Имам нужда от съвет как да постъпя с приятелка

• 3 036
  • 133
  •   4
Отговори
# 75
  • Paris, France
И друго ми дойде наум - чета, че за работата се обаждали само надрусани или тийнейджъри. Нормално. Това е скучна, гадна, трудна работа, която е доста по-нископлатена от по-приятни, леки, полезни работи, при които часовете са нормални и не толкова дълги, отговорността не е толкова голяма, а може да има и бакшиш, бонуси итн.

Аз съм изгледана с помощ от детегледачки. Единствената интелигентна, приятна, вежлива и способна жена сред тях беше една старозагорска пенсионерка. Гледаше ме за да си докарва някой лев, защото гледаше и внука си през това време.

Разбираемо е да не иска хора, които изглеждат надрусани или пияни, но не разбирам защо не иска тийнейджъри. Точно за тях това е много удобна работа, която съвместяват с учене. Съветвам да приеме тийнейджъри. Ако желае, може да се раздели деня между двама - 7 часа първият и после 7ч втория. Така никой няма да се изнерви и преумори до степен да изкукурига и да си го изкара на детето, а и по-лесно ще намери хора. В Англия нередовната детегледаческа работа извън учебните часове се извършва основно от момичета на 15-18г. Даже и редовната за следучебно време.

Не гледат деца по-зле от възрастни. За новородено или бебе не е подходящо, може би, но 4 годишното говори и комуникира нуждите си и неудобствата. 

Ако майката се притеснява как ще и гледат детето, може да сложи камери из апартамента и да съобщи този факт на детегледача.

Вариант, който не знам дали е възможен в САЩ, е да вземе кратки нощни смени, съответстващи на съня на детето. В клиника до нас има от 23ч до 6, 7, 8, 9, 10 или 11 сутринта. Да води детето с нея и да го приспива в стая за почивка. Като и свърши смяната, буди детето, закусват и го води на училище. Отива си и спи и като се събуди, отива да го прибере. Майка ми така ме е водила с нея и не бях единственото дете в отделението.

Бу предложи да взема само дневни часове. Добра идея, но на много места, особено в спешни отделения, не предлагат само и единствено дневна работа, освен ако не са я яко закъсали. Ако беше в зала - анестезиологична, операционна сестра, е различно.

Не знам има ли агенции за мед. сестри по заместване. Заплащането е в пъти по-високо, смените и дните са каквито ги иска, но се ходи по различни болници. Може да каже, че е свободна, в сряда и петък, примерно, по 24ч. С две 24ч дежурства ще е по-платена, отколкото с 4 редовни 12ч смени, а ще намери по-късно някоя майка от ДГ, която един ден да прибира детето от ДГ, когато е изморено и да го храни, бави и приспи заедно с нейното. На съседка-лекар така гледахме детето и не се усещаше.

# 76
Кажете кой тийнейджър ще стане в 5.30 ч. сутринта, за да отиде да гледа дете в 6 ч. сутринта в неделя? Дори в САЩ? Дали и родителите му ще са съгласни? Може и това да е проблемът. Идват тийнейджъри, но могат примерно от 8-10 ч. сутринта. Или тези, които могат от 6 ч., да са ненадеждните - съмнително изглеждащи, които те е страх да пуснеш вкъщи?

# 77
Предлага ми аз да гледам малката, и да ми плаща. Аз не мога да и взема пари, не ми е в приорадата.
Казах и, че в извънредна ситуация винаги може да разчита на мен, но 14 часа на ден, в почивния ден и на моето дете, не мога да го правя системно.
Много ми е неудобно, как да и откажа, тя ме моли мен да и гледам детето от 6 часа  сутринта в неделя, до вечерта в 20ч. и аз имам дете и семейство...

Ти всъщност вече си й отказала, а оттам нататък молбата й си е емоционално изнудване.
Ако жената почне работа като медицинска сестра в училище, ще може да си гледа сама детето, но парите нали не са същите като в спешното. Защо да става всичко за сметка на твоето семейство?

