция: пн, 12 яну 2026, 15:54 от cutesmallcat

# 93
  • София
За мен психическото състояние на детето ми е на първо място, защото е основен фактор за развитие на здравословни проблеми. Среда, локация, приятели, ниво на езиково обучение и всички важни неща, за които се интересуваме, когато предстои избора за училище след седми клас са ценни само за здравото дете. Стресът, обидите и смачканото самочувствие не могат да бъдат мотиватор за нищо добро.

# 94
Коментирам прочетеното тук с моя позната, която ми показа темата на Испанската - едно към едно 😆
Изводът? - май ние родителите сме с някакви свръх очаквания, щом във Френската и в Испанската “оплакванията” са като копирани…
Имам само един срок “опит” зад гърба си. Дъщеря ми е щастлива! Намери страхотни приятели, част от които вече добре познавам. Прекрасни деца от 8, 9, 10 клас… Никак не ми изглеждат стресирани… Да, когато се скъсваш от учене и въпреки това ти пишат 5, сигурно е демотивиращо, но… не мислете, че ако искат да продължат образованието си извън България, там някой ще ги хвали. Изключително съм впечатлена от нивото, до което само за 4 месеца достигнаха по Френски (без никога досега да са учили) децата, които искат да учат… Да, чувам от родители как не са доволни, и как децата им нищо не знаят… Ами някои научиха много. (Знаете, сега в събота минаха олимпиади и тн) Така че - с риск жестоко да ме оплюете - ФЕГ е страхотно място, със своите лоши и добри страни и всеки си избира от коя гледна точка да гледа гимназията.
А между другото Директорката си има приемен час и родители казват, че няма да ви върне, ако заявите желание да се срещнете с нея.

Общи условия

Активация на акаунт