Базедова болест - Тема 16

• 1 296
  • 50
  •   1
Отговори
# 30
Максимумът мисля беше до 3 пропицила при бременност. Дано хормоните се повлияят бързо. Но е много важно да се опиташ да си спокойна. Той Базеда и без това блъска яко и трепериш и пулс се ускорява.
Работиш ли? Ако работиш няма да е лошо да вземеш болничен. В началото за Базед мисля се полагаше, но вече нямам спомен. Да почиваш и да няма психическо и физическо натоварване.
Иначе отключването на Базедова болест при бременност, след раждане и аборт си е класическо. Вероятно се е появила 3-4 месеца след предното раждане.

# 31
Не, не работя още, по майчинство  съм, след месец ми започва втората година.
Да, четох и аз, че доста често се отключва след раждане при жените. Надявам се и аз бързо да се повлияят хормоните и всичко да е наред. С бебе на 11 месеца трудно с почивката, но поне умората е “сладка” 😅

# 32
Здравейте, тази сутрин в електронните новини имаше статия за автоимунните заболявания и изследванията и процедурите за тях, които се плащат от здравната каса, копнах и го публикувам тук, може да ги знаете нещата..
 "...За заболявания на щитовидната жлеза – Хашимото, /Хипотиреоидизъм, Хипертериодизъм/

НЗОК заплаща за следните хормонални изследвания: fT4 (с код 10.08), TSH (код 10.09), LH (код 10.22), FSH (10.23), Prolaсtin (10.24), Estradiol (10.25), Testosteron (10.26), Progesteron (10.21) и „Антитела срещу Тиреоидната пероксидаза - Anti-TPO“ (т.нар. МАТ) (10.27), като за извършването им лекар специалист по профила на заболяването следва да издаде направление за медико-диагностична дейност (бл. МЗ-НЗОК № 4), по преценка и при необходимост.

Хормоните TSH и fT4 могат да се назначат и от общопрактикуващия (личния) лекар.

НЗОК не заплаща за изследването на анти-тиреоглобулинови антитела (ТАТ) и fT3.

Специализираната медицинска дейност „Ехографско изследване на щитовидна жлеза“ е включена в пакета медицински дейности на лекаря ендокринолог и здравноосигурените лица не заплащат за нея. В зависимост от диагнозата, ако ендокринологът прецени, че трябва да бъде извършена ехография на щитовидна жлеза, здравноосигуреното лице не заплаща за нея.

Здравноосигурените лица над 18-годишна възраст със заболяване „Автоимунен тиреоидит“, в случая - „Тиреоидит на Hashimoto“ (МКБ-код Е06.3), подлежат на диспансерно наблюдение от лекар специалист по ендокринология и болести на обмяната - до края на живота.

Диспансерните прегледи се провеждат два пъти годишно със снемане на общ клиничен статус с насоченост към ендокринната система. TSH се изследва ежегодно, а след промяна на дозата на заместващото лечение - до още два пъти годишно, но не по-рано от 6 седмици от промяната. Имате право на една консултация годишно с лекар специалист по кардиология, който задължително ще Ви направи електрокардиограма. По преценка на ендокринолога може да Ви се извърши сцинтиграфия на щитовидната жлеза.

Диспансеризацията при специалист ендокринолог, който може да бъде избран от пациента, се осъществява с еднократно издадено от личения лекар „Медицинско направление за консултация или провеждане на съвместно лечение“ (бл. МЗ-НЗОК № 3).

В случай че пациентът желае друг лекар специалист да осъществява диспансеризацията, личният лекар ще издаде ново направление...."

