Продажба частно лице

• 2 169
  • 47
  •   1
Отговори
# 30
  • Варна
Това стоп капаро ей така срещу усмивка ли го дадохте? Нали се описва за кой имот, при каква цена и какви условия важи. Променят цената, трябва да ви го върнат.

# 31
  • София
Неприятно, още при обаждането на собственика е трябвало да ви Bulb

Не го познавам, не е реклама, но е по темата за стоп капарото.

# 32
Как така няма да върне парите, щом се променят условията? А дали документи вади или не вади, те са си за имота, не са за теб

# 33
Аз ви казах, че в повечето случаи - агенциите само пречат, и това е горчивата истина (и от опит)

Изобщо не са наясно, нито с пазара, нито с клиентите. Главата им е изцяло сърредоточена върху парата... Истинска трагедия са бг-брокерите..

# 34
Ето ви поредната порочна практика. Без думи съм!
Обади ми се собственика и ми казва, че с тази агенция с която съм отишла не иска да прави сделка, а иска през друга и да съм звъннела там, като те са щели да ми вземат само 1% комисион.
Викам си хайде добре щом така иска собственика.
Обадих се, уговорихме се, видяхме се и платих стоп капаро. Почваме да подготвяме документи да ходим по банки и т.н. и два дни след стоп капарото ми звънят от агенция 1 с която отидох на огледа да им дам обратна връзка дали имаме интерес, защото за къщата има оферта и предстои на следващия ден среща със заявка за депозит.
Правя се аз на ударена, че сме се отказали от тази къща. Звъня на брокера от агенция 2 и му казвам каква е ситуацията и той ми обяснява, че няма проблем и вече подготвят документите от двете страни. Чакам си аз търпеливо, минават още 3 дни и хоп ми звъни брокера от агенция 2 където съм платила стоп капаро, че собственика иска още 50к € отгоре и имало и друг интерес към имота.
Ядосах се как изобщо е възможно като съм платила въпросното стоп капаро?!
Отказваме се от такива глупости и манипулации, обаче брокера сега не иска да ми върне стоп капарото защото видиш ли вече започнали да оправят документи и оооо колко работа са свършили.
Така де ще се съдим в крайна сметка. Но явно си имат някаква врътка цялата гилдия, а тук говоря за две от уж най-ексклузивните агенции в България.[/b] А за собственика няма да коментирам. Да продаваш такъв имот за толкова пари неексклузивно- значи има нещо гнило.
Брокер не искам и да виждам вече. Само от инвеститор имоти без комисионни и тем подобни.

Неприятна история...

В предишен пост споделих тълкуването на адвокат за брокерските комисионни и подобен на вашия случай, при който клиентка е осъдена да плати комисионна на 4 различни агенции за един и същ имот.

А и собственикът при вас направо е бил червен светофар.

# 35
  • София /Абсурдистан
Имах подобна случка и аз. Дадохме капарото, но после се оказа, че имотът е с проблеми, плюс, че има скрита информация и се отказахме. Патицата не искаше да върне парите, но не беше познала. Отидох при адвокат и задвижих нещата. Когато получи съобщение и от ЧСИ-то спря да се прави на ударена и върна всичко.
Брокерите в БГ са пълна скръб и си заслужават да бъдат прескочени. Нищо не знаят, нищо не са проверили, не могат да водят преговори,  не носят отговорност за нищо… Ама комисиона си го искат за едното отключване на вратата. Как ли пък не.

# 36
Дамм, и мен ме наиграха преди години с проблемен имот.. само, че аз не успях да си върна нито комисионната, нито 10% капаро за имота..

Изглежда е по-добре, човек ако има съмнения или иска някой да му свърши качествено работата, да си наеме юрист или спец по въпроса, да си договорят сума и да се действа.. Агенциите са твърде разпиляни, без точна стратегия спрямо клиентите (гледат ти дрехите) и често брокерите им изобщо нямат предства, камо ли подбробности за имота, още повече за евентуалните подводни камъни. Пари на вятъра..

# 37
Добре де, за лекари, училища, детски градини и др. правят хората безкрайни проучвания. Що не го правят и да си изберат брокер/агенция!?

# 38
И защо давате капаро? Аз като купувам, не давам капаро, плащам цялата сума в деня на сделката.

# 39
  • София /Абсурдистан
И защо давате капаро? Аз като купувам, не давам капаро, плащам цялата сума в деня на сделката.
Защото иначе продължават да предлагат имота и на други клиенти.
Нас ни спаси само това, че сумата беше платена по банков път. Адвокатът ни написа подробно какво да искаме като документи преди покупката. И капаро се дава само на собственик, а не на брокер, ама кой да го е знаел преди. Не се лъжете да капарирате на агенциите. А т. нар. стоп капаро е незаконно и измишльотина на българските брокери. АДвокатът каза в никакъв случай да не се дава на агенция.
Аз не съм против агенциите, но щом са се заели, да свършат работа както трябва. А те не правят абсолютно нищо, но очакват здраво заплащане.

# 40
Да го предлагат, но дали ще намерят купувач толкова бързо. Аз отивам, оглеждам, спазарявам го и в деня на сделката плащам и имота и на агенцията. Предварително пари не давам за нищо.

# 41
Стоп капарото описано ли е в предварителен договор?
Кои са двете уж най-ексклузивни агенции в България?
На мен цялото това нещо ми изглежда като измама с участието на собственика на имота

# 42
  • София
Няма как да е описано, защото първо такъв още не е сключен, и второ агенцията не е страна по такъв договор. Стоп капарото е предмет на друг договор, между други 2 страни.
Разбира се, че е схема със собственика, щом е насочил точно към тази агенция и подвел купувача с невярна информация за по-нисък процент и очаквам и други такива да има.
И на мен ми е интересно коя е агенцията.

# 43
Например, аз съм нямал проблем с нито едно стоп капаро. Спомням си случай, дадох стоп капаро за имот, преговаряхме няколко седмици и сделка нямаше, парите останаха в агенцията. След няколко дни брокера ме потърси да си взема капарото. Бях извън града, казах му да ги задържи и да ми намери имот, който търсех. След около 2-3 месеца се появи интересен имот, капарото си беше на линия и минах сделка без проблеми.
Но като чета, явно не съм случил на калпав брокер/агенция...

# 44
Има как да е описано - договор между купувача и агенцията, че се дава стоп капаро за агенцията да свали от продажба имот ....и се описва подробно имота както е по нот.акт и скица, слага се срок в който агенцията трябва да събере продавач и купувач за сключване на предварителен договор в офиса на агенцията (адрес, дата и час) или изповядване на сделка пред нотариус....описва се нотариус, адрес, дата и час и така.
И също, че агенцията дължи връщането на стоп капарото в пълен размер ако не се сключи сделка.
И че даговора е и разписка.

Общи условия

Активация на акаунт