Колко струва отглеждането на новородено?

• 1 836
  • 52
  •   1
Отговори
# 15
Имунизациите и профилактичните прегледи при педиатър са безплатни. Въпреки това, дори при здраво новородено обикновено се налага закупуване на лекарства, например пробиотик, а след всяка ваксинация често се препоръчва прием на Панадол.
Храненето първоначално е с кърма, но в много случаи майките се нуждаят и от дохранване с АМ.

След ваксинация никога не съм давала Панадол или друг орален медикамент. Нашата педиатърка препоръчваше едни куул пачове, един по нейна препоръка режех на 2 пъти, но нямам спомен да е било много скъпо. Новородено и малко дете може да се гледа и много евтино.

# 16
Ако те интересува горе-долу, долуто е сигурно около 100 лева на месец, горето е безкрайно. Прочети из темите примерно колко памперса отиват при новородено за ден, после виж колко струват евтините в ДМ примерно. После виж колко адаптирано мляко трябва (ако не кърмиш) на ден, според препоръката на производителя, после виж колко струва една кутия и колко "порции" ще направиш от нея. И така и с всичко останало. Иначе горе-долу е в първото ми изречение.

# 17
  • Melmak
Преди бебето обаче имаш бременност и раждане. Ако не искаш да родиш в държавна болница, а в частна, сумата става солена. За проследяване също на частно, преглед е към 100 лв.

# 18
  • София
С допълнителна здравна осигуровка разходите и за това са минимални.

# 19
Не винаги може да се ползват най-евтините памперси, моята дъщеря само от пуфис не се обриваше, пък те бяха от скъпите марки тогава (масово купуваха евтини турски майките). Аз дохранвах, но за късмет детето си хареса НАН, не някое скъпо мляко. За дрешки и дрънкулки съм имала минимални разходи, много дрешки ми дадоха близки, съответно и аз съм давала после, някои се израстват и за месец. Дрънкалки пък в началото всеки който идваше да види бебето подаряваше и първата играчка купихме, когато беше на пет месеца, май повече за кеф на нас с баща й. Водила съм детето и на частно на педиатър в съседния град, когато се е налагало. В малкия град трудно се намира добър педиатър, а тя се роди по-рано, точно от това не бих спестила. Платих си и за екип в държавна болница за раждането.

# 20
Преди бебето обаче имаш бременност и раждане. Ако не искаш да родиш в държавна болница, а в частна, сумата става солена. За проследяване също на частно, преглед е към 100 лв.

То и за държавните с "избор на екип", което вече май го пишат и без да си се възползвал от това + консумативи + още някакви измислени работи + анестезия (ако се наложи) цената не пада под 1000 лв.... В различните частни болници е еднакво горе-долу - около 5000 лв. проследяване, раждане и неонатологични грижи.

# 21
  • Банско
Раждането е най-скъпо, ко е в частна болница. После може да взимате всичко втора ръка от olx  примерно. Аз от там взех люлка шезлонг 50 лв + кошара 60 лв + столче за хранене 20 лв. За памперси около 60 лв  плюс минус на месец. Млякото е скъпичко ако не кърмиш. Дрешки не купувам нищо ново, защото умаляват за месец и е чисто разхищение. Купувам лот от дрехи(което са по 30,40 дрешки) , от olx.
Посещенията при лекар са с при личната и са безплатни освен ако не трябва да взимаш нещо от аптеката.
По принцип, когато си имате бебче, всички приятели и цялата рода ще ви накупи всякакви неща, така че много от нещата ще ви ги подарят.

# 22
Проследяването и раждането е безплатно по принцип, та може и безплатно, ако нямаш 5000 лева. В провинцията май няма такива цени. През бременността платих за БХС (имаше писано някъде, можело и безплатно), за ФМ (пак преди известно време четох, че вече може и с направление), пренатален тест и витамини. За раждането платих избор на екип, за да може следящата ме през бременността да направи секциото. За секциото беше по настояване на лекарката, медицински причини, т.е. беше безплатно. Изборът на екип беше 400 или 500 лева.

