Двойно име на бащата?

• 2 261
  • 69
  •   1
Отговори
# 60
Аз имам много познати със стандартни имена от сорта на Георги, Иван, Николай, Петър и тн, чиито деца са записани точно без наставка в бащиното име по инициатива на родителите. Няма писано правило, че "стандартните" имена са задължени да носят наставката, а "нестандартните" - не. И не е до София или не, а до закони на държавата.

ЗАКОН ЗА ГРАЖДАНСКАТА РЕГИСТРАЦИЯ, Глава втора. ГРАЖДАНСКА РЕГИСТРАЦИЯ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, Раздел II.
Имена на българските граждани->
Чл. 13. (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) Бащиното име на всяко лице се образува от собственото име на бащата и се вписва с наставка -ов или -ев и окончание съобразно пола на детето, освен когато собственото име на бащата не позволява поставянето на тези окончания или те противоречат на семейните, етническите или религиозните традиции на родителите.

# 61
  • Далечният изток
Бащиното име не позволява, бе хора, написано си е.
"Освен когато" - и са изредени изключенията. Не споря, когато се касае за изключение.

# 62
За баща чужденец е ясно, попада в изключенията.

Аида, добре де, факт е, че много деца, родени в България с български родители със стандартни български имена, са записани по този начин...Какво е по закон няма значение, тези закони се променят. Извън София я виждам законността всеки път, когато се опитваме да шофираме в провинцията. Имената да са ни проблемът.

В закона пише, че ако нарушава семейни, етнически и тн традиции може да се изпусне наставката, и според мен, това отваря вратички и явно им позволяват. Няма как да кажеш на някого, че това не му е семейна традиция. Доколкото разбирам от инфото онлайн, една молба до общината ти решава проблемите.  И не е нужно насила да я слагат хората тази наставка. Всеки в крайна сметка иска да даде на детето си име, което му харесва.
 Аз също не харесвам ов-ав и не би ми било приятно да я слагам дори на българско име. Да не говорим, че много от "българските" имена са с гръцки и иврит произход и не е като да не съществуват без славянската наставка. Симеон, Михаил и Стефан не са по-български имена от Чарлз.

# 63
  • Далечният изток
Скрит текст:
За баща чужденец е ясно, попада в изключенията.

Аида, добре де, факт е, че много деца, родени в България с български родители със стандартни български имена, са записани по този начин...
Какво е по закон няма значение, тези закони се променят.
Скрит текст:
Извън София я виждам законността всеки път, когато се опитваме да шофираме в провинцията. Имената да са ни проблемът.

В закона пише, че ако нарушава семейни, етнически и тн традиции може да се изпусне наставката, и според мен, това отваря вратички и явно им позволяват. Няма как да кажеш на някого, че това не му е семейна традиция. Доколкото разбирам от инфото онлайн, една молба до общината ти решава проблемите.  И не е нужно насила да я слагат хората тази наставка. Всеки в крайна сметка иска да даде на детето си име, което му харесва.
 Аз също не харесвам ов-ав и не би ми било приятно да я слагам дори на българско име. Да не говорим, че много от "българските" имена са с гръцки и иврит произход и не е като да не съществуват без славянската наставка. Симеон, Михаил и Стефан не са по-български имена от Чарлз.

Rolling Eyes
Няма смисъл да коментирам повече...

# 64
  • София
Днес ще питам сестра ми дали е трябвало да дават някаква декларация, както Мария е писала по-горе. И да са давали, явно е чиста формалност.

Отчитам се. Дори декларация не е искана. При снемане на данни и т.н. в болницата просто са заявили бащино име без -ов и са си записани така без проблем. Българи са, с български имена и родителите, и децата, само окончанието го няма.

# 65
  • До хладилника, който обичам
Ясно. В  София законите за нищо ги нямате, разбрах.
...
Законът НЕ дава право, може ли да ми посочиш къде законът казва - всеки има право да си записва презиме както иска?!
Моят пример не е от София.
Законът всъщност казва,

"Чл. 14. (1) (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) Фамилното име на всяко лице е фамилното или бащиното име на бащата с наставка -ов или -ев и окончание съобразно пола на детето, освен ако семейните, етническите или религиозните традиции на родителите налагат друго."

което позволява доста свободна законосъобразна интерпретация, независимо ти или аз или съседката какво чувстваме по въпроса.

# 66
Съжалявам, но  Сандра Димитър/ Георги/ Стоян звучи ужасно.
Александър Михаил поне звучи като двойно име. Александър Майкълов или Чарлзов вече попада в тези изключения - не звучи добре -ов/ -ова на такъв тип име.
Какво им е на Симеонов, Георгиев, Димитров, Иванов - синът на Симеон, Георги, Димитър, Иван - т.е родителен притежателен?  Българският език побългарява дори мюсюлманските имена - Мехмедов, Ибрямов, Денисов.

# 67
Синът на мой млад роднина е записан с презиме Светослав, не Светославов, както трябва да е. Иначе фамилното му име си е с -ов. Детето е малко. Мисля, че е родено в София. И двамата родители са българи.

# 68
Бащиното име не позволява, бе хора, написано си е.
"Освен когато" - и са изредени изключенията. Не споря, когато се касае за изключение.

Да, но много хора се възползват точно от това "освен когато". На някои им звучи по-модерно, по-различно и си мислят, че си правят децата уникални като съберат мъжко/женско лично с мъжко име и фамилия. За мен е странно и не ми харесва, но разни хора, разни идеали. Въпросът е, че има вратичка в закона и оттам се възползват, а това вече дали трябва или не си е въпрос на лично предпочитание и не е до това бебето в село ли е родено или на жълтите павета.

# 69
  • Далечният изток
Не е въпрос на желание, пак ще го напиша. Въпрос на тълкуване от страна на длъжностното лице е.
Защото аз може да искам и да си кръстя детето като Мъск - X E 12 и какво беше още, ама колкото и да искам, няма да го запишат така.

Общи условия

Активация на акаунт