Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 45

• 1 797
  • 91
  •   2
Отговори
# 45
Има и друг вариант. И наемодателят дължи неустойка, ако не изчака краят на договора, ама явно собственикът иска до последният месец да си получава наема, без да дължи той неустойка. Има си правила бе хора!

# 46
Майорика, и аз като Секънд виждам мокра стена и подозирам проблем с уплътняването на подпрозоречния перваз  отвън или теч по фасадата отвън. Може да е вкопана водосточна тръба и теч от нея, може да тече от горни етажи, може да "бие" дъжд във Вашия прозорец, но ако не е уплътнено добре под касата на прозореца (под външния подпрозоречен перваз или между него и касата на прозореца), може да влиза/подлизва вода там.
На снимката, качена от Секънд, освен паяжини и мухъл, виждам и подкоружена боя/шпакловка при петната, които според мен са мокри петна.

По другия казус - никой не иска да гони наемателя преди края на годината. Искат само да дава достъп за огледи за продажба на жилището. Неприятно е за наемателя. На практика зависи от него - ако не отключи, ще видят жилището през крив макарон. Т.е. е добре хазяинът да говори човешки с наемателя и да му обясни положението, да го увери, че няма да го гони преди края на годината и да го помоли да пуска кандидат-купувачи.

# 47
Има и друг вариант. И наемодателят дължи неустойка, ако не изчака краят на договора, ама явно собственикът иска до последният месец да си получава наема, без да дължи той неустойка. Има си правила бе хора!

Неустойка се дължи само АКО Е ДОГОВОРЕНА.
Не се дължи по закон и е различно от обезщетението за вреди, което казах, е друго нещо.
Има правила. Но ако не е вписана такава неустойка в полза на наемагел..НЕ се дължи.

# 48
Мандаринка, не са мокри петна, а опадал латекс и стената е останала на шпакловка, а тя сивее и наистина изглежда като мокро. Сивее не жълтее както е сага. Но благодаря на всички включили се!

Тета, права си! В моят договор има такава клауза/ако не е по вина на наемател/ и мисля, че така е справедливо.

# 49
От влага се подгожушва латекса и става на люспи.

За огледите...ако се опъва наемателя, и ако договора не е вписан, наемодателят може да му връчи предизвестие 30 дена и до 13 ноември оня да е навън.
Та пак питам..кво му пречи?
Няма интерес да се репчи. Щото права има и наемодателят...цитирах ЗЗД..да чете чужденеца.

# 50
Като видях пантите, а и по повод на питането на Тинтина за сваляне на лепенки от дограма, се сетих, че преди няколко дни поръчах от китайците спрей за махане на пожълтяване по пластмаса. Като дойде и го пробвам, ще дам отзиви.

Скрит текст:
Много ме дразни при климатиците. Част от пластмасата пожълтява, а други части си стоят бели. Явно използват различни пластмаси за различните части. А и имало някакъв регламент или директива, че част от пластмасата трябвало да бъде рециклирана. Може и да е от това, може и да не е - просто някои части да се нагряват повече и съответно там пластмасата да жълтее.
Различни видове пластмаса са.
Оправя се с перхидрол + слънце.
Става магически като ново.
Бавен процес е, затова трябва да се защити от изпаряване. Нанася се перхидролът, после се завива с найлон или нещо подобно. Има и стреч фолио.

Само на теория го знам, лично не съм го правил, точно защото е трудо и времеемко. Едно време имаше клипчета в ютуб.

Произволно видео:
https://www.youtube.com/watch?v=bXabdzKMNBk

Само с препарат не вярвам да стане.
Ако само се пръска и не се покрива, също не вярвам да стане.

...

При продажба на апартамент, според мен наемателят не е длъжен да осигурява огледи. Разбира се, с уговорка може. В закона и договорите пише, че е длъжен, но това е когато той е пуснал предизвестие за напускане. Т.е. той е "виновен" за "промяната".
Аз миналата година продавах, имаше наематели, които с готовност даваха да се прави оглед, включително и в тяхно отсъствие имаше и такива, които категорично отказаха каквото и да е влизане.
При тези, които с готовност даваха огледи успях да продам. При другите отложих продажбата за неопределено време, но това лято им пуснах предизвестие за напускане и намерих нови хора.

...
Като гледам петното под прозореца и на мен ми прилича като да не е от отворен прозорец. Може да подлизва от някаква пукнатина от външната страна, от фасадата. Аз съм имал такива петна под дограми, когато има външни пукнатини.
Трябва да се види след дъжд дали е влажно. И ако се налага да се мине отвън с някакъв импрегниращ спрей. Има всякакви модерни, черни битумни, има и прозрачни. От железария.