# 78
Не знам на коя приятелка би й хрумнало, да ме ангажира в неделя от сутрин до вечер с нейното дете. Това е много нахално.
Всъщност, цялото ѝ семейство ще бъде ангажирано с гледането на 4-годишното. На тая възраст имат нужда от помощ и в тоалетната и при хранене и при събличане и обличане и при игра. Не може да го оставиш продължително време без надзор.
Помагали сме си взаимно с други майки и бащи,  когато е било нужно да вземат наше дете от детска или училище и да е при тях следобяда, докато се върнем от работа. Ние също сме гледали приятелчета на децата, но пак е било за няколко часа.
Не виждам в дългосрочен план как майката ще намери добър вариант за гледане на детето. Дори с детегледачка ще е трудно - тя също може да отсъства или се разболее.

# 79
  • Сф
Хора от близкия  изток по- скоро имах предвид. Там си меткат децата и манджите ,но все пак не всички жени работят. Нрави.
Аз мисля, че навсякъде има агенции, които предлагат детегледачки. Защо тази жена е започнала такава работа като знае, че и е притеснено с гледането? Какво си е мислила за да приеме? И аз надушвам нечиста игра. Ако може някой близък, че и без пари. Една позната така си изгледа детето. По приятелки, сестра и, чат пат някоя студентка. В прав текст си каза, че иска да си ходи на работа , не и се гледа, при все че можеше вкъщи да остане, мъжа и взема достатъчно. Чак се обиждаше, ако възрастната съседка и откаже, щото какво толкова правела цял ден. Едва ли не всички са и длъжни. Така конкретизираше хората. И когато  плащаше беше разбира се , символично. При по- мекушави хора ще се учудите колко лесно минава номера. Не е луд, който яде баницата..Интересно ,че никога не я видях да гледа детето на сестра си. А пък приятелката и я беше помолила един ,два пъти да и полива цветята седмично докато е в чужбина е реши какво да прави. Не знам дали имаше и 2 месеца и почна да негодува и сподели, че щяла вече да откаже . Това са много нагли хора, разберете.  Гледат преди всичко себе си. На нормален човек няма да му хрумне дори да натоварва приятелите си с подобни недоизказани ангажименти.
Коя точно чужбина е това ,че дано някой друг да обясни как са нещата там,че ми стана интересно. Да не кажа , че съм сигурна че има много варианти и за работа и за гледане и стандарта го позволява. Няма ли старчески домове? Лични асистенти ?Там винаги търсят хора. Естествено,  никой не иска такава работа, но като нямаш избор се награждаш. Тук да не е по- добре? Колко си оставят малките деца при родителите докато работят навън. Всеки си прави сметка. А използвачи винаги ще има.

# 80
  • До хладилника, който обичам
Чак се обиждаше, ако възрастната съседка и откаже, щото какво толкова правела цял ден. Едва ли не всички са и длъжни.
Явно има хора, които така мислят, нали и тук съфорумки казаха, какво толкова, където едно, там и две, сипваш купа супа и водиш навсякъде с твоето дете, да прави каквото си планирала за твоето, защото няма значение, че има още едно дете в картинката, няма отношение към планиране, семейно и лично време, и пари Grinning

# 81
Проблема е от около година, когато бащата на детето получи това което е искал от нея и изчезна. Идва от време на време, изнудва я, тя му дава пари, той я лъже че ще гледа детето но не се появява в уречения ден. Тя се обажда на работа в последния момент, че няма да отиде. Не може да продължава така, ще я уволнят в един момент.  Развода е тежък, тя не иска да противоречи, защото той има право да и иска издръжка (да в щатите има такива глупости) като безработен мъж на високоплатена съпруга му се полагат, а той не работи разбира се.
Историята там е дълга и не е предмет на темата.

Другото и дете от първия и брак, там бащата си гледа детето почти всеки уикенд, с него няма проблем.

Питали сте, защо не го запише на някаква занималня/градина. То ходи през седмицата, но в неделя нищо не работи.

