Проблем със сприятеляването

• 1 278
  • 45
  •   6
Отговори
# 30
Трябват и позитивни изживявания. Намерете начин да се харесва такава каквато е, а не да се напасва на околната среда. Умерен спорт, да, но за здраве и тонус. Нито дума за килограми, че било проблем и тнт. Тя е прекрасна такава каквато е и колкото по-бързо го усвои това толкова по-добре за нея и бъдещата и самооценка.

# 31
  • София
Съгласна съм за преживяванията, но е прекрасна такава каквато е само за хората които я обичат и познават - останалите за съжаление виждат основно опаковката! Най-вече тийновете. Ако си се харесва така и не й пука ок, но ако се чувства изолирана и свита е сигурен знак, че не се чувства добре в кожата си. Може да е характериална особеност срамежливостта й, но може и да се дължи на липсата на самоувереност точно от начина, по който я виждат. Да се задоволиш с това което си и да не се стремиш към пълния си потенциал е много грешно. Всеки може и трябва да стимулира детето си за положителна промяна, а не да го успокоява че и такава все някой ще я хареса.

# 32
Днешните тийнове не са като преди. Преподавам на такива и имам по-мургави момичета с гъсти коси и съответно мустаци и космати ръце, по мое време беше гаранция за подигравка и си махаха след обиди как са маймуни и нз какво. Те си ходят така и си имат приятелки и среда. Други имам с акне и коремчета, ходят без грим, имат си пак среда, с момчета се закачат и т.н. Едно от момчетата ми тренира на фитнес с двама футболисти от класа, за да отслабва, и е успешно, снимат се заедно и добре се чувства.  Нищо общо с преди 10-15 години, за преди това не знам. За мен е сюреалистично като ги наблюдавам. Имам ги в инстаграм учениците ми и виждам как ги тагват, изненади за рд, комплименти и нормално отношение. Така че теглото, акнето и очилата не са никакъв проблем на момичето. Освен за повърхностните коментиращи от стари поколения. То и да си социален не е непременно добър знак, но както и да е.
Щом й тежи и е неуверена, с някой спорт или друго желано занимание извън зоната на комфорт ще получи повече самочувствие и ще е по- лесно с контактите си мисля. Макар че не ми изглежда да има проблем, щом казвате общува с хора на различни години. Може да е по-културна и начетена от повечето съученици и затова да е така.

Коментара над мен даже няма да удостоя с отговор, защото е смехотворен.

# 33
Според мен връстниците на дъщеря Ви я "отбягват", защото общува свободно с възрастните и ги е страх да не се изпусне за нещо, което е чула или видяла, докато е около тях, ако я допуснат в по-близкия си кръг. Не е въпрос на външен вид или характер. Щом никой не я тормози, явно е достатъчно приветлива за връстниците си.
Бих я посъветвала да се държи здраво за близката си приятелка, а Вас- да се радвате, че имате дете, което още Ви има доверие.

# 34
Външният вид е много важен, особено в тази възраст. Всичко възможно трябва да се направи, за да се пребори момичето с наднорменото тегло. Танци и спорт добре, но трябва и калориен дефицит. За акнето също има много възможности за лечение. Друг проблем виждам прекалено силната връзка с родителите. Хубаво е децата да споделят, но умерено. Иначе не е проблем, че няма много приятели, хората са различни, не всички имат необходимост от това.

# 35
  • По света и у нас
Тази същата тема беше пусната преди 2-3 месеца и коментирахме вече.

# 36
  • Paris, France
На 15 е. Благодаря ви.
Ние самите имаме много приятели и непрекъснато се събираме. Тя вижда това.
Има си най-добра приятелка. Виждат се и след училище понякога, но и двете са си читанки и си учат, щам започне училище.
Скоро ми сподели, че си пише и с едно момче.
Може би правя грешка, че я сравнявам с нас на нейните години - аз не бях най-кроткото дете.
Дъщеря ти реално няма проблем в социален план. Има си приятелка, пише си с момче. Тя ако реши да има гадже, ще го завъди барабар с акнето и наднорменото тегло, само защото е жена и млада и защото момичетата от ранна възраст си знаем цената и хубавите и млади са недостъпни за 80-90% от мъжете.

Аз съм била и дебела отвреме навреме в ученическа и млада възраст и не помня да имах по-малко интерес като съм с 10 или 20 кила отгоре, напротив. За ужас на майка ми и баба ми се поосвинках докато четях за матурите и на абитуриентските снимки съм доста пухкава, от което ми е през оная.

