Какви са ползите от кратките тренировки?

• 1 638
  • 18
  •   1
Отговори
Един час във фитнеса, три-четири пъти пъти седмично. Такава е представата на повечето хора за "трениращ човек". Такава е и причината много хора да се отказват изцяло от идеята за спорт. Ако не можеш редовно да отделяш по един час, значи изобщо няма смисъл. Нали?

Тази идея е погрешна!

Кратките тренировки могат да дадат реални резултати. Говорим за наистина кратки сесии от по 15-20 минути, за които вече има научни потвърждения, че са полезни за здравето, включително намаляват риска от сърдечни проблеми.

Можете да тренирате и само 15 минути

"Всяко мнение за времетраенето на тренировка без подкрепени доказателства е субективно и просто хипотеза", пише в BG-Mamma инструкторът Владислав Хаджиперев на въпрос вярно ли е, че тренировка под определен минимум няма никакъв резултат.

Фактите са прости: Движението във всякакви форми и с каквото и да било времетраене ни помага да раздвижим мускулите и кръвообръщението, подобрява настроението, изгаря калории и допринася за по-активен начин на живот. Проучване, публикувано в European Heart Journal отива дори по-далече и сериозно окуражава "мързеливците" сред нас, които нямат мотивация (или възможност) за едночасови сесии. Според проучването, дори уж нищожните 15 минути интензивно физическо натоварване на седмица са достатъчни, за да усетим ползите за здравето си. За 15 минути на седмица намаляваме риска от сърдечни и онкологични заболявания.

Рестарт за тялото и ума - стъпка по стъпка към по-здраво тяло и по-спокоен ум

За кого са подходящи кратките тренировки?

• За много заети хора, които излизат рано и се прибират късно от работа;
• За майки с бебета или малки деца, които не могат да отделят по един час за фитнес;
• За онези, които работят от вкъщи и имат нужда от бързо раздвижване;
• За хора, които бързо се отегчават и се отказват още при самата мисъл да правят упражнения по един час или повече.

Повече движение - по-големи ползи

Казаното до тук не значи, че ако имате конкретна фитнес цел или като цяло сте спортен тип и харесвате дългите тренировки трябва да ги зарежете и да започнете да се упражнявате по четвърт час.

Естествено, че с по-сериозно натоварване по-успешно се извайва тяло, както и повишаваме издръжливостта си. Въпросът не в това, че кратките тренировки са по-добри от по-продължителните. А в това, че кратките тренировки категорично са по-добре от никакви - и са достатъчни да постигнем положителен резултат за здравето си.

Какво можете да направите за 15 минути?

• HIIT тренировка;
• Комбинация от стречинг и малко йога;
• Въртене на велоергометър;
• Пилатес за определена зона - крака и дупе или корем и гръб, например.
• Загрявка и няколко серии от основни упражнения като клекове, сумо клекове, планк, упражнения с дъмбели.

И така: Най-важното накратко

Бърза тренировка за 15-20 минути е по-добре от нищо и има реална полза за физическата ни кондиция.

Ако имате възможност и мотивация за повече спорт, чудесно. Ако обаче по някакви причини не правите едночасови сесии, нека това да не ви обезкуражава. Ако редовно отделяте по няколко минути, за да направите средноинтензивно кардио или упражнения за определени мускулни групи, гарантирано ще видите резултат!

Движението е здраве и живот - всяка минута, която му посвещаваме е от значение!

Колко продължават обикновено вашите тренировки? Пробвали ли сте за даден период да тренирате по-кратко и какви видове натоварване избирахте? Споделете резултата!

Последвайте ни в социалните мрежи за още полезно съдържание:
BG-Mamma във Фейсбук
BG-Mamma в Instagram

Последна редакция: пн, 17 ное 2025, 13:10 от Пeтя

# 1
Здравейте, аз съм от заетите, но вечер правя 30 мин. със мини-степер, не зная дали е достатъчно, но поне се раздвижвам, тъй като работата ми е на бюро. Поддържам едни килограми.

# 2
Един час във фитнеса, три-четири пъти пъти седмично. Такава е представата на повечето хора за "трениращ човек". Такава е и причината много хора да се отказват изцяло от идеята за спорт. Ако не можеш редовно да отделяш по един час, значи изобщо няма смисъл. Нали?

Тази идея е погрешна!

