С какво ви дразнят свекървите? – 168

• 30 567
  • 737
  •   1
Отговори
# 540
Да, права си. Но си виновна и ти , щото не си си изнесла ценните вещи от тях. Толкова са ти скъпи тези снимки, че си ги оставила в дома на свекърва си.  Ако не е твоят дом защо са там?
    Жалвай се на който искаш. Ако тя остави нещо свое у вас и твърди, че ако го гледаш и коментираш е навлизане в личното пространство, как ще реагираш? /знам, е по дифолт никоя снаха не би го направила , просто хипотеза/

# 541
Абсолютно си е навлизане в личното пространство. Тя, като че ли понякога иска да е част и от връзката ни . Трябва ли да реагирам в такива ситуации, трябва ли да се жалвам на мъжа си или само ще излезна лошата ?
НинаНиколина, много добре си направила, че си спряла контакт. Мир на душата най-на края. Но доста траен отпечатък ти е оставила, щом още ѝ се ядосваш, дори като не я виждаш.
Марулета, то пък бивало и в социалните да ги качи. Както казах, не са някаква голяма тайна, като ги е видяла, да се зарадва и да си трае. Но да ми ги праща и да очаква да го коментираме е крайно нагло. Аз не бих си позволила да коментирам нейни лични моменти с нейният мъж

Това желание да бъде „трето колело“ и при нас се прояви. В основата му стоят ревност и неспособност да приеме, че синът ѝ вече е мъж с собствено семейство, на което трябва да се посвети.
Според мен трябва да реагираш, но не чрез оплакване или настройване на мъжа си срещу нея. По-зряло е да разговаряш с него открито и спокойно — да му обясниш как се чувстваш, без обвинения.
Мисля, че всеки трябва сам да си поставя граници и да контролира собствената си рода.
Избягвай изрази като „майка ти това“, „майка ти онова“ — те само предизвикват защитна реакция. Говори за себе си и за чувствата си.
Аз лично съм в мир със себе си сега, но ми костваше много, защото не реагирах навреме. Не се ядосвам вече — просто, когато темата се повдигне, си позволявам да изразя позиция.

Марулета, ти би ли направила това, което свекърва и е направила? Оставам с усещането, че оправдаваш поведението ѝ, а когато нещо се оправдава и нормализира, човек е склонен да го направи.

# 542
Ако нещо е в моя дом, защо да нямам достъп до него? Намерила ги е, разгледала ги е, станало й мило и ги пратила на снахата да й напомни. Не виждам нищо кой знае какво.
И ам дневник от тийн годините. Не искам някой да се рови в него и си го местя от жилище в жилище с мен. Винаги знам къде е.

В случая излишно бълвате срещу свекървата. Може много други неща да е направила грешно, но това не е.

# 543
  • В полите на Пирин планина
Да, реално погледнато, ако нещо ти е лично и ценно, не го уставяш по чуждите къщи.

Съгласна съм с Нина, че подобно вмешателство в семейството на сина или дъщерята е вид ревност и желание да се докаже, че мама още е значима, което е много странно и незряло, защото така или иначе майката е една, но не може и не трябва да е винаги център на внимание.

Последна редакция: чт, 23 окт 2025, 09:25 от Lady Brinne

# 544
Да, реално погледнато, ако нещо ти е лично и ценно, не го уставяш по чуждите къщи.

Съгласна съм с Нина, че подобни вмешателства в семейството на сина или дъщерята е вид ревност и желание да се докаже, че мама още е значима, което е много странно и незряло, защото така или иначе майката е една, но не може и не трябва да е винаги център на внимание.
Със сигурност аз не бих оставила нещо ценно в дома на свекърва си. Но доколкото разбирам, това в случая не е вещ на Ралислава, а подарък, който тя е направила на своя партньор – следователно, именно той го е оставил там, не тя.

И все пак, тук не говорим просто за предмет, който „се намира в нечий дом“, а за нещо с личен и интимен характер. Разликата е съществена – това не са чаши, кърпи или документи, а снимки с посвещения между двама души, част от техния емоционален свят.

Дори да ги е намерила случайно и от любопитство да е надникнала – дотук добре. Но в момента, в който осъзнаеш, че става дума за нещо лично, нормалната реакция е да спреш дотук. Да затвориш и да запазиш видяното за себе си. Всичко отвъд това вече е нарушаване на личното пространство.

