"Родила е N деца, а не и личи"?

• 7 770
  • 254
  •   1
Отговори
# 225
Аз определено съм по страхлива и по тревожна особено след третата бременност.

# 226
Миналата година излезе някакво много интересно изследване какви промени настъпват в мозъка на бременната жена. Една бременна невробиоложка си е направила над 25 скена на мозъка преди и по време на бременността си, с научна цел. Промените са в почти всички региони на мозъка. В някои зони сивото вещество е намаляло, в бялото пък са се засилили връзките. Промени в някои зони остават за постоянно, други зони до две години са се върнали в начално състояние. Сега ще изследват и други доброволки, търсят отговори и за въпроси за постпартум депресията и прееклампсията. А невробиоложката планирала да сканира и мозъци на очакващите деца бащи, да видим как се отразява и бащинството. Grin Така че бременността и майчинството ни променят изначало.

Аз станах по-страхлива и по-тревожна може би. Страховете за детето са големи. Мога да се събудя и от най-тихичкото "мамо, пишка ми се", докато мъжът ми хърка до мен. Мозъкът ми сега е направен да гледа дете.

# 227
  • София
Аз все още реагирам на плач и писък, наблюдавам децата около мен, оня ден се разтревожих за едни деца в морето, явно така ще си остана.

# 228
  • София
Аз съм по-тревожна и по-загрижена.
И имам физическа реакция при бебешки плач. Напрягат ми се гърдите, а не кърмя от повече от 2 г.

# 229
Аз изцяло се промених след третото дете. Бях много по енергична и имах сили за всичко. Сега мъчно се оправям сутрин и ми трябва два пъти повече време. Тренирах здраво преди да забременея,а сега в къщи не мога да се настроя да се пораздвижа 2 пъти в седмицата. Домашната работа ми се струва тежка и я върша без желание. Относно тревогите,не бих казала,че съм по тревожна,но преминах закратко и през това преди няколко месеца. Най-тревожна и изплашена бях с първото си дете. Почти свалих 20-те килограма от бременноста,от мускулите ми преди,почти нищо не е останало на дупето и бедрата,корема прибрах и се вижда старата ми преса,но точно над операцията имам като "качулка",която съм забравила за колко време изчезваше. При мен най-много се отразява на гърдите след кърмене и предполагам,че сега след трето бебе само импланти биха оправили нещата. Като цяло имам уморен вид и малко след раждането започнаха да ми виждат повече бръчките на околоочния контур.

# 230
  • София
Аз от една страна станах по-спокойна и търпелива (неща, които не са ми много в натюрела), от друга по-емоционална (но част от това е свързана и с промените в ежедневието ми). Обаче като видя някъде нещо с болно или пострадало дете, направо ми се къса сърцето. Много съпреживявам такива неща откакто съм майка.

# 231
Жените сякаш се състаряват след раждане. Имам наблюдания и лични, и от приятелки. Аз родих млада, но след раждането придобих по-зряло излъчване, преди това си бях като детенце. Относно фигурата - индивидуално е. Аз винаги съм била с плосък корем, дори и след ражданията. Сред приятелките ми няма такива, които да са си останали дебели, всички си върнаха формата сравнително бързо, но някак си самото лице и излъчване се изменя.

# 232
  • France
Не е сякаш, а си е научно доказано. Бременността е пусков момент на разнищването на теломерите, което е един от елементите на остаряването.
Наскоро гледах цяла изложба от снимки преди/след първото дете в един сайт с медицинска насока

# 233
Philomena, ще споделиш ли сайта, стана ми интересно.

# 234
Да, на мен също ще ми е интересно.
Защото имат значение и извадките на тип, възраст, среда жени.

# 235
  • София
Аз попаднах на страница със снимки на 33 жени преди и след като станат майки, заснети от литовска фотографка. Не виждам да изглеждат състарени, макар да се предполага, че е минало време между снимките. На мен ми изглеждат по-женствени, по-контурирани някак, докато преди това са меки и пухкави по детски в лицата.

# 236
  • Paris, France
Има логика раждането да състарява и да погрозняваме. Все пак планетата не е разтеглива и скъсяването на теломерите е ритник към отвъдното за преизпълнилата плана възпроизводствено. Така се дава шанс на бездетните, все още, млади жени да се харесват повече за да може да се възпроизведат. Същото го прави менопаузата на n-та степен. На 54г изглеждам с поне 15г по-дърта, отколкото изглеждах на 50г. Остаряването не е линейно.

# 237
Не знам за другите, но аз след раждането определено се състарих в лицето с едни 10 години. И не че са ми излезли бръчки, не са, а направо чертите на лицето ми сякаш са се променили.
На всичкото отгоре с бременността кожата ми потъмня и така си и остана. А си бях беличка преди това.
Обаче упорито си повтарям че състаряването е от недоспиване и че  като си отспа, някой ден, пак ще си стана младолика. Joy

# 238
Само на мен ли дългото майчинство ( 2г и 6м) се отрази вълшебно?Дълги разходки на чист въздух, внимание към храната, много лично време...

Започнах да остарявам когато прехвърлих 40г. и започнах да осъзнавам, че вече не съм на 26...Отговорностите ни състаряват също, както и алкохола, тютюна и лошата храна.

# 239
  • София
Зависи  явно от съпътстващите обстоятелствата в живота.

Най-изморена и изцедена бях с първите 2 деца (породени), а бях много млада, но живеехме на 2000 км от близки и нямахме помощ.
С последното дете съм най-свежа, вкл.физически, защото разполагам с цялото време на света за себе си. Особено откакто и той тръгна миналата година още на градина.
Почивката се отразява, не децата. Както и ангажиментите пък съсипват.
Хем между първото и последното ми раждане има 25+ години.
Не говоря за подмладяване или остаряване. То е субективно, а и песто идва от излъчването.
Визирам умора и натовареност срещу свежест и тонус.
Жената се състарява от съпътстващата борба с живота, не точно от децата.

Общи условия

Активация на акаунт