Кратките тренировки могат да дадат реални резултати. Говорим за наистина кратки сесии от по 15-20 минути, за които вече има научни потвърждения, че са полезни за здравето, включително намаляват риска от сърдечни проблеми.

.....................................................

Можете да тренирате и само 15 минути

"Всяко мнение за времетраенето на тренировка без подкрепени доказателства е субективно и просто хипотеза", пише в BG-Mamma инструкторът Владислав Хаджиперев на въпрос вярно ли е, че тренировка под определен минимум няма никакъв резултат.

Фактите са прости: .......

Aййй, защо цитирате грешно човека? Извън контекст му правите много лоша услуга.

Една тренировка от 40 мин е напълно достатъчна за поддържане на мускулен тонус, дори и за постигане на резултати. Всяко мнение за времетраенето на тренировка без подкрепени доказателства е субективно и просто хипотеза, защото Вашето "ЗАЩО" е различно от тяхното "защо".
Относно крачките, те са най-подценяваното упражнение на 21. век и
според повечето здравни институции между 8-10 хил. крачки на ден ни поставят в графата "активни".

Съвет:
Запази силовите тренировки към своята рутина (заради засилването на метаболизма след тях) + пилатес и гледай да надграждаш.

Увери се, че имаш добра структура с подбор на упражнения с дъмбели и те са достатъчно предизвикателни за теб.

Продължавай да имаш физическа активност (8-10 хиляди крачки) на дневна база.

Не спирай да имаш критично мислене към хора (неспециалисти), твърдящи подобни неща Simple Smile
Прав е, хората имат различни цели, и различна стартова позиция.
Но и той реагира на пост за тренировка от 40мин, не 15.

Ако разполагах само с 15мин, бих правила:
5мин въже
7мин 100 суинга с пудовка за цяло тяло, или 100х снач с пудовка, ако си в кондиция
2 мин планк
1мин стреч

Или  йога:
7мкн Сурия Намаскар А+Б
2мин Ширшасана
1мин Баласана
1мин Сарвангасана
1мин Халасана
1мин Матсиасана
2мин Шавасана

15мин калистеника:
загрявка 5мин анималистични движения
лицеви, дипове на успоредка, повдигания за крака, набирания, стойка на ръце

15мин корем
Планкове, повдигания за крака от вис, руски туист с гира, планински катерач

В 20мин
15мин въже + 100 лицеви

5мин загрявка въже +15 пудовка за цяло тяло

И аз съм от заетите, но предпочитам загрявка 10мин въже +10мин мобилност и качествен стреч след тренировка, което е общо над 30мин.

# 3
Здравейте, аз съм от заетите, но вечер правя 30 мин. със мини-степер, не зная дали е достатъчно, но поне се раздвижвам, тъй като работата ми е на бюро. Поддържам едни килограми.

Половин час е супер, но според мен разнообразете степера и с други видове натоварване.

Можете да правите малка загрявка, после 10 минути на степера, после 10-15 минути упражнения за корем, дупе, ръце, гръб, рамене. Аз самата също тренирам по максимум половин час, но се стремя да разнообразявам. В някои дни правя пилатес, в други ми идва музата да правя горна част на тялото с дъмбели.

От тези хора съм, които много бързо се отегчават. За мен тренировка по един час е мъчение - дори да си пусна филм или някакъв подкаст, в един момент ме наляга скука. И преди няколко години реших, че ако нещо става насила, няма да как да го поддържаш дългосрочно. Сега си правя кратките тренировки и мога да кажа, че виждам повече от задоволителен резултат.

# 4
40-50 лицеви опори на ден

# 5
За хора, които не са физически активни и тепърва ще търсят коя е "тяхната" активност, 15 минутни интензивни тренировки без загряване могат да нанесат повече щети, отколкото да помогнат. Доброто загряване и подготовка на тялото за предстоящата активност е задължително. Както и разтягането след тренировката.
Най-добрата схема според мен е: 8-10 минути загряване на цялото тяло и всички групи мускули, от пръстите на ръцете до пръстите на краката; поне 20-25 минути сериозна и натоварваща активност, и накрая 5-8 минути разтягане. В най-добрия случай това са 35 минути.

Аз лично не приемам, че 15 минути тренировка е по-добре от нищо. От съвсем лесни наглед упражнения, едно нетренирано и незагрято тяло може да получи сериозни травми, които да го извадят задълго от строя.

