1900лв. за отпушване на тоалетна?

• 5 614
  • 109
  •   1
Отговори
# 15
Аз пък мисля, че написаното от авторката е пързалка. Не вярвам да има човек, който да си помисли, че ще даде почти 2 минимални, или 1 средна заплата за отпушване на тоалетна. Все за толкова са придобити някакви умения в училище, в семейството, че да не бъде хванат за шаран за 1 отпушване на тоалетна.

# 16
Запуши се тоалетната. Чичо ми винаги се е занимавал с домашни проблеми от този сорт, но той почина преди 2 години.
Като нормален човек без никакъв опит, реших да "отворя" интернет и да потърся фирма.
Дойдоха двама мъже, на въпроса ми колко ще излезне, казаха че не могат да кажат. Те вършат работата, а шефа ( мъж който беше на телефона) ще каже колко ще струва. Техните услуги не били евтини, особено като не съм фирма освободена по ддс. Бях финансово подготвена като връх да излезне, около 500-600лв. Което пак ми се струваше много, но хайде да го отпушат и да се приключи.

Накрая ми казаха сумата от 1900лв. като ще ми изпратят онлайн касовата бележка.
Поисках пари на заем от съседка (която е и приятелка) и платих.

Нямам опит с тези услуги, тези цифри в реда на нещата ли са?
Много хора ли могат да извадят такава сума за отпушване на тоалетна без проблем или просто наистина аз не съм в час?
Аз като не знам нещо, питам chatgpt.

Отпушването на тоалетна в апартамент в София обикновено струва между 45 и 100 лева, в зависимост от сложността на проблема и използваните методи:

💰 Примерни цени от реални фирми:
Услуга   Цена (приблизителна)   Източник
Механично отпушване   от 45 лв   SOS-VIK
Отпушване с професионална спирала   около 65 лв   Интер Канали
Експресно отпушване с техника   от 80 лв   Otpu

⚠️ Внимание: Има случаи, в които недобросъвестни фирми са искали над 1000–1900 лв, като са начислявали допълнителни метри, демонтажи и „диагностики“ без предварителна оферта. Затова винаги:

Искай предварителна цена или диапазон

Проверявай дали ще получиш касова бележка

Сравни поне две оферти

Ако искаш, мога да ти помогна да намериш надеждна фирма или да ти дам съвети как да опиташ сам да отпушиш тоалетната безопасно.

# 17
Изобщо не е нормална цената. Да бяха къртили и после изграждали и мазали наново - тогава може би щеше да мине за нормална, но не са.
Някои запушвания минават от само себе си. Просто моментна тапа. Неприятното е, че не знаеш дали е такава, а и като става дума за тоалетна, нямаш и време да чакаш да разбереш, хваща те паника. Има хора, възползват се.
На котката ми от години му постилам соева постелка в легена. Пише, че може да се хвърля в тоалетната , но не повече от топка колкото юмрук наведнъж. Това и беше причината да мина на такава постелка. И си хвърлях така в тоалетната доста време, докато една хубава късна вечер след 23ч пуснах водата и тази вода стигна почти до ръба на чинията и не мръдна… Е, мъчих се над час, сипвах прахчета, белина, тоалетно пате, веро, бърках с дръжката на мопа, че беше по-дълга - просто виждах, че се оттича, но ужасно бавно - накрая се отпуши. След този случай взех кошче за постелката като нормалните коткари.
Не агитирам да си играете на водопроводчици, но при цена 1900 лв без къртене наистина бих се замислила какво мога да свърша сама.

Последна редакция: чт, 18 сеп 2025, 21:55 от Нарцùса

# 18
Аз пък мисля, че написаното от авторката е пързалка. Не вярвам да има човек, който да си помисли, че ще даде почти 2 минимални, или 1 средна заплата за отпушване на тоалетна. Все за толкова са придобити някакви умения в училище, в семейството, че да не бъде хванат за шаран за 1 отпушване на тоалетна.
За съжаление хич не е пързалка.
Нямах никаква идея за каква сума ще дойде реч. 
И реално не съм платила с лекота, доста сметки ми се объркаха, но няма да занимавам аудиторията как ми се е объркал бюджета.
Да, нямам познания в тази област, нито бях подготвена, че може да ми треснат такава сума.

