🌊 ТОВА МОРЕ ЩЕ ПРЕЛЕЕ/Taşacak Bu Deniz

• 24 626
  • 703
  •   4
Отговори
# 465
Добро утро и от мен
Историята на ЕсДил завършва,когато ги разделя полицията и продължава в днешни дни,когато се виждат след период от 20 години
Защо ли не са се виждали преди това?Селата са едва ли не едно в друго
Защо чак сега се срещат?
Нищо не са казали за Адил все още..Къде е бил,какво е станало с него?Защо чак сега започна да действа да заличи Фортуна?
Най-важният въпрос е - откъде започва тази кръвна мъст,защо двете села са толкова разделени и жадни за отмъщение
Може в миналото да е имало нещо подобно на историята на ЕсДил и да се е стигнало до тук
Севджан не е само жадна за власт и за богатство
Това момиче,според мен им психически отклонения

# 466
cvetansk Hands Plus1
Благодаря, че обърна внимание на сцената с окървавената ръка на Есме. Тук въпросът, както аз го разбирам, е: Може ли да се разруши миналото. НЕ МОЖЕ! Нито по принцип, нито конкретно. Спомените са в паметта на човек и имат способността да се активират от най-малък и незначителен на пръв поглед повод. Пансиона като храм на нещастната, истинска любов беше разрушен, но остана стикерчето на Елени. Остава Елени!
Ами умеят му сценаристите - както да свързват отделните епизоди, така и да завържат, и завършат новия. Blush
VAL, и аз все се питам, от къде е започнал столетния конфликт между двата рода. И ми се струва, че началото е пак някаква забранена любов. Като гледах бащата на Есме с каква злост удряше дъщеря си и нареждаше - забременяла от врага, вече е мъртва..., друго не ми идва наум.
ПП Тук беше публикувана и легендата за Скалата на девойката. И тя е посветена на нещастната любов.
Алекс, аз имам спомен, че оттеглянето на сценаристите и режисьора на "Ти разкажи Черно море" беше, защото те бяха предвидили историята да бъде разказана в един сезон. Чела съм нещо такова.

Последна редакция: нд, 09 ное 2025, 10:09 от Katya_I

# 467
  • Кърджали
Кате, това да. Отделно и продуцента /лека му пръст / си е бил опак човек и искал прекалено много да се чува думата му. Дори  по едно време е искал да махне и Ирем от сериала, но там Улаш е попречил с реакцията си

# 468
Благодаря за всичко споделено.
Не бях чела 2 дни темата, нямате изчитане, все едно съм прочела хубава книга Kissing Heart

Адил: Това момиче се нуждае от обич, а не от верига."
"Елени е ангел!"

Това, което ми харесва е, че няма излишно напрежение. Динамично се развиват действията, но и бързо следва развръзката.
Есме и Адил- любовта е жива и след 20 години! Превръзката на раната и лечението на стадото извадиха на показ дълбоко скритите/замразени/ чувства. Проблемът на много двойки в сериалите е, че те не си говорят, след дадено недоразумение- следва раздяла. Много  дълъг срок таят обида, превърнала се в неизлечима рана. Да бяха си поговорили...
Оруч- трогателна изповед в джамията. Разкъсва се между дълга към годеницата, дадената дума за брак и новите чувства към Елени.
Цялата серия е с трогателни моменти- Елени и Адил в хотела-"какво е това зечеркване"... " аз не мога да те зачеркна..."  и Есме на гроба на дъщеря си...
Играта на всички докосва...
Поредната хубава серия, която ми достави удоволствие! Blush

Последна редакция: нд, 09 ное 2025, 18:03 от Lilims

# 469
Lilims, точно това идвах да напиша и аз.
Много ми хареса сцената, която смеси исляма и християнството, джамията и църквата, сцената с молитвата на Оруч и Елени- беше прекрасно и трогателно, когато всеки от тях се молеше.
Оруч живее в конфликт между ума и сърцето си. Между чувствата и семейството си, той най-много иска да намери майката на Елени, за да може да изкупи вината на семейството си, защото чичо му Шериф е този, който е бил причината за това, което и се е случило.
За тях двамата, особено за Оруч, имайки предвид,че се е влюбил в нея и ще бъде много трудно.
А и когато знае, че неговото семейство е било причината за раздялата на Елени с майка и...
А това, което ще я натъжи още повече, е да открие, че Оруч е знаел за Шериф и не и е казал.