За йога не мога нищо да кажа, защото не е в кръга на интересите ми. Там може и да са възможни кратки тренировки, не съм наясно.
Почитател съм на класическия фитнес и повече на силовите тренировки, отколкото на кардиото.

# 6
Аз тренирам всяка сутрин с програмите на Руми Илиева, около 20 минути. Чувствам се страхотно и виждам реална рекомпозиция на тялото ми и повишаване на издръжливостта. И астмата ми се подобри. Но е важно програмата да е структурирана от специалист и да има градация.

# 7
За мен всичко, което не е ежедневна дейност (вървене от точка А до точка Б, носене на пазарски торби и под.), е вид тренировка. В този дух 15-20 мин трениране абсолютно са в реда на нещата. Средностатистическият човек не се състезава в сферата, така че намирам за изключително вредно да се критикуват хора, които се движат, че не са си изплюли органите и не се надпреварват кой ще си купи по-тежка пудовка.

# 8
Аз за себе си по-къса тренировка от 30-35 минути не бих правила. Не ги харесвам, защото много често тези късите тренировки са доста интензивни и не са за начинаещи. Единствено ако е е някаква лека йога или разтягане - тогава да.

# 9
То си беше казано някъде в целия ферман - Бърза тренировка за 15-20 минути е по-добре от нищо.
Тоест няма как да е вредно едно разкършване, ама чак пък полза кой знае каква не може да има. Първо, в 15 минути не може да се направи свястна загрявка, от там и тежки упражнения. Поне 5 ще отидат за загрявка и какво остава? Даже и на кардио направо на макс не е хубаво за сърцето без вработване.

Иначе идеята е добра. Някога Иван Абаджиев въведе триразови кратки тренировки за щангистите, вместо една дълга. Или две. Просто отпочиналите мускули работят по-добре и тренировката може да е интензивна.

# 10
Здравейте!
Аз съм от много трениращите, заети хора. Ходя си стандартно на работа + някоя събота и неделя, деца, домашни любимци...
Тренировките ми от години са били разнообразни - тичане, хиит, мобилност, home walking, лостове в парка. Съчетавала съм сутрин тичане (най-добре се чувствах в 5-7км) и след вечеря home walking 15-20 мин, пилатес, тежести. Та така - с годините опитвах къде-що има, защото движението ми доставя удоволствие (без йога. Не е "моето" просто). Колкото до времето - винаги намирам (понякога се е случвало да е 20 мин сутрин и 20 мин вечер + с повече от 6 ч сън не се чувствам ок, но това е много индивидуално).
Сега, по здравословни причини, за известно време и до пълно оздравяване се налага да се кротна. Та - преоткривам бързо ходене вместо тичане, преоткрих и тай чи упражненията.
След цялото словоизлеяние - странно ми е когато хората търсят универсална и най-добра формула за бързи и дълготрайни резултати. Устроени сме да се движим и според мен е ключово постоянно да откриваме нов вид движение, да уважаваме тялото си и постепенно да го натоварваме и градим (не говоря за отслабване и мускули, а здраве). Да изпитваме удоволствие от движението (има добри упражнения и за работещите на стол). Изобщо, сега всичко е толкова достъпно, че само е необходимо да си пуснеш някакво клипче с упражнения, което да върви паралелно с тв и ето ти ги 20 мин движение. Или просто по-бърза разходка. Според мен кратките тренировки имат полза, особено ако начинаещите ги изградят във времето, а напредналите могат да ги интегрират дву или триразово в ежедневието си. Много повдигат и настроението.

# 11
  • София
По-добре кратка тренировка, отколкото никаква. Но за 15-20 минути не бих правила HIIT или велоергометър (и по принцип не бих ги правила 😄), а кратка силова със загрявка. Или малко йога/мобилност, макар че 15 минути са ми крайно недостатъчни за това.

# 12
И аз вечер съм на степера за около 20 мин., а вашата работа през деня свързана ли е с движение?

# 13
загрявката е важна, но ми е най-неприятна и скучна. вие каква загрявка правите? дайте примерна 10 минутна загрявка

# 14
И аз вечер съм на степера за около 20 мин., а вашата работа през деня свързана ли е с движение?

Не, седя на бюро и това е основната причина да започна да се раздвижвам, защото особено зимата от колата съм вкъщи и нямам никакво движение. Преди време правех и тренировка с ластици, снощи включих и малко лицеви опори. Ще послушам съветите тук и ще включа и други тренировки.

Общи условия

Активация на акаунт