Осмокласници 2025/2026 - тема 3

• 30 948
  • 761
  •   1
Отговори
# 645
  • Куциндрел
Не е нормално това с толкова много часове, но то кое ли е нормално.
В училището на детето доста строго ги държат, в старото му се разминаваше писането на закъснения, но в това няма жалене. Утре спортен празник имат, ако не отиде - неизвинени. Вчера нещо били по-буйни по физическо и учителя ги в накарал да направят 150 коремни.

# 646
  • София
Soul free, за баскетбол можете да проверите клубовете Олимпия, Люлин, Политехника. Потърсете контакт с г-жа Емилия Варадинова, тя ще ви насочи към варианти.
Иначе ние не искаме да се мести, той смята, че няма да стане чак професионалист в спорта, въпреки че са го мотивирали във времето по този начин. В същото време избра това училище напълно осъзнато, категоричен избор за място и професия, първо и единствено желание, 1АЕГ и другите за всеки случай ги писахме. Материята му се отдава много и му харесва. Баща му е в същата сфера и попива. Получихме подкрепа и разбиране от училището след като се появи здравословния проблем, но сега се появи и това препятствие, така да го кажем. Направо не знам с кого какво да говоря, защото им е писнало сигурно от нас, а пък знам, че точно в този период спортът е смисълът на живота му, освен, че лекува. Колективен с комбинации, което изисква присъствие. А правилата са много строги в училище в същото време. Някак да изкара първи срок с минимум отсъствия, пък после дано времево се наредят работите. Спирам, че стана досадно.

# 647
Моят има един ден с 8 и в останалите 7. Виждат ми се малко.

# 648
Е как ще са малко. За мен лично седем са границата. Най-добре шест часа дневно. Тогава ще са концентрирани, имат време да си починат, време за домашни и за спорт. Иначе само училище, там примират от глад до два-три часа, прибират се в четири, наплюскат се като невидели, туй-онуй и станало седем часа, напишат нещо като домашно и денят минал. Никакво пълноценно време извън училище

# 649
Всяка минута в училище не е минута пред компютъра. Колкото са по-заети, толкова по-малко време за глупости

# 650
  • here and now
Всяка минута в училище не е минута пред компютъра. Колкото са по-заети, толкова по-малко време за глупости
Не съм съгласна. Не всички деца се лепват зад компютъра след училище.  А изкарването на 7-8 часа там им влияе зле и на хранителния режим.

# 651
  • Куциндрел
Не мисля, че многото часове в училище са по-добри от висене на компа. Като сложиш по-късното прибиране и домашните за следващия ден, се получава, че децата стоят на едно място и работят само с мозъка си в една определена посока. После криви, неспособни, разплути, изнервени.
А и като гледам с това се пречи и на спорта. Движението е много важно за тинейджърите, а при момчетата е почти задължително спорт, защото този техен тестостерон трябва да се обръща в нещо положително. Иначе започват отклонения. Тук сме все жени и не знаем какво е, но точно сега до към 30тата година на мъжа тестостерона е във високи количества, което води да повече енергия и глад. Вече мъжете не ходят на лов, не копат на нивата, не вършат толкова много физически труд. За това ходят на фитнес, футбол и т.н.
Тези 8,9 часа в училище са много и според мен няма кой знае колко повече да научат от тези със 7 часа. Просто повечето хора след един момент спират да възприемат каквото и да е било като информация. На тази възраст са си деца, които имат нужда от свободно време и дейности, които не са училище.

# 652
За моите деца се отнася. Всеки си знае детето. Моите като нямат достатъчно задачи, стават мързели. А едното наистина започва да измисля глупости. Тази  година се отказа от ходене на две от допълнителните занимания, на които е от пети клас и треска ме тресе какви ще ги измисли..

# 653
  • София
Моят нещо се е депресирал. Животът му бил само ходене на училище и учене по немски и не виждал нищо хубаво, "само скука и мъка". За капак съм му сложила и курс по английски, който бил безмислен, понеже всичко това го знаел и само си губел и малкото свободно време.
В 7-ми клас дори било по-добре от сега, съвсем други очаквания имал. Според мен му липсват социалните контакти, преди се шляеха винаги поне час-два след училище в центъра, сега локацията е кофти, всеки в различна посока, хваща рейсове и директно вкъщи, нямат възможност да се помотатя и опознаят. И след първоначалната еуфория за нови приятелства (според мен децата са чудесни), сега е потиснат. Липсва му стария клас, или може би по-скоро старото ежедневие, дори сълзи пусна.

# 654
  • ту тук, ту там
Niffi, и при нас подобно. Има понякога мигове на просветление, но са за кратко, после пак унива.
Казва, че е безнадеждно. Поне почна леко да намира общ език сякаш със съучениците си. Не че имат време да общуват извън училище, но все пак тече някаква комуникация, закачки.
За извънкласни дейности изобщо не помисляме засега ние, дано влезем в някакъв по-нормален ритъм някой ден. 😔

# 655
Има норми, колко часа на ден е удачно да са в училище, колко да учат и колко да разпускат. И те са обект на цял раздел в медицината. Никой претоварване в дълъг период не е полезно. Ние като възрастни също имаме права, продължителност на работния ден, спрямо условията на труд е естеството на натоварване.
Всеки ден са със седем часа, като само единия ден е 6часа едната седмица и 8часа следващата.
За спорта ако е толкова важен наистина смяна на училището е вариант. Ако пък превалира избора на училище, се сменя клуба. Идва момент в живота, когато трябва да взимат решения и да се научат да носят последствията от тях. Не е лесно, но е урок.

# 656
Моят го крепи идната екскурзия. Вълнува се.
Някак му е светлинка в тунела ..така да се изразя.
Не е унил още, като че ли се справя...

# 657
Наборът обяви, че училището е тъпо за него, безмислено и едва ще издържи времето, в което се налага да го посещава. Иначе се занимава стриктно с уроците, харесва учителите си, съучениците са приемливи- комуникира с доста от тях, но не е нещо уаууу. Искало му се вече да работи и да изкарва пари. Не смятам, че вкъщи с нещо сме го "насочили" към такива размисли и убеждения, но...знае ли човек. Та, ще бутаме 5-те години Grin Усърдно и тренира- фитнес и тичане по свое усмотрение.
За казуса със спорта- много е относително, за мен образованието е много важно, но моите деца не са със заложби на професионални спортисти. Ако беше така, може би бих се замислила. В този случай- трябва да се вземе решение за избор на по- важното явно, защото няма вариант за "двете добрини".

# 658
Как сте, майчета?
Аз имам наболяла тема и реших да споделя с вас и да чуя малко странични мнения.
Казвала съм, че от учебния център, който избрахме за индивидуални уроци по математика се отнесоха доста несериозно, след което ни замазаха очите за да ни вземат парите. Вчера се чух с госпожата за обратна връзка. Сподели че дъщеря ми е бавна, разсеяна, разконцетрирана и т.н.
Дъщеря ми пък споделя, че вървят напред с материала и когато госпожата и го преподава - не го разбира. И чака в клас да го вземат.
Честно казано имам сериозни размисли дали да продължаваме с госпожата. Нищо лично спрямо нея. Но не съм сигурна дали е "нашия" човек...
Според мъжът ми не е време да сменяме учител за да не създадем допълнителен стрес в дъщеря ми. А според мен как ще намерим добър учител по това време...

# 659
В кой клас е детето? Ако е в седми, звънете по школите.  Възможно е да има места някъде. Без работа вкъщи обаче няма да стане.

Общи условия

Активация на акаунт