Ремонт на баня в София

• 1 003
  • 18
  •   1
Отговори
Здравейте!
Предстои ми ремонт на баня около 4 кв.м в стара панелка в София и ще се радвам на съвет или мнение от хора с опит. Стените са с блажна боя и стандартната стара мозайка на пода.
До момента 2 майстори дойдоха за оглед:
Първият:
иска 6000 лв за труд и ВиК
иска 70-80% авансово
не дава разбивка
иска плащане в брой
Вторият:
иска 8000 лв за труд и ВиК, плюс 2000 лв за гипсокартон и изолация (общо 10 000 лв)
ще даде разбивка на цената
иска 30% авансово
може да работи с банков превод
Банята ще бъде максимално стандартна – без ниши, куфари и т.н.
Ще се подменят плочки, ВиК, нови санитарии.
Според вас това нормални цени ли са за София към момента?
Какво трябва да включва разумна оферта за такъв ремонт?

# 1
Не мога да отговоря на въпросите, но първият майстор не ми харесва, това че иска голям аванс и донякъде, че не дава разбивка.
Вторият - не съм фен на гипсокартон в банята, стеснява помещението, което и без това не е голямо, с по 5-10см, все пак и плочките имат дебелина. За майсторите е по-лесно да лепят на равно. И да, по-лесно се крият тръбите. Не може ли компромисно - гипсокартон само там, където ще се крият тръбите, не на всички стени? Иначе е похвално, че човекът работи на светло, иска нормален аванс, дава разчет.

# 2
А материалите включени ли са в тези цени? Кой ще ги купува? Преди 4г цените бяха такива, дори малко ме учудва, че не са ги вдигнали. Като в парите за труд влязоха гипсокартон, замазки, тръби и пр, отделно ние си купувахме плочки, мивка, шкафове, смесители и подобни. Общо излезе около 10-11 к тогава. И да, ако имате вариант да чакате да съхне, по-добре без гипсокартон. Той е удачен, ако трябва да стане бързо.

# 3
Да, нормални са. Като ремонтирахме скоро банята, майстора само за труд искаше 6000 лв., като се има впредвид, че ни беше и познат. Друг познат пък пръсна над 10 000 само за банята, без да говорим за луксозен ремонт.

# 4
В момента обзавеждам нов апартамент и да кажа, че тези цени са направо евтини, на фона на това, което аз плащам. Вярно, при мен имаше и гипсокартони, и замаски, че всичко беше на ниво тухла, цялото ВиК трябваше да се направи, но очаквам за 2 бани общо 6 кв. м. с всички екстри по тях да ударя 25 хил. Тъй че направо приемай оферта номер 2 и не се колебай.

# 5
В началото на годината искахме да подменим изцяло плочките в банята. Познат майстор ни даде цена 4000 лв само за труд и мъжът ми изпадна в шок. Питахме друг познат, който има строителна фирма, и той ни каза да не се плашим, че такива са цените.
Сега като ви чета, се чудя на кой свят съм - какви са тези цени, за бога!
При нас развитието беше, че майсторът само изкърти и извози старите плочки, а мъжът ми сам сложи новите плочки. Получи се супер, но той беше слагал и старите плочки сам. Така че това решение на проблема не става за повечето хора.

# 6
На мен като ми казаха 20 хил. само за измазване на баните, хидроизолация и лепене на плочки + един коридор пак с плочки, ми стана много лошо… Че на всичкото отгоре нямаше свободни майстори с месеци напред.
В крайна сметка се спазарих с друг за САМО 17,5К. То всъщност плочките са най-евтиното нещо от цялата тая работа…
Цените на майсторите са особено брутални, но пък аз държа и на качеството, не искам да ми идват някакви случайни майстори, защото аман от бани с кофти наклони…

# 7
  • София
цените за такива дейности са едно към гьотере. всеки си слага на око и според личните стандарти.
на мен преди 2 години майстор ми направи цялостен ремонт на едностайно жилище за 6000 лв труд. после ми каза - повече панелни бани не се хващам да ремонтирам, стар съм за това.

тая баня трябва да й се сваля блажната боя, да се изправят стени, да се оправят наклони, вероятно ще се кърти, ако сменяте тръби и т.н. това е кофти и много труд. друго е да дойдеш да праснеш от едрите плочки на баня в ново строителство.

аз бих взела първия майстор, но 70% аванс - не.

# 8
Една приятелка си взе майстор от провинцията като му предостави подслон за периода на работа.
Реално при него ще й излезне сходна баня (панелка) 4-5 хил.

# 9
  • София
Някой правил ли е ремонт на баня като първо вика ВиК майстор да оправи тръбите, и после плочкажия? ВиК-то ми се струва много специализирано и доста различно от полагане на плочки. Водопроводчиците поставят и санитария, само плочки не лепят.
Виждали ли сте плочки с по-малък размер, напр. 20х20? Имам предвид красиви, иначе видях евтини. Плочки 25х50 и повече са предизвикателство за панели.
Има и едни ПВЦ водоустойчиви плоскости, които ползвали вече назапад, знаете ли нещо за тях?

# 10
Разбира се, че първо е ВиК и това си е отделен майстор. Също той ще ми слага всичките допълнителни екстри, тоалетни, мивки и т.н.
В моите бани досега са работили 5 майстора - 1 за ВиК, 1 за гипсокартоните, 1 за замазките, 1 плочкаджия, 1 за окачените тавани.

# 11
  • София
Разбира се, че първо е ВиК и това си е отделен майстор. Също той ще ми слага всичките допълнителни екстри, тоалетни, мивки и т.н.
В моите бани досега са работили 5 майстора - 1 за ВиК, 1 за гипсокартоните, 1 за замазките, 1 плочкаджия, 1 за окачените тавани.
Мда, онези дето взимат по 10к за баня изглежда са самохвалци - едва ли разбират от всичко. Отделно са много несимпатични и арогантни.
Може ли да дадеш името на твоя ВиК майстор? Видях няколко страници на майстори, изглеждат професионалисти. А какво по-точно се прави в началото? При мен има някакви тръби, които се виждат и трябва да се скрият, може да се сменят с ПВЦ. Колко горе-долу излиза смяна на ВиК на баня?

# 12
При мен излезе 5000 на средна баня, хубаво стана

# 13
Коя фирма/майстор ползва?

# 14
Здравейте, има много фактори които определят цената и те са: С какво се ангажира майстора? Той ли ще кърти и извозва боклука? Той ли ще подменя ВиК - то, какво му е състоянието и дали ще се мести? Електро? Подмяна на врата? На картон ли ще е? При панелните жилища е малко по - сложно, да не кажа много сложно с къртенето. Какви плочки ще се слагат...големи, малки и пр. Кой ще монтира тоалетна, мивка, душ, материалите кой ще купува и какви ще бъдат те.... Много са нещата.
Като начало ви трябва проект на новата баня. Трябва да знаете какво искате да се случи там. Калкулирате цялото оборудване.... плочки, мивка, тоалетна иии пр. След това намирате човек и му задавате всички тези въпроси. Кой с какво се ангажира. Нека ви даде оферта по операции. Аванс не се дава повече от 30%. Най - добре се разберете за междинни плащания през няколко дни, с финално доплащане накрая, след като е приключил работа и сте проверили всичко.
Събирате двете оферти, за ремонта и обзавеждането. Слагате си 10% за непредвидени разходи и получавате тотала.
Само за работа на баня 4 м2 с Вик и къртене около 7-8 е нормално. Само за лепене на плочки е висока цена.
Успех!

Общи условия

Активация на акаунт