Домакини 93/ минаваме на вино

• 27 240
  • 687
  •   1
Отговори
# 495
Здравейте!
Стискам палци за болните Хамериканци на Плами бързо да оздравеят!
Смърфи, бяхме младоженци с ММ, сега е в офиса им в Благоевград и след малко заминава на банкет в Банско. Живи и здрави утре се прибира.
Ма ко, значи вилата е на точното място. Но ти пожелавам да си я ползвате за вила, а не като санаториум.
Моля за мнението ви дали ако завия лозовите сарми утре, а ги сваря на 24.12 ще са ок? Аз ще работя до 16 часа и после ще пека боб и питка, а сармите на котлона.

# 496
  • София
Мария, нищо им няма и по-рано да ги направиш. Даже ще понабъбнат и ще си съвсем по адет.
Нашите сега се варят, ама са зелеви.
Аз лозови обичам лятото само. Студени и с кисело мляко.

Ние на 24-ти ще правим само питката.
Другото лека-полека от днес сме го почнали, пийвайки горещ шоколад и клюкарейки.
Ние спазваме всичко покрай Бъдни вечер, а после на Коледа обикновено не правим софри, ами наблягаме на ядки, коледни сладки и дояждаме постните манджи. Само добавяме домашни пръжки, които моят съпруг взима пресни от приятел с месарница и си ги приготвя по "тайна" рецепта.
Признавам си, че аз съм малко примък-отмък тая година, прилягайки на дивана периодично и даже сега легнах при малките, оставяйки таткото и щерките в кухнята, че съм убедена, че и той има какво да си каже насаме с тях, докато стърже тиквата.

# 497
Ние не постим, съответно и не правим само постно за Бъдни вечер. Децата ще дойдат, дори подаръците винаги отваряме тогава. Тази година си пожелаха дърпано свинско месо, бавно печено и чийз кейк за десерт. На Коледа се надявам всеки да си е у тях и да си почина. Колегата ми е болен, до края на годината, респ. до 05.01 съм сама на работа и ще ми се разкаже играта.
    Обещали сме на Кати, докато вуйчо й си е тук да я вземем с преспиване, иска да спи при него. От мен толкоз.

# 498
Ние с ММ имаме годишнина от годежа на 25.12. Аз и тогава съм на работа, така че е подготвен, че той ще готви. Всъщност ще помогна със заготовката и ще сваря телешки език, а след работа ще го запека с масло и салвия. Той ще се заеме с гъбите. Имам и няколко вида сирена. Това ще е горе- долу менюто+ салата и ядки.

# 499
Плами да оздравяват бързо и да посрещнат здрави новата година.
Този грип А е кошмарен, миналата година голямото момче го докара за Коледа и не знам как опазих другите.
Бъдни вечер решихме че ще деня посрещнем и дома четиримата. Все по трудно ми е да бъдем много хора. Искам почивка, а не да се съобразявам с всеки и всичко и да правя компромиси. Още не знам какво ще приготвя, боб, питка, лозови сърми. Може би тиквеник и ядки. Дребното нищо от това не яде та и за него трябва да измисля нещо.

# 500
Аз ще пържа картофи за децата, Джейми.

# 501
  • София/Севлиево
Мари,и ние с ММ имаме годишнина от годежа на 25.12-19 години (леле,кога минаха)...
Тази година няма да има постно на Бъдни вечер,едно че никой не пости и свекървата само се бъхти и хвърля ,второ че най-любимото ни ядене е топла домашна питка с масло и сирене (с две парчета и се наяждаш).

# 502
  • София
Добро утро на всички!

Плами,да оздравяват бързи и да си изкарат останалите дни от пътувсането чудесно!

