С какво ви дразнят свекървите? – 168

• 8 342
  • 253
  •   4
Отговори
# 210
И защото това, че си прочел нещо, не значи, че то е подходящо за твоето семейство и за твоето дете.
Един добър консултант работи с предоставената му информация, а не набутва детето в калъп. Затова и се работи със седмици, проследява се развитието, сменят се методи. Целта не е да омагьосаме детето да заспива по команда, а да се научи родителят да разпознава сигналите и да реагира адекватно на различните ситуации.
И всичко това го пиша, защото съм изпатила и съм намерила човек, който да ме издърпа за косата от ямата, в която се намирах преди три месеца. И точно по тази причина хич не ме кефи някой да плюе толкова ожесточено по адрес на ВСИЧКИ консултанти. Като не ви харесва, не работете с тях, но не ги обиждайте.

Ама да... темата хич не е за това, та...

# 211
Е, недей така. Много е вероятно да си попаднала на читав човек. То в никой бранш не са само шарлатани. Винаги има и адекватни хора. Включително в силно оплювани професии като брокерската, например. Всички ги мразят, ние имахме страхотна и още сме в добри отношения с нея. 😀😀 Имам познати супер доволни от консултанти по кърмене, но близка приятелка попадна на супер агресивна такава, която я вкара в жестока следродилна депресия. Та нюанси винаги има. Радвам се, че си имала късмет да попаднеш на читав човек и е помогнал!

# 212
Точно. Изобщо не съм почитател на генерализирането. И това сме го обсъждали 383638274 пъти точно в тази тема.

# 213
  • Варна
Колко пъти Нина трябва да напише, че тя НЕ спира мъжа си да се вижда с майка му? А ми е интересно колко от тук пишещите ще си пуснат детето, някъде където обиждат майка му?

Може да не ми се отговаря, няма смисъл. И не всяка роднинска връзка е здравословна и видиш ли трябва да се поддържа.

# 214
  • София
Всъщност, майката сама се лишава от нормални отношения със сина си чрез поведението си към жена му.

П.П. Поради същата причина и аз прекратих всякакви отношения със свекъра ми до смъртта му. Не съм спирала мъжа ми или детето ни по никакъв начин от контакти, но и досега съм убедена, че свекърът ми не е казал и половин буква срещу мен на детето ми.

Последна редакция: ср, 01 окт 2025, 14:54 от milenaka

# 215
  • Другата България
Колко пъти Нина трябва да напише, че тя НЕ спира мъжа си да се вижда с майка му?
Скрит текст:
А ми е интересно колко от тук пишещите ще си пуснат детето, някъде където обиждат майка му?

Може да не ми се отговаря, няма смисъл. И не всяка роднинска връзка е здравословна и видиш ли трябва да се поддържа.
Аз не ги броя, но ако се визират и предишните ѝ включвания от преди ...месец или два, рефренът, който вероятно е един и същи, се пише може би за 3, или 4ти път. Blush
Признавам си, че не чета потребителката, но доста умело провокира едни и същи хора в темата на някакви периоди от време, когато същата е затихнала и няма нови казуси.
И пак, и отново с едно и също, и едно и също....

# 216
  • София
Скрит текст:
Колко пъти Нина трябва да напише, че тя НЕ спира мъжа си да се вижда с майка му?
Скрит текст:
А ми е интересно колко от тук пишещите ще си пуснат детето, някъде където обиждат майка му?

Аз не ги броя, но ако се визират и предишните ѝ включвания от преди ...месец или два, рефренът, който вероятно е един и същи, се пише може би за 3, или 4ти път. Blush
Признавам си, че не чета потребителката, но доста умело
провокира едни и същи хора в темата на някакви периоди от време, когато същата е затихнала и няма нови казуси.
Скрит текст:
Това и на мен ми направи впечатление. Затова през цялото време се чудя дали историята е истинска.

# 217
Скрит текст:
Тя би „загубила“ сина в случай, че реши да заведе съдебно дело срещу нашето семейство – и това ще бъде негов личен избор, не мой. Учудвам се в кой век живеете, за да считате, че една зряла, тридесетгодишна жена следва да бъде „озаптявана“ от родителите си. Ако във Вашия случай все още съществува такава зависимост – то това е напълно различна ситуация.

