Термин Ноември 2025 - Тема 5

• 3 022
  • 113
  •   3
Отговори
# 45
Здравейте и от мен, не споделях нищо от страх или от суеверие, не знам. От май месец съм на легло, ставане само за тоалетна и прегледи, заради проблеми с шийката, спешния серклаж на горещо и т.н. Термин 30.10, е да ама явно няма да чакаме чак до тогава, днес на преглед в 36та седмица ми махнаха конеца, защото бебче е над 3200гр, аз имам желание за естествено и ми казаха, че е по-добре да не чакаме да стане 4кг. Реално от миналата седмица имах позволение за кратки разходки и успях да се придвижа само до един магазин за бебешки неща, преди него от страх нищо не бях купувала. Но днес вече ме обзе паниката, че нямам време и с това фуниевидно разширение нямам представа колко бързо ще се случат нещата, а и ми спряха всички потискащи контракциите лекарства 😯.
Не ми е готов багажа за болницата, нямам коластра, не съм готова с нещата за бебче, не съм чела книги и си мисля, че ще съм ужасна майка. Надявам се някакъв инстинкт да се отключи 🫣, а и все пак казвам на бебе да ме изчака малко. От толкова страх и изолация не съм намерила за нужно когато съм се чувала с леля ми и баба ми да им кажа, че съм бременна и когато дойде моментът ще е малко неловко да им се обадя за изписването. И така рязко в главата ми настъпи абсолютен хаос.

# 46
Здравейте и от мен, не споделях нищо от страх или от суеверие, не знам. От май месец съм на легло, ставане само за тоалетна и прегледи, заради проблеми с шийката, спешния серклаж на горещо и т.н. Термин 30.10, е да ама явно няма да чакаме чак до тогава, днес на преглед в 36та седмица ми махнаха конеца, защото бебче е над 3200гр, аз имам желание за естествено и ми казаха, че е по-добре да не чакаме да стане 4кг. Реално от миналата седмица имах позволение за кратки разходки и успях да се придвижа само до един магазин за бебешки неща, преди него от страх нищо не бях купувала. Но днес вече ме обзе паниката, че нямам време и с това фуниевидно разширение нямам представа колко бързо ще се случат нещата, а и ми спряха всички потискащи контракциите лекарства 😯.
Не ми е готов багажа за болницата, нямам коластра, не съм готова с нещата за бебче, не съм чела книги и си мисля, че ще съм ужасна майка. Надявам се някакъв инстинкт да се отключи 🫣, а и все пак казвам на бебе да ме изчака малко. От толкова страх и изолация не съм намерила за нужно когато съм се чувала с леля ми и баба ми да им кажа, че съм бременна и когато дойде моментът ще е малко неловко да им се обадя за изписването. И така рязко в главата ми настъпи абсолютен хаос.
не се притеснявай,всички сме притеснени за това как ще ги гледаме бебетата как ще се справим. Важното е да сме живи и здрави и да гушнем бебчетата след това ще му мислим❣

# 47
  • Варна
Hristi Yana, изобщо не се притеснявай за такива неща! За коластрата не зависи от теб! За лекции и т.н. била си на легло! За това, че не си каза на близките си прочети предното изречение, а и така си го почувствала за тогавашния момент! Изобщо не трябва да се обвиняваш за неща, които не можеш да контролираш! Понякога това да искаме нещо по точно определен начин е изключително вредно! По принцип говоря, не конкретно за майчинството. Имах колежка, която не искаше и дума да се каже за секцио. Накрая бебето не се обърна и това беше единственият вариант. Каза, че била сдухана, аз й казах да го мисли от положителна гледна точка. Психически ще е настроена предварително, а не да отиде да ражда нормално, нещо да се обърка и айде спешно секцио, от което още повече стрес и притеснения. Така, че.... дали всичко е купено за бебето, дали си се подготвила с лекции и т.н. никой няма да го интересува. Виж, дали ще го възпиташ като адекватен човек после ми се вижда много най-важно, че ги виждаме всеки ден неадекватните какви ги вършат.

