Какво е за вас "изневярата" ?

• 19 671
  • 690
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Точно така.
Тези момичета са от София, завършили хубави гимназии, учат, работят... Обаче като връзки са се вкарали в не знам и аз кой век. Някакви случки от типа "защо се гласиш толкова за университета?"..
Много ми е странно като явление, но то си е явление в съвременния свят.

# 196
  • София
Не знам как в съвремието, при всички комуникации и при (псевдо-) равенство между половете можем все още да сме толкова чувствителни към флиртовете или изобщо изневерите? Задавам го като лека провокация. Защото сега всеки работи някъде, всеки се доверява или поне усмихва на някого, обсъждат се лични теми. Някой се захласва по някого, идва парти или командировка или някои кабинети се заключват отвътре, да не говорим за колата-природата/ мотела. Даже сред природата е толкова вълнуващо, ако партньорът вкъщи не слиза от дивана или не излиза от спалнята.

Имаме ли право да сме толкова чувствителни на всичко това? Не важи ли разбирането "всички го правят"? Или всеки от нас мечтае да бъде изключителен ("ексклузивен") за партньора си?

Може би трябва да развием някакви други критерии за изневярата - напр. венерически болести или бременности/ деца от други. Може би това да е новият праг, а не просто сексът с други?

Не виждам какво общо имат комуникациите и равенството с чувствителността към изневери. Те може да улесняват реализирането им, но не и приемането. А изневери винаги е имало, както и хора, които ги търпят, или обратното, не ги търпят.

# 197
  • София
Комуникациите са увеличили несигурността, а оттам и ревността. Която съвсем не е релевантна на изневерите. Даже може би на днешно време, при младите изневерите, са по-малко.

# 198
Веднага ти отговарям като майка на "съвременничка". Яко се ревнуват! Кой кого погледнал, с кого чатил, къде ходил... Даже имам чувството, че са по-строги и морални от нас "децата на 90те". Почти всички приятелки на дъщеря ми /2000-2005/ са във сериозни връзки.

Ние, по-старите поколения, извинявам се, сме закърмени с изкуствения морал, двуличието и абсолютно наложеното, без разбиране от хората, равенство между половете, което така и не се е случило, за съжаление. Нашето е пълен разврат без морални задръжки.

Сещам се за филма "Дами канят" - тъжна илюстрация на морала в онези години. Как беше: "на доктор всичко се показва, на мъж нищо не се казва,... а на инструктор не се отказва". Накрая се биха за него (в ролята - Стефан Данаилов) и го гонеха във водата да го "хванат". До една всички омъжени или обвързани.

Ако сегашните млади са по-консервативни и изискващи, това би ме радвало - стъпка към нормализирането на нещата.

# 199
  • До хладилника, който обичам
Ние, по-старите поколения, извинявам се, сме закърмени с изкуствения морал, двуличието и абсолютно наложеното, без разбиране от хората, равенство между половете, което така и не се е случило, за съжаление. Нашето е пълен разврат без морални задръжки.

Сещам се за филма "Дами канят" - тъжна илюстрация на морала в онези години. Как беше: "на доктор всичко се показва, на мъж нищо не се казва,... а на инструктор не се отказва". Накрая се биха за него (в ролята - Стефан Данаилов) и го гонеха във водата да го "хванат". До една всички омъжени или обвързани.

О, моля ти се. Пълен разврат и филм със Стефан Данаилов като модел за пълния разврат, уточнявай, ако говориш за кръга си, аз пълен разврат около себе си не съм виждала, мисля сме от едно поколение.

Ако сегашните млади са по-консервативни и изискващи, това би ме радвало - стъпка към нормализирането на нещата.
Нормализиране в кой смисъл?
Плюя си в пазвата да не си прав. Защото Разказът на прислужницата и насадената 'добродетел', религиозност и изкуствени норми като парагон на фалшивия морал, обичайно засягащ основно жените, ми се вижда все по-близо и това не е добре.

