Септемврийски бебета 2025 - тема 1

• 1 614
  • 24
  •   1
Отговори
# 15
Привет, привет!
Имам въпрос относно ортопед за бебе. Дадоха ни направление за ортопед, опитвам се да събера информация за добър такъв в София, който да преглежда новородени. Да имате опит или препоръка?

Ивайло Ефремов.

+ Драганов, ВМА

# 16
Здравейте! Разписвам се и тук да следя! Днес малката стана на 40 дни (няма да правя погача).
Набързо се включвам в коментираните до сега теми.
На 1м беше качила 1,200 кг, което много ме радва, защото си я кърмя, а изкара тежка жълтеница и бяхме на косъм да ни задържат в болницата още няколко дни (това не знам как не стана, защото билирубина й беше дооста завишен). Докато бяхме в болницата само сваляше, накрая качи някакви смешни 20-30 грама. Бях под напрежение до последно. Дори се разревах от нерви, защото нямах никаква информация за това как е тя.

Навън сме с баткото от ден 1. Само като вали сме в нас. Не ни спира студено време. Ходя с нея до градината да го вземам, по магазини и където трябва.
Минахме прегледа и при ортопеда (на частно го водих аз). Нищо, което вече да не знам, само ми препоръча и аз да пия вит. Д с нея.

Изхождането също още от болницата беше през два-три дни. Откакто й давам пробиотик вече е всеки ден.
Сега мисля, че е в някакъв скок, защото последните 3-4 дни някакъв неистов рев, а преди това имаше и доста често хапване, особено нощем. Започна да се усмихва, което отчитам като новото й умение. Струва ми се рано, защото първият го дават 5 седмици след термин, но ще изтърпим каквото е.

# 17
С какво борите коликите момичета?.
Купих био амика. Давала съм сама 2-3 пъти и май се запече
Голямо пръцкане и мъчени , но вечедва дни без резултат.в сряда сме на педиатър , когато ще е на 20 дни още питам, но дотогава ще се побъркам от безсъние и притеснение

# 18
Аз давам https://www.hlh-biopharma.de/products/casa-sana-bauch-gut това веднъж на ден (той е билков), и давах омнибиотик панда, но го смених с друг с витамин Д от серията на капките за коремчето, че нещо много меки 💩 станаха.

При мен бебка става утре на 40 дни и утре сме на църква, пък събиране ще правя след две седмици и тече подготовката.

# 19
Здравейте! Разписвам се и тук да следя! Днес малката стана на 40 дни (няма да правя погача).
Набързо се включвам в коментираните до сега теми.
На 1м беше качила 1,200 кг, което много ме радва, защото си я кърмя, а изкара тежка жълтеница и бяхме на косъм да ни задържат в болницата още няколко дни (това не знам как не стана, защото билирубина й беше дооста завишен). Докато бяхме в болницата само сваляше, накрая качи някакви смешни 20-30 грама. Бях под напрежение до последно. Дори се разревах от нерви, защото нямах никаква информация за това как е тя.

Навън сме с баткото от ден 1. Само като вали сме в нас. Не ни спира студено време. Ходя с нея до градината да го вземам, по магазини и където трябва.
Минахме прегледа и при ортопеда (на частно го водих аз). Нищо, което вече да не знам, само ми препоръча и аз да пия вит. Д с нея.

Изхождането също още от болницата беше през два-три дни. Откакто й давам пробиотик вече е всеки ден.
Сега мисля, че е в някакъв скок, защото последните 3-4 дни някакъв неистов рев, а преди това имаше и доста често хапване, особено нощем. Започна да се усмихва, което отчитам като новото й умение. Струва ми се рано, защото първият го дават 5 седмици след термин, но ще изтърпим каквото е.

На мен ми звучи като “Отличен (6)” 😊
Какъв пробиотик даваш? Къде четеш за скоковете. Да се подготвя, че тези скокове бяха май най-непоносимото нещо 😆

# 20
Пандата взех, малко е зор с пиенето, но успява за ден да го изпие.
Скоковете ги има в много приложения, аз в сайта на Хедра ги чета - https://xedra.wordpress.com/articles/livingwithbaby/8magicleaps/

# 21
И моят връща, защото преяжда. Прехранвам го се оказа, той е на почти 50 дена и вече е почти 6кг. (роди се 4). Постоянно търси да суче, днес се цедя и му давам, че ми е разранил зърната, нещо е започнал да захапва неправилно и не знам как да го коригирам. Поставям го правилно, той ме поглежда лошо, откача се от зърното и си намества устата за плитко засукване.
Но в нормална ситуация е нормално на адаптирано с фиксирани стойности да е спокойно детето, а на кърма да иска да суче често, за да си увеличава дажбите.
Ние излизаме редовно, даже вчера в дъжда се налага с количката да излизам, с дъждобрана всичко е точно и явно и дъжда няма да ни е спирка.
Аз се чудя от къде да си взема дрехи за кърмачки, ако имате идеи споделяйте.
Другият ми проблем е, че заспива само на гърда и не знам с това какво да правя, в неговото легло почти не спи, все е при нас в спалнята, което не ме кефи, но за сега е единствен вариант да спим поне малко. Тази вечер няма да му дам да суче за заспиване, ще си лекувам зърната целия ден, пък утре ще видим, но болката е ужасна и нещо не се справях със заздравяването им докато той сучеше така често, станаха по-зле и затова днес реших да цедя и да е от шише. Той горкия малко не знае как да пие от шише и се олива доста, но ще изтърпи и той един ден.

