Студенти в Нидерландия - 27

• 24 601
  • 359
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Да се включа и аз с тревогите ни за децата.
Преди няколко дни сутринта ми звъни щерката, рано-рано.
Аз съм в офиса, заобиколена от колеги, вдигам и ми се стори, че реве, ама яко. Казвам й: "Какво има, да идвам ли? Тръгвам към летището".
Не разбрах как съм си облякла якето в този момент. Оказа се, че тя тъкмо се събужда, всичко е наред, просто още не е говорила. Но колегите ме бъзикат, че в този момент съм "запалила" и не ми е бил нужен самолет, и така съм щяла да стигна до Нидерландия. Та, ей къде е!!!
Самолет не ти трябва, 18 часа и си там с 4 гуми и много кафе Simple Smile същата паника съм и чудесно разбирам !

# 331
  • Deutschland/HE
Цитат
"Райънер" спира да лети между София и Айндховен
Нидерландските летищни власти съобщиха, че са отнели слота на "Райънер" на полета ѝ от София за Айндховен заради системни закъснения. Airport Coordination Netherlands, органът, който разпределя летищните слотове заяви, че слотът е отнет за летния сезон, започващ от 31 март.
Според службата превозвачът постоянно е закъснявал при полетите от София в понеделник вечер и от Пиза в четвъртък, като самолетите са пристигали средно повече от час след времето по разписание.
"Райънер" заяви, че е обжалвала решението пред Еврокомисията и пред нидерландските съдилища, наричайки го "безпрецедентно, нерационално и непропорционално".
Според авиокомпанията закъсненията са "избутвали полетите само с 15 минути над планираното им време за пристигане".

# 332
Ако големият има проблем, бързо ми става известо, малкия за да не ме притесни мен, ми обяснява, че всичко е наред, а аз обаче много бързо, още по начина по който ми обяснява  разбирам когато не е така. По-притеснителен е от брат си, на мен по тази причина не ми се искаше да е толкова далеч от нас.Брат му постоянно ми повтаря, остави го да диша, спокойно, добре е, ще се оправи, обаче хич не ми е спокойно.

Ние мислихме следващия път да лети от и до Айдховен, защото за Амстердам няма удобни влакове за сутрешния полет на БГ еър. За Коледа, категорично отказа да ползва хотел, щял да дреме на летището цяла нощ.

# 333
  • Deutschland/HE
Цитат
"Райънер" спира да лети между София и Айндховен
Може ли линк. Тук не става ясно за коя година. Аз намерих същото за минал период.

Сега ми излезе в Дневник, Бързи новини.

# 334
Доста неточен и подвеждащ превод в статията. Порових в холандските сайтове. Точният абзац е:
"The slots involved are the Ryanair arrivals from Sofia, Bulgaria, on Monday evenings and from Pisa, Italy, on Thursday evenings, both around 8:00 p.m.
Ryanair will now have to operate its routes to Sofia and Pisa at different times or cut them from the schedule.
Ryanair held these two slots for years. Other competing airlines, like Transavia or Wizz Air, can now bid for them."
Демек не спира въобще, а само вечерния полет. Да видим и дали малко конкуренция няма да е добре дошла.

# 335
# 336
  • София
Дано не ги спрат изцяло, защото досега с Уиз имаше конкуренция и добри цени, изключая празнични и ваканционни периоди.

# 337
  • Габрово
Със сигурност им е трудно и не ни споделят всичко за да не ни тревожат.Милите душици,какво ли преживяват като стрес от самата адаптация?!?
Желая всичките ни студенти да са здрави ,те ще се справят,а ние ще ги подкрепяме!
Искам да се информирам относно притежаването на личен автомобил и шофирането в Нидерландия.Има ли някой ,който да е запознат ,какви са изискванията да притежаваш и използваш автомобил
Предполагам,че ще е свързано с високи разходи за данъци,но незнам...
Моля ,ако някой има информация да сподели!

Аз бях повдигнала темата малко по-назад... Тази идея сякаш поизбледня при моето нидерландче - реши, че не си заслужава, ОБАЧЕ сега се преориентира към темата мотор... С моторите поне паркирането им е безплатно... Сега само се опитваме да си изясним въпроса със застраховката... И ако не друго - сякаш достигнах до извода, че всякакво превозно средство там е добре да се кара с NL рег. номер... Та, в този ред на мисли да питам - А НЯКОЙ ДА ИМА ОПИТ С КАРАНЕ НА МОТОР в NL? И разходите...?

