Как може умен и работлив човек от бедно семейство да успее в България?

• 3 991
  • 223
  •   2
Отговори
# 210
Да пази Господ.

# 211
2500 под наем е чиста мизерия.

Честно казано, колкото повече остарявам и набирам опит, толкова по-малко вярвам на приказката за човек, успял сам от нищото. Има такива истории от типа "спах на гарата, откъснах една ябълка, продадох я, купих две ябълки... " и като разровиш, изведнъж се появяват мама, тате, баба, дядо, които са дали някой лев я за образование, я за бизнес, я за апартамент....

Чак пък да е чиста мизерия за 1 човек...  Мисля, че и в София това все още е средна заплата, вярно, далеч е от спряганите 10000, но много хора не взимат повече от това.

А авторката е интелигентен и работлив човек, който пише "умаловажавам" и подобни, и никога не е работил, с майка с минимален доход, но си прави сметка как ще студентства на квартира и се кахъри за скъпите наеми... Знам в Сливен едно предприятие, което дава стипендии на желаещите да учат определена специалност, които подпишат договор след това да работят в предприятието, знам, че във ВСУ "Любен Каравелов" общежитието е безплатно за студенти с ниски доходи и такси не плащаха, вчера по телевизията ми мина някаква новина за фондация, даваща стипендии на първокурсници с успех над 4.50 от дипломата и приемния изпит... Живеем във времена, в които има много информация, различни възможности за работа, множество стипендии и преференции за студенти...

Сега Утивам у Сливен да ставам кранист, после мисля да приватизирам предприятието, решихте ми проблема. 😍😍

Само дето ми е много по-лесно да си седя у нас и майка ми да ме гледа на минималната си заплата. 🥲

# 212
Това е реалността.

# 213
Хахаха ...
Без кранист какво жилище в нов строеж?
Ще си седиш на минимума на майка си .

# 214
Бай Чат вика

Доходи на висока средна класа в България (2025)
✅ Ориентировъчни нетни месечни доходи:

Индивид: над 3,500–4,000 лв. чисто месечно

Домакинство (двама възрастни + 1 дете): общо над 8,000–10,000 лв. чисто

📌 Сравнение: Медианният нетен доход в България през 2025 г. е около 1,600–1,800 лв. на човек, така че високата средна класа е около 2–3 пъти над медианата, но под топ 5% на населението.

Образование и професии
Хора от високата средна класа обикновено:
Имат висше образование, често с допълнителни квалификации;
Работят в добре платени и търсени сфери:
IT, финанси, право, медицина, инженерство;
Мениджъри в частния сектор;
Собственици на малък или среден бизнес.

Жизнен стандарт
Пътувания в чужбина поне 2 пъти годишно
Частна здравна осигуровка
Инвестиции – недвижими имоти, акции, бизнес начинания

Мислене и ценности
Държат на личното развитие, доброто образование, здравословен живот;
Често се информират от разнообразни източници;
По-склонни са да участват в обществени каузи, доброволчество или предприемачество;
Ценят сигурността, но и иновативното мислене.

Рискове и предизвикателства
Могат да бъдат засегнати от:
Икономически кризи (инфлация, лихви по кредити);
Технологични промени, които изискват постоянно учене;
Прекариатна заетост – особено сред фрийлансъри и предприемачи.

Към нашата литературна героиня. В полицията вдигнаха заплатите към 3000лв. са вече и може да учиш задочно право. От там вече възможностите и контактите са хиляди. Също и в армията приемат млади хора и възможностите са добри - част сме от NATO и други подобни организации. Пътят за кариера в тези организации е широк и открит за млади, умни и амбициозни.

# 215
  • Пловдив
За армията - да се мине през висшите военни училища. Иначе няма смисъл.

# 216
За инженери в ТУ става въпрос, не за кранисти, ама допускам, че всъщност майката не е с толкова минимални доходи или не се осъзнава, че на практика човек с минимален доход е невъзможно да издържа студент, и само се мрънка и се мечтае как, като се завърши някоя гарантирана специалност, после те посрещат с предложение за работа със заплата 10К, взимаш си апартамент ново строителство, нова кола и си живееш живота.

