Въпрос за следване в чужбина,самоиздръжка

• 1 823
  • 55
  •   1
Отговори
# 15
Ами като си така добре подплатена - дерзай!

# 16
Разбирам и родителите ти, и теб. Всъщност във форума, пък и на живо, се виждат супер амбицирани родители, които проучват и захранват децата си с всякаква информация за обучение в “елитни” и “високо ранкирани” университети, плащат образование, издръжка и прочие на отрочетата си, така че децата свободно да “дефилират” от записването си в немско-австрийските и холандски университети, а после, и в Живота. Но определено амбицията, която ти показваш, беше по-характерна за поколението на родителите ти, от които съм и аз.

Варна е прекрасен град, в София има много възможности, рангът на университета има нулево влияние, освен ако не си някоя златокопачка като бъдещата кралица на Великобритания😉, (но ти трябват родители като нейните). Браво, че си си направила реална оценка за себе си. Искаш да пробваш живот в чужбина, на възраст, в която последно можеш да се насладиш на необременен от кариерни и семейни задължения живот, докато получиш ценно образование.

Според мен колелото се е завъртяло вече. По-малко младежи предпочитат да пътуват, да се обучават навън, да правят Еразмус. Много са доволно закотвени в зоната на комфорт, пътеката на минимална съпротива е основната алтернатива. Дерзай, явно си от хората, израстнали до пристанища и морета, и си повече Васко/а да Гама от село Рупча отколкото опашкулен Gen Z 😊.

# 17
Следвайте мечтите си. Поне опитайте.

И как по-конкретно да стане това? Ти ли ще я издържаш, докато следва?
Ако да, значи имаме решение на проблема. Simple Smile
Тя ще бъде първият студент, който учи и работи в световната история,според теб.Който иска намира начин.

# 18
Следвайте мечтите си. Поне опитайте.

И как по-конкретно да стане това? Ти ли ще я издържаш, докато следва?
Ако да, значи имаме решение на проблема. Simple Smile
Тя ще бъде първият студент, който учи и работи в световната история,според теб.Който иска намира начин.
Тя както пише не изглежда дотам добре със справянето чак на такова ниво и организацията и мобилизацията. Много е възможно родителите и да си я познават най-добре.Особено щом баща и също е в Австрия и то Виена и пак не я съветват. Може пък да има защо? .

# 19
Щом има много приятели поели по този път и баща във Виена, няма какво да я мислим. Да го беше написала в първия пост. Следвай си мечтите, ти явно си знаеш всичко!

# 20
Мило момиче,  ти си знаеш най-добре,  но не опиташ ли нещото,  което наистина те влече после цял живот ще те дърпа дали можеше да се получи или не.Австрия и Германия са на 3 часа път със самолет,  ако много закъсаш винаги можеш да се прибереш бързо Пожелавам ти най-доброто решение.

# 21
Супер егоистично от родителите. Дори да не могат да платят цялата сума за Германия, могат да отделят колкото и за София.
От университети в София също има възможност за обмен 1 семестър, може и магистратурата да е в Германия. Може да работите и лятото и да съберете пари за първите 2-3 м. в Германия.
Според мен не трябва да се отказвате от Германия, това е личен избор, а не на родителите. Там най-скъпи е квартирата, но тя се и споделя.
Съществуват студенти, които сами се издържат, но е много трудно предполагам.

# 22
  • София
Изобщо, според мен не е егоистично, никак даже.
Тя е пълнолетна, те ѝ казват какво могат да ѝ дадат и при какви условия. Тя не иска да приеме техните условия, а иска да наложи свои. Аз също не харесах нейния избор, както и това, че търси по-лека програма. Значи, когато се търси по-лекото, не ученето идва в центъра, а нещо друго.
Още нещо, тя каза, че завършва немска гимназия и отива там заради езика, а се оказва, че програмата не е на немски, а на английски. Демек, основната причина, уж да учи език, не е спазена - тя ще учи в Австрия на английски. Да не знаеше немски - да кажеш, ОК, ама тя твърди, че немският ѝ е C1 и ще си вземе DSD2 или  TestDaf. Варненската немска гимназия е страхотно училище, работя с много хора завършили я преди години. Но за мен е супер интересно защо човек, чиито първи език е немски, с претенция за перфектно владеене, което според Европейската езикова рамка е C1,  иска да кара висшето си не с 1-я си език, а с английския.
В крайна сметка, ако нейното желание е това - е свободна да работи, спести пари и да замине. Родителите ѝ не я спират, но не искат да финансират нещо, което не смятат за правилно.

# 23
И на мен ми направи впечатление. В София информатика - голям интерес, ама се решила на ТУ. Единствена причина виждам не добре с ученето. Което не е чак толкова зле ако има реализъм  . Защото хора се справят идеално от всякакви унита и специалности. Обаче претенциите ми се струват в повече. Т.е. пак бих казала - родителите и знаят неща, които ние не. Т.че да се оправят. А най-важното е , че темата е поредната от новак ... и аз имам алергия към такива. Оказват се по-често пързалки.