# 200
Очевидно еволюцията не се е справила много добре. От гледна точка на биологията сме програмирани да се чифтосваме безразборно с единствената цел възпроизводство, но от друга ни е даден разум.Така психиката се опитва да "надхитри" и да се наложи над биологията, като я поставя в някакви рамки. Получава се един конфликт между системите и те не работят в синхрон. Може би някой ден ще се изчистят всички грешки, но до тогава оставаме в бета версия.
В голяма грешка си, двойката е еволюционно заложена в човека, както и моногамията в различна степен.
Има много опити за свободна любов в разни комуни, при болшевишката революция има правени такива опити, при хипи движението също. Няколко такива комуни хипита са били наблюдавани от учените, развитието им е много интересно. След първоначалната еуфория всеки да се плющи с всеки се почват скандали помежду участниците, ревност, драми докато накрая само в рамките на няколко месеца всичко се разпада на двойки напускащи една по една комуната след серия от шумни скандали докато не остава никой. До колкото знам подобни резултати са наблюдавани при още такива опити.
Общо взето такива оправдания как хората не са моногамни, всички мъже/жени са такива са просто оправдания за примиренчество и липса на воля да промениш нещата.

Двойка не е равно на моногамия. В живота на човек може да се създадат хиляди но краткотрайни партньорства. Няма друга цел от биологична гледна точка двама души да са заедно освен размножаването. Пък аз нека съм в голяма грешка. И някаква комуна с наркомани не смятам, че е коректно проведен експеримент най-малкото заради увредената им психика.

# 201
  • София
Стефан Данаилов е от 'бумърите'. Те бяха с фалшивия морал.
Поколение Х се наживяхме преди да се оженим и си избрахме партньори по избор, та бяхме една идея по-спокойни и морални.
И склонни към развод преди следващата връзка...Grin

Последна редакция: вт, 14 окт 2025, 13:22 от Rockstar

# 202
Не знам как в съвремието, при всички комуникации и при (псевдо-) равенство между половете можем все още да сме толкова чувствителни към флиртовете или изобщо изневерите? Задавам го като лека провокация. Защото сега всеки работи някъде, всеки се доверява или поне усмихва на някого, обсъждат се лични теми. Някой се захласва по някого, идва парти или командировка или някои кабинети се заключват отвътре, да не говорим за колата-природата/ мотела. Даже сред природата е толкова вълнуващо, ако партньорът вкъщи не слиза от дивана или не излиза от спалнята.

Имаме ли право да сме толкова чувствителни на всичко това? Не важи ли разбирането "всички го правят"? Или всеки от нас мечтае да бъде изключителен ("ексклузивен") за партньора си?

Може би трябва да развием някакви други критерии за изневярата - напр. венерически болести или бременности/ деца от други. Може би това да е новият праг, а не просто сексът с други?

Не виждам какво общо имат комуникациите и равенството с чувствителността към изневери. Те може да улесняват реализирането им, но не и приемането. А изневери винаги е имало, както и хора, които ги търпят, или обратното, не ги търпят.

Връзката е такава, според мен, че при улеснено реализиране би трябвало да се промени прагът на търпимост, а от там - и дефиницията за изневяра - дали е само секс или, напр., ако има сериозни последици от изневярата... Но трудно е да се измери - някой път последиците са чисто психологически, вкл. у изневерилия.

# 203
  • Далечният изток
Усещания, чувства, търпимост са все субективни преживявания. Все едно от утре да разпоредят - повече няма да чувствате предателство при изневяра, ще я приемате най-спокойно, нищо не се е случило... И хоп - всички спират да се впечатляват, когато им изневерят. Така ли си го представяш?
На някои действително не им пука, ама това са наистина много, много малък процент.

# 204
А концепцията "всички го правят"? Или звучи глупаво? Имам предвид, че ако го правят всички, трябва ли да се косим толкова Simple Smile

# 205
Концепцията "всички го правят", ако я съблюдаваш, значи си муха без глава. Утеха за глупака.

# 206
Концепцията "всички го правят" е погрешна. Повечето не го правят.

# 207
  • волно калдъръмче
"Всички го правят" е идентично на "нищо човешко не ми е чуждо". Втората формулировка се приема по-спокойно, а идеята е една.

# 208
Не са идентични. "Всички го правят" е по-скоро изказване със сигурност, увереност, че всички се занимават с това (и оттам извинение за собственото поведение, и аз като всички). "(Аз съм човек и ) нищо човешко не ми е чуждо" е по-скоро при определени обстоятелства е възможно всичко, присъщо на човека, но в никой случай не е "правят го всички, правя го и аз", а "хора го правят, бих могъл и аз да го правя".

# 209
  • Далечният изток
Не можеш да гарантираш, че всички го правят. Само можеш да го използваш за лично оправдание.

Общи условия

Активация на акаунт