Бързи здравословни въпроси и отговори – 54

• 27 363
  • 765
  •   1
Отговори
# 750
Здравейте! На 2 януари сънувах нещо, не помня какво, нещо се бях напрегнала в просъница или може би като се събуждах усетих как за няколко секунди цялата глава ме болеше и в предната лява част пулсираше. Само си казвах сега ще мине, ще мине и след няколко секунди болката изчезна. Преди това стоях на течение и е възможно да съм се схванала. Но никога не съм изпитвала такава пулсираща болка. Искам да направя ЯМР, обадих се в Спектър, питаха коя област от главата искам да изследвам, аз не можах да обясня. Освен това имам клаустрофобия от тясно пространство и алергия към едно от контрастните вещества на ЯМР. В Спектър имат отворен ЯМР, но при мен не можело да се направи, така ми обясниха. Направо не знам какво да правя, да взема да пия аспирин протект, докато отида на изследването? Страх ме е, притеснена съм.
Като начало, отиди на лекар. Боляла те е главата няколко секунди и вече сама си назначаваш ЯМР, дори не знеш какво искаш да изследваш. Това е несериозно.
От толкова много причини може да има такова главоболие. За какво да го правиш това ЯМР, за какво да пиеш аспирин, като дори не продължава това главоболие, било е еднократно и въобще не е ясно има ли някаква причина за притеснение.
Че ако всеки хуква да си прави ЯМР всеки път, когато го заболи главата, отдавна масово да сме фалирали.

Такова едностранно пулсиращо главоболие, често е от мигрена. При мен продължава минимум едно, две денонощия, със силна пулсираща болка и тежко гадене. И единствено ме облекчава да лежа, без да си мърдам главата.

Ако решиш, обърни се към този Центърът по Главоболие в София. В момента не им се отваря сайта.
Телефон: 088 846 9239

Тук е даден друг адрес и телефон на центъра.
https://zdravencatalog.com/centar-po-glavobolie-sofia/

Цитат
Пулсираща болка в главата най-често се асоциира с мигрена (силна, едностранна болка с гадене, чувствителност към светлина/звук) или клстерно главоболие (остро, зад окото/в слепоочието). Други причини могат да са тензионно главоболие, окципитална невралгия, проблеми с шията, стрес, хормонални промени или дори по-сериозни състояния, като е важно да се консултирате с лекар, за да се определи точната причина и лечение.  

Ходих на невролог, дадоха ми направление за ЯМР. Направих го. Има образувание някъде около ухото, но е в главата. Пратиха ме на неврохируг, разпита ме дали имам проблеми със слуха, казах му, че нямам. Каза, че след 3 години трябва да направя ЯМР. Така че не си назначавам сама изследвания, лекарите ме насочиха.

# 751
Момичета, къде мога да си направя комп. томография на бял дроб? В Токуда уж има, но не стига, че струва над 100 евра, а и не мога да намеря как да запазя час и да получа информация за дозата. Нуждата от този скрининг е по-скоро информативна.
Някаква информация или ориентир ще са ми полезни. Благодаря предварително.

# 752
Номерът на Токуда 02/403 4000
Относно въпроса ви, всяка болница има скенер или например може да отидете в Спектър

# 753
Момичета, къде мога да си направя комп. томография на бял дроб? В Токуда уж има, но не стига, че струва над 100 евра, а и не мога да намеря как да запазя час и да получа информация за дозата. Нуждата от този скрининг е по-скоро информативна.
София Мед
https://www.hospitalsofiamed.bg/%D0%94%D0%9A%D0%A6/%D0%9E%D0%B1% … B8%D0%BA%D0%B0/k1

# 754
  • София
Дозата я има на диска като го отворите. А са длъжни и на разчитането да я пише, ако не я попитайте.

# 755
АNА скрининг ревматологът ще назначи.
Мъкнах се една година по прегледи и изследвания, но пък попаднах на страхотна докторка... При норма <1:100, моите бяха 1:650 и въпреки това заключението беше, че нямам ревматоиден артрит. Всичко беше свързано с перименопаузата. В дните, които се пада да е овулация, вдигах температура, сковаваха ме всички стави и едва се движех. Всеки месец това. Треската жестока, Т 39°, зъбите ми тракат, боли ме всичко и така два дни. След това все едно нищо не е било. До следващия месец. Цикъл като по часовник, 5 дневен.
Но все пак идете на ревматолог, нужно си е лекар да прецени, още повече с такава ПКК. При мен други отклонения, освен ANA, нямаше.
Направо ме успокоихте.Личният ме изплаши за левкемия или вид лимфон. Чакам резултат  от АНА скрининг другата седмица.

Ана-скринингът е готов. Изглежда негативен следователно не е автоимунно заболяване. И пак съм в изходна позиция. Пратих изследванията на лекар хематолог, няма коментар.
Вече се съмнявам в нейните качества.
Моля ,посъветвайте ме за добър хематолог в София, и дали наистина е възможно това да е Перименопауза

# 756
Навремето д-р Алайков беше добър хематолог (приятел на мъж ми от младежките години), но напоследък чета кофти отзиви... И все пак позната беше при него и е доволна.

# 757
А защо точно хематолог се търси?

# 758
Дозата я има на диска като го отворите. А са длъжни и на разчитането да я пише, ако не я попитайте.
Искам дозата да я знам преди, а не след. Така се случи, че последните два месеца доста образна диагностика ми се струпа.

# 759
ММ си прави скенер на бял дроб в София Мед и не му слагаха контраст.

# 760
А защо точно хематолог се търси?
Ами нз какъв да търся вече, кръвната картина не е добра,затова хематолог

# 761
  • София
Искам дозата да я знам преди, а не след. Така се случи, че последните два месеца доста образна диагностика ми се струпа.
Няма как да е с точност тъйнкато всяка част от тялото би била с различно облъчване ай не се знае кое колко дълго ще продължи. Могат да кажат ориентировъчно ако ги питате.

# 762
А, въпросът бил за дозата радиолъчение, не контраст... Пардон! Скенер на бял дроб се прави за същото време, за което и рентгенова снимка като времетраене. Не знам с каква степен облъчване.

# 763
Повече е облъчването със скенер. На нашето отделение по образна диагностика имаше картинка с различните видове облъчване. И за колко време се изчиства. Не е малко.

К.И., не видях имаш ли чернодробни ензими, бъбречни показатели? И всъщност освен тази периодична Т, имаш ли някакви други оплаквания?

# 764
  • Бургас
Скенера всъщност е рентген, който прави множество снимки от различен ъгъл и след това тези снимки се наслагват от компютърна програма за да се получи 3д образ. Така че, да, облъчването е много по голямо от само една рентгенова снимка и определено отнема повече време за снимане.

Общи условия

Активация на акаунт