🌊 ТОВА МОРЕ ЩЕ ПРЕЛЕЕ/Taşacak Bu Deniz

• 24 639
  • 703
  •   4
Отговори
# 450
  • Пловдив
Ще е интересно ако се разбере още сега,  Улаш избира такива проекти, аха да свърши интригата и идва нова. Помня ,че така беше и с Ти разкажи черно море, всичко се разкри първите 10 епизода и после беше борба да се запази щастието, та и тук може нещо такова да се получи.
Аз да си призная ,вече чакам с нетърпение моментите на Фадиме и Исо, огън са. Оруч ме ядосва, да се разделя вече с тая гад, че като нищо Елени ще спретне един годеж.

# 451
Изгледах епизода- много ми хареса!
Есме все по-често застава рамо до рамо с Адил.
Помогна му да спаси стадото. Но е и все по-решима в желанието си да разбере защо се опитват да убият Елени, коя всъщност е тя и защо е заминала за Истанбул с Оруч.
Когато научи, че Елени е дошла да търси майка си, една мисъл прободе ума и сърцето и.
И в началото, сякаш за да я отхвърли, отиде на гроба на бебето си и повтаряше като мантра " ти си моята дъщеря, нали, не  Елени, нали ".
Ума и трудно приема това, което сърцето и вече знае.
Сцената на гроба  може би беше една от най-човешките в епизода.
Там нямаше гордост, нямаше роля, само една майка, която се опитваше да се убеди, че не е загубила детето си отново.
В това, което повтаряше плачейки, имаше толкова отчаяние и надежда едновременно, че ме разплака.
Това не е отричане, а първата стъпка към приемане.
А фактът, че вече стои рамо до рамо с Адил, показва колко се променя Есме, от жена, която воюва, към жена, която търси истината, дори когато я боли.
Между тях отново се появява онази стара близост, без думи, просто с усещане, че само те двамата разбират какво е да обичаш и да губиш по един и същи начин.
Вижда се, че и Адил все още я обича, въпреки че и той се опитва да го скрие зад мъжката си твърдост. А тя… тя е като човек, който най-после започва да диша, но не знае дали има право.
Все повече започвам да вярвам, че промяната във „враждата“ ще дойде от младите.
Оруч и Исо са различни - в тях няма онази закостеняла омраза, няма сляпо следване на родовите заповеди. Те усещат, че враждата не пази честта, а само продължава болката. И в това различие е тяхната сила.
Много ми хареса как Есме, с цялата си мъдрост и вътрешно усещане за хората, реши да се довери на Исо.
Тя го познава, знае сърцето му. Знае, че зад мълчаливия му поглед стои момче, което все още вярва в доброто, в приятелството, в любовта.
И беше права, той не изневери на очакванията и.
Понякога онези, които говорят най-малко, вършат най-много.
Фадиме също има голяма заслуга, тя не го променя, просто му помага да покаже кой е.
А това, че Исо помогна без да търси признание, показва колко различен е този млад човек, не с думи, а с дела.
И колко е хубаво, че именно Есме, която толкова е страдала от омразата, намира начин да подаде ръка чрез младите.
Сякаш чрез тях тя изкупва не само своите, но и чуждите грехове.
Може би това е и посланието, че всяка вражда има край, ако се намери някой, който да посмее да я спре.
С изключение на крясъците на Севджан, разбрах повечето неща, въпреки диалекта.
Започнах да му свиквам. Wink
Все пак, ще изгледам серията и с превод.
Видях и фрага- много силна заявка за следващия епизод.
Според мен Есме ще научи истината, но първоначално ще я скрие от Адил.
Всички около него ще се страхуват от реакцията му, когато научи истината.
Есме особено. Тя ще се разкъсва между желанието да му каже и страха да не изгуби онова малко доверие, което отново се появява между тях.
Ще мълчи не от лъжа, а от любов.