# 24
  • На планетата Земя
Кое е по -рационалното в случая?

Най-рационално е да седнеш и сама да си начертаеш актуалната  картинка - желания, мечти, финансови възможности, знания, дипломи - и след анализ на ситуацията нещата ще ти се изяснят.
Нерационално и несериозно е да очакваш тук да получиш решения за живота си занапред от хора, които не са запознати с теб и семейството ти.

# 25
  • София
Слънчезара,  има  си  принципно обяснение  горният  феномен. Едва ли е валидно за  девойката  предвид  липсата на опит и лични  впечатления на място. Но все пак.  Дъщеря ми е   с немска  гимназия,  с ниво  С1  в  12 клас,  със завършен бакалавър в  Германия на немски, с  работа  по  време на  бакалвъра на немски. За магистратурата  обаче реши да е в  същия университет на английски.  Това не  значи невладеене на немския. Нито,  че исканото  просто с е предлага  само на  английски, не -   имаше го и на немски.  Доводът й беше  съвсем   друг и сега  от  позицията  на времето казва, че  решението й е  било напълно  правилно.  Споделяше  , че през  бакалавъра е  било  доста  сиво  откъм  социализация  с преобладаващо немски  състуденти,  защото (без  да   обобщавам,  понеже  винаги има  изключения) германците  са по-резервирани   в контактите  си с  чужденци. В  магистратурата  следваше  с хора  от  целия  свят,  а паралелно  пак  си  работеше  в  немска  фирма.  Към  днешна  дата  работи  в  компания  в немскоезичен  швейцарски кантон, но  пак  й е   добре  дошло, че е заобиколена  от  колеги  отвсякъде.  Мисълта  ми,  че не  всичко  е ученето  все пак,  човек  търси  паралелно  с него и  друго. Отделно  има  хора,  които  въпреки сертификата и  реалните  знания  зад него (уточнявам  последното, понеже  двете неща невинаги са правопропорционални) предпочитат  английския и искат да  продължат  с него.  Което би значело  примерно   Нидерландия.  Но  в  същото  време    парите  са фактор и  таксите там,  по-високите  цени на  общежития  и  т.н  се превръщат  в пречка.  И  какво  става -  избират специалност на  английски в    университет  в немскоговоряща  страна. Та  случаи разни  има.  На  незнаещи на ниво  езика  също, да, но невинаги  са  такива.

Последна редакция: сб, 25 окт 2025, 17:55 от Просто русалка

# 26
  • София
Просто Русалка, няма нищо общо с двата случая. Дъщеря ти е изкарала бакалавър на немски, тоест си е използвала езика, а едва тогава е минала на английски. Този вариант е напълно ок.

Основният аргумент на авторката е, че е с C1 немски и иска да го практикува, но избира програма на английски. Какво ще решат семейно - изобщо не е моя работа, но давам една друга перспектива - защо родителите ѝ не искат да я подкрепят. Все нещо са казали тези хора, едва ли я режат като кисела краставица само с не. А това, комбинирано с искането за лека програма, на мен като родител ми светват доста червени лампи за истинската цел на авторката, защото очевидно не е точно учене. Няма нужда някой да ми отговаря, просто давам друга перспектива. Вероятно за повечето от вас е неправилна, но подозирам, че има общо с логиката на нейните родители.

# 27
Ако е учила немска гимназия и немския и е по-добрър западен език и пак смята , че не и стига, как си мисли да учи на английски? Да не си мисли, че ще и е нужен английски на ниво детска градина ? За да и е по-лесно?

# 28
  • София
Ох,  не  зная  как с такава лекота се  преценява кой какво  знае и не знае.  Английски на ниво  детска  градина ли  очаквала.. Не  може  нищо да очаква,  понеже  и  за английския  се иска  сертификат. Изобилства на  деца  ( за потребителката не  знам, затова и не  коментирам ) от  немски  гимназии,  които на  финала в   12 клас  имат  сертификати  за владеене И на  английски (освен  за немския)  на  ниво поне  С1,  ако не  и  С2.

Слънчезара,   около мен  винаги е  имало  доста  деца  с немски като  1   език - моите  собствени  3,  техни  приятели/съученици,  роднински деца.  Има  такива със сертификат  по немски, а  избиращи  да следват на  английски навън,  включително и в немскоговоряща  страна.  Не знам  дали им  е просто реална  преценката, че  зад  взетото ниво  не  стоят  реални знания   като за толкова   (ДСД2 конкретно  в последните  години  се взима    доста  лесно по  разни  причини),  и  това наклонява  везните  в посока  английски, с който се чувстват много  по-сигурни,  или има  и друга  причина.....Но каквото  и да се крие  зад  такова решение,  факт  е, че има  такива  деца.

Последна редакция: пн, 27 окт 2025, 15:09 от Просто русалка

# 29
Ох,  не  зная с  какв  лекота с  преценява кой какво  знае и не знае.  Английски не ниво  детска  градина.. Изобилства на  деца  ( за потребителката не  знам, затова и не  коментирам  с лека  ръка) от  немски  гимназии,  които на  финала в   12 клас  имат  сертификати  за владеене на  английски на  ниво поне  С1,  ако не  и  С2.

Ко речИ ко?

Общи условия

Активация на акаунт