Моите родители отлично съзнават начина, по който свекърва ми се държи спрямо мен, и определено не са доволни, камо ли да смятат, че аз „прекалявам“. Съпругът ми не е „авторитет“, а мой равноправен партньор – в нашето семейство отношенията се градят на взаимно уважение и партньорство, а не на доминиране и авторитарност. Родителите ми са възпитали у мен чувство за уважение, а не сляпо подчинение. Ако Вие използвате думата „авторитет“ в отношенията с Вашите родители или партньор, това само по себе си говори много за модела на Вашите връзки.

Да, имала съм топла и дълбока връзка със своята баба – свекървата на майка ми. Никога не съм я чула да каже лоша дума за майка ми и именно те двете са ми били пример за истинска сплотеност и топлина.
Чудя се дали да се обосновавам/обяснявам още?!
ОчевАдно се мислите за зряла, но за съжаление не сте - поне според мен!
По отношение на родителите - добре е да се поучите от техния опит и това не издава никаква зависимост, а реална оценка и доверие на хората, които в най-голяма степенти мислят за Вашето добро. Убедена съм, че не им харесва Вашата крайност, още повече, като се има предвид топлите отношения, които са имали майка Ви и нейната свекърва, а и Вие с баба си. С поведението си лишавате съпруга си от топли отношения с майка му и отнемате дори шанса Вашето дете да има връзка с баба си!
За съпруга  - сякаш не правите разлика между авторитет и аторитарност и доминантност. Ако уважавате истински съпруга си ще се постараете той да не страда, защото майката е изключително важна фигура дори и за порасналото дете. Доминантна ми се виждате и се налагате с решения за детето, които трябва да се взимат заедно с бащата.
Иначе мен не ме мислете! Гледайте Вие какви бомби залагате за семейството си. Няма да сте щастлива с подобна злоба, мисля аз.
Коментарът е толкова манипулативен, че няма накъде повече. Като изключим откровените обиди към Нина и вменяването на вина за отношението на нейното дете с баба му, бих искала да обърна внимание върху думите, че ако тя уважава мъжа си, ще се постарае той да не страда. В смисъл? Защо тя? Да търпи свекървата да я обижда, за да не страда мъжът ѝ??? Не е ли редно майката на този мъж, именно като негова майка, да си затвори устата и да не се меси, където не ѝ е работа?

# 218
  • София
Скрит текст:

Признавам си, че не чета потребителката, но доста умело провокира едни и същи хора в темата на някакви периоди от време, когато същата е затихнала и няма нови казуси.

Мда, точно така. Тти дни минаха от тоя спор, затихна и айде пак. Или търси внимание, както с питанката си за болестта, или нарочно го прави и е просто конфликтна личност.

# 219
  • Варна
А, майката да се съобрази, как пък не. Младите трябва да мълчат и търпят, нищо, че реално и снахата, и свекървата, и мъжът са пълнолетни отдавна и всеки трябва да си отстоява позициите. Като те наричат манипулаторка и глупачка, най-нормалното е да прекратиш контакт, ако ще това да дойде и от собствения ти родител, а какво остава от чужд човек. А мъжът като не е съгласен с майка си, да й го каже и толкова. Тя като вай-възрастна и с опит, ако не се светне, проблемът си е нейн. А и да не се лъжем, не съм чула масово да се твърди, че дете е станало еди какво си, защото не е имало връзка с баби и дядовци, а че му е липсвала майка или баща.

# 220
А, майката да се съобрази, как пък не. Младите трябва да мълчат и търпят, нищо, че реално и снахата, и свекървата, и мъжът са пълнолетни отдавна и всеки трябва да си отстоява позициите. Като те наричат манипулаторка и глупачка, най-нормалното е да прекратиш контакт, ако ще това да дойде и от собствения ти родител, а какво остава от чужд човек. А мъжът като не е съгласен с майка си, да й го каже и толкова. Тя като вай-възрастна и с опит, ако не се светне, проблемът си е нейн. А и да не се лъжем, не съм чула масово да се твърди, че дете е станало еди какво си, защото не е имало връзка с баби и дядовци, а че му е липсвала майка или баща.
Абсолютно вярно! Изобщо не познавам семейството на баща ми (той е чужденец), но много повече съм страдала, защото баща ми замина, докато бях още дете.

# 221
Не може да ти липсва нещо, което никога не си имал.
Това и за бабите, и за братята и сестрите, и за родители се отнася.

