Термин Юни 2026

• 6 853
  • 222
  •   3
Отговори
# 210
Ако наистина има риск да те изгонят като им кажеш,  трябва да им представиш официален документ, че си бременна (прежлед от доктор), на който да ти сложат входящ номер или да им го изпратиш по имейл с потвърждение, че е получено и прочетено, или го изпращаш физически с куриер с обратна разписка. Вече кога ще им кажеш, ти си решаваш.
 Аз миналия вторник си правих пренатален в cellgеnetics и вчера ми се обадиха за резултат. Не очаквах толкова бързо да излезе.

# 211
Здравейте, писах преди няколко дни дали някоя от вас ходи все още на работа, понеже аз все още ходя и мисля поне до края на декември да ходя може и след това ако съм добре. Въпроса ми е кога да кажа на работодателя ми и колегите? Като искам да е тогава когато закона вече ме защитава, защото има риск да ме махнат според мен като им кажа. Носи ли се документ доказващ бременността? За пръв път ми е, малко тъпи въпроси, но няма кой да ми ги изясни, надеждата ми е във форума.😁
Можеш още от първия преглед като носиш копие на амбулаторния лист и трябва да се входира в счетоводството. Аз бих изчакала 1вата фетална морфология. С първата бременност казах след положителния тест, но работя в опасна среда и нямаше  как. Ако е работа свързана с вдигане на тежко, пак бих казала.

# 212
Аз ще кажа след феталната и то само на пряко засегнатите от това че ще отсъствам. По принцип планирам да си ходя на работа, ако всичко е наред, но работата ми нито е свързана с физическо усилие, нито е опасна.

# 213
Ако не си в изпитателен срок (първите до 6 месеца след започване на нова работа), законът те защитава винаги когато си бременна или майка на дете до 3 год. Това означава, че при тръгване за махане, работодателят е длъжен на всеки да дава една декларация за попълване, в която са всичките варианти на закриляни служители, включително бременни. Като отбележиш, че си бременна, работодателят няма право да те махне без разрешение от Инспекцията по труда. Рискът тук е следният - има порочна практика да ти дават да подпишеш молба за напускане без дата още при назначаването - при напускане по взаимно съгласие, защитата по закон не работи, така че трябва да си сигурна, че не е имало такова нещо.
Не си длъжна нито да съобщаваш преди предоставяне на болничния за бременност, нито да доказваш с документи бременността.
Но щом имаш притеснения относно коректността на този работодател, бих ти препоръчала да работиш, каквото работиш (каквото си преценила и планирала) и като кажеш, директно да излезеш болничен и да не се връщаш до след майчинството - така още повече не могат са те махнат, защото не си и на работа. Излизането в болничен няма да ти повлияе на размера на майчинството, освен в случай че очакваш някакви плащания от работодателя (като бонуси, на които са платени осигуровки), които няма да получиш, ако си в болничен. Edit: И за писмената следа, както са предложили мамчетата по-горе - доста добра идея, защото ако все пак те махне, имаш два месеца да жалиш пред съд и може това да е допълнителен аргумент, макар че не е задължително. Такова обжалване за теб като служител е безплатно, така че в никакъв случай не пропускай! Пиши тук, ако имаш проблем Simple Smile

Аз иначе планирам да кажа след нова година, но при мен съображенията са просто всичките фетални, генетични т.н да са минали, за да съм спокойна. И планирам да работя до когато мога, за да си мисля за друго, а не само за това, че миналия път я направих тази грешка. Но аз съм на бюро в офис и съответно - няма какво да ме затормозява физически или да е опасно.

Здравейте, писах преди няколко дни дали някоя от вас ходи все още на работа, понеже аз все още ходя и мисля поне до края на декември да ходя може и след това ако съм добре. Въпроса ми е кога да кажа на работодателя ми и колегите? Като искам да е тогава когато закона вече ме защитава, защото има риск да ме махнат според мен като им кажа. Носи ли се документ доказващ бременността? За пръв път ми е, малко тъпи въпроси, но няма кой да ми ги изясни, надеждата ми е във форума.😁

# 214
Момичетата са се изказали вече правилно преди мен, само ще добавя, че аз имах същите притеснения, че ще ме махнат. Тъй като бях и в инвитро процедура от половин година, се страхувах още повече, че ако разберат, ще остана на улицата.

Накрая криенето и измислянето на всевъзможни лъжи, които да оправдават отсъствията от днес за утре, ме натоварваха в пъти повече. Преди последния трансфер реших да споделя на моята шефка и единствено съжалих, че не съм го направила по-рано. Изключителна подкрепа, оказа се, че и тя е вървяла преди години по същия път. Излезнах в болничен от 7-ма седмица, заради зацапване, а и бях доста отпаднала и с непрестанно гадене. Отново получих невероятно разбиране. Правя сравнение с първата ми бременност, която беше естествено зачената и тогава изчаках и аз - третия месец, фетална МФ, БХС и тн. Бях на друго работно място, голяма международна фирма, и когато казах на тогавашната си шефка, получих много неприятна реакция. На същия разговор предупредих, че ако всичко е наред, ще работя до края на 6-ти месец. Започнаха заплахи, че щяла да говори с HR-ите дали съм можела така да си излизам преди 45-дневния болничен и ако те потвърдят, тогава щяла да разреши (все едно от нея зависят болничните).