Жената дава 12 часови смени, цял живот е в тази болница, има преимущества в службата не иска да сменя, защото не и се започва от по ниско ниво на заплащане и изобщо.
Не става въпрос за всяка неделя, според както излезе графика е.
Знам, че не и е лесно по цял ден им карат хора на кайма, стреса в работата е огромен.
Исках да и помогна, но това е твърде много.
Баби тук няма. Баща и почина преди няколко години, майка и е на 80 години и беше тук миналата година за 6 месеца да "помага". Брат и е във друг щат.

Казвате да взема детето от събота у нас, не става ние в събота вечер си имаме наш режим. Освен това нямам условия за още едно дете и то малко, имаме само 2 спални.

Малкото, да е жива и здрава си е палава, познава ме, разбира ме се (езиците ни са близки), но не знам толкова дълго време дали ще се изтърпим една друга.
Притеснява ме, и нещо ако се случи, това е чуждо дете, отговорност.

Ох, знам че ще си развалим отношенията, но трябва да и кажа че не мога. Без да я лъжа, и да се оправдавам с мъжа ми. Той много не одобрява това приятелство като цяло.

# 82
Аз и майката я разбирам, че работа току-тъй не може да смени, но не смятам, че проблемът е в това. Първо никоя работа не включва задължителни смени всяка неделя. Второ, за да настоява за ‘сигурен и близък’ човек , обикновено това значи човек, който ще вземе евтино или няма да вземе изобщо. И трето, иска работещ човек със семейство и деца да отдели половината от почивката си на нейното дете при гореспоменатите условия. Кое точно е окей на това? Някой въобще правил ли го е, вземал ли е дете да го гледа от събота до неделя късна вечер, или само се гълчим колко сме лоши?

# 83
  • Paris, France
Кажете кой тийнейджър ще стане в 5.30 ч. сутринта, за да отиде да гледа дете в 6 ч. сутринта в неделя? Дори в САЩ? Дали и родителите му ще са съгласни? Може и това да е проблемът.
Някой, който не си е лягал 🌞😻. Има ставащи рано да учат или спортуват. Не всеки тийм иска да спи до 2 следобед. Родителите може да са съгласни, а може и да не се съгласят. Няма да ми е приятно да трябва да водя мое дете през 2 улици в 5.45 сутринта, защото трябва да се обличам, но ако е в нашия вход или даже съседен, нямам против да го придружа, мятайки един халат.

В началото на 90те съм виждала малки деца да разнасят вестници сутрин, към 6-7. Явно са съгласни родителите. Мое дете не бих пуснала в такива часове на такава работа, защото имаше изчезнали и убити деца. Даже не бих се съгласила да ходят да продават от врата на врата. За гледане на дете няма проблем.
Първо никоя работа не включва задължителни смени всяка неделя. Второ, за да настоява за ‘сигурен и близък’ човек , обикновено това значи човек, който ще вземе евтино или няма да вземе изобщо. И трето, иска работещ човек със семейство и деца да отдели половината от почивката си на нейното дете при гореспоменатите условия. Кое точно е окей на това? Някой въобще правил ли го е, вземал ли е дете да го гледа от събота до неделя късна вечер, или само се гълчим колко сме лоши?
В медицинската и особено болничната индустрия, че и в Спешна помощ, трудно ще намери работа само и единствено в офис часове. Тя не е зъболекар или кинезитерапевт. Професията и предполага нощни смени. По спомени единствено хабилитираните лица не даваха нощни и съботно-неделни дежурства, но и те седяха на разположение и понякога ги викаха по нощите и през уикенда.

Да, редовно сме взимали и гледали приятелчета на някое мое дете, заедно с братя и сестри на много различна възраст. Нямам спомен да беше много по-тежко от гледането на нашите две деца и даже понякога беше по-леко. Единствената трудност беше транспорта, защото в колата се побираха максимум 3 седалки отзад + една за голямо дете отпред, та се е случвало с бебе в количка или голямо дете да отивам с влака или метро, а ММ да кара останалите.

