Бързи здравословни въпроси и отговори – 54

• 27 532
  • 766
  •   2
Отговори
# 615
Честита нова година на всички в темата! Бъдете много здрави!

Имам съмнения, че съм се обзавела с херпес зостер на врата под ухото. Интересното е че в класа на детето има варицела и преди месец децата и мъжът ми се ваксинираха против нея. И аз сега с това нещо под лицето - леко ме наболява и сърби. Миналата седмица имах херпес на устата. Идеи какво е това на врата ми и какво да го правя?
Скрит текст:

Пропуснах това. Между херпес симплекс ( на устата) и херпес зостер ( вируса на варицела) няма връзка, различни вируси са.  Единствената връзка може да пъде отслабване на имунната система.

Аз не съм карала херпес зостер, но майка ми и свекърва ми караха.
Това на снимката въобще не изглежда като херпес, вкл. и херпес зостер. При херпесите има мехурчета, които се пукат и разраняват.
На мен ми изглежда като типична уртикария - зачервени релефни сърбящи обриви, като ухапано от комари.

Последна редакция: чт, 01 яну 2026, 15:09 от Diorela

# 616
  • пустинята Гоби
Аз съм карала варицела като дете. Домашните не са. Досега не съм имала херпес на различно място от устата, а понеже съм на вълна варицела заради мъжете в нас и ваксинирането им против шарката, реших, че е възможно това да е херпес зостер. Боли и леко сърби, не ми прилича на алергична реакция със сигурност. Детето ми е с алергии, съвсем други са му обривите.

# 617
  • София
Консултирайте се с лекар. Според мен също е херпес ама какъв не знам. Бързо да минава все пак.

# 618
  • пустинята Гоби
Благодаря, ще се консултирам, но ще е чак другата седмица, че не съм си вкъщи.

# 619
  • София
Healee също е опция за празнични дни и съботно неделни.

# 620
Не ми стои като херпес. По-скоро като обрив от нещо. Може да е алергия или ухапано от нещо.

Поне да работеха със застрахователи.....
Колко се плаща за онлайн консултацията?

# 621
  • пустинята Гоби
Може и ухапано да е, но алергия със сигурност не е. Алергичните обриви поне при моя син изчезват без следа, а това нещо според мен ще седи по-дълго като херпес и като него ще хване коричка и чак тогава ще се махне, оставяйки белег.

Честно да ви кажа чак онлайн консултация не мисля, че се налага. За сега проблема е по-скоро козметичен, боли при допир, който избягвам.

# 622
  • София
Не ми стои като херпес. По-скоро като обрив от нещо. Може да е алергия или ухапано от нещо.

Как да работят като плащаш онлайн? Плаща се различно в зависимост от лекаря. На мен лично в критични ситуации много са ми помагали. Също така 7 дни имах право да си контактувам с лекаря безплатно след като вече съм заплатила таксата (додтса по-ниска е била в сравнение ако отида на кабинет)

Последна редакция: чт, 01 яну 2026, 21:40 от I.R.

# 623
Благодаря, ще се консултирам, но ще е чак другата седмица, че не съм си вкъщи.
До другата седмица със сигурност ще знаеш зостер ли е. Не се наемам да го охарактеризирам, защото е рано за категоричност, съдейки по петънцето, но не е невъзможно да е зостер. По лицев нерв излиза, виждала съм го, но не е на това място. Буквално е през лицето и отива в косата.
Моето, от където започна, беше с този размер, но като стана такова, вече бях сигурна
Скрит текст:
Следи го за изменения.

# 624

Как да работят като плащаш онлайн? Плаща се различно в зависимост от лекаря. На мен лично в критични ситуации много са ми помагали. Също така 7 дни имах право да си контактувам с лекаря безплатно след като вече съм заплатила таксата (додтса по-ниска е била в сравнение ако отида на кабинет)

А, щом ти харесва, ползвай си го. Аз не бих, ако имам избор.

# 625
Не е зостер, но според мен е херпес. А симплекс може на всяко място да избие, не само на устните.

# 626
Може и ухапано да е, но алергия със сигурност не е. Алергичните обриви поне при моя син изчезват без следа, а това нещо според мен ще седи по-дълго като херпес и като него ще хване коричка и чак тогава ще се махне, оставяйки белег.

Честно да ви кажа чак онлайн консултация не мисля, че се налага. За сега проблема е по-скоро козметичен, боли при допир, който избягвам.

Причините за уртикария ( копривна треска) са най-различни, не само алергия. Аз споменах алергия, защото съм с тежка такава и непрекъснато се боря с най-различните й прояви. При мен някои уртики стоят с дни, като спра да ги мажа с антихистаминов крем, пак се появяват и сърбят. Много неща могат да се проявят с уртики (подутинките), вкл. и контактен дерматит, ухапвания и куп други.

