Насилие

• 2 041
  • 42
  •   1
Отговори
# 30
Не разбрах дали те е страх и за родителите ти - тоест да не посегне и на тях? Тогава наистина е сложно. Иначе те ще те защитят, плюс може да се поиска ограничителна заповед и полиция да се сигнализира, ако причаква, или опитва да тормози. Нямам опит в тези неща, но и има и НПО, които могат временно да приютят. През това време може да си търсиш квартира, която да не е известна на насилника (вече в голям град, ако сега живеете в такъв).

Може временно да оставиш детето при баща му и да му обясниш ситуацията - че предпазваш детето.

Но не оставай при него. Той е насилник.

Последна редакция: пт, 26 сеп 2025, 14:53 от NellyN

# 31
... Ще действам стратегически и ще си намеря квартира и нова работа , тогава ще се изнеса докато е на работа.
Да не се проточи прекалено... Стаховито изглежда такова оставане с непредсказуем звяр.

# 32
Здравейте,
Благодаря Ви за отговорите. Нямате представа колко отрезвително действа на психиката на една жена да види ситуацията, в която е изпаднала отстрани. Нямам спестявания , с които да си купя апартамент, но работя и мога да си позволя квартира итн. Страхът ми е породен от това, че един насилник обикновено не е само насилник вкъщи, тоест при една раздяла неговия гняв ще ескалира и не знам какво може да направи. Да, мога да отида на квартира, но как да съм спокойна, че няма да ме нападне там... Истински биха ме разбрали само жени, преживели същото. Страхът понякога толкова дълбоко се настанил в ума ти, че не можеш да мислиш рационално. Да ви кажа, че насилникът точно това иска да те държи в страх. Ще действам стратегически и ще си намеря квартира и нова работа , тогава ще се изнеса докато е на работа.

Вадиш заповед да не те приближава.

# 33
Благодаря на всички за моралната подкрепа. Вече търся нова квартира. Страхът наистина държи жертвата в ступор. Чувствам се сякаш постоянно живея под лек шок, а преди не разбирах защо тези жени стоят и търпят... Когато ти дойде до главата и в теб се борят разумът и страхът, ситуацията вече изглежда съвсем различно.

# 34
Хора,които не са били в обувките на жертвата лесно могат да говорят.
Страх има.
Насилникът е страшно манипулативен човек.

# 35
Мексиканец, може би не съм споделила цялата картина , може да има и по-сериозни неща, които ме плашат(пример - психично отклонение или др.) Наистина нямате бегла представа като мъж за какво ви говоря. Може да съм разбрала за тези неща за кратко време. Може да е опасен, да съм разбрала за лоши неща, които е правил в миналото си. И да , страхът , че ще избягам и ще ме намери и кой знае какво ще ми направи, ме ужасява. Страхът, че знае къде живеят родителите ми и сме от малък град, в който познава някакви не толкова чисти и честни хора ме побърква. И не, когато се събрах с него не знаех. Спрете да съдите!

# 36
Обърнете се към полицията в такъв случай. Също -заповед за незабавна защита от домашно насилие.
От тук по друг начин няма как да помогнем.
Действайте!

# 37
Права си да си предпазлива. Има прекалено много случаи, които го потвърждават.  Трябва да се обърнеш към полицията, но знаеш, че и ограничителната заповед дори не винаги помага. Особено в светлината на последното споделено  трябва да бъдеш много, много внимателна.
Може би наистина е добра идея да се свържеш и с Анимус. Те ще те посъветват какво е най-уместно да направиш.
Гледай да не го провокираш, докато се подготвяш. То такива всичко може да ги "провокира,"...
Дали бившият ти мъж не би взел детето, докато си стъпиш на краката,? Сигурно не искаш да се разделяте, но най-важно е да си осигуриш безопасност.

# 38
Целта на поста ми е първо да се потвърди от странични наблюдатели,че съм в опасност, защото човек в началото се заблуждава сам себе си. Второ, имам нужда, от психологична гледна точка, да събера смелост, мнения на жени, които са преминали през същото, да знам как най-правилно да действам. Прибързаните действия и бягството не винаги са най-доброто решение. И да, нямам представа вече какво може да го предизвика, всичко.. нещата ескалираха просто изведнъж. Таткото ще вземе детето, когато се местя.