# 470
NeZ_9 и аз така си мислех
Но,като познаваме вече Елени,напълно съм сигурна,че тя ще му прости.Защото тя знае,че той няма вина и,че прави всичко възможно да и помага и да е до нея в този труден момент
Такива като Елени почти не се срещат
Тя наистина е ангел

# 471
Мерси за всички споделени размисли и предположения  Flowers Bouquet

Относно пробуждането на Есме - мисля си, че не само появата на Елени е причина за това. С излизането на Шериф от затвора се променят и очакванията спрямо нея, а тя не е склонна да отговори на тях. Не е готова дори привидно да се държи като покорна съпруга - открито изразява мнението си, когато почувства несправедливост, което е своеобразен бунт към нагласите спрямо нея. А когато човек се бунтува, намира и изразява себе си най-добре.

Много ми хареса разликата, която ни показаха при изнудването на Севджан. Шериф и Зарифе понеже са гузни и виновни, мълчаливо се съгласиха, за разлика от Есме, която няма какво да губи. Точно тези ѝ думи най-добре я описват като характер, душевност и мироглед.

# 472
През първите четири епизода се опитвах да намеря връзката между името на сериала и събитията му и си мислех, че това е по-скоро свързано с Адил. Но този епизод ми даде друг отговор-  Есме е морето, което ще прелее.
Героинята  на Есме е като морето, тя носи много тревоги и ги крие в себе си, не ги показва на хората, същото важи и за морето. Животът на Есме е пълен с трудности и тайни.Тя е преживяла жестокостта на баща си, преживяла е раздялата с Адил, преживяла е загубата на дъщеря си, която дори не е видяла.
Тя криеше всичко това в себе си, беше спокойна, като морето, когато е спокойно, но реши най-накрая да прелее и това го видяхме още в този епизод.
В края тя се изправи срещу Шериф и просто си представям какво ще се случи, когато разбере, че Елени е нейна дъщеря.

# 473
Здравейте, черноморки!

Вчера и днес попрехвърлих първи и втори епизод с надеждата да видя дали са споменали как точно е започнала тази кръвна вражда. Но уви единственото, което споменаха е, че враждата датира от 1000 години(може и образно да е казано). В последния епизод Адил при отровеното стадо спомена, че иска враждата да спре. Когато Началника искаше да остави стадото да умре, но да не дава победата на Шериф. Думите на Адил бяха нещо от сорта, че няма мъж от фамилиите Фортуна и Кочери, който да е по-възрастен от 50 години. А Есме пък в къщата на Фортуна заяви, че възрастните забъркват кашите, а младите плащат.
Та заради това тръгнах да търся началото, но така и не го открих. Но видях друго... закуската, която Адил донесе на Елени. Реално първото й хранене в черноморския край. Там се спомена някакво ястие Куймак. Ето и малко информация за него

Мухлама (Куймак) е храна известна от векове и специфична за черноморските региони за Турция и особено за района на Ризе. Основните съставки са царевично брашно и сирене, специално произведено в района на Хемшин и обикновено се сервира с хляб и лъжица. Това ястие заема важно място в кулинарната култура на местното население и е предпочитана закуска от малки и големи.

Сирене за Куймак
Това уникално сирене е вдъхновено от отличителния климат и регионалните вкусове на Черно море, предлагайки ви спокойствието на природата във всяко парче. Въздействие на морето: Обогатено със соления бриз и прохладния климат на Черно море.

За желаещите да пробват ето и рецептата:

Скрит текст:
Съставки:

4 супени лъжици масло
1 чаша мляко
1.5 чаши вода
3 супени лъжици царевично брашно
200 грама сирене (може да използвате телешко сирене или сирене за разтопяване)

Приготвяне:

Първо, разтопете маслото в тиган и го оставете да се пени. Когато маслото е добре загрято, добавете царевичното брашно и го запържете на среден огън. Междувременно в отделен съд загрейте смес от вода и мляко. Бавно добавете тази смес към маслото и царевичното брашно и продължете да разбърквате. Когато сместа започне да се сгъстява, добавете сиренето и намалете огъня. След като сиренето се разтопи, разбъркайте добре всички съставки. Когато маслото започне да изплува на повърхността, ястието е готово.

# 474
Цвети, ако си спомняш, в другата тема съм ви рaзказвала за мухламата и колко е вкусна.

Сиренето за мухлама е по-скоро като кашкавал.
Ох, дояде ми се. Grinning
Този сериал е пълен с детайли, които впечатляват, докато го гледаш. Един такъв детайл, който привлече вниманието ми, ме накара да задам следния въпрос "защо сценаристите са избрали  силна връзка между Елени и Адил, а не между Елени и Есме?"
Дали, защото Адил изобщо не знае, че има дъщеря или пък, защото това е връзка, която прилича на връзката на Елени с  бащата, който я е осиновил- Грегъри, което е накарало писателите да поддържат тази линия и да я доизградят по невероятен начин, като създадат тази емоционална връзка между двамата?
Сцените между тях винаги са очарователни и това видяхме в сцената на извинението на Елени към Адил и нейната прегръгръдка и нейното щастие, защото той дойде за нея, за да и помогне в пътуването да открие майка си и не я остави сама.
Това дуо е една от основните причини за успеха на този сериал и ще увеличи чара му, когато Адил разбере, че тя е неговата истинска дъщеря.