# 19
laurentin, не познавам Sugar , но има хора с нулев житейски опит/за съжаление в къщи имам такава една млада дама/. До вчера някой е решавал битовите проблеми, баща, брат,мъж и хоп - изненада. От нищото се появява нещо за правене, което за съответния човек е огромно изпитание и виждайки неопитността му другите се възползват както и колкото искат. Сумата е огромна за свършената работа.

# 20
И аз нямам житейски опит по много проблеми, но ще се сетя да се допитам до близък, приятел, бг-мама, гугъл, освен за майстор ще питам и за цена, те парите са ценни.

# 21
Направо са те изнудили. Казали а "Ще видим" и после "Дай 1900 лв. " Двама мъже и сама жена! Ей големи тъпанари.
Изтипосай тук фирмата - не ги жали!
Искай документ, като откажат кажи, че съседката е свидетелка за дадената сума и отиваш направо в КЗП. Ако си по-курназ намекни, че имате и камера в коридора и всичко си е записано КАК СА ТЕ ИЗНУДИЛИ...

# 22
И аз нямам житейски опит по много проблеми, но ще се сетя да се допитам до близък, приятел, бг-мама, гугъл, освен за майстор ще питам и за цена, те парите са ценни.

Не съм очаквала да бъде злоупотребено по такъв начин. В моя свят нещата са изглеждали прости и нормални.
Има запушена тоалетна - викам професионалист - отпушват я - заплащам услугата.
И в най-смелите си представи не съм си мислила, че може да калкулират услугата близо 2000лв.

# 23
  • София
Подай сигнал в КЗП и НАП.

# 24
Подай сигнал в КЗП и НАП.
Плюс пост в социалните мрежи.

# 25
  • София
Бих изчакала с поста. Има повече шанс да вземе някакви пари или поне асо има решение него да пусне.
Сама се е накиснала, но това не означава, че няма права. Аз бих пробвала. Най-малкото е била там и може да каже имало ли е монтаж и демонтаж.
Ще се научи да иска оферти и да проверява. То тази "специална" тел за отпушване струва 20 кинта в железариите. Мошенници.

# 26
Документ за тези пари дадоха ли ти?
КЗП и НАП.
Уведоми ги къде ще подадеш оплакване към тях.

# 27
  • София
Сигнализирай. Измамили са те.
Първо и задължително е да имат ценоразпис. Второ и също толкова важно е да ти дадат касов бон. Фактура надали ще получиш.

И следващия път си купи от железарията механична спирала за отпушване на канали. Неприятно е, но става бързо, лесно и без пари. Спиралата май струва 20-тина лева. И не слагай препарати за отпушване от хипермаркета, които само разлигавят мръсотията и става тиня. Има специализирани препарати отново в железарията.
Интересно ми е, когато търсеше фирмата, не погледна ли дали имат сайт, ценоразпис, офис? Защо още по телефона не попита за приблизителна цена? И не те ли впечатли, че идват двама за елементарна работа?
Че то за отпушване на външен канал с машина не идват по двама и цената е в пъти надолу.
Защо изобщо плати без документ?
Казваш, че си ходила да искаш заем от съседката. Ако са оставали сами в жилището, огледай дали не липсва нещо - вещи, бижута, документи, ключове.

# 28
  • София
То сега и да я питаме защо, само по-кофти ще и стане. Ще си баучи урока за следващия път.
Да говори с тях и да им каже, че обявената цена не отговаря на пазаарните стандарти, липсва документация и, ако не и отговорят до понеделник на обяд ще подаде оплакване в НАП и КЗП.
Ако не реагират, подава оплакване и прилага мейла.

# 29
  • София
То е важно тя да се попита защо и следващ път, независимо за какво става дума, да не действа сляпо.
Не съм очаквала да бъде злоупотребено по такъв начин. В моя свят нещата са изглеждали прости и нормални.
Има запушена тоалетна - викам професионалист - отпушват я - заплащам услугата.
То и така би следвало да бъде, но не всеки, който се представя за професионалист,е такъв. Особено в интернет.
Че то на маникюрист да иде човек, обикновено първо се допитва за мнение, отзиви, цена.
Не мисля,че ще имат ефект разговори.
Предполагам още няма фактура и няма как да докаже колко пари им е дала.
Парите на ръка ли са броени? Поне разписка на хвърчащ лист сети ли се да си вземеш? Имаш ли каквато и да е писмена кореспонденция по имейл или само по телефон е говорено?
Съседката беше ли пряк свидетел и видя ли лично хората и даването на парите?
Данните на фирмата излизат ли при търсене?

Общи условия

Активация на акаунт