# 48
Hristi Yana, изобщо не се притеснявай за такива неща! За коластрата не зависи от теб! За лекции и т.н. била си на легло! За това, че не си каза на близките си прочети предното изречение, а и така си го почувствала за тогавашния момент! Изобщо не трябва да се обвиняваш за неща, които не можеш да контролираш! Понякога това да искаме нещо по точно определен начин е изключително вредно! По принцип говоря, не конкретно за майчинството. Имах колежка, която не искаше и дума да се каже за секцио. Накрая бебето не се обърна и това беше единственият вариант. Каза, че била сдухана, аз й казах да го мисли от положителна гледна точка. Психически ще е настроена предварително, а не да отиде да ражда нормално, нещо да се обърка и айде спешно секцио, от което още повече стрес и притеснения. Така, че.... дали всичко е купено за бебето, дали си се подготвила с лекции и т.н. никой няма да го интересува. Виж, дали ще го възпиташ като адекватен човек после ми се вижда много най-важно, че ги виждаме всеки ден неадекватните какви ги вършат.

Благодаря. ❤️ Знам, че възпитанието е голямата задача, но ме е страх физически да не го повредя човечето.
Иначе си знам, че почти всеки си има останала някаква психическа травма от родителите си.
За роднините, знам, че би трябвало да ме разберат, освен проблемите сега, аз имах загуба в 5ти месец преди три години и лесно избрах да съм егоист и да не споделям много, малко ми беше гузно, че на майките ни казах 19-20та седмица, но минало свършено.
Самоуспокоявам се с това, че вкъщи съпругът ми ще има поне два-три дни да довърши почистване и пренареждане.
И въпреки всичко, не мога да спя и от напрежение и от ужасните болки в крака-таз 🙂 Дори ритниците в ребрата, стомаха, черния дроб са нищо в сравнение с мъката да сменям страните в леглото. Качила съм 6 кг, но дори доктора ми каза, че съм с огромен корем, не си представям колко е тежко на всички вас, които сте с повече.
Благодаря на всички ви за споделените истории, тревоги и съвети, сила сте момичета. 😍

# 49
Здравейте не съм сигурна дали въпроса ми е за тук, но търся мнения.  Цикълът ми е с продължителност 30/35дни. Предстои ми раждане по този цикал 7.01.2026, но трябва да съм секцио и  въпроса ми е. Може ли да настъпи раждане при интервал от 28 дни. Има ли някой с такъв проблем. Много Благодаря.

# 50
Hristi Yana, радвам се, че отново се включваш в темата и всичко е наред при теб. Спомням си колко притеснено ти беше в началото, а сега си почти на финалната права! Не се притеснявай, че си закъсняла с покупките, в днешно време всичко и онлайн може да се вземе и да е на вратата ти след ден, та може дори да делегираш тази задача на близките си, ако тръгнеш да раждаш преди да си готова с всичко. Иначе мисля, че всички тук, които ще сме майки за първи път, ни тревожи това, че не знаем какво трябва да правим. Важното е, че ти и бебето сте здрави, вече си е напълно доносено и скоро ще си го гушнеш (а дано и те изчака да се почувстваш малко по-готова и спокойна).

# 51
Аз ще съм за втори път с новородено и се притеснявам повече, отколкото първия път 😅

# 52
Здравейте! оплакох се на АГ,че имам леки болки в корема от време на време и таза ме боли та ми каза да увелича дозата на магнезия,но шпа 3х1 и ми изписа ново нещо Витафолат някоя от вас пие ли го ?

# 53
Hristi Yana, настрой се по друг начин – минала си може би най-тежкия етап, бебето е готово. Покупките стават и за няколко часа онлайн, а в началото... кой знае какво и не трябва на бебето - легло, памперси, дрешки. За това че не си казала досега имаш много валиден аргумент и съвсем спокойно може да кажеш на хората, точно както си е – че си била толкова притеснена, че не си искала да споделяш... Всеки ще те разбере и всеки ще се зарадва на хубавата новина! Няма защо да ти е криво!

За RSV ваксина аз бях писала - в моята държава слагат безплатно (или на майката или на бебето след раждане). След дълго разпитване се оказа, че моята болница има протокол да ваксинира бебето ако е родено в този сезон (Окт-Март), а не майката. Иначе бях готова да се ваксинирам и имах желание. Няколко бебчета вече знам които влизат в болница с такъв вирус, хванали непосредствено след раждането им, едното беше на близка приятелка и знам какъв стрес преживя с новородено в болница. По нейно време още беше платена ваксината и съответно почти никой не се ваксинираше. Сега казват, че хоспитализациите на бебета с такъв вируса са спаднали рязко тук. Но не мога да споделя личен опит. Да добавя - препоръчват се мин 2 седмици между ваксината за коклюш и тази за RSV.

