Любители на котки - Тема 210

• 5 322
  • 148
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Аз се виждам в чудо и не знам какво да правя. Възрастният котарак почна да пикае в стаите. Не го е правел за толкова години. Първо на леглото в едната стая. Вчера намерих в другата стая, а сега през нощта беше при мен и има мокро на 2 различни места по леглото ми. А той може да си отваря вратата. Ако иска да излезе, може да го направи. Не знам вече какво да правя. Но определено ми идват в повече. Щом започнаха да ми минават мисли дали да не махнем едната котка. Това е ежедневен тормоз от страна на едната с мяукане по половин час и повече и будене и пикаене от другата. Може ли нещо от възрастта да не може да стиска или си е от стрес или реакция на другата котка? Отчаяна съм Cry

# 76
Какво се случва с Бобчо, Лео, Чери и компания? Доня не е писала скоро.

# 77
zazu1 , ако можете заведете голямото коте на лекар. Според мен от стрес развива идиопатичен цистит.
Вземете също нещо за успокояване на котетата. Препоръчвам повече игра с малкия и когато направи някоя беля - веднага игнориране. За през нощта единственото което помогна при мен е пълно игнориране. 3-4 дни е кошмар и после се отказа

# 78
  • София
И аз си мислех да го заведа на лекар. Но ще е другата седмица, защото баба почина и трябва да пътуваме. Дано за 3 дни не опишка всичко из нас.
Тази сутрин имаше капки и по теракота в коридора на няколко места - което не е нормално определено. Не съм на 100% сигурна, че е големият, но предвид, че го изловихме, че той го прави... А и 2-3 пъти беше и акал в стаята, освен пишкал. Там поне с тая суха храна се почиства лесно. За разлика от пишканото, което прониква през всичко.
Flushed

# 79
Тъжно ми е.
Най-едрото котенце на Алечка умря буквално за няколко часа. Забелязах, че спря да суче на обяд. Проверявах много пъти, не, само се гушкаше в майка си. Веднага го взех, гушках го в един вълнен терлик, да го топля екстра. Е не и не. Умря.
Толкова с моя опит с новородени котенца.
Стейси, ако можеш да кастрираш Алечка, ще ти олекне и на теб и на нея. Най-вероятно самата тя е предала вируса на малките, може би е преносителка и при следващо котило да се случи отново. Преди да роди имаше ли някакви симптоми, изглеждаше ли болна? Колко котила е родила досега? Има ли оцелели котенца?

# 80
Зазу, някой ще ги наглежда ли докато ви няма? Дай на голямото коте цистон - против цистит (половин таблетка). Да не стане късно след няколко дни - ако сега е остро състояние, след време вече да е хроника.

# 81
Стейси, съжалявам за котенцето!
По начало историята с късното отваряне на очичките беше съмнителна....

zazu1, съболезнования за баба ти!

# 82
Zazu, в никакъв случай не ги оставяй три дни сами в контакт! Ще стане беля. Затвори малкия под ключ в стая или възрастния под включ в стая. Всеки да си има отделна територия и отделна тоалетна. Старчето е направило цистит от стреса. Опитва се всякак да си защити територията (да се наложи), като маркира със своя миризма (пиш и ако) или просто не може да отиде спокойно до тоалетната си (защото малкия не му дава). Не трябва малкия да му пресича пътя и да има достъп до неговата тоалетна. Нямаш друго решение освен отделни стаи под ключ, докато малкия се кротне (поне още 2-3 години).
Остави на старчето лечебна храна за тези три дни в които ще отсъстваш.

Последна редакция: чт, 09 окт 2025, 10:16 от amy_nka

# 83
  • София
Те периодично си се гледат сами като пътуваме. И съседката ги храни. И си се оправят добре. Даже имам чувстото, че се кротват една идея.
Това за цистита къде да го търся? В човешка или ветеринарна аптека.

# 84
Те се гледат сами, да, въпросът е да не са заедно сега, когато се е заформил проблем. Колко тоалетни имат на разположение?

# 85
  • София
Една, но досега това не е било проблем. Това с пишканего почна от месец - два. А са заедно от над година. Но от нещо еднократно, започна да става почти ежедневно.

# 86
Цистонът е на марката Хималая и го има в човешките  аптеки.Много добро и евтино. Аз го стривам и го слагам в супичката на Сина.

# 87
Именно. Сега вече е проблем.

Можеш да оставиш на старчето лечебна храна Hills Urinary Care - C/D Multicare Stress (ако я одобри).

# 88
Явно семейството е затруднено в момента. Остави на едно от котетата обикновено легенче, насипано с постелката, с която е свикнало. Трудно ще ти е да закупиш втора тоалетна. Разположи легена върху найлони, за да почистиш лесно след това разпиляното наоколо и ако съседката се съгласи, нека дава на голямото коте лекарството всеки ден. Не е изпускане от възрастта. Възможно е застудяването да обостря наличен цистит, а може и както Аминка мисли, да се опитва да завзема по-голяма територия.

Ще се наместят нещата с търпение и по-сериозен тон към младото коте. Не само с вода сме я пръскали Тери, но със спирт, изпръскан във въздуха (никога срещу лицето), миризмата му и осезанието за лютивина пропъждат котето веднага. Това - във времето, когато установявахме правилата в дома. Тери много се плашеше и от сешуар и неговото показване също действаше възпиращо. Изобщо ще си измислите възпитателно-възпиращи средства според конкретното животинче. Най-голяма работа върши категоричният тон. Лесно научават какво означава "не".

# 89
Здравейте! Преди година близки роднини ни оставиха котарака си, понеже така се налагаше. Персиец, на 5 години, кастриран. Още от началото започна да се изхожда по стъпалата/ в стаите, както и да уринира навсякъде. Има много хубава тоалетна, в смисъл затворена, но сменихме няколко вида смес, само и само да му пасне. Нищо. Ходих на ветеринар за консулт, каза, че най-вероятно от стреса от преместването, добре де, ама то мина 1 година тези дни и това положение промяна няма. Какво ли не пробвах - минавах всички подове с оцет, с белина, с препарат дето отблъсквал ... 0 ефект. В едно обикновено легенче сложих само пясък, по препоръка - веднъж се изпика там и това е. Най-странното от цялата ситуация е, че котето получава постоянно внимание, има простор, яде висококачествена храна и все го гушкам, целувам, играя с него - това го казвам, за да е ясно, че се отглежда повече от добре и не е да прави на нас напук. Тук има много хора с котета и опит, моля ви дайте някакви съвети какво да направя, за да ходи този котарак в тоалетната си, защото това вече не се издържа. Ежедневно чистене и урината както знаете попива в повърхности и материи и колкото и да търкам и пера, имам чувството, че тази миризма няма махане. Много свикнах с животинката и си го обичам, но наистина вече ми е адски неприятно всеки ден да тичам с кърпи и парцали от стая в стая, не се издържа. Моля за ефективни съвети 🙏

Последна редакция: чт, 09 окт 2025, 11:30 от rubyo

Общи условия

Активация на акаунт