Осмокласници 2025/2026 - тема 3

• 30 761
  • 761
  •   4
Отговори
# 30
Напредналите ще дремят в началото, няма как да ги изравнят по друг начин, след като крайната цел за всички е Б 1.1. Ако учителят е готин, поне може да не ги кара да пишат по 10 пъти apple например и да не правят баналните упражнения в сег. просто време. Но не може да позволи да се увеличава разликата между децата.

И аз така си мисля, но от по-горните постове оставам с друго впечатление, защото се говори за разделяне но групи/евентуално смесване с други класове и нетъпчене на едно място. Та ми е интересно как се постига това и каква ще да е крайната цел на двете групи тогава? Дали някъде е реализиран този метод и до какво е довел. Това ми е любопитно. Просто в моето обкръжение на деца с различни езици и в различни училища вариантиге за 2 - всички започват от нулата или всички имат що годе базата и тръгват от там откъдето прецени учителя. Но да се групират и всеки да е на различно ниво като в школа, не съм чувала.

Последна редакция: сб, 27 сеп 2025, 12:14 от loliy

# 31
Аз не мисля, че е невъзможно. Ако учителят има желание има и начин.

# 32
Ние сме в същото училище и също им пускаха тест за нивото с цел да ги разделят на групи. Не мисля обаче че ще разделят самите класове. Нашите резултати обаче не са готови. Ще видим какво ще кажат на родителската.

# 33
Интересно ми е как ще става това групиране. В НЕГ като почнаха втория език, голямото ми дете не знаеше нищо, беше учила немски преди осми клас, а в класа им почти всички бяха вече със сертификати от В нагоре по английски.
Ами госпожата си ги подхвана от А, В,С от начало доста интензивно и се оказа, че голяма част от знаещите само мислят, че го знаят. В десети клас вече и моята си превеждаше сама любимите песни, без Гугъл. В профила после, 11 и 12 клас, имаха преводи да правят, веднага ги хвана тези с чат джипитито, което щяло да замени хората, и им писа по една двойка да се научат. Много беше сериозна.
Така че, без значение нивото на класа, откъдето и да почнат, учителят ако е добър и многознайковците има какво да научат първите месеци

# 34
  • София
и се оказа, че голяма част от знаещите само мислят, че го знаят.
И моят опит е такъв. Голямата учеше интезивно английски в 8-ми клас и въпреки, че го беше учила от 2-ри хич не ѝ вървеше. Почнаха отначало и тогава учителката каза на знаещите да не си мислят, че знаят много и да работят пълноценно. Та стана ясно, че има какво да научат и те.

# 35
  • Куциндрел
При детето учителката по английски категорично заяви, че ще кара по програмата на МОН, за по-напредналите и по желание имало нещо си в материалите в облака.
Оле, не знам за хвалба ли е или не. Вчера се прибира принца на Дунавия и казва - имам 5ца на входното по история, а заслужавах 6ца, после ме питаш защо не искам да уча!
После добавя - целият клас ще има 5ци, защото всички преписват от мен!
Заразпитах го и се оказа, че учителката не е проверила още тестовете, на око проверила и казах на детето да чака проверения тест. Питах го - и как така всички преписват от теб?
Той - защо съм си създал добра репутация в началото Joy
Да се чудиш другите колко знания имат, а и репутация.Joy

# 36
Могат да ги групират само за да спестят безмислени занимания на едните в началото, но няма как да се движат на две скорости през цялото време.
Не знам в кой момент училищата масово са започнали да имат толкова много часове по АЕ в 8-ми клас, при положение че всички започват да го учат още от 1-ви, но това е голяма недомислица.

# 37
Защо да е недомислица, като се вижда колко деца имат пропуски. Въпреки самочувствието  колко добре го владеят. Ако бях убедена, че дъщеря ми го владее отлично, но наистина отлично, щях да я посъветвам да запише друг първи език.
Вече когато училището или паралелката са избрани по други критерии, приемете АЕ като по-малко зло. Вървят по програма и преговарят. Тъкмо ще си починат малко тази година. В края на краищата учебната програма включва доста предмети и всеки е силен в нещо, а не харесва или му е скучно в друг час.

# 38
Не го учат всички от първи клас.

# 39
В прогимназията на голямото разделиха класовете точно пп ниво на език. Мат също учеха на групи по ниво. Мога да кажа, че специално за езика беше супер. Най-незнаещите имаха час отгоре. Моето стигна с1-с2, устанивено с тест в Британския съвет. Преди това не беше учило кой знае колко, знаеше говоримо.

# 40
Могат да ги групират само за да спестят безмислени занимания на едните в началото, но няма как да се движат на две скорости през цялото време.
Не знам в кой момент училищата масово са започнали да имат толкова много часове по АЕ в 8-ми клас, при положение че всички започват да го учат още от 1-ви, но това е голяма недомислица.

Не всички учат английски ез. от първи клас. Някои учат немски, руски, френски.... и английския им е по разни занимални, школи и т.н., но това няма нищо общо с училищното преподаване според мен.
Така, че е ок да се започва от нулата, пък ако учителя прецени, че ВСИЧКИ имат основата може да надгражда. Но според мен във всеки базов урок може някой нещо да си припомни, затвърди или да запълни пропуск.

Последна редакция: сб, 27 сеп 2025, 13:52 от loliy

# 41
Може ли някой да ми помогне с подаването по електронен път на помощта за 8 клас. Никога не съм се чувствала по-тъпа в живота си, а подавам електронно документи в един куп институции от 15 години насам.. Пробвах и с моя КЕП и с на мъжа ми ПИК-а и не мога да стигна до подаване. Първо влизам тук https://egov.bg/wps/portal/egov/dostavchitsi+na+uslugi/izpalnite … i/uslugi-814/3121 и натискам 'заяви услуга". Като вляза с регистрация стигам в системата за сигурно електронно връчване до прозореца, на който виждам "Изпрати съобщение", "получени съобщения", "изпратени съобщения"... и "Заяви е-услуга". Натискам заяви е-услуга и ме препраща към някакъв прозорец, в който Агенция по социално подпомагане и този вид помощ изобщо ги няма. Къде бъркам?

# 42
Аз го направих в обратен ред - първо влизам в egov, да ми разпознае КЕП-а и после откривам услугата, която ми трябва и тогава попълвам, подписвам и заявявам.

Иначе при наборката другата предстоят входните по БЕЛ и МАТ. По друго няма да правят. Може би първото контролно по немски ще е някъде там. Обръщаме смяната и следващия един месец ще спим. Иначе е много доволна от съученици, учители, училище. Минала психоложката с въпросник (много ми харесва, че се опитват да си опознаят учениците). На въпроса какво най-много харесвате в класа, щерката отговорила - климатика 😆 Явно битовите условия хич не са за подценяване.

# 43
А какво ви притеснява, ако учителят е решил да раздели на групи класа и да работи според нивото им?

# 44
Не знам за какви пропуски говорите и какви са ви очакванията на владеене на език. За мен е важно да се ползва с разбиране в работна среда. Далеч съм от мисълта, че ще става някое от децата ми филолог. А като няма да става филолог и се справя свободно с езика, значи го владее на достатъчно добро за целите ниво.
Аз останах доста изненадана, когато сина ми ми сподели, че в училище учели "въведение в компютърните мрежи" на английски език. Тестовете им бяха на английски език. Е, за мен беше показателно, че се справяше идеално с материята хем по "компютърни мрежи", хем на английски език. Повече какво да искам? Да превежда Шекспир?!

Общи условия

Активация на акаунт