За четенето - 3

• 7 586
  • 125
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Веднага слагам "Малък живот" и "Вегетарианката" в списъка.
Това са толкова отчаяни книги. Всяко живо същество има инстинкт за оцеляване, героите в тези книги - НЕ.
Никаква воля да си променят живота, никакво усилие.

Абсолютно!
"Малък живот" е апотеоз на емоционалната нищета на мрънкането! Всъщност исках да я спомена преди Деси да пише, но като знам колко хора я величаят, реших да не хейтя Blush
"Вегетарианката" я dnf-ннах още в началото Simple Smile

Погледнах Херман Кох... Наистина има вид на завършен извратеняк Simple Smile
Но аз съм му фен Simple Smile

# 106
  • София
Харесвам всички изброени към момента "извратеняци", мухахаха:-) Има нещо гнило в тая работа Simple Smile

# 107
  • София
Отврати ме "Вода за цветята" и "Забравените в неделя". Първата - заради гадната случка с учителката на момичето, просто ми оскверни цялото усещане за книгата, в "Забравените в неделя", която бързо забравих, но там също имаше някакъв гнусен оттенък, като непочистено кучешко ако на цветна полянка.

Очарована съм от Нарине Абгарян, от изказа й, от хумора й и въображението, с което рисува образи, картини, сюжети...

# 108
  • София
И Валери Перен възприемам ОК.

Отвращат ме Еманюел Карер, Мишел Уелбек до степен чак да не искам да им дам втори шанс... Някои книги на Пол Остър също ми влияят емоционално депресантски зле...

# 109
  • София
Отврати ме "Вода за цветята" и "Забравените в неделя". Първата - заради гадната случка с учителката на момичето, просто ми оскверни цялото усещане за книгата..

Можеш ли да ми припомниш тази случка в скрит текст, че съм я забравила?

# 110
О, Валери Перен за мен е пример за точно обратното - много я харесвам. Без последната ù книга обаче.
Милен Русков на няколко пъти ми прави много неприятно впечатление с публични изказвания и точно затова не мога да се пречупя да чета книгите му. Знам, че е много ценен от читателите, включително от такива, на чието мнение държа, обаче не мога заради предварителната настройка.
Точно на другия полюс пък е Мария Донева - дали ще пише за деца, дали ще представя свои книги или пък ще говори за чужди, успява да създаде около себе си атмосфера на доброжелателност и спокойствие. Затова и всички деца я обичат, а децата не можеш да ги излъжеш.
И за Нарине Абгарян съм на същото мнение, много милост и човеколюбие има в отношението ù към героите. Алена Морнщайнова чета сега и тя е такава.

Последна редакция: чт, 08 яну 2026, 11:27 от Rayna13

# 111
Мария Донева и никога на живо да не я бях срещала, пак щях да я чета. Има стихове, които са просто шедьоври - с лекота, с уместна рима, прекрасни.

Признавам си че другата Мария, Лалева не мога и един пасаж да прочета, без да изпитам криндж, там наистина не издържам.

# 112
От Мариите много ми харесва Касимова-Моасе заради незлобливото и свежо чувство за хумор, много ми е смешна, независимо книга ли чета или статус в социалните мрежи.
.Hazel.,
освен това, което си написала, лириката на Мария Донева е една от малкото съвременни, които стават за четене въобще. Такъв ужас е съвременната поезия - без ритъм, без рима, без стъпка - едни печални, бледи изречения с думички, написани една под друга, нечетима за мен.

# 113
  • Пловдив
Дали тези книги ги има издадени на български?

# 114
  • София
Като бях студентка и с малкото останали пари си купувах по някоя книга чат пат, та веднъж отиваме с моя колежка на Славейков и там един търговец успя да ме убеди да си купя Буковски, беше голям хит тогава. Прибирам се, зарязвайки всичко, за да чета, и по някое време ми стана толкова противно и гадно, та чак физически такова. Зарязах книгата, а на другия ден я изхвърлих в боклука. Нито помня коя е, нито искам да се срещам с друга книга на автора. Май това е единствения ми отвратителен опит. Избягвам и скандинавските трилъри, много са ми брутални, четох 2-3 и бяха супер, но не са моето. И книги на лекарска тематика избягвам.
Иначе харесвам точно цинизма на Херман Кох, но последната му книга не мисля, че ще я чета, и Валери Перен харесвам и то много,  Мария Касимова-Моасе също. Останалите май не съм ги чела,
Rayna13, каква памет имаш за истории, впечатляващо е! Аз не мога да разкажа дори най-любимите си книги, които съм чела няколко пъти, с повече от 3 изречения, какво остава за детайлите. А не съм убедена и че ако ги срещна плагиатствани ще се сетя, или просто ще имам чуство на дежа вю.

# 115
  • София
Отврати ме "Вода за цветята" и "Забравените в неделя". Първата - заради гадната случка с учителката на момичето, просто ми оскверни цялото усещане за книгата..

Можеш ли да ми припомниш тази случка в скрит текст, че съм я забравила?
Скрит текст:
Учителкаа, или възпитателка, не помня, беше яко хлътнала по таткото, мъжа на главната героиня, не помня имена. Нали той джитка постоянно с мотора като волна пеперуда и опрашва цветята...
Та често я карал някъде си сред природата да свършат работа, не помня дали беше винаги на "задна", но веднъж беше завел и свой приятел да я мине и той на задна, и мисля, че това беше последната им среща. Бляк. Не знам каква друга дума да използвам...
Идеята беше дали тя случайно няма мотив за пожара.

# 116
Загледах се днес в цените на някои книги в Озон. Сиела още преди няколко месеца увеличиха цените, за да ги „закръглят“ в евро, но вече и други издателства правят същото. Например „Дивите лебеди и други приказки“ на Миранда с твърди корици беше 23,96 лв. (12,25 EUR), а сега вече е 25,33 лв. (12,95 EUR). Става въпрос за 1,38 лв., но не ми се струва коректно.
„Мамник“ с меки корици – от 25 лв. в сайта на издателството – вече е 29,34 лв. (15 EUR). Тук увеличението е почти 5 лв., тоест около 17%. Посочено е „нов тираж“, но в стария формат.

# 117
  • Пловдив

Не съм чела нито една от книгите, но пък съм чела различни книги с абсолютно еднакви заглавия.
Има ли някой чел е двете книги, да сподели обективно мнение. Или единия автор е дребнав, защото, ако погледна просто кориците за мен са абсолютно различни заглавия.

# 118
Сабоурин търси сензация, на мен редовно ми излиза тая публикация като платена реклама.
Плаща, за да стигне до максимална аудитория, разчитайки на евтин ефект, уж името на романа е изплагиатствано от него.

Ще каже човек, че със Смъртта може да се среща само работник и никой друг, да не говорим градинар.

Не съм чела сабоуриновата, но и не мисля, че си струва

# 119
Наричам това паразитиране върху чужд успех/труд.
Жалка работа.
Добре че Господинов е друга вселена и такива евтини провокации са му извън радара.

Общи условия

Активация на акаунт