Как може умен и работлив човек от бедно семейство да успее в България?

• 4 167
  • 226
  •   2
Отговори
# 195
В Хасково може и да е така. В София дотук имаме три бригади и избираме по цена и препоръка. Не е достатъчно само да се е самопровъзгласил някой за майстор. Даже в родния ми град, дето е супер малък, има пишман майстори, дето никой не ги наема, защото са некадърни и нямат работни навици.

# 196
Ами материалните блага, за мен не са средна или никаква класа. Може много образован и начетен човек да бъде беден, по ред причини.
Аз съм работила всякаква работа и уважавам всеки човек, който честно си изкарва хляба.
Интелигентността е наследствена. Ако някоя "мутра" и "мутреса"( събирателен образ) си въобразяват, че като си запишат децата в скъпи училища ще променят генетиката... Няма да стане така. Нещо за да се развие, трябва да е навито преди това.
Петко Славейков например не е живял.богато, меко казано. Мога да изброявам без край.
Ще кажете, че времената са други. Иска ви се.
Но това са си лично мои разсъждения и не искам да споря.

# 197
,,,
Справка: рецептите как се става джентълмен или как се отглежда английска морава. Общото е – 3 поколения.
Не стигат за някои да спрат да люпят семки. 
Класите са имуществено обусловени, не по образование. В миналото евентуално по произход (благородниците винаги са били горна класа).  А иначе футболисти, артисти и прочее може да нямат и средно образование, ама са в горната класа. 
Аз познавам хора с претенциите за семейства на бивши чорбаджии, фабриканти, предприемачи ... и съм свидетел на такива мизи изпълнения помежду следващи поколения и как очакват ако някой им каже здрасти вече да е заслепен от царските особи, да прави всичко без пари и да приема да се държат с него като придворен. Да не говорим как се изпокарват помежду си, цял живот злоба, завист и кой да докопа на нещо от наследсвтвото. После понеже са научени за царски особи и са пасивни на квадрат седят върху ключовете и гледат как всичко се разпада и не предриемат нищо. Цял живот нищо. Цял живот за НЕЩАТА.
Аз така не бих могла. Да чакаш ти без да предприемаш, че ти се падало нещо един ден и да се караш непр. с роднините и да се дебнете кой какво има право да получи.
Ужасно се израждат хората.

# 198
Пишман майсторите не ги броим, тези с име вземат луди пари и се чака 2-3 месеца.

# 199
  • София
2500 под наем е чиста мизерия.

Честно казано, колкото повече остарявам и набирам опит, толкова по-малко вярвам на приказката за човек, успял сам от нищото. Има такива истории от типа "спах на гарата, откъснах една ябълка, продадох я, купих две ябълки... " и като разровиш, изведнъж се появяват мама, тате, баба, дядо, които са дали някой лев я за образование, я за бизнес, я за апартамент....

# 200
Те простите, които с труда си забогатяха гледат с пренебрежение на учените, които материално са по-малко от тях, наричат ги ,,гладна интелЕгенция". И ще стават по-заможни и с по-голямо самочувствие, защото занаятчиите намаляват и това вдига цената на труда им.
Гледай по нетфликс филма за Александрийската библиотека и виж за коя година се разказва. После прочети за следващите столетия на невежество под религиозата шапка ... до ренесанса и по негово време и ще разбешеш защо са нужни учените и интелигенцията. Много за обществени благо се взима знанието на другите и опита им , Нямаше ли навремето една приказка как в години наглад някой заповядал да се избият старите хора - те имат опит и мъдрост .... и нататък

# 201
Чисто научно не се знае кога количеството преминава в качество и обратно.
Малък Тошко нали се беше родил със златна лъжичка в устата?! Е,видяхме какво стана от него...

# 202
Чисто научно не се знае кога количеството преминава в качество и обратно.
Малък Тошко нали се беше родил със златна лъжичка в устата?! Е,видяхме какво стана от него...
Истината е, че масово хората си мислят, че парите оправят всичко. То това се и внушава.
Достатъчно е да си платиш и... И?
Тези неща се наместват, по време на големи кризи.

# 203
Значи има класа и класа. Като се каже средна класа, се има предвид изключително в материално отношение. Към тази класа принадлежиш. Другия тип класа касае неща, дето със съжаление виждам, че се осмиват и изчезват. Тези класа ти я притежаваш (или пък не). Например за мен не може човек с класа да говори неправилно, а популярните сега лица първо имат целия набор стандартни говорни дефекти, отделно една отвратителна мучаща артикулация и за разкош тембър на пушещ пенсионер мъж, дори девойчета на по 20. Ама квот такоа. Нямат класа, но са от средната класа.

# 204
2500 под наем е чиста мизерия.

Честно казано, колкото повече остарявам и набирам опит, толкова по-малко вярвам на приказката за човек, успял сам от нищото. Има такива истории от типа "спах на гарата, откъснах една ябълка, продадох я, купих две ябълки... " и като разровиш, изведнъж се появяват мама, тате, баба, дядо, които са дали някой лев я за образование, я за бизнес, я за апартамент....

Чак пък да е чиста мизерия за 1 човек...  Мисля, че и в София това все още е средна заплата, вярно, далеч е от спряганите 10000, но много хора не взимат повече от това.

А авторката е интелигентен и работлив човек, който пише "умаловажавам" и подобни, и никога не е работил, с майка с минимален доход, но си прави сметка как ще студентства на квартира и се кахъри за скъпите наеми... Знам в Сливен едно предприятие, което дава стипендии на желаещите да учат определена специалност, които подпишат договор след това да работят в предприятието, знам, че във ВСУ "Любен Каравелов" общежитието е безплатно за студенти с ниски доходи и такси не плащаха, вчера по телевизията ми мина някаква новина за фондация, даваща стипендии на първокурсници с успех над 4.50 от дипломата и приемния изпит... Живеем във времена, в които има много информация, различни възможности за работа, множество стипендии и преференции за студенти...

# 205
Този дебат е воден и в имотните теми - дали доходите, дали образованието, дали общественото положение, дали нещо друго определят класовата принадлежност.
Лично за мен само един от тези показатели не определя нищо. Един едър свиневъд може да се напъне и за годината да изкара повече от нобелов лауреат. Но вторият все пак е нобелов лауреат, нали...

# 206
Е, нобеловият лауреат какво общо има с класите? Може да е бедняк, може да е средна класа, може да е аристократ...
Поради липса на аристокрация у нас класите се определят само по доходите и други подобни признаци.

# 207
Как да няма аристокрация?! Не само има,но и Царската династия на Кобургготите си е тук и чака да удари нейният час! Единствено България от бившите соц.държави...

# 208
И как ще удари? Симеон е бил коронясан и не е абдикирал. Той си е цар. От там нататък идва дупка.

# 209
И как ще удари? Симеон е бил коронясан и не е абдикирал. Той си е цар. От там нататък идва дупка.
Да де,ще стане още по-лесно... Връщането на монархията...

Общи условия

Активация на акаунт