Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 93

• 33 596
  • 752
  •   2
Отговори
# 690
Какво имате толкова срещу пицари и дюнерджии, или казахстанци?
По принцип нищо, само ползвам като индикация в кой сегмент работи Дани.
Имигрантите обикновено се насочват към ниския до средния.
Между другото, в САЩ голям проблем сега като Тръмп взе да депортира нелегалните. Досега е изгонил около 700 хил. а те са няколко милиона, никой не знае колко точно, може и 10-15 да са.
И наемите на жилища не само че не се качват напоследък, както правят обикновено, ами взеха и да падат:

Това показва, че дори когато има инфлация, наемите няма как да се качват с нея, ако няма достатъчно клиенти, търсещи жилище.
Демократите сега надават голям вой как Тръмп смеел да гони нелегалните, но вероятно не защото им пука за тях, а защото са спонсорирани от бизнеси, които наемат нелегални имигранти, отдават им жилища под наем, и т.н.
Вероятно и при нас, ако наемите спрат да се качват, ще видим натиск върху политиците да пускат повече имигранти от страна на хора, които имат много апартаменти за отдаване.

Ако този нисък сегмент, който не включва само пицари и казахстанци, ами и чистачи и разни други работници, вършещи невидимата черна  работа, вземе че изчезне, давам 1 седмица на която и да е държава. Така, че този сегмент може и да е нисък, ама е постоянен и необходим.

# 691
Крис, за пореден път си насосваш да ме изкараш в нисък сегмент.
Като имам свободен апартамент, влизам в имот бг и пускам сърч на едностайните НС в широк юг. Сортирам по цена и броя страниците. Моя го давам за 1 ден на цена от последните страници с най-високи цени.
Ще имаш да вземаш да има някакви имагинерни "високи сегменти", дето вътре е всичко мрамор и слонова кост.
Като изключим някакви супер дизайнерски, за по 1700лв за 1ст, моите държат цени веднага след тях.
Това е много далеч от понятието "нисък сегмент".

От друга страна, ако "висок сегмент" е 2000лв за едностаен, може и да съм в ниския, вярно Simple Smile
Но само като цена.

# 692
Крис, за пореден път си насосваш да ме изкараш в нисък сегмент.
Като имам свободен апартамент, влизам в имот бг и пускам сърч на едностайните НС в широк юг. Сортирам по цена и броя страниците. Моя го давам за 1 ден на цена от последните страници с най-високи цени.
Ще имаш да вземаш да има някакви имагинерни "високи сегменти", дето вътре е всичко мрамор и слонова кост.
Като изключим някакви супер дизайнерски, за по 1700лв за 1ст, моите държат цени веднага след тях.
Това е много далеч от понятието "нисък сегмент".

От друга страна, ако "висок сегмент" е 2000лв за едностаен, може и да съм в ниския, вярно Simple Smile
Но само като цена.

@dany1/танграта
, недей да лъжеш! Никога не си споменавал цени близки до 1700 лв. на отдаваните от теб жилища. Има огромна разлика межу наем от 800-1000 лв. и такъв, който държи цена веднага след наем 1700 лв., както самия ти се изразяваш.

# 693
Тангра, лично ти си казвал какви са ти жилищата - малки, с проблемна локация и съседи, с проблемни мебели и уреди втора употреба, които си поправял с крепежни елементи от Лидл, отдаваш на по-висока от пазарната цена и бързо те напускат наемателите. Това не е среден сегмент, а с уговорки средно нисък, нивото над най-оскубаните соц-дупки. Да не говорим, че бройката и произходът на  жилищата широко варира из постовете ти, което хвърля в дълбок размисъл за кое точно лъжеш. Да не говорим и за мисленето ти ‘ако щат’ и присвояване на депозити заради преждевременното изнасяне, щото, нали, имало било договор, което си е чиста проба измама от твоя страна.