# 33
Имаме го в първия пост 🙂

# 34
..Имаме го в първия пост...Laughing Кой ти гледа първия пост...аз, май не...Innocent Скоро имаше питане за смяна на лекар, който води диспансеризация, беше отговорено, но днес като видях всичко заедно реших да съм полезна и аз с нещо..Flushed

# 35
Ами полезно е. То има промени. Преди това което съм въвела ми беше в отговор на НЗОК, но беше преди години. Проверявала съм периодично и сме писали в темата, нямаше промени.
За диспансерното следене сме споменавали, че е 10 г при Базедова болест, но по него време за ехография на щитовидна жлеза от НЗОК казаха, че нямаме право на безплатна, но в същото време писаха, че за доплерова сонография на щитовидната имаме право ако е от специалист работещ с НЗОК правена. За хормони и антитела гледам е същото. За кардиолог и очен с право на преглед заради заболяването.
Не съм влизала повече да гледам в рамковия договор, защото променят приложенията и всеки път е ровене къде е изместено.
И въпреки всичко посочено като отговор от НЗОК, все още лични лекари дават направление само за едно ТСХ. Като попиташ за Т4- не може. Чак ако им кажеш кода някои дават. Като питаш ендокринолози за МАТ - не може. Плащаш. Като питаш за ехография - не може по каса. Други пък казват, че имаш право на една ехография годишно, трети че имаш право на две годишно.
Единия път в рамковия договор пишеше, че само лица под 18 годишна възраст имат право на ТСХ и Т4 -3 или 4 пъти годишно, и мисля и МАТ веднъж, но не съм сигурна, а лица над 18 г. с Базед веднъж годишно изследване на ТСХ, на 2 години кардиолог и очен. За всяка година трябва да се чете, човек когато ходи да е подготвен и да си търси с кодове каквото му се полага. Не просто да му казват, че не може.
Ама и като много знаем и им казваме, някои се нервят. Та внимателно с казването. Като спомене човек, че от НЗОК са му казали, че има право, някак е по-различно, вместо да се прави на интересен, че повече знае от доктора.

# 36
Това, което пуснах беше публикувано в сайта на Парите ни, всеки ден има нещо, което е от практическа полза.  Както го пише по нормативите, освен че е така написано, че те обърква и понякога разбираш обратното. Сигурно няма да доживея да видя нормативен документ, написан разбираемо на нормален език, та веднага да ти стане ясно /от 30 и кусур години работя с нормативи/.
Друг въпрос е, че ЛЛ или не четата и не знаят или толкова ги интересува /визирам по-възрастните/. Моят ЛЛ за диспансеризация или нещо специфично хич не беше наясно, затова, предполагам винаги дава направления. Първоначално човек има нужда да го насочат, да му обяснят, защото толкова е стресиран, че не знае къде се намира. После се окопитва и започва да шари по интернет пространството и се самообразова.

# 37
  • София
Моята ЛЛ не ми е говорила изобщо за диспансеризация. Веднъж ми даде направление за изследване на хормони. Ендокринолог каза до два пъти годишно, както и изследванията. Очен и кардиолог веднъж на две години.
Не съм се задълбочавала, защото и на платените ендокринолози не им се занимава много и в общия случай нямат часове за месеци напред, не си представям кой изобщо преглежда по каса и колко ще разбира. Може и да бъркам, разбира се.

# 38
Здравейте, аз да попитам за изследване на хормони на дете 9 г> дали тези стойности трябва да се повторят след месец примерно или при деца е нормално?

Показател   Резултат   Референтни стойности   Интерпретация

FT4 (свободен тироксин)   14.50 pmol/l   12.50 – 21.50   В норма
TSH (тиреотропен хормон)   6.25 mIU/l   0.65 – 6.00   Леко повишен

Да изследвам ли антитела за Хаши или евентуално с малко витамини и Омега 3 да се оптимизират стойностите? Баща му е с Хашимото и неработеща жлеза от над 15 години, аз съм с Базед....

