Ако имахте възможност, как бихте избрали да се казвате

• 3 365
  • 102
  •   3
Отговори
# 90
Не съм във възхита от името си, макар да е много харесвано, незнайно защо, и в последните години да е вечно в първата десятка на имената за новородени, но съм му свикнала. Не знам дали бих се възприела с друго.
Като малка много харесвах Красимира и Александра (майката на принцеса Анастасия). Така си бях кръстила и двете костенурки. С времето разлюбих Красимира, но Александра продължава да ми харесва, но не бих го избрала нито за себе си, нито за име на мое дете.

# 91
Аз имах котка Детелина, ама беше заради  една приказка за котки, от които едната се казваше Детелина заради зелените си като детелина очи. Та и нашата котка беше с хубави зелени очи. Не я помня вече приказката, ама Детелина обичаше да хойка и като я търсех е, все си мислеха, че някакво дете търсим, не го възприемаха като подходящо име за котка.

# 92
Познавам един котарак, горд и много безстрашен, който се казва Петър ❤️ Кастриран, с едно око, обаче смело влиза във всякакви битки и ги печели, разбира се.

Последна редакция: ср, 24 сеп 2025, 05:43 от мекичка*

# 93
  • Sofia
Изобщо не си харесвам името, направо не го понасям. И до ден днешен ми е трудно да "си изкривя езика" да го кажа, като се представям. Използвам винаги само съкратения му вариант. Просто не го усещам за мое, чуждо ми е, все едно това е името на някой друг. Обикновено име, дълго, българско и доста разпространено сред моя набор.

С удоволствие бих носила името Елица.

# 94
Елица е много красиво. И аз харесвам всичко с Ц -- Елица, Зорница, Росица. Много е нежно.
А би ли казала защо не го харесваш? Старомодно ли е, твърде дълго ли е или е твърде "тежко" и немелодично? Или просто не го свързваш с нещо хубаво?

# 95
И аз съм с обикновено име. Винаги съм го възприемала име като име, да има някакъв етикет, че да могат някак да се обръщат към теб, да те впишат някъде си. По никакъв начин не ми заема името някакво централно място в живота и да поражда особени положителни или отрицателни мисли.

# 96
Харесвам името си, и никога не бих го сменила. То е част от моята идентичност. Като малка много поправях хората, които се опитваха да използват "галени" имена, защото си го харесвам цялото, а и не е дълго. Като възрастна вече не поправям никого, просто при запознаването споменавам, че предпочитам цялото си име. И по това кой се съобразява и кой не, си вадя разни изводи за хората. Не ги поправям, но и връзката ми с такъв тип хора обикновено не е кой знае каква.
Не се казвам Бернарда, разбира се, никът ми е от един любим герой от книга, който е Бернард Smiley

Иначе харесвам много имена, и голямо чудене падна когато мислехме имена за децата ни.
Харесвам силни, дълги имена.
Ния, Мия, Лия, Тея, Дея, Ая, Амая и прочие - не е моето.

# 97
Бе и моето в България си е име като име. Не съм кръстена на хан Тервел Simple Smile) а на баба си. Даже на лошата баба, демек свекървата, а не на любимата баба. Но в чужбина минава за много красиво и го заобичах.

Бернарда, и аз харесвам за момчета дълги имена, децата ми са с много дълги имена, като бебета настоявах да се казват целите имена и се дразнех някой да не ги изговаря. Но сега съм пуснала който както каквото иска, децата сами да си преценят.

# 98
Харесва ми, че име и фамилия са ми общо 11 букви и нямам проблем с мястото при попълване.

# 99
Ооо кукумицинка, това си е факт, че е проблем! Мъжът ми е с две имена, ние 3мата сме с по 4...
Но да се оправят тия с формите Simple Smile))

Между другото, името е важно и при назначаване на работа. Примерно, много хора от източна Германия са с разни Сенди, Менди Сузи и прочее умалителни американски имена и това директно ги рисува като хора от по-необразовани семейства. Та ако някакво такова име ми бяха дали, може би щях да го сменя.

Последна редакция: ср, 24 сеп 2025, 10:51 от MariyaHris

# 100
  • Sofia
Елица е много красиво. И аз харесвам всичко с Ц -- Елица, Зорница, Росица. Много е нежно.
А би ли казала защо не го харесваш? Старомодно ли е, твърде дълго ли е или е твърде "тежко" и немелодично? Или просто не го свързваш с нещо хубаво?
Името ми завършва на -слава, това само по себе си удължава ненужно името. И именно тази част ме дразни. Определено не ми харесва как звучи, неблагозвучно ми е, че и изобщо ако може да се каже че има някакво значение, то не ми харесва. Нямам нормален имен ден, което някак си не ми създаде навика да уважавам именните дни като цяло.

Елица, Биляна, Лора - все хубави имена с празник на Цветница.

# 101
  • Между гори и планини
Щукна ми да питам чатчо ( АI) за значението на моето и на децата и на мъжа ми имената. Не че не ги знаех. Но не предполагах, че са толкова свързани. Постарах се да са хубави имена, със силен заряд и значение, да имат съкращения, от които и като големи да не ги е срам, щото огромен мъж Гошо или Сашко ми е много смешно например. Въобще не съм се водила по мода, а по вътрешно усещане.
Ако имах дъщери щяха да са Ема и Мая. Много харесвам тези имена.

# 102
Ох, на мен точно имената, завършващи на -ица, въпреки че се броят за нежни, ми звучат някак студено.

Общи условия

Активация на акаунт