# 694
Добре бе Дани, в средния си. Нали това казах още от началото - средния към ниския. Вземам последната думичка назад. За мен двама пълнолетни човека да живеят на 30 кв.м. е нисък сегмент, но може дефинициите да са ми грешни и да се води среден, ако има пералня, маса и две легла, и не е в Ботунец.
А цялата работа тръгна от твоето изказване "какво ме интересува мен колко пари имал някой си човечец" - и аз казах, че би трябвало да те интересуват средните доходи, защото работиш в средния сегмент.
Разбирам да отдаваш само на програмисти, инфлуерсъри, онлифенки и такива клиенти, да кажеш не ме интересуват средните доходи.

Последна редакция: чт, 06 ное 2025, 13:32 от chris78

# 695
Dany1, ти пък какво се обиждаш. Нисък,висок,нали си вървят наемите. Завистници ще има много.
Нисък е ценовият сегмент,просто защото са маломерни. Обаче търсенето и възвръщаемостта са ти в горния край. Нека ги наричат нисък,щом това ще ги възвиси в техните си очи.
Просто младите искат новичко,макар и маломерно и старите изпадат от пазара.

Не разбирам защо гневът не е насочен към собствениците на стари имоти 1) защо не са ремонтирали жилището 2) защо не са ремонтирали общите части. Или пък наемателите - защо не изберат стара гарсониера с две стаи,а отиват при dany1 в боксониерата?
Нарциса,точно твоите перипетии съм ги чела с разделеното жилище в ОК с общи партиди за консумативи. Търсеше най-ниската цена  и най-отдалеченото място не ти пречеше. Ето това е нисък клас.
Всеки иска жилище кукла - голямо,широко на хубаво място. Ама като му искаш съответните пари и се отказват.

Крис,при нас който има много имоти,няма да го бърка и да не ги отдава. По-скоро се внасят хора за работа,която местните не искат да вършат, а жилищата са съпътстващи.

# 696
Абсолютно никога не съм търсела най-ниската цена. Други потребители, които са си казвали многократно, че търсят евтиното, бъркаш ме с тях. Винаги съм плащала пазарна и леко надпазарна цена за това, което обитавам. За сметка на това историята помни избухване на Танграта, че наемодателите с по-ниски наеми на по-хубави жилища от неговите му подбивали цената.
Ама пък при положение, че ти самата си затваряш очите за измамите с депозитите , които се въртят - каза го при предното ми включване в темата - може би е излишно да се води дискусия с теб и другите няколко фена на Транграта и неговите …надценки.
Има нещо много ненормално при написано многократно черно на бяло да се скача, че нямало такова нещо, ама в крайна сметка секи сам си преценя от кое да печели - коректни отношения или измами.

# 697
За това с депозитите и аз не съм фен да се взимат. Дори и да си в правото си по договор,не знаеш на какви отмъстителни наематели ще попаднеш. А и когато имаш повече жилища и тръгне такава мълва,никой няма да иска да наема от теб. Така че съм по-скоро скептична да им ги е задържал неправомерно.
Иначе ти плащаше 500 лв по спомен за самостоятелното разделено от цял ап. жилище, това пазарна и надпазарна цена ли е било, не знам.
Аз разсъждавам обективно спрямо личните си критерии и много пъти съм писала с кое не съм съгласна. Не сме овце,за да мислим еднакво. Просто всички гледате на малките,разходообразно обзаведени жилища с надсмешка,но ако искаш да останеш в бизнеса за дълго,трябва да си правиш сметката.

# 698
  • Бургас
Айде да уточним кое точно е "измама с депозитите". Драмата на всеки некоректен наемател. Значи като имате договор, подписвате без да четете, осирате имота, лепите батерии с капчица, па после ревете, че не ви връщат депозита. Ами няма да го върнат. Ако си го искате - има съд, търсете справедливост там.

# 699
Крис, малко ги омесваш нещата.
За мен нисък и висок сегмент не се определя само от квадратурата.
То тогава аз в Бургас ще съм в топ сегмента, с по 120квм гиганти.
За мен сегмент е основно състоянието на жилището, възрастта му, довършителни работи, бани, стаи, обзавеждане и тн.
И друго деление е размер, брой стаи и квадратура.
Има малки ап, но "висок сегмент" с таргет платежоспособни кленти, така има и големи ап но "нисък сегмент", с протрити мокети на по 100г, дето котките драли и чесали, и други дейности котешки.
Депозитите 99% си ги връщам. Има единични случаи, дето са напуснали преди 12 мес от наемането, и има клауза за задържане на депозита. Също и масово са ми дългосрочни наемателите. Но лъжи много.