В подобни ситуации проличава липсата на усещане за етична граница – когато личното „стана ми мило“ се използва като оправдание за навлизане в чужда територия. Именно това стои в основата на толкова много напрежения между свекърви и снахи.

# 545
Добре, че не им е намерила секс играчките. “Виж, снахо, колко мило, спомняш ли си като те завърза с за леглото”. Grinning
Според мен също е липса на такт и усет. Обаче това се получава от твърде близката връзка. В началото им се мазните и им се правите на приятелки, за да ви хареса синът им, пък после се оказва, че не искате да водите никаква комуникация с тях. Тези граници се поставят в началото.

# 546
  • В полите на Пирин планина
Точно този случай със снимките с лични пожелания се преекспонира според мен. Не е нужно да се търси все под вола теле или с други думи - лош умисъл.

# 547
Добре, че не им е намерила секс играчките. “Виж, снахо, колко мило, спомняш ли си като те завърза с за леглото”. Grinning
Според мен също е липса на такт и усет. Обаче това се получава от твърде близката връзка. В началото им се мазните и им се правите на приятелки, за да ви хареса синът им, пък после се оказва, че не искате да водите никаква комуникация с тях. Тези граници се поставят в началото.

Съгласна съм — именно прекалената близост често води до нарушаване на границите. Когато човек не е осъзнат и не умее сам да се спре, близостта лесно прераства в натрапчивост.

# 548

Съгласна съм с Нина, че подобни вмешателства в семейството на сина или дъщерята е вид ревност и желание да се докаже, че мама още е значима, което е много странно и незряло, защото така или иначе майката е една, но не може и не трябва да е винаги център на внимание.
Със сигурност аз не бих оставила нещо ценно в дома на свекърва си. Но доколкото разбирам, това в случая не е вещ на Ралислава, а подарък, който тя е направила на своя партньор – следователно, именно той го е оставил там, не тя.

И все пак, тук не говорим просто за предмет, който „се намира в нечий дом“, а за нещо с личен и интимен характер. Разликата е съществена – това не са чаши, кърпи или документи, а снимки с посвещения между двама души, част от техния емоционален свят.

Дори да ги е намерила случайно и от любопитство да е надникнала – дотук добре. Но в момента, в който осъзнаеш, че става дума за нещо лично, нормалната реакция е да спреш дотук. Да затвориш и да запазиш видяното за себе си. Всичко отвъд това вече е нарушаване на личното пространство.

В подобни ситуации проличава липсата на усещане за етична граница – когато личното „стана ми мило“ се използва като оправдание за навлизане в чужда територия. Именно това стои в основата на толкова много напрежения между свекърви и снахи.

Именно, благодаря !
Хахаха Манди, наистина добре че не ги е намерила 😂😂  Виж, аз никога не съм търсила близост с нея, камо ли да се мазня. Напротив, аз съм леко студен и отдръпнат човек. Държа се учтиво, възпитано, говоря свободно с всички, но отдръпнатостта и студенината ми се усещат. Със сигурност не съм я заблудила, че нямам нищо против да е третият в нашата връзка. Както казах и малко по-назад, тя много обича да е част от всичко. Гледа да се набута навсякъде, на всяка цена. Като го маскира със загриженост,  умиление или помощ.

# 549

Именно, благодаря !
Хахаха Манди, наистина добре че не ги е намерила 😂😂  Виж, аз никога не съм търсила близост с нея, камо ли да се мазня. Напротив, аз съм леко студен и отдръпнат човек. Държа се учтиво, възпитано, говоря свободно с всички, но отдръпнатостта и студенината ми се усещат. Със сигурност не съм я заблудила, че нямам нищо против да е третият в нашата връзка. Както казах и малко по-назад, тя много обича да е част от всичко. Гледа да се набута навсякъде, на всяка цена. Като го маскира със загриженост,  умиление или помощ.

