Осмокласници 2025/2026 - тема 3

• 32 685
  • 761
  •   1
Отговори
# 630
  • Варна
И дъщеря ми има един ден девет часа, а е втора смяна - нулев и минус първи. От 12:00 до 19:15.

# 631
Девет часа съм имала в гимназията, като деветият беше вечерта (втора смяна), т.е. до 8 ч. някъде. Беше много тъпо, само ние в училище..... Добре, че беше само един срок.

# 632
Вариант за преместване в друго училище? Знам, че не е лесно, но ако е професионален спорт и искате да се развива там трябват жертви.
Синът ми беше професионален спортист, но в 7 клас взехме решение да спре тренировките заради кандидастването. Влезе в хубаво училище, но сега обаче се чудя как да го върна към спорта. От 4-5 тренировки седмично и състезания уикенда в момента ходи със зор на плуване.
Дъщеря ми също е професионален спортист. Но тя е по-запалена. Европейски шампион е при децата. Тя е още малка /4 клас/, но с нея решението ще е по-трудно. Аз държа много на образованието, тя е доста умна /не че ми е дете, считам се за доста обективна/ и не знам ако се запъне със спорта какво ще правим. Защото много учене и професионален спорт не става.
Решението е трудно. Щом има и здравословен проблем не знам на ваше място какво бих направила. Може би бих избрала спорта, ако той помага. Все пак здравето е най-важно.

# 633
На мен това не ми харесва в съвременните спортни клубове. Ако детето не желае да гради кариера в спорта, съответно мама и тати да плащат пари за целта, изобщо не му обръщат внимание и гледат да го разкарат. Моята голямата така беше с бадмингтона, като се разбра, че не е компетитив, а и семейството не държи на това, изведнъж магически беше спряна от корта и я караха да прави лицеви опори, докато се отказа сама да ходи. После малката тренираше фехтовка и като отказа две състезания, я пускаха спаринг с едно много агресивно момиче, което като удряше в краката треньорката се правеше, че не вижда. Като видях какво синки имаше, я спрях.
 Сега голямата си ангажира с приятелки корт и играят за кеф, а малката е в антиспортна фаза

# 634
  • София
Не е проблем съчетаването на учене в елитно училище с тренировки 5 пъти седмично плюс мач или състезание през уикенда. Оправят се децата стига да искат. Има много такива в школата, която ръководи ММ, понякога повече от половината от даден отбор е в елитни гимназии.

# 635
  • София
При нас 8-часов ден нямат. Чудя се откъде идва разликата в часовете, особено в езиковиете гимназии.
Два дни имат по 6 часа и свършват в 12.30, останалите три дни имат 7часа до 13.15ч.

# 636
КАто сме на тема спорт, кажете къде в София може да се тренира баскетбол или волейбол за 15-годишни, но да не е отбор за състезания, а просто за спорта. Навсякъде, където сме питали, искат вече тренирали деца, едва ли не направо да се състезават. А моят иска просто да разпуска с това....

# 637
Soul Free, в школата на Владо Николов.

# 638
Как излиза сметката при ден с шест часа, къде остават учебният час по спортни дейности и БДП? При щерката всеки ден са седем часа и през седмица ден с девет 😱заради допълнителното физическо. Сега се появиха в Школо и + два часа БДП, но не съм гледала колко често ще са.

# 639
  • София
При сина ми имат един ден с 6 часа, останалите са със 7.

# 640
Soul Free,
В "Славия" също има тренировки в събота и неделя. Не съм сигурна като часове - бяха или от 15:30, или от 16:30.

# 641
  • София
Мисля, че в Славия баскетбол и волейбол за 15 годишни има само за състезателите от клубните отбори.

Някои гимназии имат училищни отбори по волейбол или баскетбол, но за съжаление не са всички.

# 642
  • ту тук, ту там
При сина ми имат един ден с 6 часа, останалите са със 7.
Същото е и при нас. И аз се чудя как е възможно да има такива разлики, не трябва ли нормативът с часове да е еднакъв за съответния клас?

# 643
  • София
Вероятно зависи от паралелката Thinking

# 644
  • ту тук, ту там
Или от вида училище, заради специалните и профилиращи предмети, не знам. Но е факт, че дори в началните класове има разлики в отделните училища, забелязала съм го и в отчетните на малкото ми дете.

Общи условия

Активация на акаунт