# 338
Моята си купи електрическо колело, чиято мощност надвишава максимално допустимата за ЕС без регистрация. Обяснявах й, но тя като си навие нещо, никой не може да я разубеди. След нова година ще се опитва да го регистрира, да видим какво ще стане.

# 339
  • Бургас
Моят син има малко моторче - скутер, купи го там, много е доволен, че с колелото беше ужас, плаща се застраховка всеки месец

# 340
Да допълня темата за сривовете .  

Това е една история, която в началото изглежда като сбъдната мечта за всеки родител.

Четири години бакалавърско обучение, преминали през обичайните предизвикателства – нито нещо повече, нито нещо по-малко.
Още от втори курс започва работа по специалността си онлайн. В трети курс, когато идва моментът за стажа, сама избира да го направи в същата фирма, в която вече работи. Това ѝ дава възможност да пътува по света, докато работи – възможност, от която се възползва. Работодателите ѝ адаптират натоварването спрямо ангажиментите в университета; поема точно толкова, колкото може.

Наближава моментът за дипломиране.
 Дипломният ѝ проект печели награда, която ѝ дава право на участие в изложба, както и парична подкрепа. Успоредно с това, тя вече има сигурна работа – чакат я да завърши, за да започне на пълен работен ден. Междувременно я канят и на още една, още по-престижна изложба.

Дотук всичко звучи прекрасно, нали?

И тук приказката прекъсва.

Започват поредица от сривове. Многото възможности, които се разкриват пред нея, се превръщат в тежест, вместо в ресурс.
Само за кратък период изчезва структурата, която години наред ѝ е давала посока – задължителната програма, ясните срокове, постоянните задачи.
В подобни моменти човек остава сам пред сложен вътрешен въпрос: „Какво следва оттук нататък?“

Тя не иска да ходи на изложбите.
Често говори за огромна умора.
Това е умора от непрестанно вътрешно напрежение, от страха да направи избор, който може да я отклони от някоя от многото възможни посоки.

Не знам какви съвети да ѝ давам – и може би точно това е честният отговор. Понякога най-важното е просто, че споделя.    

Вместо да живея в приказка , всеки ден съм със свито сърце .

"Майката е щастлива колкото най-нещастното си дете "

Последна редакция: ср, 19 ное 2025, 13:34 от kavas

# 341
Включвам се след дълго прекъсване с нова бъдеща студентка в Хага, в изнесения факултет на Лайденския университет . Отново търсене на квартири за последното дете, което ще напусне къщата. Ще гледаме поне кучето да не избяга.
Та значи, събирам всякакви идеи и предложения за споделяне на настаняване.

# 342
Здравейте и от мен! Радвам се, че ви има. Добре че сме майките, че.... Simple Smile)))

Нова в тази група, с новоприет студент все още далеч в бъдещето, но знам колко бързо ще дойде, така че опитвам да се ориентирам възможно най-рано. Синът ми е приет да учи във Fontys, в Айндховен от септември 2026. Та, разбира се, започвам с регистрации в сайтове и търсене на стаи и апартаменти.

Направихме регистрация вече в https://rooms.vestide.nl, но когато дам apply ми казва, че адресът ни трябва да съвпада с този в общината.
"The address on your Vestide registration must be equal to the registration with the municipality. If this does not match, you cannot rent the accommodation."

Въпросът ми е, предварително си залагате, че уж сте там, а не истината Simple Smile
Или просто тези стаи/апартаменти не предоставят договор, чрез който да можеш да се регистрираш в общината?

И още, към тези които са минали през първата квартира вече, наясно съм че ще трябва да плащаме някакъв период, в който няма да ни е необходимо това жилище. Но колко по-рано е реалистично? Естествено майката е готова и от декември да започне да плаща за идния септември само и само детето да не спи на улицата, ама.....

Това е само началото на безкрайното ми питане, така че отново да кажа....благодаря!

# 343
  • София
Писали сме много пъти - Фонтис осигуряват квартира за първата година, заявете, че искате те да ви намерят. Приятелка на моята девойка така направи преди 2 години и всичко беше точно.

# 344
Писали сме много пъти - Фонтис осигуряват квартира за първата година, заявете, че искате те да ви намерят. Приятелка на моята девойка така направи преди 2 години и всичко беше точно.

Да, благодаря! Видях го и това. В момента тече регистрацията за пролетния семестър на 2026-та. Изчаквам да мине 8-ми декември, когато им е крайния срок и ще се регистрираме за кандидатстване за септември. Няма гаранция, че ще намерят, а притеснението ми е че отговор, положителен или отрицателен, се получава през юни, когато вече може да е късно да търсиш сам.

Общи условия

Активация на акаунт