Базедова болест - Тема 16

• 2 164
  • 63
  •   1
Отговори
# 60
  • София

Чудя се, да се оплаквам ли в първия си пост в новата година или да пращам все болести с вселенска ракета право по дяволите? 🤣

Оплачи си се, няма да се оплакваме само ние. Може и да опитаме да сме от полза някаква в отговор на цялата помощ, която ни оказваш винаги.

# 61
След една година лечение Грейвс
TSH <0.01
FT4 12.5 (12-22)
FT3 5.4  (2.5-5.1)
TSI 21.5 (0-1.8 E/L)
Дозата на мет. варира, но през последните месеци е 20 мг. Имам нов ендокринолог, който ми повтаря, че в крайна сметка (след години) трябва да се извади жлезата. Резултатите не са много оптимистични, в момента лекувам и очите си.

Една статия чета
https://schildkliertje.blogspot.com/2012/03/behandeling-van-hyperthyreoidie.html
Учудвам се, че е написано: „след това заболяването е излекувано при по-малко от половината пациенти“. Това вярно ли е?
Мислех, че болестта на Грейвс не може да бъде излекувана, а само да премине в ремисия / латентно състояние. И че Грейвс не е лечима, защото е автоимунно заболяване. (Автоимунните заболявания нали не са лечими? Лекарствата само намаляват симптомите и оплакванията?)
Също така пише, че болестта на Грейвс се връща при 50–70% от пациентите. Аз мислех, че това е около 50% от пациентите (т.е. при по-малко пациенти, отколкото е посочено в тази статия).Все пак лечима ли е болестта на Грейвс?

Последна редакция: нд, 25 яну 2026, 15:07 от Dinara_nl

# 62
Автоимунно заболяване си е и просто при някои протича в по-лека форма и влизат в дълга ремисия. Излекуване е силно казано, тъй като никой не знае кога може да се върне заболяването. След година, две, пет, петнадесет. Може и да не последва рецидив, ама кой да знае. Все пак, след спиране на терапия и при липса на рецидив си те водят излекуван /до следващия рецидив Simple Smile/
50:50 пишеха по-често, че са нещата при лечение, но според мен са си 70:30, 80:20 в полза на рецидивите.

Тая терапия няма ли да ти я сменят? Явно че не дава резултат. Когато пиеш едни и същи милиграми лекарство няма как да очакваш различен резултат от предходния. Това не към теб, а за докторите се чудя. Какво очакват при тези стойности се чудя!  Какво стана с очите, че не помня писа ли? Сега ли се появи проблем? То с тоя ТРАК като стои висок, поразиите са неизбежни.

# 63
Интересно. Точно Tepezza (teprotumumab) щях да почвам.

На мен всички очни симптоми ми бяха изчезнали докато ми вливаха преднизолон. След края на вливките се върнаха и правих орбитална лъчетерапия, вместо тепротумумаб. От лъчетерапията никакъв ефект но и никакви странични ефекти.

В момента нося френелова призма за двойното виждане и някога в бъдеще може да правя и операция на очите.

Общи условия

Активация на акаунт