Малко дълго стана, но идеята ми е, да не се настройваш предварително, защото и аз си мислех, че понеже съм в българска фирма, ще ме махнат, но получих много позитивна реакция и подкрепа.

Относно NIPT - аз пуснах миналата сряда Panorama към Натера и още чакам резултати. Проверих товарителницата, че вчера са пристигнали пробите в Калифорния иии се надявам до края на седмицата да са готови. Определено това чакане убива.

Последна редакция: вт, 11 ное 2025, 08:29 от Flower@@

# 215
Изключително много ви благодаря за съветите!
 Работя в магазин на доста известна фирма в България за дрехи в мол , но съм по 12 часа на крак. По принцип се чувствам добре, но сякаш ми се иска да им кажа, за да почнат да си търсят човек понеже мисля, че доста ще натоваря колежките ми, а сме близки с тях. Идва декември и всички бързат да купуват и е лудница в магазина, а вече ми отичат краката вечер направо не мога да си ги позная, като съм почивка искам само да спя. Иначе ми се иска да кажа след ФМ,но тя ще е чак след 10.12 вече ще съм 4ти месец може би там някъде. Извинете за дългия пост просто съм в чуденка честно казано.

Моя Аг каза за пренаталните тестове, че ако искам да си направя, но не вярва на такива неща и за него са измислица, а работи в сферата от 40 години. И там не знам какво да правя по темата...

# 216
  • София
Какво значи не вярва в такива неща? Не вярва в изследване на ДНК материал?
Доообре.
Аз утре съм на преглед и ще питам за препоръка за тест. Ако моят док ми каже, че не вярва в такива неща, ще трябва да си търся нов док. Laughing

# 217
Щом от 40 години работи в сферата, вероятно не си е направил грам труд да надгражда и си работи само със знанията от университета. Аз бих търсила нов.

На мен ми дадоха час за НИПТ чак в 12+0. Щяха и 13+0 да чакат, но предишния път заради празниците чаках 4 седмици за резултат и ги настъпих за по-ранна дата. Абсурд да чакам месец и половина за резултати.

# 218
За мен това са едни от най-правилно похарчените пари за НИПТ.

Репродуктивната ми лекарка също не ме съветваше за теста, защото съм с близнаци и се твърди, че не са толкова точни за близнаци, а и при евентуален проблем, не се знае точно кой близнак е.

Единственият тест, който открих в България да разделя ДНК-то и на двата на близнака, е Panorama. И въпреки че изследват само трите основни синдрома + половете и на двата близнака, пак съм доволна и не съжалявам.

# 219
Моята лекарка, която ще ме следи пък ме предупреди, че тя държи на пренаталния тест ако искам да се следя при нея. БХС е просто статистика, на която няма как да се разчита… Странно ми е, че лекар отхвърля пренаталния…

# 220
  • София
За болница Надежда искам да кажа, че доколкото знам, както Майчин дом и Токуда, така и Надежда са с трето ниво на компетентност  на неонатологията, ако това ви притеснява. Едва ли ще изместят бебето при проблем.
Иначе не съм посещавала и не съм наясно с оборудването за родилки. За мен изборът  на екип е важен и не бих отишла на раждане в Надежда заради това. Отделно ми е далеч. Grinning

Много полезни отговори за работодателя. Благодаря ви!

За пренаталните ми беше казала лекарката, която ми прави феталната предния път, че макар да изследват много показатели, дават гаранция 100% само за тризомиите и ако се появи показание за нещо друго съветват за амниоцентеза. По този повод и тя не им беше фен.
Аз лично не съм се интересувала от тези тестове и лично мнение не мога да дам.

# 221
Изключително много ви благодаря за съветите!
 Работя в магазин на доста известна фирма в България за дрехи в мол , но съм по 12 часа на крак. По принцип се чувствам добре, но сякаш ми се иска да им кажа, за да почнат да си търсят човек понеже мисля, че доста ще натоваря колежките ми, а сме близки с тях. Идва декември и всички бързат да купуват и е лудница в магазина, а вече ми отичат краката вечер направо не мога да си ги позная, като съм почивка искам само да спя. Иначе ми се иска да кажа след ФМ,но тя ще е чак след 10.12 вече ще съм 4ти месец може би там някъде. Извинете за дългия пост просто съм в чуденка честно казано.

Моя Аг каза за пренаталните тестове, че ако искам да си направя, но не вярва на такива неща и за него са измислица, а работи в сферата от 40 години. И там не знам какво да правя по темата...
С първата бременност прокарвих точно след черният петък по това време и бях с отлепване на плацентата. И се наложи да вляза директно в болница, та исках не исках им съобщих преди да намерят заместник от днес за утре. Работех в голям магазин за дрехи в мола.

# 222
  • София
Аз съм с офисна работа, дори често хоум офис. Лошото при мен е, че от най-налкото напрежение започвам да вдигам кръвно. Та е възможно рано рано да изляза болничен. С миналата бременност излязох в началото на 7ми месец.
Ще кажа на шефа ми след прегледа утре най-вероятно, а на колегите около или след Коледа.

Да знаете кое ниво е неонатологията в Шейново?

Общи условия

Активация на акаунт