🌊 ТОВА МОРЕ ЩЕ ПРЕЛЕЕ/Taşacak Bu Deniz

• 24 639
  • 703
  •   4
Отговори
# 495
Сложи ги в спойлер. Така, който иска ще и прочете.

# 496
Благодаря, Алекс! Hug
I.V, качвай ги, те и без това ходят из Туитър.Blush

И без спойлер е ясно, че от колата няма да слезе Есме. Ще поддаде Оруч, ще докарат Хиджран или братовчедка и. И това ще отвори огромна пропаст между него и Ели, защото истината все някога ще излезе, надявам се по-скоро.
Елени трудно ще я излъжат с тази измислена майка. Не само емоционално, тя ще намери начин да провери и без да ходи до болница за тест, Нико е с нея.
Иска ми се да има изненада и за пръв път в турски сериал да не побеждава винаги коварството, но малко вероятно.
И ако ще лъжат, предпочитам рошавата братовчедка, хич не искам да е Хиджран. Smiling Imp

Момичета  четох с голям интерес материалите ви, много благодаря, темата е прекрасна и информативна! Hug

# 497
Свещено и греховно: Животни и чест

Това, което Шериф прави в този епизод, не е просто жестоко, то е непростимо. Отравянето на стадото Кочари не е просто нападение срещу собствеността – това е нападение срещу световния ред, срещу тихо прието доверие. На този бряг на Черно море животните не са просто собственост. Те са част от домакинството. Те са назовавани, наблюдавани и завещани същества. Те са преплетени с наследство, оцеляване и чест. Когато Шериф ги отрови, той не прекрачва граница – той просто унищожава това, което е свещено.
И въпреки това никой не е изненадан. Това е нещо, което един мъж би направил. Шерифът харчи гняв като пари от дълго време. Но този път е различно. Този път няма извинение. Никаква вендета не може да оправдае стореното от него. Отравяне на беззащитни животни само за да спечели смяна - какъв човек би направил това? Отговорът е прост: някой, който е загубил човечността си.
Адил обаче реагира на този момент с почти отчаяна решителност. Не само защото е икономическа загуба. Това стадо носи и емоционално значение. Тези кози са докоснали душите на тези хора. Смъртта им не е просто загуба - тя е нарушение. Адил знае това. Наблюдаваме го: той седи редом с омразата си, пазари се, прибира гордостта си и моли за помощ. Само за да ги спаси, защото за Адил има граници, които не могат да бъдат прекрачени. Има животи, които трябва да бъдат защитени - особено невинните.
Епизодът не разказва тази история с високопарни думи. Това не е героичен епос. Историята на човек, оставен сам със съвестта си, който прави това, което е правилно, защото не може да живее по друг начин. И онзи момент, в който Адил казва: „Ще дам на шерифа каквото поиска, стига козите да бъдат спасени“, кой е той?
Това е мястото, което най-ясно демонстрира истинската му природа. Той никога не се колебае. Защото някои животи не подлежат на обсъждане.
Отровените кози не са просто сюжетна точка, те са повратна точка. Вината на Исо го води до изкупление. Оттам той стига до Оруч. Оруч, заедно с Елени, намира противоотровата. Елени помага на Адил. Едно-единствено зло се превръща във верига от милост. Това е красотата на епизода: светът се променя не с насилие, а с бавното завръщане на състраданието.
В този смисъл козите вече не са кози. Те се превръщат в символи. Те стават духовни. Те се превръщат в представяне на всяко невинно нещо, смазано от векове на омраза. Те са и изпитание. Огледало. Кой би бил, когато никой не те гледа? За кого би се борил, когато никой няма да ти благодари? За Шериф отговорът: унищожи.
 За Адил: запази жив.
И тогава моментът настъпва. Мрачен, болезнен момент. Адил се свлича до козата, която той и Елени бяха върнали към живот. Виждаме човек, опустошен не само от загубата, но и от мащаба на злото на Шериф. Той се обляга настрани, викайки само към Бог. Този момент. Виждаме Адил във всичките му пластове: не просто лидер. не просто жертва – душа, оформена от инстинкта за защита.
Може би това е истинският смисъл на историята: докато хората изграждат родословие, основано на злоба, а отмъщението сменя собственика си като наследство, Адил избира грижата. Това не е слабост. Това не е сантименталност. Тиха, неуморна грижа. За тези, които не могат да говорят. За тези, които са останали беззащитни. За тези, които никога не бива да бъдат оставяни на студа.
Защото някои неща си струва да бъдат защитени. Дори ако светът им казва друго. Особено тогава.