# 452
  • Дубай
Адил ще срине Фуртуна със земята, като разбере. Той така прави всичко за Елени, а пък смятай като научи , че му дъщеря.Но притеснева ме, че и Есме ще го отнесе, защото е премълчала , че е бременна от него.
Фадиме и Исо са от типа двойки, които минават първо през омраза после луда любов, има  много да покажат и извървят.
Наистина искам да видя каква ще развръзката при тях.
Ясно е, че Исо съжалява за стореното. Дано се е и осъзнал и вече не прави това. Надявам се  ѝ всички да разберат , че нито той, нито Оруч, нито Фадиме и Елени трябва да бъдат жертвани и   държани отговорни за това, което са направили  роднините им, защото те нямат вина за случилото се в миналото.

# 453
Забелязахте ли, старият, Началника в рода Кочари, който беше против Адил да връща земя и пари на Шериф, щото онзи ще е победил. Нататък разви едни планове - ще го оженели Адил за тяхно момиче, тя ще му роди син, който ще отмъщава. "Дете на отмъщението" се казва според един древен код на честта. В северна Албания още си съществува този код, наречен Канун. Според него вината за убийството не е индивидуална, а колективна, на целия род. И се носи не от извършителя, а от рода като цяло. Така е в Стария Завет. На много места, където има затворени общности си действа това обичайно право.

# 454
# 455
Не мога да си обясня,защо сестрата на Есме ,тази с бебето,живее в къщата на Фортуна?
Те всички са се набутали там....

# 456
  • Дубай
Не живее там, живее с майка си и другата им сестра, Севджан... Просто къщичките са идентични...
Забелязала съм, че в по-крайните квартали и тези малки, населени места в Турция, а и не само, постройките са сходни. Като от приказка излезли...

Последна редакция: сб, 08 ное 2025, 15:09 от I.V

# 457
I.V.,,в снощната серия тя беше там и каза че ще приспива бебето,това ми направи впечатление.И в другите серии е там
И се питам,като са предочите на всички мъж и жена,Есме и Шериф не са ли принудени да са в една спалня?
Как спят разделени?

# 458
Вал, те не са имали време да спят в една спалня. Не, че е щяло да стане, защото и двамата знаят, че бракът е само на хартия, но откакто са женени Шериф е в затвора, а като излезе Есме си намира някакво задължение и не остава в къщата. Едната нощ мисли навън, какво да прави със сестра си, другата беше в бащината си къща, да не би сестра й нещо да си направи, последната - при козите. А иначе те се движат на тумби, помагат там в подготовката за тържественото посрещане на агата Шериф.

# 459
Серията беше огнена. Наистина заслужават този рейтинг.
Превъзходна игра, смислен сценарий и нещата се получават.
А вашите коментари осмислиха вечерта ми, благодаря ви.
Какво ли ще се случи за в следващата серия
Искам да не разводняват и да не разтеглят много узнаването на истината от Адил.
Ама ще приема всякакво развитие. Вярвам на сценаристите, засега Worried

# 460
Момичета,благодаря за преводите,за фрага,за всичко,което споделяте
Серията наистина беше много наситена и много силна
Останах впечатлена от сцените,когато Елени и Оруч,както и Есме и Адил бяха много щасливи от спасяването на козичките,но нито един от тези четирима не успя да се наслади до край на щастието си
Нито Оруч посегна  да прегърне Елени,а толкова много му се искаше,нито Елени,която пък жадува за споделено щастие се докосна до Оруч
Широките и щастливи усмивки на Есме и Адил останаха само за тях си.Не можаха да се нарадват истински и да си поплачат в радостта си
Всеки един от персонажите е на мястото си,нарочно съм гледала второстепенните герои,когато камерата е насочена към главните
Забавлявам се и преживявам заедно с тях
Но най се кефя,когато всички насочат пистолети един към друг
Много са ми смешни
Кой,кого и кога ще стреля не е ясно,важното е пистолета да е в ръката и да е насочен срещу другия