За съжаление, раждането не е телефон, че като си платиш или колкото повече си платиш, гарантирано да получиш прекрасно раждане и здраво бебе и родилка.

# 23
  • София
Последното раждане преди 3 години в частна болница ми струваше около 180 лв. Просто забравих да си взема фактура за някакво мазило, което ми бяха изписали след секциото. Всичко друго ми го платиха: 1. основен пакет от НЗОК, 2. допълнителен пакет + консумативи, лекарства, избор на екип и т.н. от допълнителното осигуряване. Ако не бях забравила за тази фактура щеше да ми излезе 0 лв.

# 24
  • Sofia
Последното раждане преди 3 години в частна болница ми струваше около 180 лв. Просто забравих да си взема фактура за някакво мазило, което ми бяха изписали след секциото. Всичко друго ми го платиха: 1. основен пакет от НЗОК, 2. допълнителен пакет + консумативи, лекарства, избор на екип и т.н. от допълнителното осигуряване. Ако не бях забравила за тази фактура щеше да ми излезе 0 лв.
Зависи какво ти е покритието.
На мен допълнителното осигуряване ми пое около 1000лв за раждането, НЗОК май беше около 900 лв, останалите близо 3000 лв ги дадохме ние.

# 25
Ами аз нямам допълнително осигуряване и споделям актуални цени към настоящия момент. Simple Smile За проследяването мога да поспоря колко винаги е безплатно - и в държавна болница, ако ходиш при "светило", пак си плащаш за преглед. Според мен за лекари компромис не трябва да се прави Simple Smile За апаратура също.
Впоследствие, когато бебето се роди, може да се спестява - има всякакви посочени и в тази тема варианти, но да рискуваш просто с даден лекар, защото ти го покрива НЗОК, не е правилно според мен. Simple Smile
Иначе да - доста изследвания са безплатни или на по-ниска цена. БХС в момента е безплатен с подписване на някаква декларация, но една дама ми сподели например, че не е изчислен риск за прееклампсия, което не трябва да се подценява.
В общи линии, когато се прави дете, следва да се постъпва отговорно и да си наясно, че не можеш да броиш до стотинка спестяванията - зорлем да излезе най-икономично. Ако сега не можеш да отделиш минимума - какво ще правиш, когато нуждите се повишат...
Всеки сам избира, не налагам мнение, просто посочвам друга гледна точка. Simple Smile

# 26
  • София
Дамата още не е бременна и има време да си договори добри условия със застраховател.
Може и да си отделя известна сума всеки месец, която иначе би давала за застрахователните вноски.

# 27
Това е най-разумното решение - да се отделят пари под някаква форма, но по-отрано. За да се създаде спокойствие по време и след бременност. Simple Smile

# 28
  • Melmak
По каса не е безплатно, защото като кажат да си платиш упойката?!?! И припадам. В кой век сме, че това да е екстра, която плащаш??

Аз имам слабо покритие за бременност от ДЗ и всичко си плащам.
Не бих отишла в държавна болница от война да бягам. Нито искам да ям шамари в Майчин дом, нито да ми лепнат някоя вътреболнична инфекция.
Не бих правила компромис с болница и лекар. После не мисля да купувам количка на цената на автомобил. Ако някоя приятелка иска да се отърве от бебешки неща и не ѝ трябват, с удоволствие ще ги взема.

# 29
  • София
Пандора, можеш да си доплатиш за по-добър пакет, но зависи в кой месец си бременна и дали няма някакво допълнително условие при вече настъпила бременност.
Иначе мен точно в държавна болница ме върнаха към живота, когато в една от уж най-добрите частни се опитваха да ме убият 2 месеца, обяснявайки ми колко съм добре.

Някъде по темите за необходимите бебешки вещи бях писала колко от уж важните неща изобщо не са необходими и без колко от тях реално е много по-лесно за майката при обслужването на бебето.
Ама беше отдавна темата.

Общи условия

Активация на акаунт