# 498
Момичета, страхотни материали сте донесли, благодаря!
Алекс, благодаря за превода!

Фрага е много интересен.
В предния епизод Есме не била разкопала гроба както си мислех, явно ще го направи в този.

Оруч гледа надолу в земята, когато слиза от джипа в момента, когато води майката. Явно няма да заведе Есме, друга ще е.

# 499
  • Дубай
Скрит текст:

С две думи
Адил ще  разбере, че Елени му е дъщеря и е била продадена.

Елени няма да разбере, че Адил и Есме са родителите и.

Шериф ще излъже, че Хиджран  майката  на Елени.

Оруч и Исо ще сменят гледната си точка, но не веднага.

Елени няма да прости на Оруч, защото е скрил коя е майка ѝ.

Любовта на Оруч и Елени идва с гръм и трясък.

Алекс, ако има грешка, поправяй ме!

# 500
Ох, само да не пробутат злодеите, че Ели е дъщеря на Хиджран и Адил! Отвратително и направо зловещо!

# 501
  • Кърджали
Скрит текст:

Оруч и Исо ще сменят гледната си точка, но не веднага.

Елени няма да прости на Оруч, защото е скрил коя е майка ѝ.

Алекс, ако има грешка, поправяй ме!
Леки грешки, не че са важни ама...
Скрит текст:
Исо и Оруч сменят страната си, демек минават на страната на Адил и Кочари. /нали ще ни стават зетьове, това е моя бележка/
Елени ще намрази Оруч, затова, че не ѝ е казал наистина коя е майка ѝ
Онче, не напразно мисля че натъртиха че Хиджран и Адил са имали някакво вземане-даване навремето. То е било повече от нейна страна, де, ама... И Шериф във първия фраг показваше на Есме някаква снимка на Адил и Хиджран от преди 20 години, че са били заедно.... Не мисля че е напразно. Ще я пробутат за майка на Елени, но не вярвам Елито и Адил да се хванат лесно. Може би след първоначалният шок, ще се усетят че нещо не им пасва

# 502
Да, Алекс, затова се опасявам, ама много гадно това!
Все пак имам една надежда- дано поне е рошавата блатовчедка измамната майка! Пък бащата да го пишат избягал.
Снимката я бутаха в лицето на Есме може би за да и покажат, че Адил не и е бил верен.  Но от друга страна Хиджран е публична фигура в селото, всички я познават, много опашата лъжа става. Разбира се, могат да измислят, че е изчезнала за известно време и т.н.
Ох, дано докарат рошавата братовчедка! Hands Pray Като че ли по-лесно ще я понеса. Да лъжат, че Ели е дете на Хиджран и Адил е наистина отвратително.

# 503
Да се надяваме, че Адил помни дали е спал с Хиджран или не. Ако лъжат с това.
Много ми се иска Адил и Есме да разберат, че Елени е тяхна дъщеря.
Макар да не ми се мисли как ще го отнесе Есме, затова че е скрила за бременността си
А не да ми пробутат някоя усойница за фалшива майка и да се мъчат да прекъснат връзката между Адил и Елени

# 504
Всичко освен думите

Те никога не го казват, нито веднъж. Без признания, без треперещо „Обичам те“. Дори без прошепнато „seni sevivorum“. Но досега никой няма нужда от думите. Това, което Адил и Есме имат, не живее в езика. То живее в изборите, които правят, когато никой не ги гледа. И в епизод 5 те говорят по-силно, отколкото биха могли някога.
Всичко започва с малки неща. В самото начало Адил вижда кръвта по ръката на Есме и без колебание я поема нежно в своята. Без разговор. Просто грижа. По-късно, докато козите падат една по една и паниката започва да расте.Есме...връща тази грижа. Тя го приземява, кара го да се изправи от мъката си и да направи нещо. Те се държат заедно, никога изрично, никога театрално. Достатъчно, за да продължат да стоят.
И тогава, когато противоотровата най-накрая е намерена, Есме не се колебае. Тя се обажда на Шериф. Казва на съпруга си – нейния могъщ, опасен съпруг – че планът му се е провалил. Че козите ще живеят. Че тя остава с невинните, независимо от всичко. Че не я интересува какво мисли той. В регион като този, в култура, която все още очаква съпругите да се подчиняват мълчаливо, неподчинението на Есме е гръм. То е повече от смелост. Това е тиха революция.
Но не става въпрос само за съпротива. Става въпрос за любов. Видът любов, която изисква действие. Избирайки да застане до Адил, Есме не просто заема морална позиция – тя се излага на реална опасност. Тя знае кой е Шериф. Тя знае на какво е способен. И въпреки това, тя избира.
Адил също знае.  Когато чува какво е направила, той не чувства облекчение. Той чувства страх. За нея. За това, което Шериф може да направи в отмъщение. И точно там се разкрива красотата на връзката им – не в сладостта, а в страха. Страх един за друг. Страх, роден от любовта.
Тяхната е любов на рефлексите. На инстинкта. Той защитава ръцете ѝ. Тя успокоява мъката му. Тя се втурва в огъня. Той е готов да изгори света, ако тя е наранена. И правят всичко това, без никога да кажат защо. Без никога да го назоват.
Всички обаче го виждат. Елени го вижда най-ясно – тя е единствената, която се осмелява да го назове. Но истината е, че е във всеки поглед, във всяко мълчание, във всеки безразсъден акт на грижа. Любовта им не е тайна. Тя е неизказана сигурност,
И може би това я прави силна. Те не я говорят на глас, защото нямат нужда. Защото вече е написано в това, което правят. И в това, което рискуват.  И какво избират - отново и отново.