Последна редакция: сб, 08 ное 2025, 21:57 от VAL*

# 461
За пръв път така искрено са усмихваха, толкова щастливи бяха широките усмивки на Адил и Есме. Е, след това се скараха, ама то това си е в реда на нещата. Grinning
Много беше хубаво, че така се обединиха и бяха така щастливи Адил и Есме при спасяването на животи, има нещо символично в това.
И какъв спасителен екип бяха само! Есме каза на Фадиме да се обади на Исо, той милият не можа да надхитри чичо си, но се обади за помощ на брат си. Оруч и Ели пък с помощта на верния приятел Нико намериха причината и решението. И кръгът се затвори при Адил. Знаменит екип!
Друга страхотна двойка, умирам от смях с тях, са Оруч и Адил. Grinning
Есме се промени много тази серия, сякаш изригна. И нищо вече не може да я спре.
И аз вече и след серията съм все по-убедена, че няма да държат дълго тайната. То няма как, все пак нашите хора са умни, а с какъв висок IQ е дъщеря им. Grinning Гени. Blush  Есме тази серия беше истински Шерлок. Освен това кръгът просто се заваря, няма накъде да крият повече злите сили. Да, ще се опитат да лъжат още, но няма да е за дълго.
Разбрах, че сценаристките са писали две сериала, които много обичам- "Легенда" и "Жар птици". Нямат нищо общо помежду си. Цвети ги е гледала, не знам кой друг от вас. Много добри сценарии бяха, исторята им те кара да затаиш дъх. Впрочем в "Жар птици" имаше подобно нещо- откраднато дете, но там бяха други развитията.
Та от тези сценаристки очаквам много, дано държат така високо летвата.

Тази песен от сериала от профила на композитора е от вчера.

И, момичета- благодаря за компанията, чудно е в групата! Hug

# 462
  • Пловдив
Жар птица и аз ги гледах, харесва ми, че не залагат само на главната двойка, значи има надежда сценария да продължи в същото темпо. Интересно ми е кой и как ще накаже лошите и червенокоската ,и Шериф и майката на Исо,  определено има какво да се гледа дори и тайната да се разкрие, а и това връщане в минало също е чудеснаидея, така ни показват как се е стигнало до тук.

Последна редакция: сб, 08 ное 2025, 23:07 от Василева23

# 463
  • Кърджали
Те са писали и първия сезон на "Ти разкажи, Черно море", за втория възпикнали някакви драми с продуцента /той си е бил и опак човек по принцип/, та са си тръгнали .... Но първия сезон е голяма класа, въпреки насилието в първите епизоди.Точно първия сезон /втория пердпочитам да забравя че го е имало/ и на едон от първите места в моята класация.

# 464
Здравейте!

Изгледах вече епизода с превода.
Първо да похваля отново сценаристите. Поредната силна история, написана с желание и любов. Пишат интересно, вкарват напрежение, точната доза хумор, просто умеят го. На мен също "Легендата" и "Жар птици" са едно от любимите ми сериали, сега там се нарежда и Морето.
Сега за серията.
Много хубава и силна.
Разрушаването на "спомена" от Адил едва ли го заличи и от сърцето му, но сцената бе изключителна. Кръвта, която капеше от ръката на Есме, сълзите в очите и на двамата... Начинът по който Адил не обърна внимание на Шериф, когато хвана ръката на  Есме, за да я превърже. Всички видяха любовта, която се е превърнала в болка, но никога не е умирала.
Не знам какво трябва да бъде наказанието за Хиджран, затова че по този долен начин е разделила първо Есме и Адил, а после и Есме и Елени. Тя, която е била най-добрата й приятелка, колко ревност и завист е таяла в себе си, за да я предаде на баща й, а после да спомогне за продажбата на детето й, защото според мен именно тя е дала идеята за продажбата. С каква злост само вдигна теста за бременност и закрещя, че Есме е бременна от врага.
Не знам какви сърца трябва да имат трите змии, че да стоят и да гледат как Есме 20 години страда за дъщеря си. Какъв човек трябва да си, за да спиш спокойно, знаейки вината си за нечие страдание.
Севджан обаче и тя не е по-различна от Хиджран. В желанието си за власт и богатство, като гледам и тя е готова да тъпче по трупове, не би пожалила дори родната си сестра. Оруч си е направо за ожалване с такава годеница.

По-късно ще продължа и с по-романтичните моменти.

Общи условия

Активация на акаунт