Ние винаги на Бъдни вечер сме си сами у дома. На Коледа ходим на вечеря при нашите, а доскоро, докато бяха живи свекървите, на обяд при тях .
Не каним гости по празниците .
На Нова година сме си тримата, Мими празнува с приятели. И не седим на софрата цяла вечер. Бубка си ляга и заспива, ние с Ангел си гледаме ТВ, дремем си и така, нищо специално.
Аз обожавам да готвя, но не обичам това побъркващо пазаруване, готвене и ядене по празниците, все едно е края на света. На Бъдни вечер задължително ядем постно,картофена салата, тиквеник, содена питка и другото са добавки - ядки, плодове. И ние не постим преди това, но още от дете баба и дядо, после нашите, така са ме свикнали и не мога да си представя да сложа месо на масата на тази вечер .

Хубаво е да сме вкъщи всички. Много ми беше мъчно за Мими, трудно ми беше тия четири месеца, макар че тя вече доста пъти е пътувала за по месец в чужбина.  Ама Мароко не е просто чужбина. Друг свят е. Сега така се отпуснах, че чак като мускулна треска получих.
Тя не че се задържа много вкъщи 😁. Докато се види сега с приятелите си...Тая сутрин отиде на протестното пиене на кафе пред бТВ. Много се вълнува от случващото се в журналистически и политически план в страната. Все пак точно това са двете специалности, които учи.

Хубав ден на всички ви!

# 503
  • при късмета
Добро утро!

За утре ще правя пълнени чушки, боб и питка, а майка ще направи сърми. Другото са ядки и плодове, да ги нагласим до нечетни. И питката ми е с мая, а не содена и не съм много по традиция, ама и не всичко спазвам стриктно, не само за Коледа и Бъдни вечер, а по принцип.
И днес Шефа не е на у-ще, ще донапазаруваме някои неща и иска да прави ябълков пай. Аз ще подготвям разни неща за утре, а какво ще вечеряме, никой не е измислил Joy
Гушки на всички Hug

# 504
Добър ден, момичета!

Някой ще даде ли едно рамо с рецепта за класическа баклава с орехи? Концепцията ми е ясно, но ми трябват мерки и теглилки и малко инструкции кое и как.

# 505
  • при късмета
Смърфи, мерки и теглилки не мога да дам. Аз правя така: На тавата на дъното разтопено масло. Слагам кора, мажа с масло, отгоре друга и в/у нея орехи, малко захар и канела. Канелата не на всеки пласт с орехите. И така докато ми свършат корите, най-от горе трябва да има кори. Може и да са повече от две. Ако е останало масло, го слагам най-отгоре. Нарязвам я и тогава я пека. После за сиропа или на топла баклава студен сироп или на студена баклава топъл сироп. Вода и захар, според това, колко искаш да е сладък и малко лимонов сок, да не се захаросва. Даже днес като си направи Шефа пая, ще направя и баклавата, че хубаво да се сиропира до Коледа.
Напазарувахме, влизаме в кухнята и двамата

# 506
Аха, слагаш захар и с орехите вътре. Правила съм гръцка баклава по рецептата на Акис, но там има карамфил и портокал. Иначе става супер! Май ще смеся двете рецепти и ще видя как ще стане.
Иначе сега правя руска салата. Само довечера мм ще направи майонезата, че е майстор по майонезите. После тиквеник и баклава, ако ми остане ищах за още готвене.

# 507
Ох, руска салата... Така да ми се хапва, но ще издържа до нова година.
Смърфи, сигурна съм, че ще се справиш с баклавата.

# 508
Мария, аз руска салата ям само по празниците, но сме свикнали да е за Коледа, а не НГ. Затова сега я правя.
Аз преди 10-ни нещо си изкривих дясната китка и от тогава ме боли при въртеливи движения. Добре, че имам разни уредчета и мъж да помагат, че нито мога да стържа, нито да кълцам… В покой няма никакъв проблем, както и при определени движения. Само като я завъртам. Добре се подредих баш за празниците.

Последна редакция: вт, 23 дек 2025, 16:02 от Смърфиетка

# 509
Смърфи, купи си аулин гел за ръката.

Общи условия

Активация на акаунт