Когато децата са повече, те се забавляват. На чуждите им е интересно новото място, различната храна, различните забавления. С родителите ходели на кино, а ние ги водим в зоологическата градина, примерно. Водили сме на конеезда, на плуване, детски театър, в парка, в близък град, в Лувъра, в друг музей. У едни има кучета, у други котки 🐈 у трети риби. Правехме пижама парти. За самите деца е полезно да виждат и дръг начин на живот. Не е много допълнителната работа за човек с дете на възрастта на детето.

Редовно вземах деца от ДГ в 4.30ч за да не седят там до 6.30ч. Нямах проблем в парка с тях и забелязах, че като има други деца с нас и моите не протестират като кажа да се прибираме.

# 84
Няма вариант тинейджър да идва да гледа детето.Този тинейджър трябва да е тук в 6- 6:10. Да сервира закуска, да се занимава с детето, после да топли обяд, да я слага за обеден сън, след обяд да я извежда,нещо да я занимава, вечеря и така до 20ч.

# 85
  • До хладилника, който обичам
Няма вариант тинейджър да идва да гледа детето.Този тинейджър трябва да е тук в 6- 6:10. Да сервира закуска, да се занимава с детето, после да топли обяд, да я слага за обеден сън, след обяд да я извежда,нещо да я занимава, вечеря и така до 20ч.

Това си е работа за детегледачка. Или роднина. Или да се занимава професионално, или да го върши, защото е пряка роднина и обича майката и детето, т.е. баба, леля (въпреки че коя ще е тая леля без работа, не знам). Твърде голям ангажимент е за постоянно занимание от приятелка, според мен. Да помоля приятелка да ми гледа детето спорадично, за няколко часа, защото имам нещо извънредно, е едно. Не би ми хрумнало да моля приятелка със собствено семейство и дете да ми гледа детето редовно за по 14 часа, даже и срещу заплащане - ако плащам, ще плащам на детегледачка.

Последна редакция: пт, 10 окт 2025, 19:02 от Бу

# 86
Малкото, да е жива и здрава си е палава, познава ме, разбира ме се (езиците ни са близки), но не знам толкова дълго време дали ще се изтърпим една друга. Притеснява ме, и нещо ако се случи, това е чуждо дете, отговорност.
Вземи я веднъж да видиш, как ще е и после кажи, че ти е непосилно.

# 87
  • Paris, France
Проблема е от около година, когато бащата на детето получи това което е искал от нея и изчезна. Идва от време на време, изнудва я, тя му дава пари, той я лъже че ще гледа детето но не се появява в уречения ден. Тя се обажда на работа в последния момент, че няма да отиде. Не може да продължава така, ще я уволнят в един момент.  Развода е тежък, тя не иска да противоречи, защото той има право да и иска издръжка (да в щатите има такива глупости) като безработен мъж на високоплатена съпруга му се полагат, а той не работи разбира се.
Предполагам е чужденец, който я е използвал за да получи право на престой в САЩ. Ако е така - във Франция ако докаже, че се е оженил с цел зелена карта или нещо, което е казал, се е оказало лъжа, че не е имал брачни намерения, не влага в детето, може бракът да бъде анулиран и никаква издръжка няма да му дължи. Да провери в организации на подобни съпруги!

Ами да не му дава парите веднага! Да му каже да дойде да гледа детето и тъкмо ще му ги даде преди да иде на работа. Когато той пристигне му казва, че е забравила да ги изтегли и ще ги изтегли след работа. Така той ще седи с детето като поп в неделя.

Има и други начини да не му дава пари като му ги обещава, но непрекъснато се случва нещо - майка и болна, на брат и колата се развалила, някаква въображаема леля умряла, кучето се депресирало итн.

И пак да се повторя - най-лесно ще е с жена в същото положение да си помагат.

# 88
  • София
Да помоли да не й дават съботно -+неделни смени. Или да започне на по-нископлатена работа, но с по-удобно раб. време. Защо тя е с нагласата, че не й се правят жертви за собственото й дете, но очаква жертви от теб?

# 89
Колко е голямо другото й дете? Не може ли то да наглежда малкото?

Общи условия

Активация на акаунт