Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 93

• 12 833
  • 331
  •   9
Отговори
# 315
Аз също съм продавала и купувала без брокер и смятам, че сама най-добре мога да представя предимствата на имота си. Мога да направя нужните справки във всички регистри, да извадя всички документи, да си прегледам договорите.
........

Купувал и продавал съм с брокер и без брокер, обикновено крайния резултат е един и същ. За това съм си намерил брокер, спестява ми времето загубено по огледи в покупка или продажба, с нищо не ме занимава по самата сделка и съм много доволен. Обикновено правим по около 4-5 сделки годишно, до момента сме прехвърлили квотата, като два от закупените имоти взех без да са обявени някъде.
Пп Exter, това малко несериозно. Колкото и да е добър бояджията,нито ще ти изправи стените, нито ще продаде калпав имот или  калпава локацията. Добрия брокер може да представи небоядисан таван като индустриален стил примерно. И ако има дар слово, може всеки един дефект да превърне в ефект.

# 316
Да, това с представянето става все по-лесно с годините, защото човечеството по принцип си затъпява.

# 317
Само на мен ли ми се струва, че има някакво затишие на пазара и хората изчакват догодина как ще се развие пазарът. Наблюденията ми са от предлаган от нас имот и съответно следя какво се пуска и се въртят все едни и същи неща в наблюдаваните райони.

Штт, Такива теми не се повдигат пред брокери. Иначе където и да ходя съм единствен купувач. Няма ли гараж в момента е непродаваемо жилището. Такава ми се струва реалността. Особенно за центъра на София.

# 318
  • Бургас
Точно вчера си говорих с една приятелка, чиято дъщеря търси в центъра на София.
Съвсем не е приоритет гаражът. Младите масово ползват ГТ. А и винаги можеш да наемеш.
Сподели ми, че цените на СС в центъра са дори по-ниски от тези на НС в по-отдалечени квартали.

# 319
А може ли някой да каже мнение за Санта Марина, Созопол? Заслужава ли си за ваканционен имот и дали е строено добре? познавам комплекса доста добре, но ме притеснява дали след години жилище ще може да бъде продадено при нужда и качеството на строежа? Там сякаш наводнение не може да стане, не е в дере, в скала е строено, близо е до Созопол и тн..

# 320
Купих в края на 2022 год. без брокер. Изискванията ми бяха за конкретни квартали, без микролокации с гледки към разпадащи се панелки. Брокерите, които потърсих ме разкарваха по крайни квартали на София, които не исках, обясняваха ми, че транспорта до там е супер удобен. Други ми обясняваха, че трябва да изчакам, тъй като цените ще падат, а те растяха всеки ден. Трети ми пращаха обяви от имот.бг, които и аз можех да гугълна и то пак в квартали, които са далеч от локациите, в които търсих. Накрая в пристъп на отчаяние тръгнах с колата да обикалям. Намерих започващ строеж (търсих само ново строителство). Мястото ме устройваше идеално. На табелата пишеше строителя и инвеститора. Проучих си ги сама. Свързах се и подписах договор директно с тях. След година и половина имах апартамента, който исках. При моята ситуация не виждам защо трябва да плащам 3% на брокер.

# 321
Господ ли влезе в темата? Мога ли да ви се поклоня о велики и безгрешни.

God комплекса на танграта е мижав в сравнение с този на Анси Simple Smile.

Аз пък един път купувам домати от производител, друг път от прекупвач.

Не че обичам брокерите, но човек си ограничава пазара неимоверно за едни 3%, които може да си сложи отгоре на цената. Никога не ми е било проблем да платя 300к за тристайка, но да се мина с 9к за брокер!? Абсурд, да не се казвам Ганьо!

Дано няма обидени, бъзкам се днес Simple Smile
И аз се бъзикам, ама тук в този форум институционализирате и давате божествени сили на всякакви турагенти, брокери, лекари, адвокати, които под формата на "помощ" тук си подпомагат бизнеса. Практика, която уж се забранена от форумските правила. Wink Иначе не се съмнявам и не поставям под съмнение ничий професионализъм. Но опитът да ме апострофира беше смешен. Съгласна съм, че не всеки може да свърши работата, която аз съм си свършила, но съм сигурна и, че 99% от брокерите няма да я свършат, за да си заслужат хилядарките.

3% над цената не са отдавна, а и в зависимост от цената, тези 3% могат да се равняват на годишния доход на някого за какво? Когато има свършена работа е редно да се плати, разбира се. Но всъщност може ли да дефинирате какво точно се върши за този комисион? Късат ти нервите с водене по огледи на обекти, които нямат нищо общо с поставените изисквания?