Снимката ти не е много добра, но обривът ми прилича на уртики, а не на обривите с мехурчета с течност (везикули) при херпесите.
https://www.arsmedica.bg/zabolyavaniya/dermatologiya/urtikariya-2

Цитат
Уртикария (копривна треска) е кожно заболяване, което протича с характерен силно сърбящ обрив (уртика) – зачервен, плътен и леко надигнат над околната кожа. Размерите и формата на уртиката могат силно да варират.
Обрива не прилича на херпес зостер, не се виждат везикули на снимката.
Цитат
След прекарана варицела вирусът на варицела-зостер (VZV) остава латентен в дорзалните ганглии на гръбначния мозък. При отслабване на клетъчния имунитет (напр. при възраст, хронични заболявания, стрес или имуносупресия) настъпва реактивация на вируса, който чрез нервните окончания се придвижва до кожата и причинява болезнен, едностранно разположен обрив по зоната на засегнатия дерматом. Лезиите са еднообразни везикули на зачервена основа, които по-късно некротизират и образуват крусти.
Симптоми
*Продромална фаза: силна пареща или стрелкаща болка и мравучкане 1–5 дни преди кожните прояви.
*Везикулозен обрив: еднообразни везикули на зачервена основа, разположени едностранно по хода на засегнатия дерматом.
*Общи оплаквания: повишена температура, главоболие, отпадналост.
*Постхерпетична невралгия: болка, която може да продължи месеци след заздравяване на везикулите.

Разбира се, че може да е ухапано, мноог е вероятно.  Реакциите от ухапванията са класифицирани към алергичните причини за уртикарии. Подуването, зачервяването и сърбежа се дължат на реакции, идентични с алергичните като механизъм, затова антихистамните помагат и за такива обриви.
Скрит текст:
Някои снимки на ухапано от дървеници например, приличат на тези от твоята  снимка, както и описанието.  Но може и друго да те е ухапало.
https://www.preventa.bg/%D1%83%D1%85%D0%B0%D0%BF%D0%B2%D0%B0%D0% … 1%80%D0%B0%D0%B6/
Цитат
Ухапванията от дървеници обикновено се появяват на откритите части на тялото, като ръцете, краката, шията и лицето. Те са малки, червени или розови петна, които могат да бъдат групирани заедно. В някои случаи ухапванията могат да бъдат придружени от сърбеж, подуване или зачервяване.

Ето някои признаци, които могат да ви помогнат да разпознаете ухапванията от дървеници:
*Ухапванията обикновено се появяват на групи от три или повече. Това се дължи на факта, че дървениците се хранят на няколко места, преди да се оттеглят.
*Последователност и местоположение на ухапванията: Ухапванията от дървеници често се появяват в редица или по линия, особено по откритите участъци на тялото като ръцете, краката, врата и лицето.
*Ухапванията могат да бъдат с размер на ухапване от комар или по-големи. Ухапванията от дървеници обикновено са по-големи и по-зачервени от ухапванията от комари.
*Ухапванията могат да бъдат сърбящи или болезнени. Сърбежът обикновено се появява в рамките на няколко часа след ухапването.
*Ухапванията могат да бъдат придружени от подуване или зачервяване. Подуването и зачервяването обикновено са по-изразени при хора с Алергия към ухапване от дървеници.
*Дългосрочно присъствие на ухапвания: Ухапванията от дървеници могат да останат видими за по-дълго време в сравнение с други насекоми, като например комари.

Тук дават разлики между ухапано от дървеници и от бълхи.
https://desinsect.bg/2022/01/28/uhapvane-darvanica-ili-uhapvane-balha/

А и комар може да нахапе по този начин - на няколко много близки места, случвало ми се е.
Мен са ме хапали само комари и веднъж нимфа кърлеж, за съжаление беше заразен с лаймска болест, та си отпих на АБ тогава. Не съм лично запозната с различните ухапвания. Горната информация намерих в нета.

Последна редакция: пт, 02 яну 2026, 01:36 от Diorela

# 627
Здравейте,

Бях болна от грип. Да кажем, че въпреки че още малко кашлям и имам сополи, вече не ми тече носа постоянно, нямам Т, и прочее.
Проблемът е че не усещам никаква миризма... нито кафе, нито нарязан лук или белина.. уж вече съм добре...
Знаете ли колко време е нормално това да трае?

Благодаря

# 628
Ти явно ковид си карала, не грип.
Ако е така, никой не може да ти каже. Чакаш.

# 629
И от грип така се получава. Майка ми боледува от тежък грип преди повече от 10 години и досега не се е възстановило съвсем обонянието. Ако човек е млад предполагам, че по-бързо и напълно се възстановява.

Общи условия

Активация на акаунт