# 22
И моят връща, защото преяжда. Прехранвам го се оказа, той е на почти 50 дена и вече е почти 6кг. (роди се 4). Постоянно търси да суче, днес се цедя и му давам, че ми е разранил зърната, нещо е започнал да захапва неправилно и не знам как да го коригирам. Поставям го правилно, той ме поглежда лошо, откача се от зърното и си намества устата за плитко засукване.
Но в нормална ситуация е нормално на адаптирано с фиксирани стойности да е спокойно детето, а на кърма да иска да суче често, за да си увеличава дажбите.
Ние излизаме редовно, даже вчера в дъжда се налага с количката да излизам, с дъждобрана всичко е точно и явно и дъжда няма да ни е спирка.
Аз се чудя от къде да си взема дрехи за кърмачки, ако имате идеи споделяйте.
Другият ми проблем е, че заспива само на гърда и не знам с това какво да правя, в неговото легло почти не спи, все е при нас в спалнята, което не ме кефи, но за сега е единствен вариант да спим поне малко. Тази вечер няма да му дам да суче за заспиване, ще си лекувам зърната целия ден, пък утре ще видим, но болката е ужасна и нещо не се справях със заздравяването им докато той сучеше така често, станаха по-зле и затова днес реших да цедя и да е от шише. Той горкия малко не знае как да пие от шише и се олива доста, но ще изтърпи и той един ден.

Вземи си протектори за зърна, не давай шише. С помпа също си боли. Ползвай и крем, например на Лансинох. Протекторите са достъпни даже в аптеките мисля. За заспиването на гърда и спането при теб - има ли бебе, което да не го прави? 🤗
Аз съм на мнение, че в първите 4-6 месеца бебето има нужда от много внимание, гушкане и усещане за майка си. Не смятам, че ще свикне да е на ръце и че ще го разглезиш.
Как разбра, че връща от преяждане - само от килограмите ли? Моят господин си връща също. Оригнал се, неоригнал се, легне ли и след време се стича по бузата нещо. Днес само един път беше като избликване, а не стичане.

# 23
Аз въпреки че съм с второ за първи път кърмя изцяло . Намам идея коло изяжда. За 20 дни е качила 600 грама.
Колики ни мъчат. Заспива на гърда , но спи в кошара до мен. Гледам да не вземам при нас.

# 24
Точно с протектори бях до скоро, едва ги махнах, заради тях така грешно започна да засуква. Също и дохранвах с шише до скоро, та и то допринесе за това, не го дохранвам от около седмица и той вече все едно забравил как се пие от шише и се олива с него. Значи ще се научи как да захапва пак правилно, ако иска да яде, ще се помъча сама известно време, ако не става ще потърся консултант и ще се оправим все. Поръчала съм си сребърни капачки, че от болка не мога да нося дрехи и си ходя по цял ден гола вкъщи. И на мен ми е втори, но кърмя за пръв път изцяло, че с първия така и не успяхме да увеличим количествата, според лекар и консултант е било заради много малки части от плацентата, които не са били изчистени и са ми разбъркали хормоните, но добре че не са ми направили други сериозни проблеми и като цяло не е потвърдена тази теория напълно, но има и други неща, които за това са говорили освен оскъдната кърма като кратки оскъдни лохии и други.
За преяждането, ходих на консултация за кърменето и тя като го видя веднага каза, че това е много прехранено бебе, той ми е доста пухкав наистина. Сметна по колко е качвал на ден и излезе към 60гр., а нормалното е около 30гр. на ден. Той връща след всяко хранене, почти няма такова след което да не връща като редовно връща на фонтан, струйка през носа му излиза даже, заради което и лоша хрема направи. Постоянно търси да суче и аз му давах, а тя ми каза, че то от преяждане го боли корема и затова търси да суче да се успокои, отделно май си има и рефлукс, че млякото, което връща бързо се пресича, тоест кисело е по хранопровода, от това има още болки и още търсене да суче и всичко става само по-зле с още сучене. Така че вече се опитвам да го успокоявам по други начини след хранене и да не му давам често гърдата, но онзи ден не можах да издържа и беше почти постоянно на гърда и тогава ми ги е разранил, но пък явно е увеличавал количества, че от вчера цедя по повече. Трудно ми е да ги преценявам тези неща още, кога да му давам и кога не. На всичкото отгоре аз го дохранвах с шише и на консултантката и стана лошо като и казах, вика че кърма имам и според нея още от болницата не е трябвало да дохранвам, но аз си се съмнявах в количеството кърма, може би заради първия лош опит, също не цедях с помпата толкова, а и той с това постоянно търсене да суче не ми помагаше за преценката, а вече с кантар доказано изяжда повече, отколкото аз цедях с помпата.
И мен не ме притеснява, че ще свикне на ръце, няма такова нещо според мен, гушкам си го и не се притеснявам, просто като си помисля, че от това да спи в нашето легло ще трябва да отвиква и малко се напрягам, че това не е лесно обикновено, с първия такъв проблем нямах, ама той заспиваше буквално навсякъде и независимо какво прави, даже на пода е спал, все в леглото си е спал, в нашето броени пъти само. Тогава живеехме със свекървата и тя все повтаряше, че щял да свикне на ръце и заради това не си го гушках толкова и сега много съжалявам за това и бих върнала времето за да променя само това и да го гушкам повече. В първите месеци им е нужда, няма как да свикне, това е моето разбиране.

Общи условия

Активация на акаунт