Последна редакция: пн, 10 ное 2025, 13:19 от NeZ_9

# 475
Нези, бях забравила, но като видях снимките и бързо се сетих.
Адил така хубаво показваше как се яде, че то и на мен ми се дояде.

Според мен тази връзка е продължение на модела семейство, което Елени познава. Но и реално няма за сега как да изградят такава силна връзка между Елени и Есме, тъй като Есме реално е обременена от "смъртта" на детето си. Болката е втвърдило в някаква степен сърцето й или по-скоро тя не си позволява да чувства. Но лека полека стените започват да падат. Тя заяви, че е започнала да проглежда, че няма да мълчи, а ще задава въпроси. Есме не остави на мира Адил докато не й каза защо са с Оруч в Истанбул. Тя започна да задава въпросите си именно след появата на Елени, сякаш сърцето й усеща. В епизода, в който Адил и Есме бяха в стаята на Елени, а тя беше с температура и спеше, след като Оруч я бе хвърлил в морето, първо се разплака Есме, а после и Адил. Тогава Есме попита "какво има в това момиче, че и двама ни ни кара да плачем".
Адил много правилно каза, че Бог им е изпратил ангел. Да така е изпрати им техния ангел.

# 476
  • Дубай
Казано по нашенски, турски качамак с кашкавал...
Много питателно, но не е моето нещо... Благодаря за информацията, запазвам рецептата за децата ми.

Аз още в първи епизод се чудих от къде е тръгнала тази вражда, не е от Есме и Адил... Те не са виновни, но изплащат греховете на поколениения назад,както и Оруч каза, както и Исо се досети.

На мен също много  ми стана любопитно каква е  тая вражда, от къде е тръгнала, бащата на Есме така я блъскаше, така я ругаеше като ги хванаха да бягат младите Адил и Есме, носиш детето на врага казваше... С такава омраза и злоба я гледаше.
Нещото, което ми идва в главата е друга забранена любов, която е завършила със смърт.

Елени е ангелът, който  ще донесе мира във Фуртуна и Кочари, но и истини за болезненото минало погребани  дълбоко в сърцето на Есме.
Изграждат връзка Есме и Елени, просто при Адил нещата се случват по-лесно, докато при Есме я има раната по починалата им дъщеря, но майчинскят инстинкт се пробужда все повече в Есме и както каза тя проглежда все  повече и повече.

# 477
Много е вероятно вече никой да не помни откъде е враждата, но че са врагове- знаят и пеленачетата.Satisfied
Фолклорът е пълен с легенди за нещастно влюбени от противоречащи си фамилии. И в световната литература има знакови примери.
И аз мисля, че Елени ще ги обедини, поне младите. Макар че и някои по-разумни от старите поддават- баба Ширин например. Но тя е и по-умна.
Елени реално е материалният, физически  носител на това обединение.  Има и силно духовно послание в присъствието и- цялото и поведение е символ на разбиране, приемане, търсене на решение, а не просто противостояние. Тя спасява, а не нарянява. Усмивката и е в рязък контраст на намусените физиономии, особено на Фуртунци.

Цвети, благодара за рецептата! Flowers Hibiscus Не знам дали ще я пробвам, но съм я записала в един файл прилежно. Развесели ме с телешкото мляко. Blush

Ето този актьор влиза в каста- Емирхан Парлак. Не бях го чувала или не помня. В мрежата предполагат, че ще е племенник на Газеп. А може да е третият брат Фуртуна.

Фенско творчество в Туитър. Доколкото разбирам, за нишката на съдбата става  въпрос.

Този клип го видях във ВК. Как ги измислят, право в душата влиза. И тази емоционална песен като фон...
"Някои неща не се променят и след 20 години".
https://vk.com/sanatmozaik?w=wall-226241394_177626

# 478
Да,по нашему-качамак
Моята баба го правеше,тя е от Странданския край
Но,заради царевичното брашно ставаше жълт.Вкусно,но оставаше един такъв привкус ,на брашно,на царевица.
Трябваше след това да пием доста вода
Аз пък се замислям,защо толкова омраза има в тези морски и планински хора
Те буквално умират,но не приемат чуждите чувства и желания

# 479
Много интересни мнения и разсъждения. Харесвам ги. И само искам да добавя, че това е втората роля на Улаш Туна Астете, в която го гледам, но тук толкова органично се вписва във всичко, че имам чувството - Адил е точно той. В този сериал надеждата е в младите...наистина.

Общи условия

Активация на акаунт