# 505
Макар да не ми се мисли как ще го отнесе Есме, затова че е скрила за бременността си
Щастието ще е толкова огромно, че Адил може и да забрави да я отнася. Grinning Това е неимоверно щастие- хем дете, което вече обича и си е осиновил, хем от любимата жена! Heart
Кога ли ще се радваме на това... Здраво ще ни измъчат преди това.

Обаче ако Оруч наистина излъже, не виждам как Елени ще му прости после. Тази лъжа не е каква да е.
Адил като че без да иска е прозрял още в самолета:
"Накрая дали няма да предадеш това момиче?"

И физиономията на Оруч.

Най-вероятно ще я предаде. Ето лицето на Ели, когато вижда  жената, която слиза от колата. Аз радост в това лце не виждам.

# 506
Силно се надявам Оруч да има някаква скрита цел зад действията си, че иначе не виждам как ще бъдат простени. От една страна му прави чест, че е човек на думата - обеща първо при чичо си да отиде като разбере и явно ще го направи, но трябва да намери начин истината да излезе наяве. Дано и баба Шерин се задейства. А кой ще слезе от джипа може и да не разберем тази седмица - мисля че това ще е края на епизода. Но не вярвам да доведат някоя фалшива майка, твърде жестоко ми се вижда от една страна, а и доста лесно проверимо е. Една докторка с IQ на вундеркинд дали няма да поиска ДНК тест. Та даже Есме я дават по този повод в лабораторията (но дали на мъртвото бебе ще прави или е взела нещо от Елени 🤔) Нещо ни будалкат с монтажа на репликите, чакането ще е нервно на макс.

# 507
  • Кърджали
Есме мисля че ще прави ДНК тест на мъртвото бебе (за да се увери дали то е или не е нейното бебе).
Скрит текст:
В Туитър се върти спойлер че Шереф ще плати на служител в болницата да манипулират този тест.
Оф, наистина не искам Оруч да се огъне и да подаде на манипулациите на майка си и  чичо си и да ме пробутва фалшива майка, ама почти нямам надежда. Явно заради това после ще се {опита да) стои далеч от Елито.

# 508
  • Пловдив
С тези сценаристи имам надежда ,че истината ще излезе рано на бял свят, после ще свикват с нея героите ни. Аз си правя сравнения с Ти разкажи черно море, но и там действието се развиваше бързо ,а интереса не спадаше. Да не излезе от колата Мелина само 😂 е тогава Елени ще се види в шах и мат. Отделно Оруч и Елени се развиват много бързо, трябва да има нещо ,което няколко епизода да разклати отношенията им.

# 509
О, какъв огнен фраг!
Благодаря за превода и интересните коментари!
Много бързо се развива действието, дори да излъжат Елени, вече и бабата разбра истината. Съмненията подтикват Есме да предприеме действия , с които да си изясни въпросителните... Коя е "майката" която пробутват на Елени няма значение, защото вярвам, че Елени по инстинкт няма да я приеме. Видяхме как обожава Адил, без да знае, че е баща ѝ.
Малко съм разочарована от Оруч. Малко, защото и на него не му е лесно между семейство и любов. Добре е ,че Исо вече е на негова страна. И все пак едно е да премълчиш/ когато разбра истината/ друго е да участваш в лъжа- заблудата на това, коя е майката...
Те и фраговете ни залъгват често Grinning нямам търпение за новия епизод.

Ти на пепел си ме направила, този огън ще ме изгори ли мен?!"
Ето, това е обяснение в любов, а не баналното "обичам те" Heart Eyes

Четенето на сценария преди да започнат снимките, много им е весело Grinning

Общи условия

Активация на акаунт