Титина, сигурна съм, че знаеш в САЩ какво правят брокерите. Wink

Лицензиране, регулиране, отговорности, професионална застраховка "отговорности" и ред други неща, които не харесват в момента на този бизнес могат да пооправят сектора поне малко. И забрана на представителство на купувач и продавач едновременно. Защото някои от брокерите в момента съвсем умишлено поставят условие само за клиенти без брокер, или за клиенти на тяхната агенция. Wink

Иначе целта на влизането ми беше да кажа, че съвсем не е вярно твърдението, че днес без брокер не можеш да купиш нищо читаво. И излизам. Simple Smile

# 322
Разбира се че не е вярно твърдението, че без брокер не можеш да купиш нищо свястно, но и не мисля че някой го твърди.
Както и твърдението, че брокерът е напълно излишна фигура.
Зависи.

Една от покупките ми е имот на който собствениците са в далечна чужбина и бяха дали пълномощно на брокер.
Искам имота? Плащам комисионна.

# 323
  • Бургас
И аз имам такава покупка.
Принуден си, но няма как.
Не че свърши нещо съществено, но комисионата я прибра.
И понеже се твърди, че може и на вторичен пазар без брокер - ако видите какви обяви пускат собственици, ще ви падне шапката. Един читав брокер най-малкото може да го отрезви.
Напълно подкрепям лицензирането и регулирането, но по нашите ширини пак ще стане някое недоносче.

# 324
  • София
Да, това с представянето става все по-лесно с годините, защото човечеството по принцип си затъпява.
+1000 (€/кв.м.)... Grinning

# 325
Наскоро продавах имот, малък апартамент готов за живеене. И от чисто любопитство реших да се свържа с брокер за да направи оценка на имота и да даде ориентировъчна продажна цена. Цената която посочи беше 90 000 - 100 000 евро. За справка, в района подобни имоти за ремонт струваха малко повече дори. Казах си, може аз да не разбирам и се консултирах с втори брокер от друга агенция, който оцени на 110 000 евро, максимално каза 120 000 евро ама ако не бързам... Демек чакам с месеци едва ли не и който се върже. Е, пуснах си обявата със снимки и описание на 150 000 евро. За две седмици имах 10 огледа и реална оферта за 140 000 евро на която казах - не. През това време хиляди брокери ми звъняха да го предлагат и аз на всички казвах, че ще си го продавам лично. Знаете ли, отнесох само подигравки, как нямало начин да се продаде без брокер на тая цена, и как ако се заседял на пазара повече от месец никой нямало да го купи после и бла, бла, бла... булшити. Накрая след месец го продадох за 146 000 евро, без пазарлък, просто намалих цената съвсем малко и си обнових обявата. Е, дали си заслужава да се продава с брокер? Ако бях го направил щях да взема максимум 120 000 евро, но без 4 000 евро комисионна, тоест чисто 116 000 евро. Хахаха и къде са 146 000 евро, къде са 116 000 евро. А ако бях се подлъгал по първия брокер да го продава за 90 000 евро??? Хората трябва да се научат да купуват и продават сами, както си продават и купуват всякакви боклуци от базар и олх. То имота си е стока като всяка друга, без значение, че е недвижима вещ. А има си адвокати за 300 лв. вадят документи, правят справки, абе всичко от-до. За какво да давам 4-5 бона на някакъв смотаняк, който сигурно и средното едва е завършил, за да ми продаде имота с 30 бона по-малко от колкото ще си го продам аз? Така, че според мен при продажба най-вече, брокерите са ненужни напълно, а и много солено излизат "услугите" им.

Последна редакция: сб, 11 окт 2025, 18:19 от Deep

# 326
Понякога се продава в друг град или се купува в друг град. Ако за всеки оглед се взима отпуска и се пътува...Пък човек малко от малко трябва да преценя хората, с които работи, че непрофесионалисти под път и над път, и във всяка сфера. Ясно е, че гаранция никога няма, дори да се постараеш. Аз съм получавала грешна диагноза и пренебрежително отношение от доцент във ВМА, дай сега да заклеймя цялото съсловие и цялата болница.

# 327

Титина, сигурна съм, че знаеш в САЩ какво правят брокерите. Wink

Титина и ТиНтина са различни потребитлки. 1та е живяла в САЩ, но не пише в имотните теми.

# 328
Но при покупка на жилище брокерът все пак има повече информация къде се продават жилища,каквито вие търсите.

Последна редакция: сб, 11 окт 2025, 19:15 от deaf

# 329
  • София
Да продадеш,  хубаво. Добре е.... Е и? Какво ще ги правиш тези пари. .. Cold Sweat мен това ме спира .  Нали пак ще търсиш да ги вложиш...  в какво, къде ? Докато се чудиш, си загубил ... Да продам, че децата ми да теглят кредит след 10 год, примерно.... въздържам се, засега под наем са...да капе там... докато има наематели

Общи условия

Активация на акаунт