# 51
Но никой не може да гарантира на наемодателя, че ще сключи договор за продажба бързо. Ако се закучи продажбата, ще изпусне 1 наем, ако сега даде предизвестие.

# 52
Ох, съвсем ме шашнахте. Первазът е алуминиев, възможно ли е самият той да пропуска от някъде? Ще погледна и фасадата отвън когато отида на живо. Сега се ориентирам само по снимка. 

# 53
Може да има неуплътнено място между первазът и дограмата.Скоро при свекърва ми се беше случило същото и отвън направо си имаше цепка, която ММ затвори със силикон.

# 54
Огледай добре там, където первазът ляга под рамката на прозореца, в крайщата/страните на перваза, където опира в стената, да не подлизва някъде. ДХЗ ти е написала.
Огледай хубаво фасадата там, където имаш петна отвътре - дали и по фасадата има мокри/влажни петна, дали над вас има петна от мокро или да е текло от климатик/тераса. Ако се вижда да излиза улук към тротоара/улицата в тази част на стената, също обърни внимание.
Ако ще гледаш фасадата, хубаво ще е да е на светло. Ако не виждаш добре - зуум на телефона, така ти приближава, може и снимки да направиш.
Пипни и самите петна, с ръка. Ако са влажни, трябва да търсиш източника, защото водата си търси път ...

# 55
Благодаря на всички за съдействието! Ще направим всичко препоръчано.

# 56

Е къде го видяхте този теч на снимката. Това което се вижда повечето е паяжина и мръсотия. Има и малко мухъл. Но наемателите бяха развалили отварянето на балконската врата, а със сигурност дори не са погледнали, че има и друг прозорец и в тази стая никога не беше проветрявано. И дори и на снимката, с която се мъчите да ме опровергаете не се вижда теч, директно под прозорецът и теч оставя, както се вижда жълти петна, а такива няма на снимката. Погледнете добре!

Не се сърди, но имаш влага във стената вътре, стига и до съседната стена, не само външната.
Трудно се установява, може да е комбинация от проблем с дограмата и външната изолация на сградата. Но категорично  НЕ е от отворен прозорец. Ако беше така, пода щеше да ти е цъфнал.

# 57
Не се сърдя и ако съм засегнала някой, моля за извинение. Просто много ми струпа и извън жилището и съм изнервена наистина. Няма външна изолация и се надявам ако е нещо по фасадата да се види ама как ще го оправяме идея си нямам. Дано е от дограмата, а водата да си е намерила път. Така ми се ще де.

# 58
  • Бургас
majorica, съвсем добронамерено - ако нямате топки да си гоните интереса, по-добре го продайте това жилище.
Според мен също имате външна влага, огледайте добре нещата. По отношение на ключа от таблото - и в нашата сграда в София е така, имаме външен домоуправител, той има ключ, но винаги има резервен ключ в човек от входа. Утре ако получи инфаркт домоуправителят, какво ще правите?

pafal, бягай от близки и познати. Или забий такава цена, че сами да се откажат. Кажи им 1000 лв. наем с два депозита, па да си ползват жилището когато решат. Никакви компромиси не прави за по-нисък наем за 2-3 месеца. Първо - "първи наематели" е екстра, която се плаща по-скъпо и се котира повече при наемателите. Ми те утре като напуснат, следващите наематели вече няма да са първи и шансът да вземеш по-висок наем пада.
Или директно им кажи, че имате принципно решение в семейството да не давате на близки и познати, защото имате негативен опит и сте решили оттук-нататък само за външни лица.

Скрит текст:
Не мисли за пестене на комисиона. Първо, в Бургас е половин наем, което е нищо и второ - една комисиона сега може да ти спести множество негативи в дългосрочен план. А и както сама се убедих - чужденци наематели без брокер няма да дойдат, те си действат с агенции и са по-платежоспособни от тези, дето кибичат по фб групите и искат да спестят някой лев. Сега с този Медицински факултет, с новия Факултет по фармация, ще идват доста студенти-чужденци. Отделно с детската болница, "Сърце и мозък" строят още едно ново крило, очаква се и доста лекари да дойдат да работят в Бургас. Такива хора нямат време за фб групи.
Паркомястото го пускай задължително отделно.

# 59
Tintina, а където живея никой няма ключ от таблата.Те са на всеки етаж и са със стъкло, така че всеки може да си засича консумацията, дори отчетникът от ЧЕЗ май няма. Само при някакъв проблем идва техници и те имат ключ. Явно е различно.Тук не е проблем друго ,а че електромерите дори не са в табло, а в някакво помещение и едва ли само от ЧЕЗ имат ключ, но пък и едва ли всеки има.

Общи условия

Активация на акаунт