Много грешиш, че сравняваш дъщеря си със себе си. Тя не е твой клон и живее в други времена. Аз се поучих от сравненията на майка ми и баба ми и оставих децата ми да се развиват както искат, без да очаквам и натрапвам моите желания и да прехвърлям моята реалност върху тях. Времената са други. Това и други го написаха в темата.

Четох съвети за лещи вместо очила. Не бих причинила лещи на детето си с всичките рискове от инфекции и неудобство. И аз, и дъщеря ми сме носили очила за четене в гимназията и не помня да са били проблем в социален план. Те даже са модерни. Дъщеря ми наскоро пак сложи очила и не е никаква драма. В гимназията беше с далекогледство, а сега е късогледа. Купува ме и маркови рамки и хората даже ги харесват.

Дъщеря ми носеше и слухов апарат в прогимназията. Аз ревах цяла седмица като ми казаха, че е до живот, но реално никой не я закачи за тях и тя даже искаше да продължава да ги носи когато се оказа, че слухът се е възвърнал.

Приятелката на дъщеря ми от прогимназията имаше кохлеарен имплант и завъди много приятелки покрай него. Интересно им беше. Тя вече работи, живее с мъж и стяга сватба.

Акне + наднормено тегло е = СПКЯ за ендокринолозите и затова трябва да се лекуват, но като признак на възпаление, липса на витамини и минерали, а не заради външност. Никакъв спорт не ги лекува без витамини и понякога лекарства. Дерматолозите, по мои наблюдения, лекуват само визуалните, кожни прояви. Дъщеря ми обиколи доста дерматолози, но агнето и изчезна като се разбра, че и липсва вит Д3 и пи и цинк по друг повод. Буквално за седмица изчезнаха черните точки.

Някой писа за бирена мая. Живата мая е опасна. Ако се загнезди в червата, може да започне да произвежда алкохол от захарта в червата и така да отрови черния дроб. Също може да предизвика глад за сладко и инсулинови резистентност. Витамините в маята са полезни, но маята трябва да е изсушена с горещ въздух и да не е жива. Продават изсушена мая в магазините за добавки.

Идеята да махнете млечни и захари е добра. Вижте противовъзпалителните диети!

Като спадне възпалението, наднорменото тегло пада само 🌞 и акнето изчезва.

# 37
  • Банско
Имам чуството че някои майки живеят на марс.  Какво си мислихте като оставихте дъщеря ви да изглежда така? Винаги е имало знчение във всяко поколение, и във всякакви години, не само сега, кой как изглежда!!! Не знам как така се събуждате насред ситуацията и не се усещате отначало накъде вървят нещата.

# 38
Какво значи “да изглежда така”?!
Акне и наднормено тегло не се допускат зорлем и с кеф от родител.
Майката написа, че лекуват лицето. Със сигурност се търси решение и с теглото.
Убедена съм, че детето е хубаво, тези неща се оправят.

Който има идеални щерки - без акне и с манекенска фигура да не бълва обиди. Грозно е, меко казано.

# 39
Ми те точно глиганите в анцузи ги бълват тия мизогинистки приказки. Готови са за "Ергенът".

# 40
  • Paris, France
Имам чуството че някои майки живеят на марс.  Какво си мислихте като оставихте дъщеря ви да изглежда така? Винаги е имало знчение във всяко поколение, и във всякакви години, не само сега, кой как изглежда!!! Не знам как така се събуждате насред ситуацията и не се усещате отначало накъде вървят нещата.
Нямаме контрол над всичко, което ядат децата ни, а и след определена възраст те виждат какво се яде у приятели и съученици и искат същото. Аз съм обяснявала, та ми се счупи устата, но на моята дъщеря от наднормено тегло изобщо не и пука и даже май се харесва дебела. Два пъти е надебелявала ужасно. По някое време сама разбра колко са вредни безалкохолните с подсладители и сама спря да си купува такива. Яде, обаче, прекалено много сладко и нищо не мога да направя по въпроса.

В къщи сме четирима човека. Две деца имам. Еднакво съм ги хранила и гледала, но дъщеря ми дебелееше, а синът е като чироз от дете.

За акнето - във Франция лекарите вадят тежката артилерия само за кистично акне, от това с циреите и гнойните пъпки и даже и тогава в началото не дават Роакутан на младежи, защото може да увреди тежко черния дроб. За такива като на дъщеря ми, с малки черни точки по носа, челото или брадичката дават само мазила. Тя в началото мислеше, че това са косми 🌞😻.

Синът имаше много дебел приятел, че и подиграван. Родителите са много слаби и бабите и дядовците и те. Момчето не ядеше никакви боклуци и докато е с нас си изяждаше салатата и основното и не пипваше десерта, а моите деца не пипваха салатата и не пропускаха десерта. Майка му готвеше всеки ден, и то не пици и пържени картофи, а бобови, месо, чиста храна. 

