Кога една връзка си струва да се спасява?

• 2 992
  • 35
  •   1
Отговори
# 15
Здравейте! Интересува ме вашето мнение — според вас, има ли момент, в който е по-добре да останеш и да се бориш за човека до теб, вместо да си тръгнеш?
Как разбирате, че все още има смисъл — и какво е това, което ви кара да опитвате пак, въпреки болката или трудностите?
Ще се радваме да споделите личен опит или просто гледна точка – може и анонимно
То всички си развяваме кирливите ризи анонимно освен питащите.
Когато си млад, без ангажименти като деца и с много време пред себе си е по-лесно да си тръгнеш. Да спасяваш връзка си струва, ако виждаш, че човека има проблеми, които влияят на връзката и са решими и пренебрежими. Иначе да се “боря” за Гошо заедно с още 3-4 докато той обикаля дискотеките понеже много го харесвам и секса е супер (когато не е пиян) няма как да стане. Или да се боря за Пешо, който не знае какво иска от живота се, все му е едно, да го тикам, дърпам и влача, понеже техните му наливат пари и можем да ходим по почивки също.
Бих спасявала връзка, в която има деца, която е преминала заедно през много хубави и лоши моменти, когато знам за този човек повече, отколкото той предполага. Как разбирам? Разбирам го когато и най-лошите страни на този човек са нещо, което мога да преживея и когато съм го виждала богат и беден, здрав и болен, пиян и трезвен, когато познавам яростта му и когато чувам нещата, които не казва. И след всичките тези неща мога да си кажа “Мамка му! Ако знаех всичко това по-рано пак него щях да избера!”. На 17 няма как да се разбере. Разбира се доста по-късно. Общо взето спасяваш този, с който искаш да остарееш след като децата тръгнат по своя път и останете пак само двамата.

# 16
Няма как да се отговори на такъв въпрос за чужда връзка. Как да знам аз дали Вашата (или която да било друга) връзка си струва, или не да бъде спасявана?

Мога да говоря за своя връзка (личен опит) или подобно, но не намирам смисъл, предвид, че няма как Вие да сте на моето място, в моята връзка.

Да не говорим, че за мен може да си струва, друг на мое място да мисли по друг начин, или обратно....

# 17
Здравейте! Интересува ме вашето мнение — според вас, има ли момент, в който е по-добре да останеш и да се бориш за човека до теб, вместо да си тръгнеш?
Как разбирате, че все още има смисъл — и какво е това, което ви кара да опитвате пак, въпреки болката или трудностите?
Ще се радваме да споделите личен опит или просто гледна точка – може и анонимно

Ако имате общо дете и не става въпрос за насилник.

Обаче така не се прави тема - кажи първо ти какъв ти е проблемът и ще получиш съвети, вместо да стреляме на сляпо.

# 18
Аз тия пехливански борби не ги разбирам, не ги практикувам.

И аз не мога да ги разбера, колкото и да се опитвам.
В дадените по-горе примери не виждам за каква борба става въпрос, освен ако не наричат „борба“ нормалните за една двойка неща като комуникация, толерантност, търпение към партньора и т.н.
Ако става въпрос за насилие, прояви на агресивност или болестни състояния като алкохолизъм, хазарт и др. подобни, то борбата я водят хората с бели престилки. Околните нищо не могат да преборят, освен да предизвикат още по-големи кризи.
И изобщо, като стане въпрос за борба за една връзка си представям някоя по-якичка мадама, която се разправя физически или с други, по-подли начини с конкуренцията – я с жената, я с любовницата (реална или проекто-), я с майката на възлюбения. И като победи в калните борби, надава боен вик и си го замъква в пещерата да си го консумира на спокойствие. Или да си го бие в главата, както дойде.