# 222
  • София
Това и на мен ми направи впечатление. Затова през цялото време се чудя дали историята е истинска.

С този префърцунен изказ плюс сюжетната линия "умна, извисена и културна попада сред род на прости селяндури, от които да брани извисеното си семейство"... Доста се съмнявам. И умението да се вдигат позатихнали теми с нови два-три-пет поучителни абзаца, да.

# 223
Тя би „загубила“ сина в случай, че реши да заведе съдебно дело срещу нашето семейство – и това ще бъде негов личен избор, не мой. Учудвам се в кой век живеете, за да считате, че една зряла, тридесетгодишна жена следва да бъде „озаптявана“ от родителите си. Ако във Вашия случай все още съществува такава зависимост – то това е напълно различна ситуация.

Моите родители отлично съзнават начина, по който свекърва ми се държи спрямо мен, и определено не са доволни, камо ли да смятат, че аз „прекалявам“. Съпругът ми не е „авторитет“, а мой равноправен партньор – в нашето семейство отношенията се градят на взаимно уважение и партньорство, а не на доминиране и авторитарност. Родителите ми са възпитали у мен чувство за уважение, а не сляпо подчинение. Ако Вие използвате думата „авторитет“ в отношенията с Вашите родители или партньор, това само по себе си говори много за модела на Вашите връзки.

Да, имала съм топла и дълбока връзка със своята баба – свекървата на майка ми. Никога не съм я чула да каже лоша дума за майка ми и именно те двете са ми били пример за истинска сплотеност и топлина.
Чудя се дали да се обосновавам/обяснявам още?!
ОчевАдно се мислите за зряла, но за съжаление не сте - поне според мен!
По отношение на родителите - добре е да се поучите от техния опит и това не издава никаква зависимост, а реална оценка и доверие на хората, които в най-голяма степенти мислят за Вашето добро. Убедена съм, че не им харесва Вашата крайност, още повече, като се има предвид топлите отношения, които са имали майка Ви и нейната свекърва, а и Вие с баба си. С поведението си лишавате съпруга си от топли отношения с майка му и отнемате дори шанса Вашето дете да има връзка с баба си!
За съпруга  - сякаш не правите разлика между авторитет и аторитарност и доминантност. Ако уважавате истински съпруга си ще се постараете той да не страда, защото майката е изключително важна фигура дори и за порасналото дете. Доминантна ми се виждате и се налагате с решения за детето, които трябва да се взимат заедно с бащата.
Иначе мен не ме мислете! Гледайте Вие какви бомби залагате за семейството си. Няма да сте щастлива с подобна злоба, мисля аз.

Благодаря за проявената „загриженост“, но моите решения са внимателно премислени и почиват върху личния ми житейски опит, а не върху чужди предположения и интерпретации. Още повече ми е непонятно защо Вие самата чувствате необходимост да се обосновавате и оправдавате. Това, което определяте като „крайност“, за мен представлява съзнателно и ясно дефиниране на лични граници и защита на хармонията в моето семейство.

Що се отнася до родителите ми – грешите в преценката си. Те са изцяло зад мен и подкрепят всяко мое решение. Топлите отношения, които са съществували между майка ми и нейната свекърва, са били резултат от взаимност, уважение и двустранен процес, а не от едностранно налагане.

По отношение на твърденията за „лишаване“ – не лишавам никого от нищо. Всеки човек има възможността да изгради пълноценни връзки, но това е възможно единствено при зачитане на чуждите граници и личното пространство. Моето дете ще расте заобиколено от хора, които му предават любов, уважение и топлина, а не напрежение и конфликти.

Личните ми избори не подлежат на обществено обсъждане или външна оценка.

И моля не се “обосновавайте” повече.

# 224
  • София
Коментарът е толкова манипулативен, че няма накъде повече. Като изключим откровените обиди към Нина и вменяването на вина за отношението на нейното дете с баба му, бих искала да обърна внимание върху думите, че ако тя уважава мъжа си, ще се постарае той да не страда. В смисъл? Защо тя? Да търпи свекървата да я обижда, за да не страда мъжът ѝ??? Не е ли редно майката на този мъж, именно като негова майка, да си затвори устата и да не се меси, където не ѝ е работа?
Мислите явно сходно с авторката на историята, затова даже не се опитвате да разберете другата гледна точка.
Няма никаква манупулация, нито обида - постарах се да съм максимално добронамерена, въпреки, че съм истински потресена! Съчувствам на свекървата - дори няма право на полезен ход!

Общи условия

Активация на акаунт