Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 93

• 9 975
  • 262
  •   8
Отговори
# 240
Който иска, да си живее под наем, няма лошо.
Което го прави по-малко сърдит, то.

# 241
Те и в САЩ им казаха, че няма да има рязко повишаване на лихвите и хоп. В елените им казаха, че всичко е точно и хоп. Щом го казват експерти, вярно е !

# 242
Едно време в Люлин помня беше така при смяната на Волф с Титан. Това не спря ръста.
Вдигнаха се, защото в Банкя, близо до Люлин бликна минерална вода, а преди това нямаше 😀
И аз се чудя защо се вдигнаха, но факт. Сега, викате, 5000 щели да станат, от 500 преди 10-15 години? Това е по-бързо и от прогнозите на Дани, който казва, че нормално било да се вдигнат цените 10 пъти за 30 години - това било просто инфлацията в действие.
Да видим:
Бензина сега е 2.50 лв. - преди 30 години 25 ст. ли беше?
0.5л бира в магазина 1.20 - преди 30 години 12 ст. ли беше?
1кг месо 15 лв. - преди 30 години 1.50 ли беше?
Нова кола среден клас 30к евро - преди 30 години 3000 ли беше?
Такива цени нямаше и по Бай Тошово време. Така че ако жилищата се вдигнат наистина 10 пъти, това ще е твърде непропорционално на останалите цени, както и на доходите, с които трябва да се изплащат тези жилища. Аз не виждам кой ще си позволи тогава да ги купува, или да плаща наем, който дава добра възвръщаемост на този, който все пак може да ги купи.

# 243
Цената на храната е едно, на жилищата друго, не е нужно да са пряко свързани. Ако наистина станат скъпи, няма да се купуват. Засега се купуват, за който го устройват.

# 244
  • София
Ми не ми се вадят документи, но по спомен наистина за 15 години е 5 пъти дотук. Ако се следва тренда като нищо ще станат 10 пъти за 30 години.
С близо 70% ипотеки знаеш ли колко лесно се вдига?!! И за още ще пита!

# 245
Напомням, не съм твърдял, че твърдо 100г напред ръстът ще е 10 пъти за 30г.
Нещо по-различно съм твърдял.

Относно дискусията за ръста на златото, там твърдях за 8% ръст, че са горе долу нормални, (май същото беше и 10пъти за 30г) но не съм го твърдял, за периоди от по 100г.

Изобщо, аз избягвам да давам оптимистични прогнози за дълги периоди в бъдещето. Давам тези примери назад в миналото.

А за бъдещето, предимно твърденията ми са "цените след 1-2-3г " няма да паднат. Може и да съм споменавал ръст по 10-20%, но за още по-кратки периоди между 6 мес и година, базирани на ПРЕКИ НАБЛЮДЕНИЯ на поведението на строители и строителни фирми, разходи за труд, цени на парцел ии тн.
За да предвиждам такива неща за 20-30г напред ще ми трябва доста повече статистика и анализи. А и вътрешна информация от ЕЦБ.

При инфлация някои стоки вървят с нейното темпо, някои много повече, някои много по-малко.
Това никой не го е оспорвал, а напротив. Споменавали сме го.

# 246
Ми не ми се вадят документи, но по спомен наистина за 15 години е 5 пъти дотук. Ако се следва тренда като нищо ще станат 10 пъти за 30 години.
Не е така сметката. Ако за 15 години 5 пъти и запази тренда, значи за още 15 години още 5 пъти, или общо 25 пъти от базата. А след още 15 години - to the moon, както казват биткойнърите.

@хипо - аз съм дал на случаен принцип 2 хранителни и 2 нехранителни стоки, които всеки потребява. Дай ти пример за някои подобни неща, които да са се вдигнали 10 пъти. Ти може и да не помниш какви са били цените преди 30 години де, защото си млада.

# 247
Помня Simple Smile)), преди 30 години не можеха да ми купуват сладолед повече от 1 път седмично. В моето провинциално забутано испанско село, имотите се качиха 2 пъти, зехтина падна 2 пъти (за последните 3 години). Утре може да стане пак обратното. Праволинейна логика не винаги има. За София е друго, за морето трето.

# 248
  • Бургас
Кой луд ще купи в дерето, където е текло пак ще тече. За събаряне е всичко и оъд и обещетения на засегнатите.

И защо обезщетения?
Значи някой купил си на акт 15, щото е изгодно, ползвал си го, не го застраховал, щото никой застраховател не застрахова жилище без акт 16, а сега да плащаме всички ние обезщетения? Що не ги плаща обезщетенията Ветко Арабаджиев, братя Диневи, кметът на Несебър, главният му архитект? И всички, които са разрешавали това безумие?
Хората от Бургас, които са наясно с имотния пазар, много добре знаят какво е Елените, кой строи там и че когато изсечеш цялата гора и застроиш дерето на реката, катастрофата е неминуема. Както впрочем не само с Елените. Същата история е в Свети Влас.

Много ми се иска това да е за урок на хората, които подкрепят мафиотския бизнес с парите си. Когато всички спрат да купуват подобни "ваканционни имоти", най-сетне да им светне лампата, че с корупция, крадене и игра с природата не се печели.

# 249
Крис е прав с математиката.

Ето ги 30г при 8%
На 15тата година повишението е около 3 пъти.
на 30тата, 10.

# 250
Обезщетения за Елените ще получат хората със застраховани имоти, а останалите нула.
Няма кой да ги обезщетява.

Последна редакция: пн, 06 окт 2025, 16:54 от Al Georgieva

# 251
"Положителното" е, че се случи в сравнително не толкова урбанизиран и ваканционен район. Т.е. повече имоти са предполагам втори такива, не са основни жилища. Ако нещо подобно опустоши някой град...

# 252
Абе хора,познавам мутрите отблизо още от 90-те години. Те НЕ са тъпи,че да построят сгради там,където наводнението да ги съсипе... Може да ги обвиняваме в какво ли не,но не са тъпи...

# 253
  • Бургас
Как ще са тъпи, да не живеят те там. Нито те живеят, нито те умряха, нито те останаха без пари. Много са си добре.

# 254
Помня Simple Smile)), преди 30 години не можеха да ми купуват сладолед повече от 1 път седмично.
Ти, както обикновено, проектираш своята субективна реалност върху обективната.
Може твоето семейство тогава да е било бедно, а сега да е забогатяло. А друго семейство да е било тогава богато, а сега да е обедняло.
Затуй не питам ти колко често си яла сладолед, а колко струваше той. Сега едно Нестле Галакси е 1.80 - тогава 18 стотинки ли беше? Понеже минахме през валутен борд и хиперинфлация, обърни го в евро - 9 цента ли беше тогава сладоледа Нестле? Бензина 12.5 цента ли беше? Или ако искаш в строителството: Един кубик бетон сега е 58 евро, тогава 5.80 ли беше?
https://bg-beton.bg/%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8/

Общи условия

Активация на акаунт