# 19
Като чуя за борби за спасяване на връзка се сещам за епичните борби на най добрата ми приятелка продължили с години и накрая беше заменена само за ден. Всъщност дори не знам кой кого заряза от двамата, онзи обаче още същия ден почна да се зарибява съвсем открито с друга, а тя прекара няколко години отново в борби, но този път с депресии и здравословни проблеми, като за първото и аз имам голяма заслуга, но това е друга тема.
В една връзка нещата трябва да се случват лесно, да носи щастие и лекота, а не драми и проблеми. Единствено си заслужава ако под борби се има предвид да не си тръгнеш при първото нещо, което не ти изнася, заради инат или дребни проблеми, когато си заслужава по ред други направления.

# 20
Тук-там някоя козметична корекция на връзката - да, винаги, но да опитваме пак, "въпреки болката и трудностите" - не, благодаря.

# 21
Бориш се когато виждаш, че и отсрещната страна се бори и дава всичко от себе си. Иначе яздиш умрял кон.

# 22
  • Банско
Бориш се като правиш компромиси и променяш дори себе си и принципите си. Да правила съм го само със съпругът ми. Но ние сме от 16 години заедно и имаме две деца. От 20 годишни сме заедно, за друг човек не съм правила компромиси.
А конкретно на въпроса по темата, ами струва си като виждате дали отсреща ви отвръщат със същото или му е все тая на човека.

# 23
  • волно калдъръмче
Майната и на връзката. Ти си по-важна. Спаси себе си.

# 24
От опит:
Бориш се, когато човекът отсреща си струва усилията. Когато ти самата си сгафила нещо, наранила си, искаш да се извиниш и да продължиш с този човек.
Не се бориш, когато отсреща не те уважават, не те зачитат, открито те пренебрегват и те считат за даденост, която може да бъде заменена във всеки един момент. Заблудата, че можеш да промениш нещо при горните условия, е тотална понякога. И обикновено за сметка на твоето здраве, нерви и т.н. На другия не му пука особено, да знаеш.

# 25
Бориш се “за спасяване” на връзката, когато има нещо за спасяване, когато се обичате и въпреки трудностите, искате да останете заедно.

Разбира се, това е много общо казано и всяка двойка е индивидуална.

# 26
  • София
Борба означава усилие. Когато усетя, че другият просто е спрял да полага каквито и да е усилия, трябва да си тръгна. Това съм го научила по трудния начин.
Особено като мъжете започнат с прословутото "ама имам работа. Аз сега се занимавам с един проект, ще спечеля много, ще видиш, обаче в момента не мога да ти обърна внимание"

# 27
  • SF
Не се боря за нищо. Ако не става, не става. Може да ми е мъчно, да вадя ножовете ми е по-мъчно. Може и да отнеме време, докато ми мине и отново дишам спокойно. В любовта искам да сме равни, а не аз да съм борещата се. Нито побеждаващата. Не ми трябват отношения, които изискват спасение, борба, непрекъснатото ми внимание. Ще търся други, по-леки, по-лежерни и по-естествени любовни отношения. Връзки, които са връзки, а не закърпени отношения, колкото да не съм сама. Страдам повече, когато някой ме кара да се боря, отколкото ако не трябва да се боря. Изречение като от Мечо Пух, знам. Simple Smile
Важи и за приятелства, и за приятели, и за любови, и за работодатели, за всички, които ме тровят и аз трябва да се справям с това.

# 28
Кога една връзка си струва да се спасява - най-просто, когато се полагат равномерни усилия и от двете страни, за да може връзката да се надгражда и да се запази във времето. Ако единия партньор лежи на гърба на другия и чака да го издърпа с постоянно отлагане или отказ да работи върху проблема - не си струва.
Ако другият партньор проявява неразбиране и вижда грешките само на човека отсреща, без да оценява опитите му да оправи нещата - отново не си струва. Трябва взаимност във връзката, партньорите са като скачени съдове - аха да кривне леко единия, веднага прелива канчето на другия.
Когато не се проявява разбиране - не си струва.
Когато се правят опити да се оправят нещата - трябва търпение.
И нещата понякога се получават, друг път просто се разпадат.

# 29
Стигне ли до спасяване, пробни раздели или нещо подобно - за мен е край. Знам, че по филмите и това се получава, но при мен не се е случвало.

Общи условия

Активация на акаунт