С какво ви дразнят хората? - тема №3

• 39 235
  • 744
  •   1
Отговори
# 570
Не виждам защо да се дават направления за гинеколог и офталмолог? А за останалото, естествено, че ще минеш при лл, да те посъветва, как ще искаш от секретарката? Така се губи целият смисъл на направленията. Странна ми е тази система.

И ние не виждаме защо, ама такава е системата. А да се докопаш до направление понякога е мисия невъзможна.
ЛЛ няма секретарка, има медицинска сестра, която обикновено се занимава с бумащината и обслужва компютъра и принтера, докато лекарят преглежда, общува с пациента, пише рецепти и т.н. Макар че има лекари, които нямат сестри и си вършат всичко сами. При такива се чака много дълго, защото един преглед е минимум половин час на човек, понякога и час. Хората се изнервят, започват опити за пререждане и изобщо е лудница голяма.

# 571
  • France
Разбирам ги. Така спокойно можеш да си загубиш цял ден.

# 572
Не виждам защо да се дават направления за гинеколог и офталмолог? А за останалото, естествено, че ще минеш при лл, да те посъветва, как ще искаш от секретарката? Така се губи целият смисъл на направленията. Странна ми е тази система.

И ние не виждаме защо, ама такава е системата. А да се докопаш до направление понякога е мисия невъзможна.
ЛЛ няма секретарка, има медицинска сестра, която обикновено се занимава с бумащината и обслужва компютъра и принтера, докато лекарят преглежда, общува с пациента, пише рецепти и т.н. Макар че има лекари, които нямат сестри и си вършат всичко сами. При такива се чака много дълго, защото един преглед е минимум половин час на човек, понякога и час. Хората се изнервят, започват опити за пререждане и изобщо е лудница голяма.

Моята ЛЛ е така, без сестра с много пациенти. На три месеца ходя за лекарства, ужас е. И за направление се чака, изобщо.. Иначе дава направления.

# 573
Аз на майка ми лекарствата карам лекарката да ги пише двойна доза и така вместо на три, ходя на шест месеца.

# 574
Вчера в рейс се качва майка с три малки деца, най- голямото да беше на 5- 6 годинки.  Качи  се от първата врата, застана до седалките за за майки с деца и инвалиди, които бяха заети от прави- здрави мъже и жени. Никой не стана!

Защото така са възпитани за съжаление. Новото им мото е "щом те не ми показват уважение и аз няма да им показвам уважение!". Днес се втрещих след като видях публикация в Тредс на същата тема - младите в коментарите се пенеха, че нямало да остъпват място на възрастни хора, защото "дъртите" били нагли и само се шляели в транспорта.

Ето ги здравите, прави мъже, които мислят, че всичко се върти около тях. Има само едно хубаво нещо в цялата ситуация и то е, че някой ден тези ще са на 80-90 години и 20-годишните келеши няма да им остъпват място, защото останалите, които остъпваме, ще сме измрели.

# 575
Аз на майка ми лекарствата карам лекарката да ги пише двойна доза и така вместо на три, ходя на шест месеца.

Мойта няма да иска. А и моите лекарства са предписани от специалисти, тя спазва техните предписания. Няма право сама да ги изписва.

# 576
И аз мисля, че зависи от лекарствата. Тези, за които ходя са под много строг режим и лекарят може и да има неприятности, ако ги изпише в различна доза от предписаните от специалиста. Дори, когато ходих последния път, не искаше да ги изписва, беше ги забравила. Накрая прерови един куп папки, за да се увери, че ми се полагат. Допреди две години се продаваха срещу обикновена рецепта, сега станахме луди заради безсъвестно и безполезно използване.

Последна редакция: пт, 19 дек 2025, 21:29 от Poni69

# 577
  • Down south
По повод възрастните хора и евентуалното шляене.
Имам сред приятелките си две възрастни дами. Това, което винаги казват, е че не излизат преди 9 ч. сутринта и след 4 ч. след обед, ако не е наложително. Ако имат да вършат неща, ги вършат в този времеви диапазон, останалото време е за хората, които бързат, училищните автобуси, младежите, бързо шофиращи, отиващи на училище и пр.
 И двете са все още добри шофьорки, подновяват коли, за да имат екстри, които им осигуряват по-голяма сигурност, но философията с отстъпването на пътя, за тези, които нямат друга алтернатива е впечатляваща.

# 578
Много ясно, че ако не си обвързан с часове за работа, ще избереш да шофираш в по-спокоен часови диапазон. Цял живот съм била със свободна професия и винаги гледам да шофирам и да пазарувам по време, когато повечето хора са на работа. Ако имам възможност да не ползвам градски транспорт, не го правя - шофирам или вървя пеша. Кой обича да виси в задръствания или да се бута в пълни автобуси или магазини? Много ясно, че ако възрастен човек е в автобуса, това не е защото обича да се шляе. А и защо някой трябва да програмира времето на друг? Ако същият млад дебил (не мога да определя по друг начин човек с такъв речник) не се връща от работа, а отива да пие в заведение, има ли право да ползва транспорта и да седи на мястото за инвалуди?

# 579
Daylily,
Бабите-пенсионерки в София често пътуват да гледат болните внуци в другия край на града, за да могат родителите да отидат на работа. Надали им се иска на всички да се бутат в градския транспорт в час пик.

# 580
Solaris В публикацията много ясно беше подчертана арогантността с която пенсионерите искат от лицето да стане. И на мен да ми каже някой злобно да стана ще го направя на 2 стотинки. В ГТ има специално обособени места за възрастни, бременни и инвалиди!

# 581
Не съм от София, предполагам, че цялата тази драма кой става и кой не се развива там. В моя град рядко има правостоящи изобщо.
Но като съм пътувала с трамвай в столицата , честно казано това тъпкане като в консерва беше едно от нещата, с които не можах да свикна. Какви обособени места, на първа спирка още се заемат всички седалки, а хората продължават да се качват и качват и качват...
Изобщо не виждам никакъв шанс да стана на някой, то за да стана, за да отида до изхода, когато трябваше да слизам си беше приключение.
Ако всеки мой ден е такъв и е борба, мисля че разбирам защо хората са се озлобили и от двете страни.

# 582
Пенсионерката може да е в грешка, че се е развикала на друг човек, но това не би трябвало да е фактор, за да не отстъпваш място на други възрастни хора в градския транспорт. А в коментарите се надпреварват да изтъкнат аргументи, защо не остъпват място. И аз станах свидетел веднъж как една възрастна жена накара кривогледо момиче да ѝ отстъпи място, но не се нахъсвам да пиша как старите били "най-наглите". Не на последно място, тези млади коментиращи хора изобщо не отчитат, че много от възрастните вече имат някои когнитивни нарушения, които водят до подобно изтърване на нервите.

П.П. на обозначените седалки често седят всякакви други хора, но не и инвалиди, възрастни или деца. Виждала съм малко дете да седи върху раницата си точно до тези седалки, защото никой не пожела да стане. Предполагам, че всички седящи са били сакати.

# 583
Интересен ми стана казусът с възрастната жена и кривогледото момиче. По принцип съм против арогантността на всяка възраст. Понякога са ми отстъпвали място и никога не съм се възползвала, винаги отказвам. Но каква връзка има кривогледството с необходимостта да седиш в трамвая?

# 584
Не осъзнавате ли, че проблемът е по-дълбок. Не кой станал или не, а защо изобщо се налага да има правостоящи.

Общи условия

Активация на акаунт