# 54
Момичета, гледам в списъка, че сте споменали за температуропонижаващо средство. Може ли да споделите с какво да се запасим?

# 55
Привет и от мен в новата тема! И аз съм луднала покрай покупките и само се лутам и чудя.. Но като виждам, че не съм сама и се успокоих 😁
А за какво ще ползвате лигнина? Аз мислех някакви превръзки, подложки и бельо за след раждане да взема. За бельото има еднократни за болницата и многократни за вкъщи. Още не бързам, мисля да изчакам да питам израждащия АГ за списък при следващата среща, ако мога и с болницата да се свържа, ще е супер. Това по-нататък ще е, но все пак - по колко броя камизолки и ританки е ок да се вземат за новородено? Знам, че много бързо ги израстват и няма смисъл от много. Мисля, че по 5 бях гледала в някакви списъци преди време във връзка с избиране на подарък за моя близка, но сега, като ми дойде на главата, нямам идея. И примерно 3-4 ромпъра за сменяне и върху тях ок ли ще е? Чудя се още и за матрак, за пелена и сет за изписването, много неща 🙈

Hristi Yana, мисли позитивно, щом всичко е наред засега, това е важното. Родата е длъжна да подходи с разбиране! Онлайн може всичко да се купи или от близкия магазин дори и в последния момент! Кураж и спокойствие!

# 56
Здравейте мами!
Включвам се и аз още малко ни остава пожелавам на всички леко раждане и здрави бебета 🙏
Аз от няколко дена пия чай от малинови листа прочетох,че помагало по време на раждане.
Някои знае ли нещо за тоя чай дали наистина помага?

# 57
  • Варна
Здравейте мами!
Включвам се и аз още малко ни остава пожелавам на всички леко раждане и здрави бебета 🙏
Аз от няколко дена пия чай от малинови листа прочетох,че помагало по време на раждане.

Откъде го купи? Предполагам, че в магазините и аптеките го има, но все пак да питам. Аз хапвам и фурми, не знам помагат ли, но така и така ги обичам.

Благодаря предварително за отговора!

# 58
Здравейте мами!

Откъде го купи? Предполагам, че в магазините и аптеките го има, но все пак да питам. Аз хапвам и фурми, не знам помагат ли, но така и така ги обичам.

Благодаря предварително за отговора!

От аптеката взех питах нямаха,но ми предложиха да ми поръчат и поръчах има и в Зоя БГ.

# 59
Привет и от мен в новата тема! И аз съм луднала покрай покупките и само се лутам и чудя.. Но като виждам, че не съм сама и се успокоих 😁
А за какво ще ползвате лигнина? Аз мислех някакви превръзки, подложки и бельо за след раждане да взема. За бельото има еднократни за болницата и многократни за вкъщи. Още не бързам, мисля да изчакам да питам израждащия АГ за списък при следващата среща, ако мога и с болницата да се свържа, ще е супер. Това по-нататък ще е, но все пак - по колко броя камизолки и ританки е ок да се вземат за новородено? Знам, че много бързо ги израстват и няма смисъл от много. Мисля, че по 5 бях гледала в някакви списъци преди време във връзка с избиране на подарък за моя близка, но сега, като ми дойде на главата, нямам идея. И примерно 3-4 ромпъра за сменяне и върху тях ок ли ще е? Чудя се още и за матрак, за пелена и сет за изписването, много неща 🙈

Hristi Yana, мисли позитивно, щом всичко е наред засега, това е важното. Родата е длъжна да подходи с разбиране! Онлайн може всичко да се купи или от близкия магазин дори и в последния момент! Кураж и спокойствие!

Здравей, на мен лигнина ми е част от списъка с неща за болницата, който ми даде АГ. Майка ми ми обясни, че се използва точно за течението след раждането, защото е много абсорбиращ и по него следят колко кръв изтича и дали не е твърде много.
 Сега не знам как е, но от нея разбрах, че едно време не им позволявали да стоят с бельо в стаите, за да могат да имат постоянен "достъп" и видимост какво се случва - явно след раждането наглеждат просто колко кръв (не си спомням правилно дали лохии се наричаха) изтича, с цел да няма голям кръвоизлив.
Аз не съм питала дали мога да използвам еднократно бельо вместо лигнин,  направо го купих, но може и да питам.

Общи условия

Активация на акаунт