За нти път, търсещите 1ст за 80к не са ми таргет. По-скоро таргет би ми било аз да ги купя на такива цени. Но такива цени от години няма.
А и по принцип не продавам имоти. Освен в супер изключение.
Ако случайно обявя след година за продажба, цената вероятно ще е около 160к за 1ст

# 700
Леле, какъв карашик… да живее форумът да го раздавате поне някъде наедро, че наживо с такива изказвания е ясно какво ще получите Simple Smile

# 701
при нас който има много имоти,няма да го бърка и да не ги отдава.
Какъв е смисълът да имаш много имоти и да не отдаваш? Да "затвориш едни пари", които да не носят доход? Че то по-добре едно гърне жълтици тогава.
А отдаването и цената му (наема) много зависи от броя жилища към броя хора.
Както с детската игра на музикални столчета. Като има 10 деца и 9 столчета, бързай да хванеш каквото успееш, защото изпуснеш ли, оставаш на земята.
А ако има 10 деца и 11 столчета? Тогава няма закъде да бързаш, защото знаеш, че винаги ще има едно и за тебе. И почваш да оглеждаш, да избираш, да се пазариш.
И едно уж малко изменение в броя води до непропорционално изменение в баланса на отношенията. Но разбира се, тази игра се разиграва не за 10 минути като детската, а с голям лаг във времето.
Затова и сега, както дадох примера със САЩ, уж само 700 хил. наематели по-малко, при 330 милиона население, а наемите взеха да падат, при все че другаде инфлацията си продължава.

# 702
Крис, малко ги омесваш нещата.
За мен нисък и висок сегмент не се определя само от квадратурата.
То тогава аз в Бургас ще съм в топ сегмента, с по 120квм гиганти.
За мен сегмент е основно състоянието на жилището, възрастта му, довършителни работи, бани, стаи, обзавеждане и тн.
И друго деление е размер, брой стаи и квадратура.
Има малки ап, но "висок сегмент" с таргет платежоспособни кленти, така има и големи ап но "нисък сегмент", с протрити мокети на по 100г, дето котките драли и чесали, и други дейности котешки.
Депозитите 99% си ги връщам. Има единични случаи, дето са напуснали преди 12 мес от наемането, и има клауза за задържане на депозита. Също и масово са ми дългосрочни наемателите. Но лъжи много.

За нти път, търсещите 1ст за 80к не са ми таргет. По-скоро таргет би ми било аз да ги купя на такива цени. Но такива цени от години няма.
А и по принцип не продавам имоти. Освен в супер изключение.
Ако случайно обявя след година за продажба, цената вероятно ще е около 160к за 1ст

Точно по тези критерии показваните от теб жилища се приравняват към ниския сегмет - без основен ремонт, без нови нови мебели, старо и овехтяло обзавеждане и уреди. Всичко е кърпепо и правено на "парче". Нямаш нито едно жилище, което да е изцяло направено, макар и с бюджетни, но нови уреди и мебели. За какъв среден сегмент говориш въобще?

# 703
  • Край морета северни и южни
Не сме само ние с балон. И в Испания съвсем са изтрещели като се има предвид, че средната заплата след данъците в Мадрид е 2253 евро. Аликанте и островите са с по-реална цена. При това са до морето/в океана, а не във вътрешността като Мадрид, който е като пещ лятото, а зимата е студен. За високата престъпност в Мадрид, Барселона и Марбея да не говорим. София е все още много по-добре от Мадрид, но не очаквах цените на екзотични острови с хубаво време през цялата година да са на такива народни цени. Wink

# 704
Среден сегмент са на Дани жилищата

Ниския сегмент е нещо съвсем различно - там картинката е всичко за изриване, наемите се движат около 500 лв включително за районШипка, Оборище.

Общи условия

Активация на акаунт