Благодаря

# 39
Здравейте! Извинявам се, че така се включвам в темата, но днес установихме, че имам Базедова болест, причината за установяването е.. ранна бременност.Миналата година бях бременна с дъщеря си, родих на 22.11, изследванията ми бяха перфектни, малко отложих изследванията след раждането покрай бебето, но новата бременност ме накара да пусна отново хормоните и за кое съжаленв тсх тотално се е сринало, а фт3 и фт4 са над горната граница, макар и не много. трак излезе 11, назначиха ми пропицил 2х1, но исках да попитам дали има дами карали бременност и родили здрави бебчета? Много се шокирах днес като видях резултатите, и се притесних за бебето, явно съм я отключила след първото раждане. Ще се радвам да споделите как протече бременността при вас. Благодаря. Предварително!
Здравей..аз изкарах цяла бременност на пропицил,че и кърмих успешно до 1г и 4 месеца отново на пропицил...в първи триместър за моя ендо беше важно фт4 да е на горна граница...тсх ми падна на 0.2 и си стоя така цяла бременност...следяхме ги през 20 дни,а когато влязох в 4ти месец доктора каза,че бебчето вече си има своя жлеза и не черпи от моите хормони и следяхме как са веднъж месечно...единствените последствия,които имах от пропицил си бяха върху мен...дори от 1т имах завишени чернодробни...също така пак според лекаря развих гестационен диабет за развитието на който ми е спомогнал базеда..не се притеснявай всичко ще е наред...следи хормоните и пкк плюс чернодробни през около 20 дни до края на 3ти месец

# 40
Etaniel, високи са за възрастта и няма да е лошо детски ендокринолог да погледне жлезата и да пуснете антитела.
Ще даде насоки.

# 41
Etaniel, високи са за възрастта и няма да е лошо детски ендокринолог да погледне жлезата и да пуснете антитела.
Ще даде насоки.
За ТСХ четох, че при децата е нормално да е по-високо от стандартното, между 6,5-7. Мен ме притеснява, че ФТ4 е малко по-към долна граница....
Не ми се щеше да го мъкна по лекари и да го бодат пак....не знам добър детски ендокринолог...ще потърся...

# 42
Да, хормони, менят се докато растат, но чак стойност към 6,5-7 е много за 9 годишно дете. Затова споменах, че детски ендокринолог трябва да каже дали са нормални. И Т4 затова е в долната част.

# 43
Здравейте,
 отдавна не бях пускала контролни изследвания,защото последните бяха добре и ми беше много удобно да съм с тази мисъл 😊. Пак са се размърдали  показателите, но последните 2 месеца преживявам сериозни  емоционални трусове и стрес.Обяснимо е някак си.
Та доколкото е възможно и ако е възможно спестете напрежението и стреса.

Последна редакция: пт, 31 окт 2025, 11:44 от dRipLa

# 44
Здравейте! Извинявам се, че така се включвам в темата, но днес установихме, че имам Базедова болест, причината за установяването е.. ранна бременност.Миналата година бях бременна с дъщеря си, родих на 22.11, изследванията ми бяха перфектни, малко отложих изследванията след раждането покрай бебето, но новата бременност ме накара да пусна отново хормоните и за кое съжаленв тсх тотално се е сринало, а фт3 и фт4 са над горната граница, макар и не много. трак излезе 11, назначиха ми пропицил 2х1, но исках да попитам дали има дами карали бременност и родили здрави бебчета? Много се шокирах днес като видях резултатите, и се притесних за бебето, явно съм я отключила след първото раждане. Ще се радвам да споделите как протече бременността при вас. Благодаря. Предварително!
Здравей..аз изкарах цяла бременност на пропицил,че и кърмих успешно до 1г и 4 месеца отново на пропицил...в първи триместър за моя ендо беше важно фт4 да е на горна граница...тсх ми падна на 0.2 и си стоя така цяла бременност...следяхме ги през 20 дни,а когато влязох в 4ти месец доктора каза,че бебчето вече си има своя жлеза и не черпи от моите хормони и следяхме как са веднъж месечно...единствените последствия,които имах от пропицил си бяха върху мен...дори от 1т имах завишени чернодробни...също така пак според лекаря развих гестационен диабет за развитието на който ми е спомогнал базеда..не се притеснявай всичко ще е наред...следи хормоните и пкк плюс чернодробни през около 20 дни до края на 3ти месец
Много благодаря за изчерпателния и успокояващ отговор! Със сигурност ще следим стриктно всичко. Наплаших се от някакви стари коментари из интернет, че не било окей да се ката бременност с хиперфункция, но моя любимец chatGPT 😂 веднага ме успокои.

Общи условия

Активация на акаунт