С какво ви дразнят свекървите? – 168

• 6 222
  • 213
  •   1
Отговори
# 195
Абе те и съветите им едни... Не съм сигурна, че е добре майките да се вслушват в тях, честно казано. Най-добрият съвет, който аз видях беше да не се кахъря толкова и да не го мисля, да не се опитвам да насилвам бебето да спи когато аз съм решила, а просто да се водя по него. Това е, чакам си сега 100-те лв

# 196
Абе аз имам бебче сега и аз си го гледам, но според мен консултантите за сън са си шарлатани и пари на вятъра

Много консултанти по сън влизат в ролята на „спасители“, без да имат медицинско образование или задълбочени знания по физиология на детския сън. Често минават кратки курсове, след което изграждат авторитет в социалните мрежи. Някои от тях представят готови „схеми за успех“, обещават бързи резултати и създават у родителите чувство за вина, ако препоръките не проработят. Тази страна на професията я доближава до шарлатанството – експлоатира се отчаянието на майките и бащите, за да се продава надежда. Те са в сивата зона между личната подкрепа и професионалната отговорност. Родителят сам трябва да прецени дали срещу него стои човек, който предлага реална помощ, или такъв, който продава готови решения без разбиране за уникалността на всяко дете. За щастие на мен не ми се е налагало да ползвам услуги на консултант по сън. Но имам приятелки, които опитаха и споделиха, че това е била най-лошата им инвестиция – много обещания, малко резултати и още повече вина.

# 197
Има едни клипчета на "японци", източни черти имат, пък какви са не знам, потупват по дупето бебето, леко  положено странично и като на клипче заспива веднага.  Има и такива механични играчки с "ръка" да върши тази работа.

# 198
  • София
Познавам мъж, който е отгледан от бабите и дядовците. И когато стана родител преди 15-тина години беше шашнат, че майката иска да си гледа детето. Изобщо не го разбра и той си живееше в София, тя  в Перник и го виждаше уикендите. Просто в ума му родителството е това.

# 199
Това с потупването по дупето или гръбчето не работи при всички бебета. При внучката ми например.
Има и техника за заспиване при възрастни, пак с потупване, но по бедрата. Пробвах я веднъж – и при мен не работи. Simple Smile

# 200
  • София
Това са някакви отклонения. Не вярвам, че точно, защото баба му го е гледала да е станал подобен търтей.

# 201
  • София
Взели са го при тях за училище. Точно  до възрастта, в която се формира човешкото създание.

# 202
  • София
Което не обяснява, че е егоистичен боклук.

# 203
  • Пловдив
Взели са го при тях за училище. Точно  до възрастта, в която се формира човешкото създание.
Много от нас са отгледани така. В по-лека форма и аз, майка ми казва за мен "аз си идвах всеки петък да те гледам", като пример колко много ме е гледала. Ами от понеделник до петък, питам аз. И така и с двете и деца. Но аз си гледам децата.

# 204
Скрит текст:
Аз също съм скептично настроена към консултанти по сън. Те се опитват да вкарат всички бебета в един калъп. Еди какви си интервали на будуване, еди колко си нощен или дневен сън спрямо възраст и нищо друго. А бебетата са човечета и като всички нас имат различни нужди от сън, будуване, изморяват се различно, напредват различно за различни неща и тн, и тн. Аз пробвах да ги следя тия неща с всичките съкращения и интервали, и много бързо се отказах. Оставям я да спи като й се спи, не я насилвам да спи, ако видимо й се будува. Яде като е гладна. Ако ревне нощем, давам мляко, ако не се събуди за ядене - още по-добре. Няма по-нервно бебе (и голям човек също!) от това, което иска да мята краци и да гука, а го ръгат на тъмно да спи и определено няма по-нервно бебе от това, което е заспало дълбоко, а го будят, че ще си обърка ИБ-то. И НС-то. Или ДС-то. Или друго съкращение. И без консултанти след 2.5-3 месеца започна да си спи без да се буди изобщо нощем. Разбира се, отчитам, че може да съм случила на спящо бебе. Нооо и неспяща да беше, съмнявам се, че като лятото я слагам да спи в 19:30 (вън грее слънце) по съветите на консултантите, щеше да стане много добро положението. После "Ама то защо става в 5". И аз да си легна преди 20 ч, и аз ще стана в 5. Toва с потупването при нас никога не е давало резултат. Тя ме гледа изненадано и се чуди какво искам от нея. Галенето по гръбчето помагаше, но само, ако вече е притворила морни клепки и видимо е почти заспала. Ако тръгна да го правя и не й се спи, побесняваше, защото иска да дивее, а вижда, че я гласят за сън.