Хора, които имат вродена потребност да се намесват, не чакат покана – те просто намират пролука, за да бъдат част от всичко.
Моята е абсолютно същата – в момента, в който ѝ поставя граница, веднага влиза в ролята на жертва:
„Ама аз само помагам… Добре, оправяйте се сами, повече няма да ви помагам с нищо! Смяташ ли, че ще има кой да ти помогне, ако има нужда?“

Многократни намеци, че не мога да разчитам на родителите си и че едва ли не тя е единственият „стълб“.
Усетила си я точно. Но вземи мерки навреме, защото, ако подобно поведение не бъде спряно, с времето става все по-настъпателно и манипулативно. Опити за вменяване на вина и т.н.

# 550
  • София
Може ли да слагате дългите цитати в скрит текст, ако въобще е нужно да се цитира?

# 551
Даа, НинаНиколина, точно такава е и моята. Ами гледам да взимам мерки. Вече се разбрах с мм, да преустановим визитите с бебето през грипният сезон , с който и да е. Така, че смятам, че това е една добра стъпка за отдалечаване. Не знам дали вече ѝ го е съобщил или чака да поиска да види детето и тогава да ѝ го каже. Тя има една любима тактика, която често ползва, ако единият от нас и е отказал нещо, почва да досажда на другият, белким върже. И ако и двамата ѝ откажем, започва да повтаря едно и също, периодично, кога опаковано в шеговит тон, кога като жертва. С мен не минава, но синът ѝ поддава лесно, ако аз не стоя твърда.

# 552
Даа, НинаНиколина, точно такава е и моята. Ами гледам да взимам мерки. Вече се разбрах с мм, да преустановим визитите с бебето през грипният сезон , с който и да е. Така, че смятам, че това е една добра стъпка за отдалечаване. Не знам дали вече ѝ го е съобщил или чака да поиска да види детето и тогава да ѝ го каже. Тя има една любима тактика, която често ползва, ако единият от нас и е отказал нещо, почва да досажда на другият, белким върже. И ако и двамата ѝ откажем, започва да повтаря едно и също, периодично, кога опаковано в шеговит тон, кога като жертва. С мен не минава, но синът ѝ поддава лесно, ако аз не стоя твърда.

Аз не бих си ограничила контактите с други хора, само за да не изглежда като изключение спрямо нея.
Грипният сезон е едно, но има и други „вируси“, от които човек има нужда да се пази – напрежение, контрол и натрапчиво поведение.
Предпочитам да общувам с хора, с които ми е спокойно и естествено.
Все пак здравето не е само физическо – има и емоционално. 🌿
Затова по-скоро бих те посъветвала да бъдеш честна и да кажеш на мъжа си каква е истинската причина да не искаш срещи с нея, вместо да използваш грипния сезон като удобен повод.
Той ще отмине, а после ще трябва да търсиш ново извинение.
Най-добре е да говорите тримата – така всичко ще е открито и е важно мъжът ти да покаже, че е зад теб в този разговор.
Аз направих точно това – при мен не помогна. Тя успя да направи от мухата слон и вместо да проведем здравословен разговор, нещата се влошиха.
Постигнахме обратния ефект… но поне опитах.
Но това стечение на обстоятелствата е неизбежно, ако тя отказва да приеме фактите. Въпроса е колко време ти си готова да я търпиш.

# 553
Според мен това никога не помага. Особено при такива жени . Аз няма как да я променя , нито има как да я харесам вече. С такъв разговор единствено мога да ѝ помогна да се прави на жертва. Смятам, че постепенно оттегляне и отблъскване е по-ефективно. Като принципът на жабата в тенджерата 😄

# 554
Според мен това никога не помага. Особено при такива жени . Аз няма как да я променя , нито има как да я харесам вече. С такъв разговор единствено мога да ѝ помогна да се прави на жертва. Смятам, че постепенно оттегляне и отблъскване е по-ефективно. Като принципът на жабата в тенджерата 😄

Ами, мога само успех да ти пожелая. И да носиш мир и спокойствие. 😂

П.С.

Имам една приятелка, която живееше със съпруга си и детето им в къщата на свекървата. Самата свекърва живееше на село, но се чувстваше достатъчно „у дома си“, за да идва в града, когато си пожелае — без предупреждение, без обаждане. Все пак, нали къщата е нейна.
В един момент те просто се измориха от това постоян­но нахлуване в личното им пространство. Без да ѝ казват нищо, си купиха апартамент и се изнесоха.
Един ден тя, както обикновено, решава да ги „посети“ — отива без предупреждение… и заварва празна къща.

Общи условия

Активация на акаунт