# 217
  • София
Не е казано да си "седиш вкъщи с мама". Но един апартамент в София или друг голям град с платени сметки е едно приятно начало.

# 218
Не е казано да си "седиш вкъщи с мама". Но един апартамент в София или друг голям град с платени сметки е едно приятно начало.

В София не работи ли всеки втори студент като не е на лекции?
Зависи много каква специалност ще избере авторката.
Ако е тежка специалност няма да може да отсъства.

По въпроса с правото, инженерните професии и т.н.
Не навсякъде има реализация, не я лъжете така да не нагълта вода като завърши право и после й се наложи да продава хляб в кварталният магазин, защото няма връзките, за да започне някъде.
И преди да скочите, че това не е възможно - дадох реален пример с реален човек също от провинцията.
Набута се с кредити, завърши и сега не практикува просто защото няма необходимите връзки.

# 219
Днес крановете са съвсем различни от старите. Управляват се дистанционно...

# 220
и сами си решават какво да правят с екипажа. неяо като слон насред блато. много трябва да се внимава с тези интелигентни кранове.

# 221
  • София
almond267, това, което ще напиша няма да ти хареса, но аз все пак ще го напиша. Ако искаш - подмини го, но пак да кажа, че това, което аз пиша е абсолютно добронамерено.

Животът не е справедлив, това е факт от векове. На никого от нас нищо не се полага по право. Да, децата от заможни семейтва са с едни гърди напред, защото родителите им имат ресурса да им осигурят частни уроци, което само по себе си е помощ, но не и гаранция, за влизане в по-елитно и добро училище, от там възможностите за избор са повече, включително и в чужбина.

Вече няколко пъти се каза - ти тръгваш от минус второ ниво, по питанията изглежда, че искаш сигурна и изпитана рецепта за успех и влизането в платежоспособните среди и осигуряването на комфортен живот. Няма лошо, всеки от нас го иска, но единствената гаранция в този живот е, че един ден ще умрем. Това е.

Много хора ти предложихме варинати, които искат много усилия от твоя страна, проактивност и търсене на начини, а не на оправдания. Разбирам те чудесно колко ти е трудно, как си мислиш, че умно и добро дете и вероятно си точно такава, трябва да има шанс да излезе от блатото. Колкото и клиширано да звучи, човек сам кове съдбата си, нужен е и късмет. Но няма как някой да ти даде универсалната рецепта за добър живот, за бързо и сигурно забогатяване, защото няма такава. Все пак, ориентирай се какво искаш да постигнеш, виж какво се иска да го постигнеш и после ти остава труд, труд, много труд без гаранции за нищо. Няма да е лесно, няма да е комфортно, на моменти ще ти се плаче от безсилие и, че светът е несправедлив. Ама ще трябва да продължаваш да се бориш. Ще те е яд, че докато твоите състуденти обсъждат как и къде да пътуват за 8 декември, ти трябва да спестяваш всяка стотинка, защото трябва да си купиш зимни обувки или защото дънките са се скъсали. От 1 курс ще кандидатстваш буквално на всяка обява в джобса за младши специалисти, недотам квалифицирана работа, защото трябва да оцеляваш. Лятото няма да можеш да почиваш, защото трябва да работиш и да спестиш някой лев за семестъра и трябва да помогнеш на майка си да си върне дълговете по твоето занимаване да учиш в университет. Но това ще те направи силна, организирана, а такива хора все някога ги оценяват. Важното е да не се откаваш, колкото и да е трудно, колкото и да е тежко.

# 222
и докато се обърне човек и живота му минал в стискане на зъби.

# 223
Има и евтини якета и обувки, които може да излязат много по-малко от цената за празнуване на организиран Осми декември с нощувка. За цената на автобуса до Боровец и обратно има якета.

Предполагам, че повечето пишещи в тази тема въобще не сме стигнали този стандарт от 10 хиляди на месец, авторке, и едва ли някога ще го стигнем, така че какви съвети можем да ти дадем. Не се самосъжалявай, не мрънкай, не бъди песимист и не лети в облаците. Мрънкането няма да ти помогне, най-много да те направи по-неприятна за работодателите и хората в социалния ти кръг. И да не успееш да се намърдаш във високата средна класа, това не те прави неудачник.

Общи условия

Активация на акаунт