Както и да е, отплеснах се. Grinning Ако някой иска да плаща за консултант, никой не може и не бива да го спира. Grinning В смисъл, всеки си преценява дали вярва в нещо и има нужда от специализирана помощ. Хора не вярват в хомеопатията, на други работи (плацебо, ноцебо, или не). Същото е.

Според мен, хората обират това, което им харесва от родителите си и несъзнателно избягват това, което ги е отвратило. Родителите на ММ са били винаги страшни скандалджии, вманиачени на тема контрол, крайно запалени по науки и история, на младини страстни планинари. Той мрази скандали и никога не повишава тон. Ако аз се развикам заема отбранителна позиция и няма шанс да се разберем. Ненавижда всякакви крясъци и конфронтации. Крайно и органически не харесва контролиращо поведение до степен дето даже ми идва в повече, но у него ревност, завист, опити за ограничаване няма. Същевременно също е много много запален по история и до ден днешен е супер запален планинар. У тях постоянно вихрят скандали и дебати на политически теми. За жалост и той има тази черта и засегнем ли такава тема, се караме, но ние рядко засягаме такива теми (аз слабо се вълнувам от политика). Свекърите като родители са били изключително въвлечени родители и са им обръщали огромно внимание - за учене, хобита, спортове, пътувания и тн - пак ще кажа, до степен да ги ограничават от контакт с други деца на тяхната възраст, което е кофти. Факт, че той към детето видимо също проявява огромно внимание - доста повече от средностатистическия баща. Намира й занимания, игри, сменя памперси, къпе я, храни я, във всичко участва и е супер въвлечен. А тя е бебе все пак, момент от живота на децата, който обикновено е резервиран за майката до голяма степен. Баща му не е пипвал никога домакинска работа (буквално не знае как да си измие сам чиния). ММ е доста активен, но сам не се сеща за много неща и не ги забелязва както аз, което понякога ме изнервя, но не пречи кой знае колко обективно погледнато, защото винаги като му кажа нещо, го върши без проблеми и не е да мрънка или да недоволства, просто сам няма да обърне внимание. С този пример искам да кажа, че дори моите свекъри (а вероятно и повечето в темата) не са чиста еманация на злото и техният продукт като се орежат най-ужасните им черти всъщност си е супер съпруг и баща. Разбира се, перфектен не е, аз също не съм. Но компромисите между нас са поносими. Не е нужно един мъж да бъде отгледан от друг човек, за да дръпне значително напред спрямо родителите си. Може те да са си го отгледали, но да е попил повече от добрите им черти и малко от лошите. А не обратното.

# 205
  • Пловдив
Обаче може и обратното. Нали така? Затова трябва да гледаме с кого правим деца.

# 206
За консултантите по сън ще ви кажа само едно - бай, бабо, да не те стига. Щото стигне ли те, ще се молиш на някого да ти вземе парите Simple Smile

# 207
  • София
Може и обратното, да.
Нали знаете "вица"

Имало двама сина на един заклет пияница.
Питали ги "Как така порасна точно такъв човек?"
Единият се напивал всяка вечер, а другият не близвал. И двамата отговорили едно и също - при такъв баща какъв да стана.

Човек не е машина, толкова много фактори и пластове. Ако щеш дори събития, че не се знае кой какво ще попие и накъде ще отиде.

# 208
Свекървата може да е дзвер, фигуративно казано, и пак да са отгледали с мъжа й прекрасен син.
Ако момчето е палаво и независимо, а майката - с командирски наклонности, те може да не се сближат изобщо, да нямат тези доверителни отношения, които биха накарали този син, като порастне, да си споделя и да търси съвет от нея. Това не я прави лоша майка, нито него - лош син, просто различни характери.

И като порастнал, той  ще се грижи за майка си, ще й помага, но близостта, която я е нямало, няма как да се появи.
Това съм наблюдавала в семейството на свекърва ми.

Докато аз пък съм близка със сина ми, майка ми беше близка с брат ми, но нито тя, нито аз сме си позволявали да се намесваме в личния живот на нашите момчета - нито пък те биха позволили такова нещо.

# 209
Като станем на годините на родителите си, кой знае какви ще сме и ние Simple Smile Аз даже като гледам моите родители на 80+ им се възхищавам как си живеят добре, без скандали и разправии, и не им обръщам внимание, ако нещо ме подразнят инцидентно.
Та така и с мъжете и техните родители. Едно е млад мъж, току-що станал татко, с пресни сили, и друго - родител на 30-40 годишно "дете". Само напомням Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт