С какво ви дразнят хората? - тема №3

• 7 781
  • 182
  •   6
Отговори
# 165
Мен по скоро ме дразни това как се опорочават празниците. Не визирам Нова година (нея отдавна не обичам да я празнувам, но се налага). Но християнски празници като Коледа да се празнуват само за това да се напиеш и натъпчеш, особено когато е придружено с чалга, просто ме отвращава. За мен Рождество Христово е семеен празник, не знам защо много хора не го възприемат като такъв.

Истинският семеен празник у нас традиционно е Бъдни вечер. Коледа вече е ден за празнуване, с подаръци, събирания в по-широк кръг и т.н. И Нова година вече е чисто купонджийски празник.  Та, за всичко си има време.

# 166
  • Другата България
Мен по скоро ме дразни това как се опорочават празниците. Не визирам Нова година (нея отдавна не обичам да я празнувам, но се налага). Но християнски празници като Коледа да се празнуват само за това да се напиеш и натъпчеш, особено когато е придружено с чалга, просто ме отвращава. За мен Рождество Христово е семеен празник, не знам защо много хора не го възприемат като такъв.
Защото такива разбирания имат.
Семеен празник да е сбирщайн с родата до девето коляно, обикаляне от едно място на друго /по домовете на близки и роднини/, ядене и пиене, и подаръци по задължение. Софри, трапези, снимките им в социалните мрежи, накрая като се изпие и стабилно количество алкохол Пирогов и другите болници не могат да смогнат с приема, включително и на бити и пребити на същите семейни събирания. За пиратките и пиротехника да не говорим.
Разбира се, не обобщавам, че всички са така, всъщност основно един определен етнос “празнува“ по този начин, но и много традиционни български семейства го правят - така го разбират, така го правят.
За мен също Рождество си е семеен християнски празник, с най-близките, но това са моите разбирания, които не натрапвам на никого. На който както му харесва, така да празнува.

# 167
"Тиха нощ, свята нощ" с пиратките... Ганьовска класика.

# 168
Пиратките са на Нова година. Не, че няма изключения, ама съвсем не са правило все пак.

# 169
Защото такива разбирания имат.
Семеен празник да е сбирщайн с родата до девето коляно, обикаляне от едно място на друго /по домовете на близки и роднини/, ядене и пиене, и подаръци по задължение. Софри, трапези, снимките им в социалните мрежи, накрая като се изпие и стабилно количество алкохол Пирогов и другите болници не могат да смогнат с приема, включително и на бити и пребити на същите семейни събирания. За пиратките и пиротехника да не говорим.
Разбира се, не обобщавам, че всички са така, всъщност основно един определен етнос “празнува“ по този начин, но и много традиционни български семейства го правят - така го разбират, така го правят.
За мен също Рождество си е семеен християнски празник, с най-близките, но това са моите разбирания, които не натрапвам на никого. На който както му харесва, така да празнува.
И аз досега винаги съм празнувала Коледа в тесен семеен кръг, никога не е било с много роднини. Миналия декември, на всички празници си бяхме двамата с мъжа ми. Само на една Коледа се съгласих да бъда в приятелска компания, като част от хората не ги и познавах (това беше преди години). Не говоря даже за две-три приятелски семейства, или двойки (то донякъде пак би се считало за семейно събиране). Въобще не ми хареса. То не беше чалга, напиване, пушене на трева. Повече не повторих.

# 170
Пиратките и мен ме дразнят, да. При нас се започва с тях от началото на декември още. Голяма радост, голямо нещо.

# 171
Пиратките са на Нова година. Не, че няма изключения, ама съвсем не са правило все пак.
Пиратките за цял декември и особено на Бъдни вечер и Коледа. Може би бъркаш със зарята.
Зарята е за Нова Година. А няколко фоерверки има и за рожденните дни на "малките принцески и принцове", които се празнуват в парка. И да, в София.