Интересното при дъщеря ми беше, че като е дебела, нямаше акне, а като отслабне, носът и почерняваше. Не вкусва алкохол и не пуши.

Нейната дебелина тревожеше само мене. На нея самата не и пукаше, а и ухажори не и липсваха. Единственото си гадже, готин, висок, популярен и умен си го хвана като беше супер дебела зимата. Тя прекрати връзката, а той още я търси и не само той. Сега е много слаба.

Повечето родители на подобно дете сме информирани по въпроса и търсим решение, както и говорим, но понякога ефектът е обратен.

# 41
  • Melmak
Акнето е особена тема. Понякога е трудно да се намери и читав лекар, защото са много спонсорирани от фарма индустрията и не гледат да помогнат, а да си пробутат мазилата. Обаче това не значи да не ходим на лекар, а да не спираме да търсим.
У нашите вечно се е яло здравословно и готвена домашна храна. Кулинари са и двамата ми родители, без готвено не сме оставяни, безалкохолни не са се пили никога. И аз, и брат ми- акне. Тъпото беше отношението на майка ни - пубери сте, ще ви мине. Беше ми купила крем здрае, ама не ми беше казала да не си го мажа на цялото лице, а само на засегнатите зони. Не знаех как да се грижа за кожата си, не разполагах с измивни продукти, подходящи за моята кожа. Не разполагах с бюджет за това. Намирам поведението на майка ми за неприемливо, но вярвам, че днешните майки не са такива. Аз акне нямам откакто завърших училище. Моя приятелка на 32 още има акне и е обиколила всички дерматолози в София още откакто бяхме съученички. Ми няма оправяне…

# 42

От Марс се включвам, за да Ви питам нещо: Как сте?, Олеква ли Ви, след като си изляхте злобата? Плакали ли сте заедно с детето си? …
Още много въпроси мога да задам и много неща да кажа, но няма смисъл, няма да ме разберете.
Пожелавам Ви да не се сблъсквате с такива неща никога.
Бъдете здрава и щастлива на Земята, не на Марс!

# 43
Аз бях орторексичка.
 До степен да ги храня с кълнове, домашно квасено мляко, домашен хляб, био месо ( отгледано вкъщи, или евентуално у комшии- в такъв район сме, имам това предимство), name it....
Децата ми до 1ви клас не знаеха какво е масов шоколад, нещо в опаковка, или най- общо- каквито и да било готови неща за ядене.
Много ми костваше, но 4 години на градина и до 4ти клас в училище,   ядяха само домашна храна.
Е...после се поспрях, пооогледах, реших, че съм дала основата, много съм доволна от техния собствен контрол, и го разпуснах малко...
Имам и късмет,  да са много отговорни, много зрели.
Но, няма начин да ме убеди някой, че ако не бях луда за връзване по онова време, щяха да имат същото отношение.  Тънкия момент е, че аз винаги съм се хранела като тях, заедно с тях. Баща им кривваше,  понякога, но навън.
Или, най- общо, искам да кажа, че закърмен ли си здравословно,  поне половината път е извървян.
Останалото  е стискане на палци Rolling Eyes

Онова с Марс ,нямам сили да го коментирам, дори!

# 44
  • Paris, France
Pandora1, майка ти е от друго поколение, което няма опит с юношеско акне и/или наднормено тегло и което често не е имало достъп до нещо измиващо, различно от тоалетен сапун.

Аз съм живяла и в третия свят, където малко хора, дори много богати, купуваха на децата си специализирана козметика. Акне там не съм виждала през 70те и 80те, а наднормено тегло имаха само някои богати леки и, родили по минимум 3-4 деца. Мъже дебели нямаше. В България наднорменото тегло също беше рядкост. Майка ми се ядосваше като се окръгля, а на мене ми харесваше да съм различна, а и на много хора дебелите момичета се харесват и даже ги угояват нарочно преди да ги оженят.

Познавам много жени, които един крем за лице не са си купили, нито сапун и имат приказни кожи без бръчки. Виждала съм африканки, родили по 10+ деца, без нито една бръчка на 55г, без увиснала кожа и без стрии. Малко е и до ген.

И аз бях орторексичка, но в училище на децата ми даваха парче млечен шоколад в цепната на две франзела и като се оплаках, викнаха социалните. Не е лесно и не живеем с орлите.

Чела съм в групи жени да пишат, че на диета от сурови плодове им изчезвало акнето и става дума за тежко, с кисти и гной, което не се повлиява от антибиотици и ретинол.

След като има наднормено тегло, кетогенна диета също може да помогне и за акнето, особено ако е без млечни.

Общи условия

Активация на акаунт