# 39
  • София
По-добре безпричинно да прекъснеш едни отношения, в които не се чувстваш сигурна, отколкото да търсиш оправдания и доказателства, които само да ти губят времето.
Колкото повече стоиш там, толкова е по-голяма вероятността той да усети плановете ти и да агресора или после да му е по-трудно да те забрави, чудейки се защо си стояла толкова време.

# 40
Дали си в реална опасност отстрани няма как да кажем ние.
Нездравословни отношения виждам аз. Опасност дали има към тях...може и да има, може и да няма. От два поста няма как да преценя...аз поне.
Съгласна съм с Фийвър.

# 41
Напълно разбирам за какво говориш. Аз преминах през това и съвета ми е да си тръгнеш по-бързо, не отлагай. Не се заблуждавай, че човека в началото ще се върне - няма, всичко е било маска и сега постепенно започваш да виждаш зад маската. Чувала ли си за нарцисизъм? Прочети в нета. Има доста статии, клипове, групи. Веднъж отвориш ли си очите с какъв човек си имаш работа, ще знаеш и как да процедираш. Аз дълго време се заблуждавах, докато не попаднах на такава статия и тогава цялата мъгла се вдигна. Нарцисистите не са хора, не изпитват емпатия, не изпитват чувства, но умеят да ги имитират много добре. Целта им е контрол, манипулация, газлайтинг, постоянно валидиране и признаване на тяхната уникалност и съвършеност и когато не могат да го получат с добро, започва психическия тормоз. Защото за тях ти не си човек, ти си доставчик на емоции - няма значение положителни или отрицателни. Сега си в началото, но нещата ще ескалират с времето, докато не те смачка психически, а това ще се отрази и на здравето ти. Затова ти казвам - бягай докато е време, защото вредиш и на себе си и на детето си. И не се страхувай, дълбоко в себе си те са страхливи, затова постави ясни граници, изчезни и никакъв контакт, но наистина никакъв контакт с него. Ще се опита да те върне първо със заплахи, после с мили жестове и любовно бомбандиране, важното е да запазиш самообладание и да поддържаш "никакъв контакт". При тях и думите и действията им са едни и същи.
Стандартно етапите са 3:
- 1-ви етап - любовно бомбандиране - така омотова жертвата си, че ти си мислиш че си единствената жена на света, избрана, специална, че това е твоята сродна душа - нарича се "мираринг" - отразява това, което искаш и търсиш в един мъж и връзка;
- 2-ри етап - обезценяване - започва да пробва границите ти за насилие - психическо най-вече, колко ще търпиш, до къде може да стигнеш, казва ти да се обличаш по определен начин, че си глупава, започва да ти се подиграва и подценява, не само у дома , но и навън, пренебрегва те, наказва те с мълчание и т.н.
- 3-ти етап - отхвърляне - когато няма какво вече да вземе от теб като емоция започва фазата на отхвърляне, става жесток и агресивен, вече си е намерил нова доставка на емоции, която бомбандира любовно, защото тя не знае за какво става въпрос още и рестартира цикъла. А ти ще си смачкана психически и емоционално. Трябва доста сила да се откъснеш, затова от опит ти казвам - бягай, докато не си видяла истинското му лице - очаква те много агресия, обезценяване, заплахи, изнудване, пренебрегване... а колкото по-дълго оставаш, толкова повече развиваш зависимост, защото ще е като влакче на ужасите, с все повече лоши моменти, отколкото добри. В момента е във фазата, че ако усети, че се измъкваш и искаш да си тръгнеш, ше се опта да те върне с чар и харизма (умеят го), защото още има какво да взема от теб като емоция, а и при тях не може да ги зареже другия човек, това ги удря в самолюбието им, ще се опита да те върне с всякакви романтични начини, за да може да те смачка емоционално "как може да ме оставиш" и когато те е изсмукал, ще те зареже и дори няма да се обърне. Момиче бягай!

# 42
  • Sofia
Авторът напусна форума.
Заключвам.

Общи условия

Активация на акаунт