Бързи здравословни въпроси и отговори – 54

• 27 500
  • 766
  •   1
Отговори
# 600
Това е доста несериозно за счупване да не обездвижат... Кое спешно е това? Да вземете и днес да отидете и да направят каквото трябва. Дори ортеза да купите, слагането трябва да е от мед.лице със съответните напътствия. Няма разместване и на нас ни казаха, не беше точно китка, а костта от външната страна от китка към малък пръст, но си зарасна накриво. Не пречи, ама... небрежността до там води.
За мазане не знам, при нас беше с добрия стар гипс и като го махнаха вече нямаше нужда от мазане.

# 601
  • Sofia
Да не е пукната?
На синът ми се случи като беше на 4-5год.,паднал върху ръката си при скачане на надуваем батут.
Болеше го,поду се.
В Пирогов направиха снимка и се видя,че е пукната костта до лакътя.
Гипсираха и беше с него около 3 седмици.

Давайте на детето да яде повече извара,сусамов тахан,бадеми.

# 602
Лятото се строполих на глезена си, скъсани връзки. Мазах с репарил гел, добре попива, но индометацин ми действаше по-добре, макар и да попива трудно.
Освен това, установих, че налагане с кромид лук най-добре ми се отразяваше - обезболява, стои като студен компрес, не отича. Главата се реже на 2, отделят се белите люспи, ако е възможно, се маха ципичката на всяка от вътрешната страна и се поръсва с малко сол, за да пуска сок. С тях се налага травмираното място и се превръзва. Най-удобно е с ластичен бинт, но да не е стегнато.
Лекарите ми казаха да държа студено, дори лед на мястото, облекчава. Има едни гел компрес за многократна употреба - студено/ топло, удобни са.
Бях си купила и ортеза, както ми препоръчаха, но ми беяе много трудно с нея и не я ползвах.
Добре е да се обездвижи, по-бързо минава така. С ръката е по-лесно, отколкото с обездвижване на глезен.
Може да се прихване към тялото с кърпа през врата. Такава превръзка
https://www.varriosport.bg/triagalna-karpa-takana.html
Така, хем ще се обездвижи, хем може да се наложи с лук, или студения компрес. Докато с ортеза не може.

# 603
  • Пловдив
Благодаря за отговорите.
И на мен ми се струва, че трябваше да обездвижат в болницата, но мъжът ми каза, че докторът е категоричен, че не може да се твърди със сигурност, че има счупване. Странна работа.

Ще пробвам това с лука.

А ортезата все още я търсим, но смятам, че ще я махаме (къпане) и слагаме. Явно не е специфично нещо за слагане от лекар.

В Пълмед, Пловдив бяха с мъжа ми.

# 604
  • От липите до сините камъни
Здравейте, може ли капки Декс-Тобрин да се използват за нос?

# 605
Здравейте, може ли капки Декс-Тобрин да се използват за нос?
Да,изписвали са ми ги в ИСУЛ,за малко дете дори.

# 606
Повечето антибиотични капки за очи, се изписват и за нос.

# 607
И за уши също.

# 608
  • пустинята Гоби
Честита нова година на всички в темата! Бъдете много здрави!

Имам съмнения, че съм се обзавела с херпес зостер на врата под ухото. Интересното е че в класа на детето има варицела и преди месец децата и мъжът ми се ваксинираха против нея. И аз сега с това нещо под лицето - леко ме наболява и сърби. Миналата седмица имах херпес на устата. Идеи какво е това на врата ми и какво да го правя?
Скрит текст:

# 609
За много години - бъдете здрави и успешни в Новата година!

Напълно изпитан лек и безплатен - прилага се още като усетиш гъделичкането и леката болка на херпеса. Изваждаш ушна кал от ухото си и мажеш мястото - стопира избиването му. Не пречи да го приложиш и после.
Може да се намаже мястото с паста за зъби.
Иначе много добри са Фенивир и Ацикловир от аптеката.

# 610
Честита Нова 2026 година! Да е здрава, спокойна и мирна!

Съмнявам се, да е херпес зостер. По-скоро ми прилича на алергичен обрив. Често ми се е случвало на места с много нежна кожа да има и лека болка, особено ако съм го чесала, заради сърбежа.
За развитието на симптомите на херпеса пише това, обривът е последващ и е по-скоро петна в началото.
Освен това, херпесът се проявява години след като човекът е боледувал от варицела. Вирусът остава и се спотайва в нервчетата на преболедувалия. Няма връзка с пресен контакт с варицела.  Причините са други, отслабен имунитет и т.н.
Цитат
Първите признаци често включват болка, парене или сърбеж в една определена част на тялото, най-често на торса или лицето.

Това предшества обрива, който след няколко дни се появява под формата на червени петна, които по-късно се преобразуват в малки мехури, запълнени с течност. Обикновено тези мехури се локализират по хода на нервите и затова обривът обхваща едната страна на тялото, често като лента от мехури.

Един от най-неприятните симптоми е болката, която може да бъде много силна. В някои случаи тя се проявява дълго след боледуването, оформяйки ново състояние - постхерпетична невралгия, чиито симптоми накратко са:
https://aptekanove.bg/blog/post/kakvo-e-cherpes-zoster-symptomy-ryskove-y-svety

Аз бих опитала да го мажа с антихистаминов крем и да пия антихистаминова таблетка.

Последна редакция: чт, 01 яну 2026, 14:07 от Diorela

# 611
И на мен паста за зъби ми стопира, въпреки, че я отричат.

# 612
  • Бургас
Това с ушната кал изби рибата Grinning

# 613
Вярно е това. На мен педиатър ми го каза, не съм пробвала.

# 614
Показаното на снимката може да обикновен херпес, не зостер. Спомням си преди много години вследствие на силен стрес, на мен ми се появи на брадичката, под и встрани от устата и изглеждаше точно така. Дали тогава имаше ацикловир не помня и май го мазах с паста за зъби, а и имаше един крем /медицински/ - Локакортен.

Общи условия

Активация на акаунт