Последна редакция: вт, 04 ное 2025, 10:35 от Linda*kiss

# 172
Не бъркам, може да е до квартал? Иначе да, от време на време някое хлапе хвърля пиратка, но масово хвърляне след 12 часа няма. Тоест не съм останала с впечатление да има, някъде може и да се случва.

Иначе Коледа не е празник за събиране с приятели, поне не и в нашето семейство. Бъдни вечер е най-тесен кръг, а на обяд на Коледа леко разширен, но пак сведен до баби и дядовци, деца и внуци.

# 173
Аз пък харесвам зарята на Нова година и се дразня, че заради домашните любимци искат да я отменят
Не разбирам Бъдни вечер или Коледа да се празнува в хотел. За мен си е семеен празник, но за някои е повод за поредните снимки в социалните мрежи
Много се дразня( или погнусявам повече) като видя на светофар някой да си човърка в носа или да си чопли по зъбите. Бррр

# 174
Контролираните фойерверки на определени места са едно, светкавици и гръмотевици от всяка къща - друго. Първото, което е моята представа за заря, ми харесва и на мен. Създава настроение и празничност. За ограничаване на второто решението е едно - много строг контрол и ограничения при продажбата на пиротехника и използването им да е разрешено само на конкретни дати и в съответни часове, но пък така Ганьо ще се почувства с отнети права и свободи. Хвърлянето на пиратки пред коли и в краката на хора и деца пък изобщо не ми се коментира.

# 175
За НГ - зарята създава настроение, да. За личен празник е нахалство.Да, трябва да има контрол на продажбата. Не трябва да се продават свободно. Предимно деца/тийнове ги купуват.
Не бъркам, може да е до квартал?
Може, но фоерверки за рд съм го виждала в различни части - Бояна, около Парадайс и други.
А пиратките според мен са навсякъде.

# 176
Е, да. Продаваха ги дори и в Кауфланд. Rolling Eyes

# 177
  • Другата България
Разбира се, че пиратките са навсякъде.
Още от началото на декември се започва.

# 178
От дъното на душата си мразя пиратки. Десетки случаи всяка година има с пострадали хора с откъснати пръсти заради пиратки. Потрошени коли, убити бездомни животни, избягали от страх домашни животни, дезориентирани и паднали птици... да не говорим за огромното замърсяване и на въздуха, и на земята, където се хвърлят.

# 179
Напълно съм съгласна за пиратките. А и за фойерверките, честно казано. Предпочитам заря на площада, отколкото около жилищните сгради в квартала.

Дразнят ме хора които проявяват двойни стандарти.
Дразнят ме такива които проявяват мъжка и женска солидарност към даден човек, само защото е от техния пол, а не защото е бил прав за нещо. А пък срещуположния пол винаги е виновен и винаги е крив.
Дразнят ме хора, които твърдят нещо или те обвиняват в нещо което въобще не си направил. Не е задължително да е за нещо толкова сериозно. Например, онзи ден в апартамента, където правим ремонт, там се мотаят няколко човека, и аз си изплакнах ръцете над един леген, на съвсем тънка струйка вода. А то над легена има закрепено едно маркуче. След минута гледаме една локва под и около легена. Нападнаха ме че аз съм я направила. Което не беше така. Изплакнах си ръцете за пет секунди, почти на конец беше струйката. Обяснявам им го, и казвам, че няма как от толкова да е станала такава локва. Аз съм се мила над легена, не извън него, и освен това не съм сляпа, много добре виждам какво правя. Ама не, те твърдяха, че аз съм го направила. Аз трябва, едва ли не, да изплискам вода от легена (в него имаше малко вода) извън него, за да стане така, а определено не съм го направила. За мен лично, проблема идваше от другаде, някъде от тръбите може би, или ако легена е бил пукнат, казах им го. Да се оправят. Много ме изкарват извън релси такива обвинения, когато знам, че аз не съм направила дадено нещо, но от отсрещната страна твърдят обратното и да убедени в него. Нали знаете приказката: "По умният отстъпва"!

Последна редакция: вт, 04 ное 2025, 18:51 от Borqna Sto 771419

Общи условия

Активация на акаунт