Термин Юни 2026

• 24 067
  • 739
  •   1
Отговори
# 660
Аз напоследък съм в колебание относно начина на раждане… един ден искам естествено, после нещо ме хваща страх и си мисля, че секцио е по-добре, после си казвам “ама не то това си е коремна операция, как да гледам после бебе с шевове по корема”… После отново клоня към естествено и това се повтаря…
Разбира се от познати, които са родили по единия начин категорично отхвърлят другия… Имате ли някакви съвети? Да се насоча към болница е общо взето същото положението… Направо не знам :/

# 661
Аз съм си фен на естественото, въпреки че първия път не ми се получи. Ще пробвам пак обаче. Нямам грам желание за още една операция. Още ме боли от първата.

Не знам дали е практика, но предполагам, че ако се предадеш по време на естествено раждане, едва ли ще ти откажат да те срежат спонтанно. А и имай предвид, че има упойки и може да се стигне до пълно разкритие доста безболезнено. Пък може и да си от късметлийките със скоростно раждане и хич да нямаш време за епидурална Simple Smile

# 662
Аз също съм фен на естественото раждане, първото ми беше такова и аз много държах на него. Нямах епидурална упойка, не поставяха 2020г. в Правителствена. Боли, но се изтърпява. Ако бях и сега с едно бебе и нямаше предпоставки за секцио, въобще не бих се и замислила.
За съжаление едва ли ще се получи с двуплодната, предвид, че излезнаха и някои усложнения, но ще видим.

# 663
  • София
И аз бях за нормално и щяха да ме чакат, но на термин станаха усложнения и се наложи секцио.
От сегашна гледна точно не смятам , че има смисъл да изпитвам и другата огромна болка. Предпочитам още от същото. Sweat Smile

# 664
То много зависи и как ще се развият нещата разбира се…Ситуацията може да е такава, че да не позволява естествено, но пък ако всичко е нормално бих опитала така…
Аз винаги съм била с много, много болезнена менструация. Без ибупрофен просто не се живееше… Стигала съм до припадъци, повръщане от болка. До колко естественото раждане е близо до това? :д

# 665
Ми няма какво да се лъжем - боли яко. Но при мен ужасните болки бяха вече на 16-17тия час и бях тотално изтощена. Отделно, че разкритието вървеше мнооооооого бавно и изгубих всякаква мотивация.
Ако бях по бързата процедура за 8-10 часа, сигурно щях и без упойка да се справя.

Иначе първите 6 часа в болницата гледах Приятели, а ММ спа Grinning

# 666
JoySS, много зависи и прагът ти на болка какъв е – ако е висок, значи няма страшно 😁 До повръщане и припадъци не съм стигала, но най-кофти ми беше между 7-мия и 10 см разкритие.

Моето раждане продължи 15 часа – от първата контрация до раждането. Отидох с 5см разкритие, с много леки контракции. И като чух, че съм с 5см и си казах - ооо, то половината минало, аз нищо не разбрах. Какво толкова говорят всички, че боли. Ноо моят син имаше друг план 🤣 – на 6 см си сложи ръката под главата и нещата здраво се закучиха. Започнаха с окситоцин, който почти не свърши работа и мъчих едни 4 см от 7:30ч до 15:00ч. Накрая си излезна с ръката под главата (инат голям и до днес). Извадихме и двамата късмет, че той е добре и аз нямах разкъсвания, заради ръчичката.

# 667
Аз съм по скоро с нагласата за естествено. Ясно ми е че ще боли, ама май предпочитам да ме боли преди това, а не след това. Имам и една стара коремна операция та помня че хич не беше приятно след това възстановяването. Ако почувствам нуждата от упойка ще сложа не съм фен на цялото онова хвалене и превъзнасаня на all natural без медикаменти раждане. Ако пък се наложи секцио няма да съм съкрошена чак, като моя позната която беше в депресия месеци наред и твърдеше, че не можела да се нарече майка. Пълни глупости. Иначе на естественото най ме е страх от епизиотомия и разкъсвания.
За мазането се мажа още от 8.г.с с две неща на Мустела, едно олио и един крем. По принцип лесно ми се появяват стрии. А за гърдите, тъй като съм с много малки се надявам да не е чак толкова плачевно след това.
Аз пък да ви питам как според вас трябва да спи бебето по гръб или мастрани. Всички бъдещи баби бяха втрещени от мен, като казах че смятам, че трябва да спи по гръб.

# 668
Бебето трябва да спи по гръб на твърда повърхност без играчки, одеяла, възглавница и т.н.

# 669
Честита Нова 2026 година, момичета! Бъдете здрави и пожелавам на всички ни леко и безпроблемно бременеене и раждане! 🍀

По гръб и аз го слагах моя син, въпреки че някои от неонатоложките, още докато бяхме в болницата, го слагаха настрани. Тогава попитах как е правилно и естестввно получих различни отговори. Но за мен най-удачно е по гръб с главичка настрани.

Относно мазането - в момента се мажа с Биобаза мама и олиото на Палмърс. Но да си призная въобще не съм редовна. В повечето случаи мажа, когато усетя дискомфорт. За мен това със стриите е до ген и кожа. С предната бременност се мажех пак от дъжд на вятър с Биоойл и тогава ми се появиха няколко стрии само по гърдите и то точно преди раждане.

# 670
  • София
Честита Нова година! Бъдете много здрави и щастливи! Hug

Колко ли пъти съм чувала, че след секцио не си родила наистина и т.н. Честно да си кажа пак болеше зверски, ама на друго място. Animal See No Evil А да се наречеш майка зависи според мен от след това и няма общо с раждането, а да се грижиш за това детенце.
Пълно е и с клипчета и мнения на “компетентни” лица, които твърдят, че детето понеже не е минало по правилния път щяло да е с изкривен гръбнак, крака, нарушена чревна флора и не знам си какво още. Ами не е задължително. Да, повишават се някои рискове, но и при естествено раждане има други такива. Нещата не са черно-бели. Чела съм страшни истории и за естествени раждания с последствия, защото се е държало да няма секцио. Доверявайте се на лекарите и не бъдете на всяка цена.

Съветвам ви (тези, на които ще им е първо детенце) да слушате лекции, семинари, подкасти за отглеждането на бебе след прибиране вкъщи, до към 1г примерно. Ще ви е спокойно да сте информирани и да знаете какво да правите и то със съвременна и надеждна информация от специалисти.

# 671
Относно формата след бременност много зависи от къде тръгваш. Моята работа е седнала пред компютъра и бях стигнала до 70кг, което за 171 ръст не е много, но не е и малко. Та сега в майчинство успях да сваля до 65 без да тренирам. Детето ме тренира. Режими не спазвам, но аз като цяло си хапвам манджи особено пък и сега с детето. Не ям пилешко филе със салата всеки ден, но не ям и бургери и пици всеки ден..средна работа. Годините също оказват влияние. Родих на 27, а сега ще съм на 29г. Освен гърдите, които въпреки че са малки яко увиснаха тялото ми изглежда както преди. Винаги съм имала малък и стегнат корем. Не знам дали тази бременност ще се мажа. Предния път се мазах горе долу редовно и пак бях в стрии. Най- много по предните бедра..та и там мажете ако вярвате😀
Най-добрият начин за жената и детето е естественото раждане. Аз имах травмиращо естествено раждане..и не..аз поне не го забравих 😂 но сега ще държа на упойката. Но това не ознавава, че човек трябва да е фанатик на тази тема. Има не малко ситуации, които изискват секцио. Ако се случи-случи. След естествено раждане на другия ден имах болки, а на 2рия ден никакви освен епизиотомията. Ако ти се размине ще е все едно не си раждала. А това, че ако родиш секцио все едно не си раждала е най-голямата глупост..за мен е по-гадно и изисква повече усилия и сили.

# 672
Още когато забременях с първото си дете, знаех че искам да е секцио. Изобщо не съжалявам имам много хубави спомени от всичко, болка има при раздвижване и докато станете на крака. Контракциите запичват след като упойката отпусне,  така че няма как да ги избегнете при нито едно раждане, аз също бях с много болезнен цикъл с повръщане, амии да кажем че болката е малко по силна от това, което бях изпитвала някога.  Таа, оперираха ме по метода на Щарк, където не се реже мускул, съответно много бързо се възстанових. Никой не ми е гледал детето, имам познати които нямат този късмет, но и такива които са нормално и не могат да станат от леглото и да седнат поради множество шевове. Кактп го почувствате, така е правилно, не според чужди мнения,  емоции, предрасъдаци...вътрешно знаете кое би било най - правилно.  Честита Нова година!

# 673
Кой лекар ви оперира по Щарк? Като цяло кои са лекарите в София, които го правят?

# 674
Чувствате ли се бременни? Не знам как да си задам въпроса🤣, обаче аз грам не се чувствам, все още не ми се е дояждало нещо определено, не ям много често, защото просто нямам апетит. От преглед до преглед супер много се притеснявам, защото просто нямам симптоми за нищо, единствено гърдите ми са много надути и я ме болят, я не. Имах пробождания миналата седмица, сега нямам от няколко дни. Споделете вие как сте?

Общи условия

Активация на акаунт